In de westelijke stad Lviv hebben mensen hun toevlucht gezocht in koffiezaken
NOS NieuwsAangepast

Stroomnet Oekraïne grotendeels hersteld, maar nog lang niet iedereen heeft stroom

Een dag nadat Rusland met nieuwe luchtaanvallen een groot deel van het Oekraïense stroomnetwerk had platgelegd, is het elektriciteitsnet in delen van het land weer hersteld. De netbeheerder van het land zegt dat de helft van de stroombehoefte inmiddels weer wordt geleverd.

De drie Oekraïense kerncentrales die gisteren vanwege de bombardementen waren uitgezet, zijn ook weer aangesloten op het elektriciteitsnet. Alleen de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja levert nog geen stroom aan het stroomnet.

Volgens netbeheerder Ukrenergo krijgen kritieke diensten voorrang. Het gaat dan om onder meer de distributievoorzieningen voor gas, rioolwaterzuiveringen en ziekenhuizen. Ook de stroomvoorziening richting huishoudens wordt langzaam maar zeker weer opgevoerd.

In de hoofdstad Kiev, met zo'n drie miljoen inwoners, heeft 60 procent van de inwoners volgens burgemeester Klitsjko nog geen stroom. En dat terwijl het buiten onder het vriespunt is.

Toch waarschuwt de netbeheerder dat het nu niet mogelijk is om te zeggen wanneer iedereen weer elektriciteit heeft. Door de aanvallen kunnen de kerncentrales simpelweg niet heel veel meer stroom opwekken, omdat de stabiliteit van het net dan in gevaar zou komen. "Als we een energiesysteem willen handhaven ondanks de Russische aanvallen, dan zijn gecontroleerde black-outs noodzakelijk", zegt Ukrenergo.

Flesjes vullen bij regenpijp

Inmiddels is de watervoorziening van de Oekraïense hoofdstad ook volledig hersteld. Maar Klitsjko zei eerder vandaag dat het nog even zal duren voordat het systeem weer op volle capaciteit draait. Zo hebben sommige inwoners van de stad te maken met een lage waterdruk, schreef hij op Telegram. Het gaat vooral om mensen die op de bovenste verdieping van flatgebouwen wonen.

Volgens persbureau AP zoeken veel inwoners van Kiev hun toevlucht tot cafés die weer stroom en verwarming hebben. Bij publieke watertappunten staan lange rijen. Sommige inwoners vullen hun lege flesjes bij de regenpijp, meldt het persbureau.

De Oekraïense voormalige minister van Economie, Tymofy Mylovanov, plaatste vanmorgen een reeks tweets over de situatie in Kiev. De stroomproblemen leiden volgens hem onder meer tot problemen in supermarkten, waar veelal alleen met cash kan worden betaald:

Volgens Klitsjko doen energiebedrijven hun uiterste best om de hoofdstad snel weer volledig van stroom te voorzien, maar zijn ze daarvoor afhankelijk van het herstel van het nationale elektriciteitssysteem, waarop Kiev is aangesloten.

Ook ziekenhuizen hebben grote problemen door de stroomuitval:

Oekraïense ziekenhuizen worstelen met aanhoudende stroomuitval

Rusland voerde gisteren opnieuw bombardementen uit op cruciale Oekraïense infrastructuur, waaronder dus de elektriciteitsvoorziening. Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn bij de aanvallen in totaal 67 kruisraketten en tien drones afgevuurd.

Ook de elektriciteitsvoorziening van buurland Moldavië werd getroffen door de Russische aanvallen op Oekraïne. Gisteravond zat meer dan de helft van het voormalige Sovjetland zonder stroom, doordat de stroomnetwerken van Oekraïne en Moldavië op elkaar zijn aangesloten. Inmiddels is het grootste deel van de stroomvoorziening er weer hersteld, zeggen de Moldavische autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl