liveblog
NOS NieuwsAangepast

Navo-baas Stoltenberg: nucleaire aanval Rusland zal ernstige gevolgen hebben

liveblog gesloten

VN-resolutie Russische annexatie: wie onthield zich van stemming en waarom?

De opluchting was groot afgelopen nacht, toen de Algemene Vergadering van de VN Ruslands "gepoogde illegale annexatie" van delen van Oekraïne met een overweldigende meerderheid veroordeelde. Met 143 landen voor de resolutie en slechts 5 - inclusief Rusland zelf - tegen, werd een "duidelijk signaal" richting Moskou gestuurd.

Toch onthielden ook 35 landen, die ruim de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigen, zich van stemming, en waren tien landen niet aanwezig. Welke landen zijn het? En wat beweegt ze om geen stelling te nemen in een stemming over territoriale integriteit, een basisprincipe van de VN?

Klik op onderstaande link voor het artikel hierover.

Spanje levert vier luchtafweersystemen aan Oekraïne

Spanje gaat luchtafweerraketten leveren aan Oekraïne. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag bekendgemaakt. Het land gaat vier Hawk-systemen leveren om de luchtverdediging van Oekraïne te versterken, zei Stoltenberg vandaag.

"Dit komt bovenop wat andere bondgenoten de afgelopen dagen hebben geleverd." Naast Spanje hebben onder andere ook Nederland, Frankrijk en Duitsland toegezegd nieuwe luchtverdedigingssystemen aan Oekraïne te gaan leveren.

"Ik vertrouw erop dat de Oekraïense commandanten weten hoe ze de verschillende luchtverdedigingssystemen die we leveren het beste kunnen gebruiken", zei Stoltenberg. De afgelopen dagen zijn grote delen van het land het doelwit geworden van Russische raket- en drone-aanvallen.

President Zelensky heeft het Westen meermaals met klem opgeroepen luchtafweersystemen te sturen. Hij zei vandaag Oekraïne nu nog maar 10 procent van de luchtafweersystemen in bezit heeft die het nodig heeft om zich tegen de Russische aanvallen te kunnen verdedigen.

Oekraïense aanklager: Russische beschietingen 'klassieke terreurdaad'

De Russiche beschietingen van Oekraïense steden zijn "een klassieke terreurdaad". Dat heeft de Oekraïense procureur-generaal Andriy Kostin gezegd op een gezamenlijke persconferentie met aanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Kostin zei dat bij meer dan 112 Russische raketaanvallen 17 mensen zijn gedood en 93 gewonden zijn gevallen. "Het doel van de opzettelijke aanvallen van Rusland is om burgerslachtoffers te maken en de civiele infrastructuur te vernietigen, en door een tekort aan elektriciteit en verwarming, een humanitaire catastrofe te veroorzaken", zei Kostin. "In combinatie met de intimidatietactieken tegen burgers is het een klassieke terreurdaad die volgens het internationaal recht verboden is."

Rusland heeft herhaaldelijk ontkend dat het burgers in Oekraïne heeft aangevallen. In Charkov hebben openbare aanklagers onlangs verschillende begraafplaatsen gevonden, waaronder een massagraf in de buurt van de stad Izjoem, waar in totaal 457 lichamen lagen. In de stad Lyman in Donetsk werden nog twee graven met zo'n 154 lichamen gevonden, met daarin Oekraïense soldaten en burgers.

Het internationale team dat onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in Oekraïne heeft tot nog toe 186 Russische verdachten geïdentificeerd, zei Kostin. Zij worden verdacht van martelingen, executies, verkrachtingen en deportaties. Slechts enkelen van hen zitten vast.

Nieuwe gevangenenruil Rusland en Oekraïne

Het hoofd van het kantoor van de Oekraïense president, Andriy Yermak, heeft een foto gedeeld van 20 krijgsgevangenen die zijn vrijgelaten na een gevangenenruil met Rusland. De gevangenen werden vastgehouden door Russische troepen in Olenivka en in de bezette regio's Zaporizja en Cherson.

In ruil voor de vrijlating van de Oekraïense krijgsgevangenen zijn ook 20 Russische soldaten teruggestuurd. Rusland heeft de gevangenenruil bevestigd.

Dinsdag wisselden Oekraïne en Rusland ook al gevangenen uit. Toen liet Kiev weten dat 32 Oekraïense militairen zijn vrijgelaten. Hoeveel Russische gevangen bij de ruil betrokken waren is niet bekendgemaakt.

Mobilisatie in Rusland: 'Tweede golf' lijkt op gang gekomen

Al weken hangt in Rusland in de lucht dat de 'gedeeltelijke' mobilisatie in drie fasen gaat verlopen. Onder andere het onafhankelijke televisiekanaal Dozjd publiceerde audio-opnames van militaire rekruteringskantoren waaruit zou blijken dat er een tweede golf is begonnen op 10 oktober en er een derde komt in november.

Kremlin-woordvoerder Peskov weersprak dit. Volgens hem bestaat er niet zoiets als 'golven van mobilisatie', en heeft 'ie geen idee waar die verhalen vandaan komen. Toch lijkt er wel degelijk op grotere schaal te worden gemobiliseerd, ook in grote steden als Moskou en St. Petersburg.

Klik op onderstaande link voor het hele artikel.

'Russisch leger zal worden vernietigd als het atoomwapens inzet'

Ook EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell heeft gereageerd op de Russische dreigementen met een nucleaire aanval. Als Rusland kernwapens inzet tegen Oekraïne, dan zal het Westen niet met kernwapens terugslaan, maar wel het Russische leger van de kaart vegen, aldus Borrell.

"Poetin zegt dat hij niet bluft. Nou, hij kan het zich niet veroorloven om te bluffen en het moet duidelijk zijn dat de mensen die Oekraïne en de Europese Unie en de lidstaten steunen, inclusief de Verenigde Staten en de NAVO, ook niet bluffen", zei de buitenlandchef van de EU.

"Elke nucleaire aanval op Oekraïne zal beantwoord worden. Geen nucleair antwoord, maar zo'n krachtig militair antwoord dat het Russische leger zal worden vernietigd."

'Kremlin stuurt daklozen naar het front'

Het Kremlin stuurt dakloze mannen naar het front in Oekraïne als onderdeel van de militaire mobilisatie. Dat meldt de onafhankelijke Russische nieuwszender Mediazona.

De afgelopen weken hebben veiligheidsagenten mannen uit opvang- en liefdadigheidscentra voor daklozen gehaald om de Russische strijdkrachten te versterken.

De liefdadigheidsorganisatie Food Not Bombs, die in de Russische hoofdstad gevestigd is, zegt dat ze zagen hoe tientallen daklozen van de straat werden gehaald nadat Poetin een "gedeeltelijke mobilisatie" had afgekondigd om de militaire tegenslagen van Rusland het hoofd te bieden.

"Een 60-jarige man werd meegenomen, daarna werd hij vrijgelaten en kwam hij terug", vertelt een medewerker van Food Not Bombs. "Hij kreeg te horen dat hij niet aan de leeftijdscriteria voldeed en dat ze alleen mannen tot 45 jaar aannamen."

Het hoofd van een christelijke liefdadigheidsinstelling voor daklozen bevestigt dat de politie mensen tegen hun wil meeneemt. "Ze zien een rij mensen wachten op eten, en dan grijpen ze ze tegen hun wil bij hun nekvel." Ook zou hij gezien hebben hoe dakloze mannen in bussen werden geladen en uit de hoofdstad werden weggevoerd.

Volgens Mediazona zouden rekruteringsfunctionarissen ook hostels hebben bezocht om arbeidsmigranten te rekruteren.

