Satellietbeeld van de luchtmachtbasis Engels in Rusland
NOS NieuwsAangepast

Rusland: 'Oekraïne viel luchtmachtbases aan met drones, drie doden'

Het Russische ministerie van Defensie claimt dat Oekraïne vanochtend met drones twee militaire luchtmachtbases in Rusland heeft aangevallen. Volgens het ministerie zijn drie militairen omgekomen en zijn vier gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

Ook wordt gemeld dat de laagvliegende drones zijn neergehaald en dat de brokstukken ervan twee vliegtuigen licht hebben beschadigd. Tot dusver werd in Russische media alleen melding gemaakt van explosies op de twee bases, die op honderden kilometers van het front liggen.

Vanuit Oekraïne is niet officieel op de berichten gereageerd. Wel meldden de Oekraïense autoriteiten enkele uren na de ontploffingen dat Rusland was begonnen met een nieuwe reeks luchtaanvallen op het land.

Rusland zegt dat het heeft geantwoord met een "massale aanval" op zeventien doelen in Oekraïne. Kiev zegt juist dat dat alle raketten op een paar na zijn neergehaald. Wel is door de aanval op meerdere plekken in Oekraïne opnieuw de stroom uitgevallen.

Brandstofwagen

De eerste meldingen van de explosies kwamen vanmorgen vroeg uit Rusland. Daar ontplofte volgens Russische staatsmedia een brandstofwagen op een militair vliegveld bij Rjazan, op zo'n 200 kilometer van Moskou.

Ongeveer tegelijkertijd werd op enkele honderden kilometers verder naar het zuidoosten ook een explosie gemeld. Dat incident gebeurde op een militaire luchtmachtbasis bij de Russische stad Engels, in de regio Saratov.

De Engels-basis geldt als een belangrijk strategisch vliegveld voor Rusland. Er staan meerdere langeafstandsbommenwerpers opgesteld die de Russische luchtmacht gebruikt voor aanvallen op Oekraïense infrastructuur.

Volgens lokale media zagen omwonenden van het vliegveld lichtflitsen en hoorden ze een harde knal. De gouverneur van de Russische regio zegt dat er geen schade is aangericht aan faciliteiten in de stad. Volgens hem wordt onderzoek gedaan naar "incidenten op militaire faciliteiten".

De twee getroffen militaire bases liggen op enkele honderden kilometers van de Oekraïense grens:

Bij de Russische aanvallen op Oekraïne zijn volgens de Oekraïense autoriteiten zeker twee doden gevallen. Onder meer in de stad Mykolajiv en in de noordelijke Soemy-regio zou de elektriciteit zijn uitgevallen. Hetzelfde geldt voor de zuidelijke havenstad Odessa, waar bovendien de watervoorziening stilligt doordat pompstations geen stroom meer hebben.

Over de explosies in Rusland blijft ondertussen nog veel onduidelijk. Na de ontploffingen werd gespeculeerd over Oekraïense betrokkenheid, maar Kiev heeft nog niet officieel op de incidenten gereageerd. Wel leek een adviseur van president Zelensky op Twitter te zinspelen op het 'oog om oog, tand om tand'-beginsel.

"Als iets in het luchtruim van een ander land wordt geslingerd, dan keren 'onbekende vliegende objecten' vroeg of laat terug naar het beginpunt", stelt de adviseur:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl