liveblog
NOS VoetbalAangepast

Cambuur breekt laat • 'PSV en Villa eens over El Ghazi' • 'Arnesen weg bij Feyenoord'

liveblog gesloten

Tot woensdag!

We houden ermee op hier in Leeuwarden. Woensdag in de loop van de avond zijn we terug met een eredivisieblog. Dan kun je inschakelen voor twee inhaalwedstrijden uit speelronde drie.

  • PSV - Volendam (aftrap 18.45 uur)
  • FC Twente - Excelsior (aftrap 21.00 uur)

Een dag later wordt de derde wedstrijd van die speelronde ingehaald.

  • AZ - NEC (aftrap 20.00 uur)

Vanaf morgenvroeg zijn we ook alweer terug, maar dan met een transferblog. Het belooft nog een wilde 72 uur in de transferwereld te worden...

Samenvattingen van Volendam-Twente en Cambuur-AZ

CAM-AZ | 90+6' AZ wint!

AZ neemt drie punten mee uit Leeuwarden, maar wat was het moeizaam. De ploeg van Pascal Jansen had alle moeite met de tien overgebleven spelers van Cambuur. Pas na een blunder van doelman Virgínia ging Cambuur door de knieën: 0-1.

Lees hieronder het wedstrijdverslag:

CAM-AZ | 90' GOAL AZ!

De tien man van Cambuur breken toch! Clasie haalt uit en doelman Virgínia laat de bal van zijn handschoen glippen. Vlak voor tijd toch nog 0-1.

Cambuur hield het zo lang vol...

SC Cambuur-AZ: 0-1

Clasie viert de winnende 0-1

CAM-AZ | 83' Beleg van Virgínia begonnen

De belegering van het strafschopgebied van Cambuur-doelman João Virgínia is begonnen. AZ speelt de bal zorgvuldig over rondom het strafschopgebied, als ware het handbal.

Lahdo zag een kansje om te schieten, haalde uit vanaf een meter of zestien en raakte de lat. Kan Cambuur dit volhouden?

SC Cambuur-AZ: 0-0

Cambuur-doelman João Virgínia

CAM-AZ | 73' Cambuur door publiek toch met 11

Na de rode kaart voor Jacobs is AZ niet in staat geweest de wedstrijd in handen te nemen. Een bestorming van Cambuur-doel is niet aan de orde. Sterker nog, Cambuur wil nog best naar voren voetballen. De tien Friezen zetten allemaal een stapje meer en krijgen veel steun van het thuispubliek.

AZ heeft moeite met kansen creëren. De ploeg van Pascal Jansen heeft nog zo'n twintig minuten...

SC Cambuur-AZ: 0-0

Cambuur-AZ

Apengeluiden richting Brobbey overschaduwen Utrecht-Ajax: 'Zo laag, verschrikkelijk'

Brian Brobbey maakte op slag van rust de tweede goal van Ajax op bezoek bij FC Utrecht. Vanaf de tribune in de Galgenwaard waren toen apengeluiden te horen richting de spits. "Niet gehoord...", reageerde Brobbey. "Toen de wedstrijd klaar was keek ik op mijn telefoon en hoorde ik het van mijn broers."

"Het boeit me eigenlijk niet", ging Brobbey verder. "Mensen zijn gefrustreerd, maar wij hebben lekker gewonnen en ik heb een goaltje gemaakt. Ik ben blij. Het doet geen pijn."

Schreuder: 'Belangrijker dingen dan voetbal'

Ook Alfred Schreuder had de apengeluiden niet gehoord tijdens de wedstrijd. Anders was hij misschien wel van het veld gestapt. "Als het echt hoorbaar en zichtbaar was geweest misschien wel", zei de coach van Ajax. "Omdat er belangrijker dingen zijn dan voetbal."

CAM-AZ | 56' Rood Cambuur!

Jamie Jacobs raakt Odgaard met gestrekt been erg smerig op de enkel. Gele kaart, oordeelt scheidsrechter Dieperink.

Maar het alziende oog dat de VAR heet, ziet net even meer en roept Dieperink naar het scherm. Daar kan de scheidsrechter niet veel anders dan het geel intrekken en rood geven aan Jacobs. Cambuur moet verder met tien.

SC Cambuur-AZ: 0-0

Rode kaart?

CAM-AZ | 52' Moeten we het anders zelf komen doen?

Moet AZ de bal misschien gewoon zelf in eigen doel schieten, want Cambuur krijgt het maar niet voor elkaar. Nu is Clasie slordig in de opbouw, verspeelt de bal en plots staat Cambuur met drie man oog in oog met doelman Verhulst.

En alsnog gaat-ie er niet in...

SC Cambuur-AZ: 0-0

Tja...

CAM-AZ | 46' We spelen weer!

We zijn weer begonnen in Leeuwarden. Odgaard is in de ploeg gekomen voor de licht geblesseerde Pavlidis.

Roma hengelt transfervrije Belotti binnen

AS Roma heeft spits Andrea Belotti vastgelegd. De Italiaanse international zat zonder club na zijn vertrek bij Torino. Voor die club maakte Belotti in de afgelopen zeven seizoenen precies honderd doelpunten in de Serie A.

Belotti werd vorig jaar Europees kampioen met Italië.

Samenvatting en reacties na Excelsior-PSV

CAM-AZ | 45+2' Rust in Leeuwarden!

Het staat 0-0 en daar moet vooral AZ blij mee zijn. Cambuur was een aantal keer dicht bij de openingstreffer, met de kopbal van Uldrikis op de paal als hoogtepunt.

SC Cambuur-AZ: 0-0

CAM-AZ | 32' Cambuur op de paal!

Uldrikis kopt de bal door op de paal

Dat scheelt een haartje! Uldrikis kopt een indraaiende voorzet naar de verre hoek, en de bal stuitert via de paal in de handen van doelman Verhulst.

Kort erna krijgt Pavlidis een enorme kans na een combinatie met De Wit. Dit gaat geen 0-0 blijven in Leeuwarden.

SC Cambuur-AZ: 0-0

'Arnesen weg bij Feyenoord'

Frank Arnesen

Feyenoord en technisch directeur Frank Arnesen gaan uit elkaar. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Rotterdamse website 1908.nl op basis van bronnen binnen de Rotterdamse club. Feyenoord bevestigt het vertrek van de Deen nog niet.

Arnesen en Feyenoord zijn in gesprek om op "een nette manier" te stoppen met de samenwerking, meldt 1908. De technisch directeur zou dan worden uitgekocht door Feyenoord, dat in de toekomst geen rol meer ziet voor Arnesen binnen de club.

De Deen legde eind juni zijn taken om gezondheidsredenen tijdelijk neer. Hoelang Arnesen uit de roulatie zou zijn, werd niet duidelijk. Arnesen kampte met fysieke ongemakken na een knieoperatie en deed op doktersadvies een stap terug.

Apengeluiden en vuurwerkbommen Utrecht-Ajax: politie verricht aanhoudingen

Een boodschap op het scherm in de Galgenwaard

Het ging een uur goed bij FC Utrecht-Ajax, maar toen gooide een supporter een flinke vuurwerkbom het veld op, naar het doel van Ajax-keeper Remko Pasveer. Scheidsrechter Makkelie aarzelde niet en legde wedstrijd direct stil. Makkelie stapte in de slotfase ook al naar de stadionspeaker nadat fans van de thuisploeg oerwoudgeluiden hadden gemaakt na een doelpunt van Brian Brobbey.

De Utrechtse politie maakte bekend dat een 28-jarige man na de wedstrijd is aangehouden voor het gooien van het vuurwerk. Algemeen directeur van FC Utrecht, Thijs van Es, bevestigde dat. "De vuurwerkgooier hebben we opgepakt."

"En de individuen die die dingen hebben geroepen, hebben we ook in beeld. Daar gaan we achteraan", meldde Van Es. "We hebben de camera's om die personen in het zicht te krijgen. Dit kan natuurlijk niet. Het is schandalig, ik ben zeer teleurgesteld."

"Stadionverboden uitdelen is een onderdeel van wat we kunnen doen", vervolgde Van Es. "Maar we gaan dit ook met het Openbare Ministerie en politie bespreken. We moeten het ook over gebiedsverboden hebben. Supporters die naast zulke gasten staan op de tribune moeten dit ook afkeuren. Ik was ook blij met de reactie van veel van onze supporters na die vuurwerkbom. Ze waren er klaar mee."

Na het fluitsignaal waren er ook ongeregeldheden rond het veld. Wat met die onruststokers is gebeurd, is niet precies duidelijk. De politie meldt via sociale media wel dat er na het duel "drie mannen van 14, 19 en 34 jaar oud uit regio Utrecht zijn aangehouden voor ongeregeldheden na de wedstrijd."

Supporters van FC Utrecht kwamen twee weken geleden ook al negatief in het nieuws toen er na een competitieduel met SC Cambuur rellen uitbraken.

Schreuder had apengeluiden niet gehoord: 'Anders misschien van veld gestapt'

Gakpo heeft 'meerdere opties' voor transfer

PSV-aanvaller Cody Gakpo zegt dat meerdere clubs serieuze interesse hebben om hem over te nemen. Een daarvan is Manchester United, bekende de 23-jarige international na de zege op Excelsior (1-6) voor de camera van ESPN. Maar hij herhaalde dat "het hele plaatje moet kloppen". Gakpo verduidelijkte: "Bij PSV blijven is zeker geen straf."

Toch verwacht de international dat de laatste dagen van de zomerse transfermarkt "hectisch" zullen zijn. "Het is een hele puzzel en ik moet kijken welke puzzel het meest klopt. Ik probeer me te focussen op voetbal, maar dat is wel lastig", aldus Gakpo.

Het is afwachten of United nog doorpakt als het erin slaagt Ajax-aanvaller Antony te contracteren. Gakpo zegt niet met ontwikkelingen op dat gebied bezig te zijn. "Maar het zou leuk voor hem zijn."

Cody Gakpo

CAM-AZ | 1' Aftrap in Leeuwarden!

De laatste wedstrijd van het weekend. AZ jaagt op de derde overwinning op rij, Cambuur wil de overwinning bij Fortuna een goed vervolg geven.

'PSV en Aston Villa akkoord over El Ghazi'

PSV en Aston Villa zijn akkoord over een transfersom van Anwar El Ghazi. Dat melden onder meer VI en De Telegraaf. De 27-jarige oud-Ajacied moet nog wel persoonlijk een overeenkomst bereiken met PSV.

El Ghazi verliet Nederland in 2017. Na een avontuur bij Lille kwam El Ghazi terecht bij Aston Villa. Vanaf de winterstop werd de vleugelaanvaller verhuurd aan Everton.

Bij PSV kan El Ghazi de geblesseerde Noni Madueke vervangen. En, als het zover komt, Cody Gakpo.

Anwar El Ghazi

Opstellingen SC Cambuur en AZ

De opstelling van SC Cambuur
De opstelling van AZ

VOL-TWE | 90+5' VOLENDAM WINT!

Een grote verrassing in Volendam! De plaatselijke FC verslaat Twente met 1-0. Voor de mannen van Wim Jonk is het de eerste overwinning, voor die van Ron Jans het eerste verlies.

Lees hieronder het wedstrijdverslag:

EXC-PSV | 90+3' PSV wint!

PSV herstelt zich op overtuigende wijze van het midweekse verlies tegen Rangers FC. Excelsior wordt opgerold met 6-1.

Lees hieronder het wedstrijdverslag:

VOL-TWE | 83' GOAL VOLENDAM!

Van Mieghem geeft de bal scherp voor en de 17-jarige Lequincio Zeefuik glijdt de 1-0 binnen. Nog zo'n tien minuten te gaan en de thuisploeg staat op voorsprong. Volendam wordt gek!

Zeefuik scoort de winnende.

VOL-TWE | 78' Hoe is het eigenlijk met Jan Smit?

Niets te klagen, zo te zien.

De voorzitter van FC Volendam

EXC-PSV | 74' GOAL EXCELSIOR!

De Rotterdammers doen wat terug. Horemans kopt binnen uit een corner. Voor de statistieken: het staat 1-5.

VOL-TWE | 67' Nog steeds 0-0?

Staat het nou nog steeds 0-0 bij Volendam tegen Twente? Het is echt waar. Brilstand. Dat is wel een klein wonder, want beide pleogen krijgen meer dan genoeg kansen.

Van Wolfswinkel ging al alleen op doelman Stankovic af. Maar de Servische keeper redde knap. Niet veel later deed hij hetzelfde bij een inzet van Vlap.

Aan de andere kant komt Twente ook een paar keer goed weg. Unnerstal verdient een extra dag vrij want hij voorkwam al meerdere zekere doelpunten. Vooral de redding zojuist op een inzet van Mühren was indrukwekkend.

FC Volendam-FC Twente: 0-0

EXC-PSV | 59' GOAL PSV!

Gakpo wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoten

O, o, Excelsior, het gaat hard nu. Want daar is de 0-5 ook al. Nu is het Gakpo die tot twee keer toe kan punteren in het Rotterdamse strafschopgebied. In de kluts valt de tweede poging binnen.

Even later gaat Gakpo naar de kant. Voor de PSV-fans is het niet te hopen dat dit het laatste optreden was van hun aanvoerder in een PSV-shirt.

EXC-PSV | 55' GOAL PSV!

Daar is de 0-4. Xavi Simons krijgt de bal voor zijn voeten na vroeg druk zetten op de Rotterdamse opbouw, en ramt de bal binnen.

Xavi Simons

EXC-PSV | 46' Gaan we weer!

We spelen weer in Rotterdam. Als Excelsior nog iets wil dan moet het snel scoren. Van Nistelrooy heeft in de rust twee keer gewisseld:

  • Saibari en Sangaré blijven binnen
  • Vinicius en Gutiérrez komen erin

Samenvatting en reacties FC Utrecht-Ajax

VOL-TWE | 45+2' Rust in Volendam!

FC Twente is beter, heeft meer de bal en krijgt kansen. Maar Volendam is niet kansloos. Zowel de Twentenaren als Volendammers raakten de lat, maar het staat 0-0.

Mühren raakt met een volley na een stuiterbal de lat

EXC-PSV | 45' GOAL PSV!

Wedstrijd beslist, zo lijkt het: Gakpo versnelt en vindt Sangaré, die raak volleert. Het staat 0-3 bij rust, dat wordt moeilijk voor de Rotterdammers.

Als het de laatste wedstrijd van Gakpo in een PSV-shirt is, dan maakt hij er in ieder geval wel iets moois van.

Sangaré viert zijn tweede goal van de dag

VOL-TWE | 34' Veerman redt!

Als Henk Veerman ze er niet inschiet dan redt hij ze wel van de lijn. Twente-aanvoerder Pröpper kopt hard in, maar Veerman gooit zijn been de lucht in en werkt de kopbal van de lijn, zo op de lat.

Nog geen goals in Volendam, maar saai is het zeker niet. FC Twente is wel een stuk beter. Meer balbezit en meer kansen. Kan Twente nog voor rust scoren?

FC Volendam-FC Twente: 0-0

EXC-PSV | 29' GOAL PSV!

Weer een hoekschop en weer een goal van de Eindhovenaren. Gakpo legt de bal netjes op het hoofd van Sangaré bij de eerste paal. En wat komt Sangaré hoog: 0-2

Sangaré viert zijn 0-2

Gakpo's laatste wedstrijd als PSV'er?

Op 31 augustus om 23.59 sluit de transferwindow voor de eredivisie. Dat kan zomaar betekenen dat dit de laatste beelden zijn van Cody Gakpo in een PSV-shirt...

Manchester United zou interesse hebben in de PSV-captain, al lijkt het erop dat United snel de komst van Ajacied Antony officieel maakt.

Wordt vervolgd...

Gakpo's laatste wedstrijd in PSV-tenue?

VOL-TWE | 17' Mühren op de lat!

Twente is iets beter in de openingsfase, maar Volendam is zeker niet kansloos. Zo blijkt als Mühren de bal bij de tweede paal krijgt, volleert en met een stuiter de bal schampt.

FC Volendam-FC Twente: 0-0

EXC-PSV | 12' Déjà vu in Rotterdam

Oei, een déjà vu voor Van Nistelrooy. De opbouw van PSV hapert weer. Max speelt een slap balletje terug op doelman Benitez die half wegwerkt en met een reflex ternauwernood redt op een inzet van Kharchouch.

Bijna ging het weer zo mis, net als woensdagavond tegen de Rangers FC...

Excelsior-PSV: 0-1

Anthony-transfer aanstaande: 'Ajax en Man United op hoofdlijnen akkoord'

Het lijkt nu echt een kwestie van tijd voordat de transfer van Antony naar Manchester United rondkomt. Volgens De Telegraaf zijn Ajax en de club van Erik ten Hag er onderling uit. De transfersom zou naar verluidt met bonussen kunnen oplopen tot de 100 miljoen euro. Eerder wees Ajax een Engels bod van zo'n 80 miljoen euro al af.

De Braziliaanse vleugelspeler zou onlangs zelf al akkoord zijn gegaan met een vijfjarig contract bij de club uit Manchester.

EXC-PSV | 2' GOAL PSV!

Excelsior geeft een corner weg en uit de rebound schiet Veerman met veel beheersing raak. Knappe en snelle goal #excpsv

Veerman viert de snelle 0-1

VOL-TWE | 1' Begonnen in Volendam!

Volendam en FC Twente zijn in Volendam begonnen aan hun duel, nadat eerst de Volendamse kogelstootster Jessica Schilder werd gehuldigd voor haar Europese titel

Schilder wordt gehuldigd in het stadion van Volendam

EXC-PSV | 1' Begonnen in Rotterdam!

PSV zal zich willen revancheren na het verlies tegen Rangers FC. Excelsior zal de goede reeks van twee overwinningen willen doorzetten

De opstellingen van FC Volendam en FC Twente

De opstelling van FC Volendam
De opstelling van FC Twente

UTR-AJA | 90+5' AJAX WINT!

Ajax is met 2-0 te sterk op bezoek bij FC Utrecht. Het is de vierde overwinning van de ploeg van Schreuder en duwt Utrecht, dat nog niet won, dieper in de problemen.

Lees hieronder het wedstrijdverslag:

UTR-AJA | 83' Het wordt er niet beter op...

Na Utrecht wisselt ook Schreuder een aantal keer. Zo veel mogelijk spelers even minuten laten maken.

Het spel komt het allemaal niet ten goede. Utrecht heeft nog tien minuten om Ajax in de problemen te brengen, dat is 83 minuten lang maar heel zelden gelukt.

FC Utrecht-Ajax: 0-2

Opstellingen Excelsior en PSV

De basiselftallen van Excelsior en PSV zijn binnen.

Ayoub begint in de basis bij de Rotterdammers. Bij PSV is er een basisplaats voor Xavi Simons, die midweeks goed inviel tegen Rangers FC.

Aftrap is straks om 14.30 uur.

De opstelling van Excelsior
De opstelling van PSV

UTR-AJA | 72' Slordige tweede helft

Nog zo'n twintig minuten te gaan voor FC Utrecht, dat dapper op zoek gaat naar de aansluitingstreffer, maar echt gevaarlijk wort het niet.

Ajax lijkt het ook wel welletjes te vinden zo. De Amsterdammers laten de bal aan de thuisploeg. Het thuispubliek begint te joelen en te fluiten als Utrecht de bal niet direct naar voren schiet, maar achteruit voor een fatsoenlijke aanval.

Fraser voert een driedubbele wissel door, gaat dat dan werken?

FC Utrecht-Ajax: 0-2

UTR-AJA | 59' Makkelie legt wedstrijd stil

Het ging een uur goed, maar dan klinkt er een harde knal. Vuurwerk op het veld. Scheidsrechter Makkelie twijfelt niet en legt de wedstrijd stil.

Dat is niet de eerste keer in de Galgenwaard. Na wat overleg langs de kant wordt de wedstrijd enkele minuten later weer hervat.

  • Pro Shots
    Vuurwerk op het veld achter de goal van Pasveer
  • Pro Shots
    Een boodschap op het scherm in de Galgenwaard

UTR-AJA | 54' Twee benen gestrekt? Geel

In een duel om een losse bal moet je nooit inhouden. Dat lijkt Boussaid te hebben begrepen, maar hoe hij bij Blind inkomt, gaat te ver. Twee benen gestrekt vooruit, terwijl Blind de bal weg wil trappen.

Boussaid raakt de bal, lijkt het, maar ook wel een voet. Rood was niet heel gek geweest, maar Makkelie geeft geel.

Blind kan niet verder en wordt vervangen door Youri Baas. Ajax ziet twee backs uitvallen met een blessure.

FC Utrecht-Ajax: 0-2

UTR-AJA | 46' Gaan we weer!

De tweede helft is begonnen in de Galgenwaard. Zonder wijzigingen bij beide ploegen.

FC Utrecht-Ajax: 0-2

Wat hebben we straks nog?

In de rust van Utrecht-Ajax hebben we tijd om even te kijken wat ons nog te wachten staat vandaag, drie ploegen die afgelopen week Europees speelden:

  • 14.30 uur: Excelsior - PSV
  • 14.30 uur: FC Volendam - FC Twente
  • 16.45 uur: SC Cambuur - AZ

UTR-AJA | 45+4' Rust in Utrecht

Tja, wat moet Utrecht doen om dit om te draaien? Los van een aantal keren dat Utrecht eruit kwam, krijgt de thuisploeg niet meer voor elkaar dan het leveren van strijd. De 2-0 op slag van rust moet een mentaal tikkie zijn voor Frasers mannen.

Daarbij speelt Ajax eigenlijk een prima wedstrijd. Dit wordt een flinke opgave voor de thuisploeg...

FC Utrecht-Ajax: 0-2

UTR-AJA | 45+1' GOAL AJAX!

Op slag van rust kopt Brobbey de 0-2 binnen. Berghuis legt de bal precies op het hoofd van de spits. Een tegengoal op een vervelend moment voor Utrecht.

Bergwijn viert de 0-2 met Brobbey

UTR-AJA | 39' ¡Hola Sánchez!

Rensch kan niet verder. Hij gaat naar de kant en wordt vervangen door de nieuwe rechtsback.

Jorge Sánchez, een van de beste maatjes van Álvarez, maakt zijn debuut voor Ajax.

FC Utrecht-Ajax: 0-1

Sánchez maakt zijn debuut

UTR-AJA | 36' Rensch doet Antony'tje

Rensch krijgt een beuk, belandt buiten de lijnen, hinkelt terug het veld in en gaat daar de pijn liggen te verbijten. Dat heeft iets weg van wat Antony deed in het duel met Feyenoord vorig seizoen.

De actie werkt het thuispubliek op de zenuwen, dat in alle frustratie hun bier maar richting Rensch gooit.

Hoe dan ook: Makkelie neem je er niet mee in de maling. Rensch krijgt geel. Na protest krijgt ook Timber een gele kaart.

UTR-AJA | 28' Utrecht verschuilt zich niet

De thuisploeg heeft bij vlagen moeite met het snelle combinatiespel van de Amsterdammers, maar FC Utrecht is duidelijk niet bang voor Ajax. De duels worden fel aangegaan en zo nu en dan sticht Utrecht gevaar.

Dost is scherp, Redan is enthousiast en Toornstra probeert enkele keren het spel snel te verleggen. Er is best wat mogelijk voor Utrecht. Het moet wel in de counter, want heeft Ajax veel meer de bal.

FC Utrecht-Ajax: 0-1

UTR-AJA | 18' Even VAR spelen...

Licht contact bij de knie

Tadic kapt naar binnen en gaat wel heel makkelijk liggen. Op zoek naar een penalty. Niks aan de hand, oordeelt scheidsrechter Danny Makkelie. Ook de VAR grijpt niet in.

Toch is in de herhaling wel te zien dat Boussaids knie die van Tadic aantikt. Maar nee, het is echt te licht.

FC Utrecht-Ajax: 0-1

UTR-AJA | 10' GOAL AJAX!

Berghuis kopt vogelvrij binnen

Hij ligt er al in! Álvarez kopt een corner door naar de tweede paal en daar is Steven Berghuis attent. De rechtsbuiten staat ook wel volkomen vrij. Via de paal kopt hij de bal binnen.

Nog geen kans gehad, maar Ajax staat voor.

FC Utrecht-Ajax: 0-1

Taylor en Berghuis vieren de 0-1

UTR-AJA | 8' Dost eerst kansje

Blind wordt op snelheid geklopt door Sylla, die voorgeeft op Dost. Met de nek van de spits lijkt het allemaal weer prima. Met een snoekduik gaat hij naar de bal en kopt over.

Eerste gevaar komt van de thuisploeg.

UTR-AJA | 2' Dost tegen de vlakte

Dost gaat gestrekt na een duel met Bassey

Op z'n Schots laat Bassey aan Dost even zien wie zijn directe tegenstander is vanmiddag.

Bij een kopduel springen Bassey en Dost samen naar de bal. De arm van de Ajax-verdediger landt in de nek van de Utrecht-spits, die tegen de vlakte gaat. Hij grijpt direct naar zijn nek en krijgt verzorging.

Dost loopt zijn nekwervels even na en kan verder. De toon is gezet...

Toornstra in duel met Alvarez

UTR-AJA | 1' Afgetrapt in Utrecht!

Na een minuut stilte voor oud-Utrecht-speler Cor Hildebrand zijn FC Utrecht en Ajax begonnen in de Galgenwaard. Ajax won tot dusver drie uit drie, Utrecht won nog niet.

Toornstra blijft rustig in verhit Utrecht: 'Ik zie nog geen vuiltje aan de lucht'

Jens Toornstra stond toch echt op het trainingsveld van FC Utrecht, sinds deze week zijn nieuwe werkgever, maar hij zal zich toch nog even speler van Feyenoord hebben gewaand. Enkele supporters van de club waarvoor hij de afgelopen acht jaar voetbalde, waren naar de Domstad afgereisd om hem aan te sporen komende zondag de winnende treffer voor zijn rekening te nemen.

"Leuk toch?" Toornstra kan de aanmoediging wel waarderen. Het tekent ook de manier waarop hij de Kuip achter zich gelaten heeft. "Inderdaad. Ik was ook benieuwd naar de reacties op mijn keuze. Maar ik moet zeggen: die waren geweldig. Daar prijs ik mij ook zeer gelukkig mee. Het voelt alsof het mij wordt gegund. Ook vanuit de club. Dat is hartstikke fijn."

Toornstra voelde dat 'kwartje bij Feyenoord de verkeerde kant op zou vallen'

Wat Ajax moet doen met de miljoenen die Antony kan opleveren? 'Helemaal niets'

De boekhouders in de Johan Cruijff Arena hebben een zeldzaam drukke zomer. Ajax legde ruim 100 miljoen euro neer voor nieuwelingen, maar er kwam ook 120 miljoen binnen uit verkochte spelers. En de groene cijfers kunnen nog groener kleuren door alle biljetten die overwaaien uit Engeland - als Antony vertrekt naar Manchester United.

Wat moet Ajax doen met zo'n uitpuilende kluis, met al die Antony-miljoenen? Direct een nieuwe topspeler halen met het oog op de Champions League?

Antony

FC Utrecht 'angstgegner' Ajax?

"Utrecht-uit, altijd lastig." Dat zeggen Ajax-fans tegenwoordig met lichte ironie. Want zo'n 'angstgegner' is FC Utrecht allang niet meer voor de Amsterdammers.

Utrecht heeft de afgelopen negen seizoenen slechts één keer een competitiezege geboekt op Ajax. Op 13 december 2015, dankzij de 1-0 van Yassin Ayoub. En van de laatste vijf bezoeken aan de Galgenwaard leverde de Amsterdammers alleen die van begin 2018 puntenverlies op (0-0).

Wel moest Ajax in die periode toestaan dat het in Utrecht uit het bekertoernooi werd gestoten. Op 4 maart 2020 hielpen Sander van de Streek en Simon Gustafson de Domstedelingen aan een plaats in de finale.

Geen Antony in Ajax-selectie, Toornstra in basis

Werp een blik op de selectie van Ajax voor de wedstrijd tegen Utrecht en het eerste dat opvalt: Antony is weer niet bij de selectie. De Braziliaan is wel op de club, maar traint niet mee met de groep en wacht op een overgang naar Manchester United.

De basisopstelling van de Amsterdammers is verder niet anders dan vorige week tegen Sparta: Bassey weer centraal achterin, Blind staat linksback. Wijndal is licht geblesseerd en zit niet in de selectie. Wel op de bank te vinden: de 19-jarige Portugees Francisco Conceição, die nog niet debuteerde in de hoofdmacht.

Bij FC Utrecht is er gelijk een basisplaats voor Jens Toornstra. De middenvelder kreeg gisteren een groots afscheid in De Kuip, waar hij vertrok omdat hij geen garantie kreeg op een basisplaats. Bij zijn nieuwe club mag hij gelijk beginnen.

  • NOS/Pro shots
    De opstelling van FC Utrecht
  • NOS/Pro shots
    De opstelling van Ajax tegen FC Utrecht

Toornstra terug in Utrecht

Jens Toornstra stond toch echt op het trainingsveld van FC Utrecht, sinds deze week zijn nieuwe werkgever, maar hij zal zich toch nog even speler van Feyenoord hebben gewaand. Enkele supporters van de club waarvoor hij de afgelopen acht jaar voetbalde, waren naar de Domstad afgereisd om hem aan te sporen komende zondag de winnende treffer voor zijn rekening te nemen.

Ook zijn huidige club zou dat overigens kunnen waarderen. FC Utrecht wist dit seizoen namelijk nog niet te winnen en staat na twee keer een gelijkspel en één nederlaag op de veertiende plaats op de ranglijst. Vanmiddag om 12.15 uur is Ajax te gast in de Galgenwaard.

De stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie per 27 augustus

Wat gebeurde er gisteren in de eredivisie?

Sparta pakt zijn eerste zege van dit seizoen, Vitesse is na een gelijkspel tegen RKC van de nul af, Burak Yilmaz doet er alles aan om Fortuna te laten winnen, maar slaagt daar nog niet in en Feyenoord boekt een ruime zege op het stugge FC Emmen.

Alle samenvattingen zijn te vinden in onderstaand artikel:

Herrera terug in Bilbao

Ander Herrera keert terug bij Athletic Club. De 33-jarige middenvelder, die van 2011 tot 2014 ook in Bilbao actief was, wordt voor een jaar gehuurd van Paris Saint-Germain, met een optie voor nog een jaar.

Na vijf jaar Manchester United verkaste Herrera in 2019 naar Parijs.

Ander Herrera viert een doelpunt bij PSG

Welkom!

De transfercarrousel draait nog heel even op volle toeren, maar er wordt ook weer volop gevoetbald op deze zondag. In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen op transfergebied en houden we je op de hoogte van de vier wedstrijden in de eredivisie: FC Utrecht - Ajax (12.15 uur), Excelsior - PSV (14.30 uur), FC Volendam - FC Twente (14.30 uur) en SC Cambuur - AZ (16.45 uur).