liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kiev: verwarming werkt weer • Zelensky roept in 'WK-video' op tot vrede

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne deze week.


Oekraïense rekruten worden getraind in besneeuwd Noord-Engeland

Het Britse ministerie van Defensie heeft foto's op Twitter geplaatst van Oekraïense militairen die trainen in het noorden van Engeland. Op het kogelvrije vest van één van hen staat in het Oekraïens: "Zoals er maar één God in de hemel is, zo is er ook maar één Oekraïne op aarde."

Dronebeelden tonen vernietiging van Bachmoet

Op een dronevideo die gisteren (17 december) is vrijgegeven is de strijd die woedt in Bachmoet in Oost-Oekraïne te zien. Er zijn verschillende explosies te zien, en gebouwen die worden verwoest of in brand staan.

Butusov Plus, de maker van de video, zegt dat Rusland "de civiele infrastructuur vernietigt met artillerie en mortieren". De locatie van de video is door persbureau Reuters geverifieerd, maar de opnamedatum kon niet onafhankelijk worden bevestigd.

Bachmoet telde in februari, voor de Russische invasie, nog 80.000 inwoners. De burgerbevolking is teruggelopen naar 12.000 mensen en de stad is een symbool geworden van de slepende gevechten die gevoerd worden langs een groot deel van het oostfront. Vijandelijke posities worden de afgelopen tijd zelden op meer dan een paar honderd meter ingenomen.

Militaire experts zeggen dat de stad voor beide partijen van weinig strategische waarde is. Toch hebben Russische troepen de afgelopen dagen hun bombardementen op Bachmoet geïntensiveerd.

Zelensky roept in 'WK-video' op tot vrede

Het kantoor van president Zelensky heeft een video verspreid die de Oekraïense president vanavond had willen laten zien in het Qatarese voetbalstadion waar de WK-finale wordt gespeeld. In de video roept Zelensky landen op tot vrede. Hij zegt dat het WK voetbal bewijst dat landen in staat zijn om te bepalen wie het sterkste is. "In een eerlijk spel, niet in een spel met vuur. Op een groen speelveld, niet op een rood slagveld".

Zelensky zegt te hopen dat er deze winter een wereldwijde vredestop kan worden georganiseerd. "Vrede moet de kampioen worden", zegt hij in de video, die onder meer is gedeeld door de Oekraïense ambassade in Nederland.

Volgens de Oekraïense autoriteiten had Zelensky de video aangeboden aan voetbalbond FIFA, in de hoop dat de boodschap vanavond op een groot scherm kon worden getoond in het WK-stadion, voorafgaand aan de finale tussen Frankrijk en Argentinië. De internationale bond heeft dat verzoek echter geweigerd.

Burgemeester Kiev: verwarmingssysteem werkt weer

Twee dagen nadat Rusland een groot deel van de nutsvoorzieningen in Oekraïne platlegde met luchtaanvallen is in de hoofdstad Kiev het verwarmingssysteem volledig hersteld. Dat meldt burgemeester Klitsjko op Telegram. Medewerkers van verwarmingsbedrijven proberen eventuele individuele problemen met de verwarming vandaag op te lossen, zegt hij.

Gisterochtend werden al delen van het elektriciteitsnetwerk en de watervoorziening in Kiev hersteld. Toch zat gisteravond nog altijd een derde van de stad zonder stroom. Het is momenteel erg koud in de Oekraïense hoofdstad, met temperaturen onder het vriespunt.

Deze inwoners van Kiev gebruikten gisteravond hun zaklamp bij de uitgang van het metrostation:

Delen van Kiev zaten zaterdagavond nog zonder stroom

Rusland: Defensieminister Sjojgoe heeft troepen geïnspecteerd

De Russische Defensieminister Sjojgoe heeft in Oekraïne de Russische troepen geïnspecteerd, meldt het ministerie van Defensie op Telegram. Volgens de Russische autoriteiten heeft hij daar onder meer gesproken met militairen die in de frontlinie worden ingezet. De minister zou speciale aandacht hebben besteed aan de ondersteuning en bevoorrading van de troepen. Op die onderdelen klonk de laatste maanden kritiek, nadat Russen zonder relevante militaire ervaring waren opgeroepen om in Oekraïne mee te vechten in wat president Poetin een "gedeeltelijke mobilisatie" noemde.

Sjojgoe zou de militairen tijdens zijn bezoek, waarvan onduidelijk is wanneer het precies heeft plaatsgevonden, hebben bedankt voor hun "voorbeeldige" inzet. Het bericht over zijn inspectie komt een dag na een topoverleg tussen onder meer de Defensieminister en president Poetin over hun strategie voor de oorlog in Oekraïne, die door de Russische autoriteiten nog altijd verkapt een "speciale militaire operatie" wordt genoemd.

Het Russische ministerie van Defensie heeft beelden vrijgegeven van het bezoek van Sjojgoe:

Russische defensieminister Sjojgoe bezoekt oorlogsgebied Oekraïne

Oekraïense kleuterjuf Olena zat vast in Russische martelgevangenis

Toen Russische troepen haar woonplaats Cherson binnenvielen, begon kleuterjuf Olena humoristische TikTok-filmpjes te maken waarin ze de bezetters bespotte. De Russen arresteerden haar en mishandelden haar in een kelder, waarna ze werd gedwongen om een pro-Russische video op te nemen.

"Ze zetten stroomdraden op mijn ellebogen en knijpers op mijn vingers", vertelt ze in deze video van Nieuwsuur:

Zij zat vast in een martelgevangenis van de Russen

Poolse politiecommandant lichtgewond na ontploffing granaatwerper: cadeau van Oekraïne

In Polen is de hoogste politiefunctionaris, Jaroslaw Szymczyk, gewond geraakt doordat een granaatwerper ontplofte op zijn kantoor. Hij had het wapen in Oekraïne als cadeau gekregen. Een medewerker van zijn kantoor is ook lichtgewond geraakt, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

Het incident gebeurde woensdag, maar werd vandaag pas bevestigd door Szymczyk aan de Poolse radiozender RMF FM. Hij vertelde dat hij tijdens een bezoek aan Oekraïne eerder deze week twee granaatwerpers had gekregen. Op zijn kantoor in Warschau ging een van de wapens af toen hij het wilde verplaatsen. De vloer werd doorboord, waardoor het plafond aan de andere kant ook beschadigd raakte.

Het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde woensdag dat een cadeau van Oekraïne aan de politiechef was afgegaan, maar zei niets over het voorwerp. Volgens RMF FM is het een antitankgranaatwerper, een wapen met een grote buis waaruit granaten afgevuurd kunnen worden.

Volgens de radiozender werd de politiecommandant, toen hij de wapens in ontvangst nam, ervan verzekerd dat beide granaatwerpers onschadelijk waren gemaakt. Een van de twee cadeaus zou zijn omgebouwd tot een muziekspeaker.

Mykolajiv viert Kerst met een boom van camouflagemateriaal

In de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv is een 'kerstboom' van camouflagemateriaal neergezet. "Dit is mooie symboliek. Om in deze tijden een kerstboom neer te zetten. Dat is om onze vijand te irriteren. Dit is een kerstboom van onoverwinnelijkheid!", zegt een inwoner.

Mikolajiv viert Kerst met een boom van camouflagemateriaal

Rusland werft huurlingen in Centraal-Azië

Rusland versoepelt de visumvoorwaarden voor arbeidsmigranten uit Centraal-Azië. En wie zich aanmeldt voor het Russische leger, kan binnen een jaar een Russisch paspoort krijgen. Voorheen duurde dat vijf jaar.

Het Russische ministerie van Defensie heeft net buiten Moskou een aanmeldcentrum voor migranten geopend. Volgens de autoriteiten hebben 'enkele honderden' migranten 'vrijwillig' voor het leger gekozen, maar het is niet duidelijk hoe betrouwbaar deze cijfers zijn. Er zijn ook berichten dat illegale migranten worden opgepakt en voor de keuze worden gesteld: deportatie of dienstnemen om aan het front te worden ingezet.

Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan hebben hun burgers in Rusland opgeroepen niet deel te nemen in de oorlog tegen Oekraïne. Wie dat toch doet, loopt de kans daarvoor gestraft te worden.

De oproep in het Oezbeeks voor het Russische leger verscheen deze week in een bus in Moskou:

Moldavië trekt vergunning tv-stations in omdat ze pro-Russische zouden zijn

Moldavië heeft de zendvergunning van zes tv-stations ingetrokken. Ze zouden misinformatie verspreiden, onjuist verslag doen van de oorlog in buurland Oekraïne en de publieke opinie in Moldavië hebben willen manipuleren. President Sandu noemt het besluit een belangrijke stap om destabilisatie van haar land te voorkomen.

Moldavië was voor de val van de Berlijnse Muur deel van de Sovjetunie. Vier van de zes stations geven programma's van Russische tv-stations door. Die stations hebben gisteren in de EU een uitzendverbod gekregen, omdat ze "onder directe controle van de Russische Federatie staan".

Enkele van de zes zijn eigendom van de leider van een pro-Russische politieke partij die de afgelopen maanden demonstraties organiseerde tegen de pro-westerse regering van Moldavië.

Moldavië telt 1,6 miljoen inwoners. Een deel van het land, met een grote Russisch sprekende minderheid, scheidde zich in 1990 af en staat nog steeds onder Russische invloed.

Een protest van de pro-Russische Shor-partij in Chisinau

Voorzieningen Kiev deels hersteld na Russische luchtaanvallen

Burgemeester Klitsjko van Kiev zegt dat het metrosysteem in zijn stad is hersteld en dat alle inwoners weer toegang hebben tot water, een dag nadat Rusland opnieuw delen van het elektriciteitsnetwerk had platgelegd met luchtaanvallen. Volgens Klitsjko is inmiddels zo'n tweederde van Kiev weer aangesloten op het stroomnet. De helft van de inwoners heeft weer verwarming. Wel waarschuwt de burgemeester op Telegram dat het tekort aan elektriciteit nog altijd aanzienlijk is en dat de stroomvoorziening daarom kan worden beperkt als dat nodig is.

Rusland voerde gisteren zo'n zeventig raketaanvallen uit op Oekraïne. Behalve in Kiev werden ook explosies gemeld in Kryvyi Rih (de woonplaats van president Zelensky), Zaporizja en Charkov. In meerdere regio's leidden de aanvallen tot stroomuitval.

Ook de stad Charkov zat urenlang zonder stroom. Lees meer in onderstaand artikel:

20.000 extra opvangplekken Oekraïners nodig, mogelijk meebetalen aan opvang

Het kabinet stelt 20.000 extra opvangplekken nodig te hebben voor Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland komen. De verwachting is dat hun aantal de komende periode zal toenemen. Staatssecretaris Eric van der Burg meldt dat het kabinet overweegt om Oekraïners die zelf een inkomen hebben, mee te laten betalen aan hun opvang.

Niet alleen moet de opvangcapaciteit uitgebreid worden, de bestaande plekken moeten ook geschikt worden gemaakt voor een langduriger verblijf. Het kabinet neemt meer tijd voor het beleid rond de terugkeer van Oekraïners naar hun eigen land als de veiligheidssituatie dat toelaat. Daarover moeten ook Europese afspraken gemaakt worden. Bovendien is er voorlopig nog geen sprake van terugkeer.

Zeker twee doden na de raketaanvallen, derde dode door brand

Bij de raketaanvallen van vanochtend zijn zeker twee doden gevallen. Die slachtoffers vielen toen een raket neerkwam op een woongebouw in Kyvy Rih, in het zuiden van Oekraïne. In eerdere berichten werd ook een dode gemeld in Cherson. Die laatste bleek te zijn omgekomen door een brand na een granaatinslag, voorafgaand aan de grootscheepse raketaanval van vanochtend.

'Reparatie stroomnet gaat langer duren'

De Oekraïense stroomnetbeheerder verwacht dat de reparaties aan het net langer zullen duren dan na voorgaande raketaanvallen het geval was. "Omdat dit al de negende aanvalsgolf is op energievoorzieningen, zal het repareren waarschijnlijk langer duren."

De netbeheerder zegt dat het repareren van de infrastructuur van ziekenhuizen, watervoorzieningen, warmtevoorzieningen en riolering voorrang heeft.

Rusland heeft vanochtend zo'n zeventig raketten op verschillende steden in Oekraïne afgevuurd. Volgens de Oekraïense legerleiding zijn er ongeveer zestig uit de lucht geschoten, 37 daarvan in de regio rond de hoofdstad Kiev.

37 raketten boven Kiev uit de lucht geschoten

Oekraïense luchtafweersystemen hebben 37 raketten boven de hoofdstad Kiev uit de lucht geschoten. Volgens een woordvoerder van het leger zijn er vanochtend veertig raketten op de hoofdstad afgevuurd.

De raketaanval was een van de grootste Russische aanvallen op de stad sinds het uitbreken van de oorlog in februari, zei de woordvoerder op tv. In de regio rondom de stad Dnipro zijn tien raketten uit de lucht gehaald, zegt de lokale gouverneur.

Zeker drie doden na raketaanvallen

Bij de raketaanvallen van vanochtend zijn volgens de Oekraïense autoriteiten zeker drie doden gevallen. Twee mensen kwamen om in Kryvy Rih en een in Cherson. Beide steden liggen in zuidelijk Oekraïne.

In beide steden zou een woongebouw zijn geraakt. Eerder vanochtend vreesden de autoriteiten in Kryvy Rih dat er mensen onder het puin zouden liggen. Over gewonden is niets bekend. Naast de twee genoemde steden zijn er explosies gemeld door het het hele land.

Volgens lokale media kwamen er ook projectielen neer in de regio's Charkov, Dnipro, Kiev, Korosten, Poltava, Tsjoehoejiv, Vinnitsia en Zaporizja. Het Russische staatspersbureau Tass spreekt van een "enorme klap tegen de Oekraïense infrastructuur". Vanuit verschillende regio's komen berichten binnen over stroomuitval.

Inwoners van de hoofdstad Kiev zijn in metrostations en andere schuilplaatsen gevlucht.

Schuilen in een metrostation van Kiev

Nederland gaf tot nu toe bijna miljard steun aan Oekraïne

Nederland heeft tot dusver voor een kleine miljard euro aan militaire steun aan Oekraïne gegeven. Minister Ollongren van Defensie schrijft aan de Tweede Kamer dat het in totaal om 987 miljoen gaat. Een deel van het geleverde materieel werd door Nederland rechtstreeks naar Oekraïne gestuurd, een ander deel van de hulp ging via samenwerkingsprojecten met andere landen en nog weer een ander deel loopt via het "International Fund for Ukraine", een Brits initiatief.

Begin deze maand maakte het ministerie van Defensie bekend dat het samen met Estland en Noorwegen een veldhospitaal doneert aan Oekraïne. Het hospitaal bestaat uit containers, waarin een intensive care en een operatiekamer worden geplaatst.

Net als in vorige brieven meldt Ollongren dat de effecten van de geleverde steun op de gereedheid van de Nederlandse strijdkrachten acceptabel zijn. Wel kunnen leveringen er "in beperkte mate toe leiden dat de voorziene groei van voorraden minder snel gerealiseerd wordt".

Explosies gehoord in Kiev, Charkov en Kryvy Rih

In verschillende Oekraïense steden zijn explosies gehoord. Onder meer in de hoofdstad Kiev, Charkov en in de zuidelijke stad Kryvy Rih worden explosies gemeld. Rondom Kiev is het luchtafweersysteem in werking gesteld.

Volgens de autoriteiten is in Kryvy Rih een raket ingeslagen in een woongebouw. Er zouden mensen onder het puin liggen.

De lokale autoriteiten in Charkov en Odessa, aan de Zwarte Zee, melden schade aan infrastructuur. Om wat voor soort infrastructuur het precies gaat, is niet bekend. Volgens de burgemeester is de stroom in Charkov uitgevallen.

De gouverneur van Mykolajiv, in het zuiden van het land, zegt dat er zeker zestig Russische raketten in het luchtruim zijn gesignaleerd. Vanochtend vroeg klonk al in het hele land het luchtalarm.

Luchtalarm gaat in heel Oekraïne af

In heel Oekraïne klinkt vanochtend het luchtalarm. Zo ook in de hoofdstad Kiev. De lokale autoriteiten waarschuwen voor Russische raketaanvallen.

"Negeer de luchtalarmen niet", waarschuwt een hooggeplaatste ambtenaar via de chatapp Telegram. "Blijf in de schuilplaatsen."

Rusland heeft sinds oktober verschillende aanvallen uitgevoerd op Oekraïense energievoorzieningen. Daardoor is er door het hele land een gebrek aan stroom en warmte.

Rutte blij met nieuwe sancties, 'maar ze zijn niet heel stevig'

Premier Rutte omschrijft de negende reeks strafmaatregelen die de EU instelt tegen Rusland als "een sanctiepakketje". "Het is niet heel stevig", zei hij na afloop van de EU-top in Brussel volgens het ANP.

Rutte verwelkomt de afspraken wel en noemde ze op dit moment het hoogst haalbare. De onderhandelingen duurden dagen, mede omdat landen het oneens waren over de gevolgen voor de handel in agrarische producten. Naar verluidt is daar nu een compromis over gesloten. Details zijn nog niet bekendgemaakt.

De premier vindt dat de EU verder moet zoeken naar nieuwe strafmaatregelen. Een tiende of elfde pakket sluit hij daarbij niet uit. "Je moet zoeken naar wat je nog meer kan doen", zei Rutte, al tekende hij aan dat "de grote dingen" nu wel zijn gebeurd. "We beginnen op een gegeven moment ook een beetje door de punten heen te raken."

EU komt met nieuw sanctiepakket tegen Rusland

De EU-landen zijn het eens geworden over een negende sanctiepakket tegen Rusland. De precieze inhoud is nog niet bekendgemaakt.

Waarschijnlijk gaat het om inreisverboden en de bevriezing van tegoeden van nog eens circa 200 Russische ambtenaren en militaire officieren. Het zijn mensen die "een sleutelrol spelen bij de meedogenloze, opzettelijke raketaanvallen van Rusland op burgers, de ontvoering van Oekraïense kinderen naar Rusland en de diefstal van Oekraïense landbouwproducten", zei Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen bij de presentatie van het pakket. Het negende sanctiepakket wordt morgen door de EU geformaliseerd.

Inmiddels heeft de EU sancties opgelegd aan meer dan 1200 personen en 118 organisaties vanwege de Russische invasie in Oekraïne.

Hele stad Cherson zonder stroom na Russische beschietingen

Door de Russische beschietingen van vanochtend op het recent bevrijde Cherson zit de hele stad zonder stroom. Dat zegt een regionale gouverneur.

Bij de Russische raketaanvallen van vanochtend kwamen twee mensen om het leven. De raketten kwamen terecht in het stadscentrum, op zo'n 100 meter van het regionale bestuursgebouw.

Het verlies van Cherson was een van de grootste nederlagen voor Rusland sinds het begin van de invasie. Russische troepen bestoken al weken de energievoorziening in Cherson. De afgelopen weken zaten inwoners daardoor lange periodes in de kou.

Rotterdammer brengt nog voor Kerst tienduizend kachels naar Oekraïne

Presentator en journalist Sander de Kramer zal nog voor de Kerst in totaal tienduizend gaskachels naar Oekraïne brengen. Vier weken geleden bracht de Rotterdammer er al vierhonderd en door de media-aandacht die zijn actie kreeg, kwamen veel donaties binnen.

Van het geld kon hij vrijwel alle gaskachels in de Benelux opkopen, schrijft Rijnmond. Volgens De Kramer is er een link tussen het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog en de vrijgevigheid van zijn stadsgenoten. "De kinderen van de mensen die het hebben meegemaakt, kennen de verhalen van hun ouders over een platgebombardeerde stad en de kou tijdens de hongerwinter die later volgde. Dat maakt ze extra solidair met de Oekraïners", stelt hij.

Inmiddels vetrekken dagelijks vrachtwagens met gaskachels naar Oekraïne en worden er onder andere ziekenhuizen mee verwarmd. Naast kachels levert De Kramer ook gasflessen, het plaatselijke Rode Kruis zorgt ervoor dat de gasflessen de hele winter gevuld blijven.

De Kramer met een van de kachels

Oekraïne vreest nieuw Russisch offensief

Oekraïne bereidt zich voor op een nieuw Russisch offensief in het nieuwe jaar. Dat zegt de Oekraïense minister van Defensie Reznikov in een interview met The Guardian.

Reznikov wijst op de gedeeltelijke mobilisatie die president Poetin in september afkondigde. Zo'n 300.000 Russen werden toen opgeroepen voor de strijd in Oekraïne. Volgens Reznikov is de helft daarvan al ingezet aan het front, de andere helft wordt klaargestoomd voor nieuwe offensieven. "Dat betekent dat ze waarschijnlijk in februari zullen beginnen met een nieuwe aanvalsgolf."

Ook opperbevelhebber Zaloezjny houdt daar rekening mee. Tegen The Economist zegt hij dat hij een nieuwe aanval op Kiev verwacht, waarschijnlijk in februari, maar misschien ook wel in januari. Ook hij wijst op de gemobiliseerde Russen: "Ze zijn misschien niet goed uitgerust, maar ze vormen nog steeds een probleem voor ons."

Minister van Defensie Reznikov

VN waarschuwt voor verslechtering mensenrechtensituatie in Oekraïne

De Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Volker Türk, waarschuwt dat aanhoudende aanvallen op de Oekraïense infrastructuur kunnen leiden tot een ernstige verslechtering van de leefomstandigheden en kunnen leiden tot een toename van het aantal ontheemden.

Miljoenen mensen zitten zonder verwarming, schoon water of stroom, terwijl de temperatuur daalt. Al zo'n 18 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Moskou claimt dat de aanvallen niet op burgers zijn gericht, maar zijn bedoeld om het Oekraïne moeilijker te maken te vechten en te dwingen tot onderhandelingen. Kiev noemt de aanvallen oorlogsmisdaden.

Na een vierdaags bezoek aan Oekraïne vorige week sprak Türk vandaag de Mensenrechtenraad van de VN toe. Hij zei dat miljoenen mensen extreem lijden onder de Russische aanvallen. Hij noemde de oorlog een "absolute tragedie en ramp".

Hij hield zijn toespraak bij de presentatie van een rapport waarin staat dat Russische troepen in de eerste dagen na de inval 441 burgers doodden. Moskou heeft altijd ontkend dat het burgers aanvalt. Volgens Türk is er geen enkel aantoonbaar bewijs dat Moskou militairen verantwoordelijk houdt voor het doden van burgers of het niet voorkomen daarvan.

De Russische VN-vertegenwoordiger liet verstek gaan op de bijeenkomst in Genève.

Vaticaan lanceert crowdfunding-actie: thermo-ondergoed voor Oekraïne

Het Vaticaan heeft een crowdfundingactie gelanceerd om geld in te zamelen voor thermisch ondergoed, bedoeld om Oekraïense burgers de winter door te helpen. Onder de titel 'de warmte van solidariteit' staat de actie op het platform Eppela. De Poolse kardinaal Konrad Krajewski, hoofd van de liefdadigheidsorganisatie van het Vaticaan, zegt dat hij de ingezamelde kleding persoonlijk zal gaan afleveren in Oekraïne, als er genoeg geld opgehaald wordt.

Paus Franciscus riep zijn volgers deze week op om dit jaar minder uit te geven aan de Kerstviering, en het uitgespaarde geld naar Oekraïners te sturen die te kampen hebben met honger en kou, als gevolg van aanhoudende Russische luchtaanvallen. Naar schatting de helft van de Oekraïense energievoorziening is de afgelopen maanden beschadigd of vernietigd.

Franciscus kwam eerder dit jaar in opspraak, toen hij Oekraïne en NAVO-landen deels de schuld leek te geven van de Russische inval.

Veel vrouwen naar het front, zij moeten ook passende kleding en medicijnen krijgen

Veel Oekraïense vrouwen melden zich bij het leger voor de strijd tegen de Russen. Maar bij de uitrusting blijken de mannenmaten van de kleding vaak te groot. Ksenia Drahanjoek probeert de vrouwen aan de juiste spullen te helpen.

Onverwacht veel Oekraïense vrouwen naar het front

Kiev: nieuwe beschietingen Cherson, twee doden

Bij nieuwe Russische beschietingen van de recentelijk bevrijde stad Cherson zijn twee doden gevallen. Dat meldt Kyrylo Tymosjenko, het plaatsvervangend hoofd van het presidentiële kantoor in Kiev, via Telegram.

Hij zegt dat Russische raketten het stadscentrum van Cherson raakten, op zo'n 100 meter van het regionale bestuursgebouw. Dat werd gisteren al beschadigd door Russische raketten. Informatie over het aantal doden is niet onafhankelijk te bevestigen.

Kremlin: geen wapenstilstand rond Kerst

Het Kremlin legt een oproep naast zich neer voor een wapenstilstand rond de Kerstdagen, en zegt dat de strijd de komende weken onverminderd voortgaat. De Oekraïense president Zelensky had afgelopen week gesuggereerd dat Rusland de wapens neerlegt en militairen terugtrekt uit het land voor de Kerstdagen, om zo het conflict tot een einde te brengen. Rusland zegt dat Oekraïne daarvoor eerst moet accepteren dat het grondgebied kwijtraakt aan Rusland, iets waarvan Zelensky heeft gezegd dat het nooit gaat gebeuren.

Op dit moment zijn er geen vredesbesprekingen tussen beide landen, al worden er wel regelmatig krijgsgevangenen uitgewisseld. "Gelet op wat we zien in de lucht en op de grond in Oekraïne, ziet het er niet naar uit dat de strijd aan het eind van dit jaar afgelopen is", zo zei de Amerikaanse woordvoerder John Kirby (nationale veiligheid) op woensdag.

President Zelensky zei afgelopen nacht iets soortgelijks in zijn dagelijkse videotoespraak: "Er is geen rust aan de frontlinie." In het oosten van het land blijft Rusland hele dorpen en steden platleggen met artillerie, "zodat er alleen nog kraters en ruïnes overblijven".

Oekraïne krijgt mogelijk Patriot-luchtafweer, hoe verandert dat de oorlog?

Het lijkt erop dat er binnenkort Patriot-luchtafweersystemen van de Verenigde Staten naar Oekraïne gaan. Dat zeggen althans Amerikaanse regeringsbronnen tegen CNN. Het plan zou alleen nog wachten op de handtekening van president Biden en minister Austin van Defensie.

Wat kan Oekraïne met dit luchtafweersysteem en kan de inzet ervan de loop van de oorlog veranderen? Vijf vragen over de Patriot: