Nabestaanden bij de herdenking bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen
NOS Nieuws

Rechtbank Den Haag doet op 17 november uitspraak in zaak-MH17

De rechtbank Den Haag doet op 17 november uitspraak in het proces rond het neerhalen van vlucht MH17. Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen op 17 juli 2014 in het oosten van Oekraïne alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Het proces begon op 9 maart 2020, nadat het internationaal onderzoeksteam JIT jarenlang bewijs had verzameld. Uiteindelijk werden er vier verdachten aangeklaagd, drie Russen en een Oekraïner:

 • NOS
  Leonid Chartsjenko
 • NOS
  Oleg Poelatov
 • NOS
  Sergej Doebinski
 • NOS
  Igor Girkin

De vier zouden verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van het passagiersvliegtuig. Het Openbaar Ministerie eiste in december 2021 een levenslange gevangenisstraf tegen de vier verdachten, die zelf niet aanwezig waren op de tientallen zittingsdagen.

"De verdachten hebben allesvernietigend, planmatig en onverschillig geweld gebruikt", zeiden de officieren van justitie destijds. "De inzittenden zijn op brute wijze uit het leven gerukt. De levens van duizenden nabestaanden zijn getekend of zelfs verwoest."

De verdachten hadden destijds sleutelposities binnen de rebellengroepen die vochten in het oosten van Oekraïne, de plek waar het vliegtuig neerstortte. Volgens het OM hebben zij de raketinstallatie besteld waarmee vlucht MH17 is neergeschoten. Zij regelden het transport van en naar Rusland en waren verantwoordelijk voor de inzet van het wapen, zegt justitie.

Zo spraken de officieren in december de eis uit:

OM eist viermaal levenslang tegen verdachten neerschieten MH17

Van de vier verdachten heeft enkel Poelatov zich voor de rechtbank laten verdedigen door advocaten. Op de laatste zittingsdag in juni uitte hij in een videoboodschap ferme kritiek op het Openbaar Ministerie.

"Het OM heeft niet het doel de waarheid te achterhalen, maar om hoe dan ook een veroordeling te bereiken", sprak hij. Volgens de voormalige rebellencommandant heeft het OM tegenstrijdige getuigenverklaringen selectief gebruikt en belangrijke informatie achtergehouden. Verklaringen van deskundigen noemde hij "onprofessioneel en onjuist".

De verdediging noemde het onderzoek eerder al te eenzijdig. De advocaten zeggen dat niet vaststaat dat MH17 met een Russische Buk-raket is geraakt en stellen dat Poelatov er geen enkele bemoeienis mee had.

De verdachten blijven vermoedelijk in Rusland, omdat Moskou ze niet heeft willen uitleveren. Daarom wordt de rechtszaak zonder hen behandeld.

Nieuwsuur en NOS op 3 publiceerden eerder afgeluisterde telefoongesprekken, die waren ook te horen in de rechtbank:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl