Grote schade aan gebouwen in de Oekraïense stad Mykolajiv
NOS Nieuws

Scholz en Von der Leyen willen soort Marshallplan voor Oekraïne

Voor de wederopbouw van Oekraïne is een strategie vereist die vergelijkbaar is met het Marshallplan na de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijven de Duitse bondskanselier Scholz en voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie in een opiniestuk in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volgens de twee politici is het steunen van Oekraïne ook in het belang van de Europese Unie. "Oekraïne verdedigt ook de op internationale regels gebaseerde orde, de basis van ons vreedzame samenleven en welzijn wereldwijd", schrijven ze. "Dus als we Oekraïne steunen, bouwen we aan onze toekomst en aan die van ons gezamenlijke Europa."

Scholz en Von der Leyen noemen de wederopbouw van het door Rusland binnengevallen land een langdurige taak, die nu moet beginnen. "Alhoewel men voorzichtig moet zijn met historische vergelijkingen, gaat het hier om niets minder dan een Marshallplan voor de 21ste eeuw."

De timing van het pleidooi van Scholz en Von der Leyen is niet toevallig. Vandaag begint in Berlijn een conferentie over de wederopbouw van Oekraïne, waarbij onder meer vertegenwoordigers uit het Duitse en Oekraïense zakenleven aanwezig zijn. De top wordt geopend door Scholz en de Oekraïense premier Sjmyhal.

Vrijdag maakte Von der Leyen bekend dat de Europese Unie Oekraïne volgend jaar iedere maand met 1,5 miljard euro wil ondersteunen. De EU-ministers van Financiën moeten de details van die nieuwe steun nog uitwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl