Saudi Arabië-energieminister Abdulaziz bin Salman Al Saud bij aankomst in Wenen voor de Opec-top
NOS Nieuws

OPEC draait de oliekraan stevig dicht, gunstig voor Rusland

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

Het oliekartel OPEC heeft samen met gelegenheidspartners als Rusland besloten de olieproductie fors te verlagen. Vanaf november worden dagelijks 2 miljoen vaten olie minder opgepompt. Dat is 2 procent van de totale olieproductie in de wereld. De productieverlaging moet de olieprijzen op een hoog peil houden. "Energiezekerheid heeft een prijs", zegt Haitham Al-Ghais, de secretaris-generaal van de OPEC.

Vooral Rusland, geen OPEC-lid maar gelegenheidspartner sinds 2016, zou aangedrongen hebben op de productieverlaging.

Rusland heeft veel belang bij hogere olieprijzen. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne verkoopt Rusland minder olie en krijgt het ook voor de eigen olie minder betaald. Met het Europese en Amerikaanse embargo op Russische olie en met een prijsplafond voor Russische olie op komst vreest Rusland minder inkomsten. Daarbij moet Rusland ook op zoek naar meer en nieuwe afnemers. Russische olie stroomt nu vooral naar China en India.

De VS oefende in de aanloop naar de OPEC-vergadering druk uit op Saudi-Arabië om de olieproductie vooral niet te verlagen, onder meer met het oog op de autobrandstofprijzen voor de Amerikaanse consumenten. Maar die druk heeft dus niets uitgehaald.

Volgens de VS is er geen enkele noodzaak om de productie terug te schroeven, temeer omdat sommige OPEC-landen hun toegezegde olieproductie niet halen en er dus al minder olie wordt opgepompt dan beloofd.

Recordprijzen

Eerder dit jaar gingen de olieprijzen door de oorlog in Oekraïne hard omhoog. De prijs van Brent-olie kwam uit boven 130 dollar voor een vat. Dat leidde tot recordprijzen aan de pomp.

De afgelopen maanden zijn de olieprijzen weer scherp gedaald door zorgen op de markt over een dreigende economische recessie. Bij een recessie daalt de vraag naar energie en als het aanbod gelijk blijft zakt de prijs.

In dat licht is een productieverlaging niet vreemd. Ten tijde van de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande recessie besloot de OPEC ook de olieproductie fors te verlagen. Na het uitdoven van de pandemie en het daaropvolgende economische herstel werd de oliekraan weer opengedraaid.

Op de oliemarkten zorgt het nieuws van de olieproductieverlaging voor een stijging van de olieprijs. Maandag kostte een vat Brent nog 87 dollar, vanmiddag liep de prijs op naar 93 dollar.

Aanbod en vraag

Volgens ramingen in september ligt de totale olieproductie op 100 miljoen vaten per dag, en de olieconsumptie in de wereld op 99,7 miljoen vaten. Vooralsnog is er dus geen tekort aan olie.

De OPEC is goed voor 29,7 miljoen vaten olie per dag, en met alliantievrienden Rusland en anderen erbij ligt de olieproductie op zo'n 43 miljoen vaten per dag, Daarmee heeft de OPEC ruim 40 procent van de wereldolieproductie in handen.

De OPEC+ vergaderde ook voor het eerst weer fysiek in plaats van online sinds de uitbraak van de coronapandemie begin 2020. Namens Rusland schoof vice-premier en oud-energieminister Alexander Novak aan bij de vergadering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl