NOS Voetbal

Toornstra blijft rustig in verhit Utrecht: 'Ik zie nog geen vuiltje aan de lucht'

Jens Toornstra stond toch echt op het trainingsveld van FC Utrecht, sinds deze week zijn nieuwe werkgever, maar hij zal zich toch nog even speler van Feyenoord hebben gewaand. Enkele supporters van de club waarvoor hij de afgelopen acht jaar voetbalde, waren naar de Domstad afgereisd om hem aan te sporen komende zondag de winnende treffer voor zijn rekening te nemen.

Toornstra voelde dat 'kwartje bij Feyenoord de verkeerde kant op zou vallen'

Het zou een fraaie entree betekenen voor de aanwinst van het teleurstellend aan de competitie begonnen Utrecht, maar er speelde zeker ook eigenbelang mee bij de Feyenoord-fans. Zondag is immers Ajax te gast in de Galgenwaard.

"Leuk toch?" Toornstra kan de aanmoediging wel waarderen. Het tekent ook de manier waarop hij de Kuip achter zich gelaten heeft. "Inderdaad. Ik was ook benieuwd naar de reacties op mijn keuze. Maar ik moet zeggen: die waren geweldig. Daar prijs ik mij ook zeer gelukkig mee. Het voelt alsof het mij wordt gegund. Ook vanuit de club. Dat is hartstikke fijn."

Kwartje

Toornstra, hoefde niet lang te twijfelen toen FC Utrecht zich bij hem meldde. "Iedereen ziet wat er gebeurt en is gebeurd bij Feyenoord. Heel veel veranderingen. Er wordt veel geld uitgegeven. Daardoor werd ik toch een beetje aan het denken gezet: wat gaat dat betekenen voor mijn positie?"

Jens Toornstra in tranen na de verloren finale van de Conference League in mei van dit jaar

De eerste drie wedstrijden van de competitie moest hij het doen met invalbeurten. Zulke periodes had hij vaker meegemaakt en telkens wist de mannetjesputter zich weer in de basis terug te knokken. "Maar nu was het een van de eerste keren dat ik echt dacht dat het kwartje misschien wel de verkeerde kant op zou kunnen vallen. En dan neem ik liever aan de voorkant al het stuur in handen."

"Het is niet dat ik mij niet gewaardeerd voelde, hoor. Dat was het niet. Maar uiteindelijk begin je met voetballen omdat je iedere week lekker op dat veld wil staan en negentig minuten wil draven."

Supportersrellen

Dat was FC Utrecht kennelijk ook ter ore gekomen. Het hengelde hem met succes binnen. Toornstra vormt een welkome aanvulling voor de ploeg die onder de nieuwe trainer Henk Fraser met twee punten uit drie duels een tegenvallende competitiestart beleefde. De 0-0 in de eerste thuiswedstrijd tegen SC Cambuur leidde zelfs al tot supportersrellen.

"We zijn hartstikke blij met hem, iedereen", bevestigt Fraser. De oefenmeester somt zonder moeite op wat de 33-jarige middenvelder aan zijn elftal kan toevoegen.

"In ieder geval flair, in ieder geval kwaliteiten, zoals zijn trap, zijn inzicht en de rust die hij heeft in zijn spel. Ervaring ook. Hij is het type speler dat een groep kan helpen. Maar het belangrijkste voor mij is dat hij een voorbeeld is. Een voorbeeld voor de groep: hoe hij traint, hoe hij als persoonlijkheid is."

Jens Toornstra kort voor zijn overgang van FC Utrecht naar Feyenoord in 2014

Toornstra, die voor zijn overgang naar Feyenoord ook al anderhalf jaar voor FC Utrecht voetbalde, beseft goed dat hij met zijn terugkeer in een andere wereld is beland. "Het spelletje wordt hier natuurlijk wel iets anders gespeeld. Feyenoord is de laatste jaren vaak heel erg dominant geweest. Ik zal dus mijn speelstijl misschien een klein beetje moeten aanpassen. Maar verder is het alleen maar mooi."

Mooie binnenkomer

Dat de Utrechters tot dusver niet verder zijn gekomen dan remises tegen RKC en Cambuur, terwijl er bij FC Emmen verloren werd, baart hem geen grote zorgen. "Ik heb ze zien spelen en toen heb ik fases gezien waarin ze de tegenstander overrompelden, maar alleen de goal niet maakten. Dat kan een wedstrijd er heel anders doen uitzien. En dan hadden ze waarschijnlijk ook meer punten gehad. Ik zie nog geen vuiltje aan de lucht."

Wat Toornstra betreft, en daar staat hij dus bepaald niet alleen in, wordt de opmars op de ranglijst zondag al ingezet. "Dat zou een mooie binnenkomer kunnen zijn. Al zal het een heel lastige wedstrijd worden. Dat weet iedereen. Maar als er één ploeg is die thuis van Ajax kan winnen, dan is het Utrecht wel. Dat hebben ze wel bewezen. Laten we die traditie maar weer terugbrengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl