Poetin en Erdogan 'spraken niet over vrede', wel over gas en graan
De Russische president Poetin en Turkse president Erdogan hebben in Astana over economische onderwerpen gesproken, en niet over vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, meldt het Kremlin na afloop van de top in Kazachstan. De verwachting was dat Turkije met een voorstel zou komen om te bemiddelen in de oorlog.
In plaats daarvan ging het in Astana over de verlenging van de graandeal en de levering van gas aan Europa. De presidenten ontmoetten elkaar vandaag op een conferentie van Aziatische landen.
Poetin noemde Turkije een betrouwbare alternatieve route om gas aan de Europese Unie te leveren, nu de gaspijpleidingen van Nord Stream door explosies onder water beschadigd zijn geraakt. Hij stelde voor om van Turkije een knooppunt van energievoorziening te maken. Turkije importeert veel van zijn energie uit Rusland en heeft in tegenstelling tot de EU geen sancties ingesteld.
Ook spraken ze over de graandeal, die met bemiddeling van Turkije in augustus tot stand kwam en binnenkort afloopt. Erdogan zei vastbesloten te zijn het akkoord te verlengen. Door de deal kon de export van Oekraïens graan uit havens aan de Zwarte Zee na maanden weer worden hervat. Ook Rusland kon de uitvoer van graan hervatten.
Van vredesonderhandelingen is al maanden geen sprake meer. Kort na de inval kwamen Oekraïense en Russische delegaties verschillende keren bij elkaar. De laatste onderhandelingsronde was eind maart in Turkije. Een doorbraak kwam er niet.
Erdogan werpt zich sinds het begin van de oorlog op als bemiddelaar in het conflict. Turkije steunt Oekraïne en onderhoudt tegelijkertijd nog steeds een goede relatie met Rusland, in tegenstelling tot andere NAVO-landen. Zo heeft het land geen sancties aangekondigd tegen Rusland, maar veroordeelde Erdogan de annexatie van Oekraïense gebieden wel.