Stoltenberg: 'Nucleaire aanval Rusland zal ernstige gevolgen hebben'

Als Rusland kernwapens inzet tegen Oekraïne dan moet het Kremlin rekening houden met "ernstige gevolgen". Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag gezegd. Stoltenberg wilde niet ingaan op hoe de militaire alliantie zou reageren als Rusland een nucleaire aanval zou lanceren.

Op de vraag of de NAVO overweegt om zelf ook kernwapens te gebruiken zei Stoltenberg: "Het doel van de nucleaire afschrikking van de NAVO is het bewaren van vrede, het afschrikken van agressie en het voorkomen van dwang tegen NAVO-bondgenoten. De omstandigheden waarin de NAVO kernwapens zou moeten gebruiken, zijn uiterst ver weg."

Stoltenberg noemde de nucleaire retoriek van Rusland gevaarlijk en roekeloos. "Ze weten dat als ze kernwapens gebruiken tegen Oekraïne, dit ernstige gevolgen zal hebben. En ze weten ook dat een kernoorlog niet kan worden gewonnen en nooit mag worden uitgevochten."

Frankrijk: 'Iran schendt VN-resolutie met levering drones aan Rusland'

Iran maakt zich schuldig aan het schenden van een resolutie van VN-Veiligheidsraad uit 2015 als het land drones levert aan Rusland. Dat zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Die resolutie bekrachtigde het nucleaire akkoord van 2015 dat Iran met de wereldmachten had gesloten.

Een woordvoerder van president Zelensky zei vanochtend dat de regio Kiev getroffen is door Iraanse 'kamikazedrones'. Wat de doelwitten precies waren is niet duidelijk.

Oekraïne heeft meermaals melding gemaakt van een golf aan Russische aanvallen met in Iran gemaakte Shahed-drones. Iran spreekt tegen dat het land drones heeft verkocht aan Rusland, en het Kremlin weigert commentaar.

Frankrijk zegt met Europese partners te overleggen over een reactie op de mogelijke verkoop van drones aan Rusland door Iran.

Kremlin: Poetin en Erdogan spraken niet over Oekraïne

De Russische president Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Erdogan hebben in Astana over economische onderwerpen gesproken, en niet over vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, meldt het Kremlin na afloop van de topontmoeting in Kazachstan. De verwachting was dat Turkije met een voorstel zou komen om te bemiddelen in de oorlog.

In plaats daarvan ging het in Astana over de verlenging van de graandeal en de levering van gas aan Europa. De presidenten ontmoetten elkaar vandaag op een conferentie van Aziatische landen.

Onvrede in de VS over Saudisch plan om olieproductie te verlagen

In de VS heerst grote onvrede over de opstelling van Saudi-Arabië, dat samen met andere OPEC-landen heeft besloten om minder olie te gaan produceren. Een lagere olieproductie drijft de prijs op, wat de oorlogskas van Poetin spekt en ten koste gaat van consumenten bij de pomp.

Russische minister Lavrov: VN-veroordeling annexatie door 'diplomatieke terreur'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemt de veroordeling door de Verenigde Naties (VN) van de illegale annexatie van vier gebieden in Oekraïne "anti-Russisch". Ook is door het Westen "diplomatieke terreur" ingezet om een meerderheid van de VN-lidstaten achter de veroordeling te krijgen, schrijft het Russische persbureau TASS.

Gisteren veroordeelde de Algemene Vergadering van de VN met overgrote meerderheid Ruslands annexatie. Ook riep de Algemene Vergadering op om de gebieden niet als Russisch te erkennen.

11-jarig kind onder puin gehaald na raketaanval op appartementencomplex

Reddingswerkers zijn uren bezig geweest om een kind van 11 jaar uit de puinhopen van zijn huis te halen in de Oekraïense stad Mykolajiv.

Rusland vuurde raketten af op een appartementencomplex. Zeven mensen zijn vermist.

11-jarig kind onder puin gehaald na raketaanval op appartementencomplex

Beelden van beschoten burgerkonvooi door Russische troepen

Er zijn beelden opgedoken van een burgerkonvooi dat is beschoten door Russische troepen in de regio Charkov. Een vrouw van 75 kwam daarbij om het leven.

In tegenstelling tot wat in een vorig bericht in dit liveblog stond, gaat het om een beschieting die al eerder plaatsvond, ruim twee weken geleden. Ook vielen er meerdere slachtoffers dan alleen de 75-jarige vrouw.

Dit zijn beelden van de Oekraïense overheid:

Beelden van beschoten burgerkonvooi in Oekraïne

Satellietfoto's mogelijke doelwitten Russische drone-aanvallen regio Kiev

Verschillende internationale persbureau, waaronder Reuters, delen satellietfoto's van beschadigde locaties in Kiev. Het gaat onder meer om een energiecentrale. Op een van de foto's zijn beschadigde transformatoren te zien.

De foto's werden gisteren gemaakt:

  • Reuters
    Een satellietfoto van schade in Kiev op 12 oktober
  • Reuters
    Een satellietfoto van schade in Kiev op 12 oktober
  • Reuters
    Een satellietfoto van schade in Kiev op 12 oktober

De regio rondom de Oekraïense hoofdstad Kiev is afgelopen dagen vanuit de lucht aangevallen. Volgens een woordvoerder van president Zelensky is er kritieke infrastructuur getroffen door 'kamikazedrones'. De doelwitten waren niet precies duidelijk. Ook is het niet duidelijk of er doden en gevonden zijn gevallen.

De gouverneur van de regio Oleksi Koeleba roept inwoners op Telegram op om in schuilkelders te blijven en geen video's en foto's op sociale media te delen.

Ontmoeting Poetin en Erdogan, mogelijk voorstel vredesonderhandelingen

De Russische president Poetin en Turkse president Erdogan ontmoeten elkaar vandaag in Kazachstan. Op een conferentie komen verschillende leiders uit Aziatische landen bij elkaar. Waarschijnlijk spreken de presidenten over een Turks voorstel om te bemiddelen in de oorlog.

Oekraïens leger: de afgelopen dag ruim 40 plaatsen geraakt door Russische raketten

Russische raketten hebben de afgelopen 24 uur meer dan veertig steden en dorpen geraakt in Oekraïne, zo zegt het Oekraïense leger. Een daarvan was op de stad Mykolajiv, in het zuiden van Oekraïne. Volgens de burgemeester is daarbij een appartementencomplex van vijf verdiepingen beschadigd geraakt.

Het Oekraïense leger voerde 32 aanvallen uit op 25 Russische doelen.

Poetin aangekomen in Kazachstan voor ontmoeting met Erdogan

President Poetin is voor een ontmoeting met president Erdogan aangekomen in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. De twee zullen het hebben over de strijd in Oekraïne. Waarschijnlijk spreken de presidenten over een Turks voorstel om te bemiddelen in de oorlog.

Mogelijk wordt er in Astana ook gepraat over een nieuwe grote 'gashub' in Turkije. Volgens Poetin zou Russisch gas via de nog intacte delen van de gesaboteerde Nord Stream-leiding naar die hub en vervolgens Europa in kunnen worden getransporteerd. In onderzeese delen van de Nord Stream 2-pijpleiding tussen Rusland en Duitsland werden eind vorige maand na een explosie meerdere gaten aangetroffen. Volgens veel westerse analisten is Rusland daar verantwoordelijk voor, maar het Kremlin ontkent dat.

President Erdogan speelde al eerder een bemiddelende rol: afgelopen zomer bedankte Poetin Erdogan nog voor zijn bemiddeling bij het afsluiten van het graanakkoord. Daardoor kon de export van Oekraïens graan uit havens aan de Zwarte Zee worden hervat. Ook konden toen de sancties op de export van Russisch graan worden opgeheven.

President Poetin komt aan in Kazachstan

'Russische aanvallen op kritieke infrastructuur regio Kiev'

In de regio Kiev is vanochtend kritieke infrastructuur getroffen door 'kamikazedrones', zegt een woordvoerder van president Zelensky. Wat de doelwitten precies waren is niet duidelijk.

Oekraïne maakte de afgelopen weekend melding van een golf aan Russische aanvallen met in Iran gemaakte Shahed-136-drones. Iran ontkent de levering van de drones aan Rusland. Het Kremlin weigert hier commentaar op te geven.

Ook gouverneur Oleksi Koeleba bevestigde vanochtend de aanval op de regio Kiev. Hij noemde de plek waar de aanvallen plaatsvonden niet en evenmin of daarbij doden en gewonden zijn gevallen. Hij roept inwoners op Telegram op om in schuilkelders te blijven en geen video's en foto's op sociale media te delen.

'Mykolajiv bestookt, appartementencomplex geraakt'

De stad Mykolajiv, in het zuiden van Oekraïne, is in de nacht bestookt door het Russische leger, zegt burgemeester Oleksandr Sjenkevytsj. Daarbij is volgens hem een appartementencomplex van vijf verdiepingen beschadigd geraakt.

"Twee verdiepingen zijn volledig verwoest, de rest is beschadigd." Reddingswerkers zijn ter plekke. Het is nog onbekend of er doden en gewonden zijn gevallen.

Biden over VN-stemming: 143 landen staan voor vrijheid

Met de uitslag van de stemming in de Algemene Vergadering van de VN hebben volgens de Amerikaanse president Biden "143 landen ervoor gekozen om aan de zijde van vrijheid, soevereiniteit en territoriale integriteit te staan".

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties veroordeelde met overgrote meerderheid Ruslands "gepoogde illegale annexatie" van vier gebieden in Oekraïne. Biden sprak na afloop de Algemene Vergadering toe en zei onder meer dat "Rusland de fundamenten van internationale vrede en veiligheid verscheurt door de kernprincipes van het Handvest van de Verenigde Naties aan te vallen".

In het Handvest van de VN staat onder meer dat alle landen die deel uitmaken van de VN soeverein zijn. De wereld heeft volgens Biden "een helder bericht gestuurd: Rusland kan geen soevereine staat van de kaart vegen".

Saudi-Arabië verwerpt kritiek op verlagen olieproductie

Saudi-Arabië is het oneens met de kritiek van vooral de Verenigde Staten op het verlagen van de olieproductie. Het oliekartel OPEC besloot vorige week woensdag samen met gelegenheidspartners als Rusland de olieproductie fors te verlagen.

Vooral Rusland zou aangedrongen hebben op de productieverlaging. Dat land heeft daar belang bij omdat de olieprijzen dan stijgen. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne verkoopt Rusland minder olie.

In een verklaring zegt het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de beslissing van de OPEC unaniem was en dat goed is nagedacht over "de balans tussen vraag en aanbod". Ook is de beslissing volgens het land genomen om de wisselvalligheid van de markt terug te dringen. "De besluiten worden genomen door alle OPEC-landen, niet door door een eenzijdig besluit van één land."

De Amerikaanse president Biden zei gisteren dat het besluit van de OPEC-landen om de olieproductie terug te schroeven consequenties zal hebben voor de betrekkingen tussen Saudi-Arabië en de Verenigde Staten. Welke consequenties daaraan worden verbonden, is nog onduidelijk.

VN-vergadering veroordeelt Russische illegale annexatie

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft met overgrote meerderheid Ruslands "gepoogde illegale annexatie" van vier gebieden in Oekraïne veroordeeld. De Algemene Vergadering roept op om de gebieden niet als Russisch te erkennen.

Vooraf had Rusland opgeroepen om de stemming geheim te houden, maar daar ging de VN niet in mee. Vorige maand werd een vergelijkbare resolutie in de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd door Rusland. Resoluties van de Algemene Vergadering zijn in tegenstelling tot resoluties van de Veiligheidsraad niet bindend. De stemming werd vooral gezien als kijk op het wereldwijde sentiment met betrekking tot de oorlog in Oekraïne.

Welkom

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren lees je via deze link terug.