NOS Voetbal

Slot baalt van vertrek Toornstra: 'Maar kon hem geen basisplaats garanderen'

Trainer Arne Slot had de naar FC Utrecht vertrokken Jens Toornstra graag bij de selectie van Feyenoord gehouden. De coach kon en wilde echter niet aan de eisen van de geroutineerde middenvelder voldoen: een gegarandeerde basisplaats.

Feyenoord heeft volgens Slot nog veel werk verzet om Toornstra te behouden. "Ik heb de afgelopen periode veel gesprekken met hem gehad, net als andere mensen binnen de club die graag hadden gezien dat Jens zou blijven."

"We probeerden hem ervan te overtuigen dat hij ook dit seizoen weer veel aan spelen zou toekomen, niet in de laatste plaats omdat Fredrik Aursenes is vertrokken (naar Benfica, red.)."

Slot kon Toornstra geen basisplaats beloven: 'Maar zijn vertrek is ontzettend zonde'

Volgens Slot zat het Toornstra vooral dwars dat hij elke keer na een week trainen niet verzekerd was van een basisplaats. Toornstra wilde zekerheid van zijn trainer. "Die garantie kon ik hem niet geven...", aldus Slot.

"Ik zeg niet dat hij bij Utrecht wel die garantie heeft, maar hij zal de inschatting hebben gemaakt dat de kans daar iets groter is. Toen hebben we de afweging moeten maken of we een speler tegen zijn zin wil behouden, het is duidelijk dat ik daar niet in geloof."

Veel waardering Slot voor Toornstra

Ondanks het vertrek toont Slot veel waardering voor Toornstra. Sterker, hij praat over de Leiderdorper alsof het nog steeds zijn eigen speler is. "We doen Jens tekort als we zeggen dat hij zich altijd heeft moeten terugknokken", benadrukt de trainer.

"Ik denk dat hij hier de afgelopen acht jaar vaker basisspeler is geweest dan wisselspeler. Er zijn wel momenten geweest dat hij als basisspeler op de bank terechtkwam, maar hij knokte zich terug en koos toen niet voor de makkelijkste weg om te vertrekken."

Jens Toornstra (rechts) luistert naar Arne Slot

Slot ging op de persconferentie ook in op de loting voor de Europa League. Hij wil niets weten van een 'loting met perspectief' nadat Lazio (Italië), FC Midtjylland (Denemarken) en Sturm Graz (Oostenrijk) uit de balletjes tevoorschijn kwamen.

"Het is een mooie groep. De eerste tegenstander die je ziet is Lazio, dus we zijn geëindigd tegen een Romeinse ploeg en nu spelen we weer tegen een ploeg uit Rome. Het is mooi om tegen te spelen", zei Slot.

Nederlandse vraag

Slot wil niets weten van een favorietenrol voor Feyenoord, afgelopen seizoen finalist in de Conference League. "Dat is weer een redelijk Nederlandse vraag", antwoordde hij op de vraag of hij de loting als gunstig bestempelde.

"Het is Nederlands om gelijk de tegenstanders kleiner te maken. Sturm Graz en FC Midtjylland zijn net uitgeschakeld in de Champions League, dus het is niet gepast ze heel erg te onderschatten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl