De presidenten Erdogan en Poetin in Sotsji
NOS NieuwsAangepast

Turkije betaalt Russisch gas voortaan deels in roebels

President Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Erdogan hebben afgesproken dat Turkije gas uit Rusland voortaan deels in roebels gaat betalen. Dat meldt de Russische tak van persbureau Interfax.

Rusland kondigde in maart aan dat "onvriendelijke landen" hun gas in roebels moeten betalen. Dat geldt voor alle landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland. Turkije staat niet op de lijst van die onvriendelijke landen, maar gaat dat nu dus toch voor een deel doen.

Poetin en Erdogan ontmoetten elkaar vandaag in de Russische badplaats Sotsji, aan de Zwarte Zee. De leiders spraken verder af nauwer te gaan samenwerken op het gebied van transport, landbouw, handel, energie en bouw.

Complexe relatie

Eerder op de dag had Poetin Erdogan al bedankt voor zijn bemiddeling bij het afsluiten van het graanakkoord, waardoor de export van Oekraïens graan uit havens aan de Zwarte Zee kan worden hervat en bovendien de sancties op de export van Russisch graan kunnen worden opgeheven.

Turkije onderhoudt nauwe banden met zowel Rusland als Oekraïne. De relatie met Rusland is complex; hoewel de landen tegenovergestelde partijen steunen in Syrië en Libië, werken ze wel nauw samen op het gebied van defensie, energie en handelsovereenkomsten.

Gevechtdrones

De grote vraag was of Poetin en Erdogan ook zouden praten over een mogelijke levering van Turkse gevechtsdrones aan Rusland. In het begin van de oorlog in Oekraïne voorzag Turkije Oekraïne van deze drones, die een belangrijke rol speelden in het vertragen van de Russische opmars.

Moskou heeft sindsdien ook belangstelling uitgesproken voor deze gevechtsdrones. Volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti is over deze kwestie echter niet gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl