Militairen voor een verwoest wooncomplex in Vysjhorod, bij Kiev
NOS Nieuws

Steden zonder stroom na Russische raketaanvallen, kerncentrales stilgelegd

Rusland heeft opnieuw grootscheepse luchtaanvallen uitgevoerd op de Oekraïense elektriciteitsvoorziening. Van oost naar west kampen regio's met stroomuitval. In verband met de aanvallen zijn drie Oekraïense kerncentrales uitgezet.

In en rond de hoofdstad Kiev zijn volgens de autoriteiten meerdere woongebieden getroffen. Een raket kwam op een woonblok terecht en heeft aan drie mensen het leven gekost. Bij de aanval op de stad raakten elf mensen gewond. Volgens burgemeester Klitsjko is vitale infrastructuur beschadigd zonder te verduidelijken wat er is vernield.

Ook uit Odessa, Mykolajiv, Poltava, Dnipro en Lviv komen berichten over explosies. Over slachtoffers daar is niets bekend. Volgens de burgemeester van Lviv zit de hele stad zonder stroom.

Hulpverleners redden een arts uit de kraamkliniek van Vilnjansk

De afgelopen nacht werd al een kraamkliniek in de zuidelijke regio Zaporizja getroffen. "De Russische monsters hebben grote raketten afgeschoten op een kleine kraamkliniek van het ziekenhuis van Vilnjansk", zei de gouverneur van deze regio. "Een baby is omgekomen die nog maar net geboren was." Het jongetje zou twee dagen oud zijn geweest.

Kou als wapen

Rusland probeert al weken om de Oekraïense stroomvoorziening met drone- en raketaanvallenuit te schakelen, vermoedelijk om het wapen van de winterkou in te zetten om het moreel van de bevolking en het verzet tegen de Russische invasie te breken.

De stroomuitval zorgt ook voor ernstige hinder voor de gezondheidszorg. In Cherson hebben de Russen voor hun vertrek de elektriciteits- en drinkwatervoorziening gesaboteerd. Medisch personeel opereert nu bij het licht van hoofdlampen en mobieltjes. Belangrijke apparaten zoals beademingsmachines en röntgenapparatuur doen het ook niet meer.

Moldavië

Door de Russische aanvallen is ook een groot deel van de elektriciteitsvoorziening in buurland Moldavië uitgevallen. Volgens vicepremier en minister van Infrastructuur Spuni zit meer dan 50 procent van het land zonder stroom.

Moldavië is net als Oekraïne een voormalige Sovjetrepubliek. De elektriciteitsnetwerken staan met elkaar in verbinding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl