De Hongaarse premier Orbán woont een videoconferentie van de Europese Commissie bij
NOS NieuwsAangepast

Hongarije geeft verzet op tegen steunpakket Oekraïne, maar kou niet uit de lucht

De Europese Unie heeft een principeakkoord bereikt over een financieel steunpakket van 18 miljard euro voor Oekraïne. Ook is er een akkoord bereikt over een minimumwinstbelasting voor grote bedrijven in de EU. Hongarije heeft zich maandenlang verzet tegen deze plannen, maar nu is er hiervoor een oplossing gevonden.

Boedapest staakt het dreigen met vetoën van de plannen in ruil voor een lagere strafkorting op zijn eigen EU-subsidies. Het dreigde 7,5 miljard euro mis te lopen, omdat Hongarije volgens de Europese Commissie de rechtsstaat niet op orde heeft.

Nu is afgesproken dat er in plaats daarvan 6,3 miljard euro wordt bevroren, en dat Hongarije daar de komende jaren aanspraak op kan maken als het werk maakt van het bestrijden van corruptie en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de media.

Geen grote obstakels

Verder is er goedkeuring gekomen voor het overmaken van nog eens 5,8 miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds, waarop Hongarije al 1,5 jaar wacht. Maar de voorwaarden die de commissie aan Hongarije stelt om de rechtsstaat te herstellen blijven dus overeind. Er wordt pas geld overgemaakt als het land aan al die voorwaarden voldoet en daarmee lijkt de kou tussen Brussel en Boedapest nog lang niet uit de lucht.

De 27 ambassadeurs van de EU-landen bereikten de deal gisteravond laat. Er moet nog worden getekend, maar in Brussel worden geen grote obstakels verwacht. De minimumwinstbelasting betekent dat multinationals ten minste 15 procent belasting gaan betalen op de plek waar ze daadwerkelijk zijn gevestigd, en niet alleen het gunstige tarief op plekken waar ze om belastingtechnische redenen een kantoor hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl