NOS NieuwsAangepast

Raketaanval op haven Odessa uren na akkoord over graantransport

Nog geen 24 uur na de graandeal tussen Oekraïne en Rusland is de Oekraïense havenstad Odessa beschoten met raketten. Volgens het Oekraïense leger is de infrastructuur van de haven getroffen, maar is er niet veel schade. Volgens minister Koebrakov van Infrastructuur zet Oekraïne de voorbereidingen op hervatting van de graanexport gewoon door.

De haven zou zijn aangevallen met kruisraketten. Twee werden door luchtafweer onschadelijk gemaakt, twee andere kwamen op de haven terecht, melden de autoriteiten van de stad. Rusland maakt geen melding van een aanval op Odessa. Wel zou het land tegen Turkije hebben gezegd "niets te maken" te hebben met de aanval, zo meldde de Turkse minister van Defensie in een persverklaring.

Het Oekraïense parlementslid Oleksiy Gontsjarenko zei dat er brand uitbrak in de haven. Ooggetuigen maakten melding van overvliegende Russische gevechtsvliegtuigen en op Twitter circuleren beelden van raketten die in de lucht ontploffen.

Het is de bedoeling dat de komende tijd vanuit Odessa Oekraïens graan over de Zwarte Zee wordt geëxporteerd naar Turkije, en van daaruit naar de rest van de wereld. Oekraïne is een van de grootste graanleveranciers ter wereld. Er ligt volgens president Zelensky 20 miljoen ton graan te wachten op export.

Zelensky zegt dat uit de aanval blijkt dat Rusland het graanakkoord niet echt wil uitvoeren: "Wat Rusland verder ook zegt of belooft."

'Schandelijke aanval'

De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Bridget Brink, noemt de aanval schandelijk. "Het Kremlin maakt voedsel nog steeds onderdeel van de oorlog. Rusland moet hiervoor ter verantwoording worden geroepen." Ook VN-secretaris-generaal Guterres veroordeelt de aanval "ten zeerste", meldt een woordvoerder.

Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken is de Russische raket "een fluim van Vladimir Poetin in het gezicht van Guterres en van de Turkse president Erdogan, die een enorme inspanning hebben geleverd om het akkoord tot stand te brengen".

Oekraïne vraagt dringend aan de VN en Turkije om er zorg voor te dragen dat Rusland zijn afspraken over de graandeal nakomt.

Guterres zegt via zijn woordvoerder dat alle partijen zich verbonden hebben aan het graanakkoord dat gisteren werd getekend. "Deze producten zijn heel hard nodig om de voedselcrisis in de wereld het hoofd te bieden en het lijden te verlichten van miljoenen mensen in nood over de hele wereld. Daarbij is de volledige naleving van het akkoord door Rusland, Oekraïne en Turkije noodzakelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl