liveblog
NOS NieuwsAangepast

Wagnergroep: ex-gevangenen terug in samenleving • 'Oekraïners heroveren dorp in regio Zaporizja'

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

  • Britse inlichtingendienst: Oekraïne boekt kleine vooruitgang met offensief in verschillende regio's.
  • Oekraïne: Russisch munitiedepot vernietigd.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten, het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne is te vinden op deze pagina.

'32.000 gerekruteerde ex-gevangenen Wagnergroep terug in Russische maatschappij'

32.000 gedetineerden die in de gevangenis werden gerekruteerd voor het huurlingenleger van de Russische Wagnergroep om te vechten in de oorlog in Oekraïne zijn weer thuis. Dat zegt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin op berichtenapp Telegram.

Vrouwen- en mensenrechtenactivisten hebben hun zorgen geuit over het feit dat zoveel criminelen, onder wie moordenaars en andere plegers van gewelddaden, gratie krijgen en voortijdig worden vrijgelaten in de samenleving. Sommige van de veroordeelde criminelen hadden al nieuwe moorden gepleegd, meldt het Duitse persbureau DPA.

Prigozjin ziet de militaire dienst voor de gedetineerden als een groot rehabilitatieprogramma. Hij stelt dat alle vrijgelaten mensen in totaal 83 misdaden hebben gepleegd na hun vrijlating. Dat zou tachtig keer minder zijn dan wanneer gedetineerden worden vrijgelaten na het uitzitten van hun straf.

De leider van de Wagnergroep stelt dat hijzelf ook gevangenen heeft gerekruteerd. Hoeveel gedetineerden er in het huurlingenleger zitten is moeilijk te verifiëren. Na de verovering van Bachmoet, waar de Wagnergroep een grote rol bij heeft gehad, zei Prigozjin dat 10.000 van de 20.000 gesneuvelde militairen ex-gevangenen waren.

'Oekraïners heroveren dorp in regio Zaporizja'

Oekraïne heeft in de regio Zaporizja het dorp Pjatychatky heroverd. De militairen hebben zich ingegraven en worden door de Russische artillerie bestookt, zegt een door Rusland benoemde bestuurder in dat gebied. Het bericht is door Oekraïne niet bevestigd. Eerder zijn in hetzelfde gebied dorpen heroverd.

De Britse militaire inlichtingendienst zegt in een update van de strijd dat Oekraïne de afgelopen dagen op meerdere plaatsen vooruitgang heeft geboekt. In het zuiden is de Russische defensie "relatief effectief", zeggen de Britten. "Beide partijen lijden grote verliezen, maar de Russen vermoedelijk het meest sinds de strijd om Bachmoet in maart."

'Oekraïense ex-krijgsgevangenen door Russen gecastreerd'

Een psycholoog die Oekraïense ex-krijgsgevangenen begeleidt, zegt in de Britse krant The Times dat ze twee mannen behandelt die door Russen zijn gecastreerd. Ze vermoedt dat dit vaker gebeurt, maar dat de slachtoffers er uit schaamte tegen vrienden en familie over zwijgen. Volgens psycholoog Anzjelika Jatsenko wilden de twee zwaar mishandelde en gemartelde mannen (25 en 28) zelfmoord plegen.

Op sociale media doken al eerder video's op waarin de indruk wordt gewekt dat Oekraïners door Russen worden gecastreerd. Jatsenko denkt dit vaker gebeurt. Ze hoorde dat collega's ex-krijgsgevangenen behandelen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Een van de mannen die zij behandelt, wil terug naar het front. "Hij staat erop dat hij weer aansluit", zegt Jatsenko. "Hij zegt dat hij daar nodig is en dat het makkelijker is om op een plek te zijn waar geen vrouwen zijn. Ik denk dat hij Russen wil doden." Jatsenko is bang dat er nog iets anders meespeelt: "Het kan zijn dat hij denkt dat zijn leven niets waard is en dat hij wil sterven."

Jatsenko behandelt ook krijgsgevangenen die zijn verkracht of op een andere manier seksueel zijn misbruikt. In het artikel pleit ze voor meer aandacht voor misdaden van seksuele aard aan het front.

Oekraïners die in april bij een gevangenenruil terugkeerden

'Oekraïne boekt kleine vooruitgang'

Volgens een update van de Britse militaire inlichtingendienst heeft Oekraïne met zijn offensief de afgelopen dagen een kleine vooruitgang geboekt in verschillende regio's. De zwaarste gevechten worden geleverd in de regio's Zaporizja, Donetsk en rond de stad Bachmoet.

Oekraïense militair aan het front bij de stad Kreminna

In het zuiden van het land is de Russische verdediging relatief effectief, meldt de Britse dienst. Beide partijen lijden zware verliezen. De verliezen aan Russische zijde zijn waarschijnlijk het hoogst sinds de slag om Bachmoet in maart.

Luchtafweer Oekraïne steeds succesvoller, maar aanvallen op steden gaan door

Door de levering van geavanceerde westerse luchtafweer slaagt Oekraïne er inmiddels soms in bij een aanval alle raketten en drones neer te halen. Gehoopt werd dat Rusland door de voorraden langeafstandswapens heen zou raken, maar het tegendeel lijkt waar. De productie gaat in hoog tempo door,

Oekraïne: Russisch munitiedepot vernietigd

Oekraïense troepen hebben een een "belangrijk" Russisch munitiedepot vernietigd in de regio Cherson. Dat heeft een woordvoerder van het Oekraïense leger gezegd. "Onze troepen hebben een gevoelige klap uitgedeeld, en een hele luide, in het dorp Rykove", liet de woordvoerder zondag weten.

De vernietiging van het depot is nog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen. Rusland heeft niet gereageerd op het bericht.

Bij Oekraïense media en op Twitter worden beelden gedeeld van de explosie en daarop volgende brand:

Peskov: 'Oekraïne grotendeels gedemilitariseerd'

Een opvallende uitspraak van Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin. Volgens Peskov is het Russische doel om Oekraïne te demilitariseren "grotendeels bereikt". Hij gebruikt daarbij als argument dat Oekraïne "minder en minder" van zijn eigen wapens ter beschikking heeft en steeds afhankelijker wordt van wapens uit het Westen.

Ramaphosa tegen Poetin: 'Oorlog moet stoppen'

Tijdens een ontmoeting met president Poetin in St. Petersburg heeft de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa gezegd dat de oorlog moet stoppen. Ook drong hij aan op het vrijlaten van krijgsgevangenen door Rusland en Oekraïne en zei hij dat kinderen die uit bezet gebied naar Rusland zijn gebracht moeten terugkeren.

Ramaphosa is met een delegatie uit zes andere Afrikaanse landen op vredesmissie. Vrijdag ontmoette de delegatie de Oekraïense president Zelensky. Zaterdag volgde de ontmoeting met Poetin. "De oorlog kan niet eeuwig doorgaan. Alle conflicten moeten worden bijgelegd en op zeker moment eindigen. En wij zijn hier om te laten weten dat we willen dat deze oorlog stopt."

Poetin zei tegen de Afrikaanse leiders dat Oekraïne steeds weigert om te onderhandelen over vrede.

In beeld: de gevolgen van het lege stuwmeer in Oekraïne

De Oekraïners die dichtbij de doorgebroken Kachovka dam wonen, maken zich ernstige zorgen. Zo'n 500.000 hectare landbouwgrond droogt op nu het stuwmeer leegloopt. Er komt geen druppel water meer uit de kraan. Dorpsbewoners vrezen voor hun toekomst:

Van acht naar nul meter water, de gevolgen van het lege stuwmeer in Oekraïne

Welkom

Welkom in het liveblog van zondag 18 juni over de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van gisteren lees je hier.