De straten van Charkov zijn donker na de Russische aanvallen
NOS NieuwsAangepast

Groot deel Charkov uren zonder stroom na nieuwe dag met raketaanvallen

Na een dag van intensieve Russische luchtaanvallen op Oekraïne heeft een groot deel van de stad Charkov urenlang zonder stroom gezeten. 's Ochtends ging in het hele land het luchtalarm af. Het Russische leger vuurde opnieuw tientallen raketten af, volgens Oekraïense informatie minstens 70.

Een woordvoerder van het Oekraïense leger zegt dat het gaat om een van de hevigste Russische aanvallen op de stad sinds het uitbreken van de oorlog in februari.

Volgens Oekraïne zijn in het hele land ongeveer zestig projectielen uit de lucht geschoten. Desondanks werd Charkov, na Kiev de grootste stad, zwaar getroffen. Negen energiecentrales liepen volgens de burgemeester "kolossale schade" op.

's Avonds zei de gouverneur van de regio dat inmiddels 55 procent van de inwoners van de stad weer elektriciteit had. Er wordt met man en macht gewerkt om iedereen weer snel aan te sluiten op het stroomnet.

Drie doden

De Oekraïense autoriteiten meldden explosies in zeker vier steden: Kryvyi Rih (de woonplaats van president Zelensky), Kiev, Zaporizja en Charkov. Daarbij vielen minstens twee doden, een derde persoon kwam om het leven door een brand na een granaatinslag.

Al weken neemt Rusland de Oekraïense stroomvoorzieningen onder vuur. Met drone- en raketaanvallen wil Rusland de installaties uitschakelen om zo de winterkou als wapen te gebruiken tegen de bevolking.

De Oekraïners moeten zich schrap zetten voor nieuwe aanvallen, waarschuwde president Zelensky in zijn dagelijkse toespraak. Volgens hem beschikt Rusland over genoeg raketten om in de komende tijd nog meer energiecentrales uit te schakelen.

Bekijk hieronder een reportage uit de onlangs bevrijde stad Cherson. Dagelijks heeft de stad te maken met Russische luchtaanvallen.

Cherson onder vuur, maar de inwoners leven hun leven

De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft gezegd dat er tenminste 17.000 stroomgeneratoren nodig zijn om de winter door te komen. Hij hoopt daarbij op steun uit het buitenland.

Hulp uit Nederland

Nederland heeft tot dusver voor 987 miljoen euro aan militaire steun aan Oekraïne gegeven, schrijft minister Kajsa Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer. Een deel van het materieel is rechtstreeks naar Oekraïne gestuurd.

Een ander deel van de hulp ging via samenwerkingsprojecten met andere landen. De rest is bestemd voor het 'International Fund for Ukraine', een Brits initiatief.

Bekijk in de video hieronder hoe Oekraïners omgaan met de winterse kou.

Zo gaat Oekraïne de koude, strenge winter tegemoet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl