NOS Nieuws

Oekraïne looft ton uit voor overdracht MH17-verdachte Girkin

Oekraïne looft een beloning uit van 100.000 dollar voor de overdracht van de Rus Igor Girkin aan het Oekraïense leger. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie op Telegram. Girkin wordt vanwege zijn veronderstelde betrokkenheid bij de MH17-vliegramp ook door Nederland gezocht.

Oekraïne wil Girkin berechten vanwege zijn "deelname aan de oorlog tegen onze staat". Hij wordt beschuldigd van terroristische activiteiten, marteling en "schending van de staatssoevereiniteit".

Volgens Oekraïense media bevindt Girkin zich momenteel aan het front in Oost-Oekraïne. Ook het Oekraïense ministerie suggereert dat op Telegram: "Het lijkt erop dat een van de beroemdste Russische terroristen zijn lot heeft verbonden aan de oorlog tegen onze staat."

'In zijn nekvel'

In Nederland is Girkin een van de vier hoofdverdachten van het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven. Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange gevangenisstraf tegen Girkin geëist.

MH17-nabestaande Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, noemt het in een reactie tegen het ANP een goede zaak als Girkin "in zijn nekvel gegrepen wordt" en wordt uitgeleverd aan Nederland. Volgens Ploeg zijn er veel nabestaanden die de ontwikkelingen rond de Rus op de voet volgen. Hij hoopt dan ook op een arrestatie. "De wonderen zijn de wereld nog niet uit."

Daarbij merkt Ploeg wel op dat hij hoopt dat de strafzaak dan geen vertraging oploopt. De uitspraak in de zaak staat gepland voor 17 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl