liveblog
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne meldt raketaanvallen in Kiev • Biden wil 33 miljard dollar extra voor steun Oekraïne

  • Dit is het liveblog van donderdag 28 april over de oorlog in Oekraïne
  • Er zijn explosies geweest in Kiev, Oekraïne zegt dat kruisraketten zijn ingeslagen
  • Kremlin: levering zware wapens door Westen kan gevolgen hebben voor Europa
  • NAVO: desnoods jarenlange steun aan Oekraïne
liveblog gesloten

Kremlin: burgers kunnen weg uit Azovstal-fabriek in Marieopol

Kremlinwoordvoerder Peskov heeft tegen Russische media gezegd dat burgers uit de Azovstal-fabriek in Marioepol kunnen vertrekken. "Hun levens zullen gespaard worden, en gewonden krijgen medische hulp", aldus Peskov.

Maar volgens de Oekraïense autoriteiten kunnen burgers die in de staalfabriek verscholen zitten geen kant op, omdat Rusland geen humanitaire corridors instelt. Ook de evacuatie van gewonde militairen wordt volgens Oekraïne door de Russen geblokkeerd.

De Oekraïense president Zelensky riep Rusland eerder op de dag op tot onmiddellijke onderhandelingen over een humanitaire corridor in de belegerde havenstad. Maar het Kremlin ziet volgens Peskov geen reden om hierover met Kiev te onderhandelen.

Woede Moskou wegens militaire steun NAVO aan Oekraïne groeit

Waar Oekraïne aan het begin van de oorlog nog scherfvesten en helmen kreeg, stuurt Nederland inmiddels pantserhouwitsers. Ook andere NAVO-landen leveren steeds zwaardere wapens, terwijl Rusland op almaar fellere toon waarschuwt dat het bondgenootschap te ver gaat met zijn steun aan Oekraïne.

Oekraïne: dode en gewonden door raketaanvallen op Kiev

Bij aanvallen met kruisraketten in het centrum van Kiev zijn vanavond meerdere gewonden en een dode gevallen, melden Oekraïense autoriteiten. De raketten kwamen neer op twee verschillende locaties, waaronder een flatgebouw.

De ander raket trof "een object", verklaart Oekraïne, zonder details te geven. Er zijn berichten dat het gaat om een oude wapenfabriek die sinds het begin van de oorlog gesloten zou zijn, maar dat is niet bevestigd.

Burgemeester Vitali Klitsjko zegt volgens Reuters dat er drie mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht.

De raketaanval gebeurde terwijl secretaris-generaal Guterres van de VN in Kiev aanwezig was om met Zelensky te praten. Hij zegt geschokt te zijn door de explosies. Ook de Bulgaarse premier was aanwezig in de Oekraïense hoofdstad.

Guterres heeft in Kiev onder meer gezegd dat de VN alles in het werk stelt om burgers in het belegerde Marioepol te redden. De VN-chef was eerder deze week nog in Moskou om met Poetin te praten. Daar drong hij aan op het openen van een humanitaire corridor in de verwoeste havenstad.

explosie Kiev

Russische kosmonauten activeren in Nederland gebouwde Europese robotarm

Terwijl in Oekraïne de wapens dood en verderf zaaien en wereldwijd oorlogstaal wordt gebezigd, gaat de samenwerking in het ruimtestation ISS tussen westerse landen en Rusland door. Vanavond activeren twee Russische kosmonauten tijdens een ruimtewandeling de Europese robotarm ERA. Dat slimme apparaat is in grotendeels in Nederland ontwikkeld en gebouwd door Airbus Defence and Space in Leiden. Eind juli vorig jaar kwam ERA samen met de Russische module Naoeka aan bij het ISS.

ESA-manager Philippe Schoonejans, sinds tientallen jaren betrokken bij de ontwikkeling van de robotarm, is ondanks de omstandigheden waaronder nu moet worden samengewerkt met de Russen, blij dat de activering van ERA nog doorgaat. "We hebben geluk gehad dat de arm vorig jaar is gelanceerd en dat in september de dataverbindingen zijn geregeld. Inmiddels kunnen we niet meer naar Moskou en andere projecten met de Russen, zoals de ExoMars-rover, gaan niet meer door. Maar ESA heeft besloten de samenwerking in het ISS voort te zetten. Voorlopig, want de toekomst laat zich moeilijk voorspellen."

De twee kosmonauten zetten de zelfstandig bewegende arm tijdens hun ruimtewandeling vanavond in werking om te zien of alles goed werkt. Voor de Europese ruimtevaartorganisatie een belangrijk moment. Schoonejans: "Als je ziet wat er in de wereld gebeurt, doet zo'n robotarm er weinig toe. Maar voor ons is het toch mooi om de ERA eindelijk te zien bewegen aan het ruimtestation."

Europese robotarm aan ISS wordt geactiveerd

Biden wil naast extra geld voor Oekraïne, ook oligarchen aanpakken

De Amerikaanse president wil de oligarchen "hun met misdaad verdiende geld" afpakken. "We gaan hun jachten in beslag nemen en hun luxueuze huizen", zei hij in een verklaring eerder op de dag. Ook vroeg hij het Congres om financiële steun voor Oekraïne. Die is volgens Biden nodig op een "doorslaggevend moment".

Biden vraagt het Congres om 33 miljard voor Oekraïne

Doel van raketaanval nog onduidelijk

Er zijn berichten dat het doel van een van de door Oekraïne gemelde raketaanvallen in Kiev een wapenfabriek zou zijn waar onder meer raketten geproduceerd werden, maar dat is niet bevestigd. Naar verluidt is de fabriek gesloten toen de oorlog begon omdat een aanval van Rusland werd verwacht.

Burgemeester Vitali Klitsjko zegt volgens persbureau Reuters dat het nog niet duidelijk is of er slachtoffers zijn.

Rookwolken boven het centrum van Kiev te zien:

Rookwolk na explosie in Kiev

Oekraïense minister: barbaarse aanval op Kiev

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba heeft op Twitter gereageerd op de explosies eerder vanavond in Kiev. Hij spreekt van een barbaarse aanval op de Oekraïense hoofdstad. Ook wijst hij erop dat de aanval komt op de dag dat de secretaris-generaal van de VN en de Bulgaarse premier in Kiev waren.

Inwoners Charkov leven in angst

Bijna dagelijks zijn er Russische aanvallen op de Oekraïense stad Charkov. Veel inwoners zijn vertrokken. De achterblijvers leven in angst, vooral als het donker is, vertelt een bewoonster.

Raketaanvallen op Charkov, achtergebleven inwoners leven in angst

Rusland: 76 militaire Oekraïense doelwitten geraakt

Het Russische ministerie van Defensie zegt 76 militaire doelwitten geraakt te hebben in een update over de oorlog, die Rusland zelf een 'speciale militaire operatie' noemt. Onder de doelen zijn twee wapendepots, een locatie waar legerleiders hun strategie bepalen en andere plekken waar militairen gestationeerd zijn.

Ook zijn zes munitie- en brandstofdepots van Oekraïne vernietigd na raketaanvallen, meldt het Russische persbureau RIA. Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de beweringen van Rusland, die niet onafhankelijk geverifieerd zijn.

Rusland heeft ook een opsomming gegeven van alle voertuigen die sinds het begin van de oorlog zijn vernietigd door de legertroepen. Het zou onder meer gaan om 111 helikopters en ruim 2600 tanks en pantservoertuigen.

Explosies in Kiev

Rond 19.00 uur is er een explosie geweest in Kiev. Ook NOS-verslaggever Jeroen de Jager kreeg dat mee: de ontploffing was op een paar honderd meter van het hotel waar hij verblijft. De Jager zegt dat er nog niet eerder explosies waren zo dicht in het centrum van de hoofdstad.

Persbureau Reuters meldt op basis van ooggetuigen twee grote explosies in Kiev. Er is nog niets duidelijk over de oorzaak, of eventuele slachtoffers.

In de Russische stad Belgorod zijn vandaag ook krachtige explosies geweest, melden getuigen aan persbureau Reuters. Eergisteren zijn in die stad ook meerdere ontploffingen geweest, waarbij onder meer een munitiedepot in brand vloog.

In de afgelopen dagen meldt Rusland vaker berichten over explosies en regio's die grenzen aan Oekraïne. Het land waarschuwt dat dit kan leiden tot verdere escalatie van het conflict. Oekraïne erkent geen verantwoordelijkheid voor de explosies.

'Aanval Oekraïne op twee markten Donetsk, vier doden'

Het bestuur van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk zegt dat het Oekraïense leger twee markten in Donetsk heeft bestookt. Daarbij zouden vier burgers zijn omgekomen en 21 gewond zijn geraakt. Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Doden en gewonden bij aanval op markten in Donetsk

Rusland waarschuwt Westen, maar NAVO wil Oekraïne 'jarenlang' steunen

Rusland en de westerse landen kruisen opnieuw verbaal de degens over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Het Kremlin zegt dat de levering van zware wapens door het Westen aan het Oekraïense leger consequenties kan hebben voor de veiligheid van Europa. "Het Westen roept Kiev openlijk op om Rusland aan te vallen met door NAVO-landen geleverde wapens", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. "Ik adviseer jullie om ons geduld niet verder op de proef te stellen."

Het hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst beschuldigde de VS en Polen ervan dat ze Oekraïne binnen hun invloedssfeer willen halen. Dat wordt gezien als een signaal dat het Kremlin uit is op een tweedeling van Oekraïne als de oorlog is afgelopen.

Maar NAVO-baas Stoltenberg heeft juist gezegd dat het bondgenootschap bereid is om Oekraïne desnoods jarenlang te steunen in zijn strijd tegen Rusland. "De mogelijkheid bestaat absoluut dat deze oorlog maanden of zelfs jaren zal duren." Hij stelde dat de NAVO Oekraïne wil helpen bij de omslag van verouderd militair materieel uit de Sovjettijd naar moderne wapensystemen die ook door de NAVO worden gebruikt. De VS en Groot-Brittannië leveren al zware wapens aan Oekraïne, Duitsland kondigde vandaag aan dat ook te gaan doen. Nederland gaat een beperkt aantal pantserhouwitsers leveren, zei minister Ollongren gisteren. Die kunnen de Oekraïners niet meteen gebruiken: de bediening is ingewikkeld en vergt training.

Tientallen marechaussees naar Oekraïne voor onderzoek oorlogsmisdaden

Nederland stuurt tientallen marechaussees naar Oekraïne om te helpen met onderzoek naar oorlogsmisdaden. Daarover neemt het kabinet morgen een besluit, bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving door persbureau ANP. Om te kunnen aantonen dat er oorlogsmisdaden zijn gepleegd is het snel verzamelen van bewijs van groot belang. In het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 uit 2014 heeft Nederland op dat gebied de nodige forensische kennis opgedaan.

Biden wil 33 miljard dollar extra voor steun aan Oekraïne

De Amerikaanse president Biden vraagt het Congres om zo'n 33 miljard dollar extra vrij te maken voor steun aan de Oekraïense oorlogsinspanning. 20 miljard dollar is bestemd voor militaire bijstand, 8,5 miljard dollar voor economische steun. 3 miljard dollar is bestemd voor humanitaire en voedselhulp. Ook wil Biden degenen die de sancties tegen Rusland omzeilen harder kunnen aanpakken, waarvoor het Congres ook toestemming moet geven.

Daarnaast gaat Biden vragen om nieuwe bevoegdheden die hem in staat moeten stellen geld van Russische oligarchen af te nemen. Dat geld wil hij vervolgens ook gebruiken om Oekraïne te steunen. De verkoop van in beslag genomen bezittingen van oligarchen moet nog meer geld voor Oekraïne opbrengen.

De VS en de EU hebben sinds het begin van de oorlog naar schatting voor ruim 29 miljard euro aan bezittingen in beslag genomen. Het gaat om onder meer banktegoeden, jachten, vastgoed en kunst.

Europese Commissie: EU-landen gaan niet in roebels betalen voor Russisch gas

De landen van de Europese Unie gaan niet in roebels betalen voor Russisch gas, zoals het Kremlin eist. Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat 20 mei waarschijnlijk de uiterste datum is dat de nieuwe betalingen moeten zijn voldaan om de levering van gas zeker te stellen.

Maar hoewel de lidstaten het hierover eens zijn, is niet duidelijk hoe het nu verder moet met de betalingen aan Rusland. Zo is onhelder welke energiebedrijven al rekeningen hebben geopend bij de Russische Gazprombank. Daar kunnen ze betalen in euro's of dollars, waarna de bank het geld omwisselt in roebels en de rekening voor het ingekochte gas bij Gazprom betaalt. Overigens zegt de Europese Commissie dat betalen voor Russisch gas in westerse valuta niet in strijd is met de sancties tegen Rusland. "Wat de Russen daarna met het geld doen, is hun zaak."

Daarmee blijft de onduidelijkheid bestaan, want het omwisselen in roebels gaat hoe dan ook in tegen de sancties: dat moet via de centrale bank van Rusland, en dat is een van de instellingen waartegen strafmaatregelen zijn ingesteld.

Aantal opvangplekken voor Oekraïners groeit

Het aantal beschikbare opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen groeit gestaag door, net als het aantal plekken dat in gebruik is. Op dit moment zijn er bijna 44.000 plaatsen beschikbaar, waarvan er ongeveer 33.000 bezet zijn, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In totaal zijn er 48.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Dat betekent dat zo'n 15.000 mensen onderdak hebben buiten de gemeentelijke opvang om. Die verblijven bijvoorbeeld bij particulieren.

Aanvankelijk was het plan van het kabinet dat gemeenten samen 50.000 mensen moesten opvangen, maar onlangs liet staatssecretaris Van der Burg van Asiel weten dat dit aantal naar 75.000 wordt opgeschaald.

AIVD: tegenstellingen in Nederland groeien door oorlog in Oekraïne

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zegt dat door de oorlog in Oekraïne de tegenstellingen in de Nederlandse samenleving toenemen. Volgens AIVD-directeur Erik Akerboom passen radicale groepen in Nederland het verhaal van Poetin in in de ideeën die ze al hadden.

Een ander gevolg van de oorlog is dat de AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD het veel drukker hebben gekregen, onder meer met cyberaanvallen vanuit Rusland tegen Nederlandse burgers, bedrijven en overheden. Ook werden zeventien Russische diplomaten op advies van de AIVD en MIVD uitgezet, omdat ze spionnen zouden zijn.

Het jaarverslag constateert dat er van rechts-extremistische groepen steeds meer dreiging uitgaat. Naar de buitenwereld wordt geweldloosheid bepleit, maar intern is geweld een gerechtvaardigd middel. "Dat maakt een aanslag van rechts-terroristische eenlingen of groepjes voorstelbaar."

Kremlin zegt dat wapenleveranties stabiliteit Europa bedreigen

Het Kremlin zegt dat de wapenleveranties van het Westen aan Oekraïne een bedreiging zijn voor de veiligheid in Europa. "De neiging om wapens in Oekraïne en ook andere landen te pompen, ook zware wapens, zijn een bedreiging voor de veiligheid op het continent en lokken instabiliteit uit."

Woordvoerder Peskov reageerde op uitspraken van de Britse minister van Buitenlandse Zaken Truss. Zij zei gisteravond dat de landen die tegen de invasie van Rusland zijn hun steun aan Oekraïne moeten verdubbelen. Dat betekent volgens haar dat het Westen ook tanks en gevechtsvliegtuigen moet leveren.

President Poetin waarschuwde gisteren de landen die Rusland bedreigen "op een manier die voor ons onaanvaardbaar is". "Ze moeten weten dat onze wraakacties bliksemsnel zullen zijn."

VN-topman Guterres noemt oorlog in 21e eeuw absurditeit en onaanvaardbaar

VN-secretaris-generaal Guterres heeft zich bij een bezoek aan dorpen buiten Kiev scherp uitgelaten over de Russische invasie. "Oorlog is in de 21e eeuw een absurditeit. Oorlog is slecht. Oorlog is in de 21e eeuw op geen enkele manier aanvaardbaar", zei hij.

Guterres pleitte dinsdag bij een bezoek aan Moskou voor een staakt-het-vuren en corridors voor het in veiligheid brengen van burgers. Hij sprak met minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en president Poetin. Die deden geen enkele toezegging. Later vandaag spreekt hij met de Oekraïense president Zelensky.

Voorafgaand aan dat bezoek bezocht hij de plaats Boetsja, waar Russische militairen vermoedelijk oorlogsmisdaden hebben begaan. Guterres riep Rusland op mee te werken aan het onderzoek van het Internationaal Strafhof daarnaar.

Rusland: explosies in Transnistrië bedoeld om ons in groter conflict te trekken

Een woordvoerder van het Russische minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de incidenten in de zelfverklaarde pro-Russische republiek Transnistrië een poging zijn om Rusland in een groter conflict te trekken. In het bij Moldavië horende gebied zijn de afgelopen dagen meerdere explosies gemeld. Ook zou een dorp zijn beschoten waar een Russische wapenopslagplaats staat. Wie erachter zit is onduidelijk.

De buitenlandwoordvoerder zegt ook dat het Westen op een Russisch antwoord moet rekenen als de aanvallen op Russisch grondgebied doorgaan. In het zuiden van Rusland zijn de afgelopen tijd geregeld aanslagen gemeld op doelen die met de oorlog in Oekraïne te maken hebben. De aanslagen zijn door niemand opgeëist. Aangenomen wordt dat Oekraïne erachter zit. De Britse minister van Defensie Wallace zegt dat Oekraïne alle recht heeft om dit soort doelen aan te vallen. De wapens die het VK heeft geleverd, zouden daarvoor ongeschikt zijn.

De woordvoerder van het Russische ministerie zei verder dat OVSE-waarnemers in Oost-Oekraïne als spionnen opereren. Ze zouden posities van het Russische leger en van pro-Russische separatisten met het Westen en Oekraïne delen. Ze zei ook dat onderzoekers van de separatisten het bewijs daarvoor zullen leveren.

Unilever rekent op verdere prijsverhogingen in tweede helft van het jaar

Multinational Unilever verwacht verdere prijsstijgingen in de tweede helft van dit jaar. Dat zou nodig zijn om de verhoging van de grondstofprijzen te compenseren. Die wordt mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. In de eerste helft van dit jaar lopen de kosten voor grondstoffen bij Unilever op met 2,1 miljard euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, in de tweede helft met 2,7 miljard euro.

Unilever maakt onder merknamen als Andrélon, Cif en Calvé voedingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging. A-merken zoals die van Unilever hebben een marktaandeel van rond de 20 procent in Nederlandse supermarkten.

NAVO bereid tot interim-regeling bij aanmelding Finland en Zweden

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg zegt dat Finland en Zweden snel lid kunnen worden van het militaire bondgenootschap als zij het lidmaatschap aanvragen. Formeel moeten de parlementen van de dertig NAVO-lidstaten daarmee instemmen. In de tussenliggende periode kan een tijdelijke regeling worden getroffen, zegt Stoltenberg.

"Als ze besluiten om een aanvraag te doen, kunnen ze op een warm welkom rekenen en ik verwacht dat het snel gaat", zei hij. "Ik vertrouw erop dat er een manier is waarop de tussenliggende periode op een goede manier overbrugd kan worden."

Finland en Zweden namen tijdens de Koude Oorlog een neutrale positie in. Rusland zegt dat het nucleaire en hypersonische raketten in Kaliningrad stationeert als deze landen lid worden van de NAVO. Kaliningrad is een Russische exclave aan de Oostzee.

'Russen bewaken ingang marinehaven met twee dolfijnen'

Een Amerikaanse onderzoeksinstituut voor maritieme defensie (USNI) zegt dat Rusland de ingang van een marinehaven op de Krim door twee dolfijnen laat bewaken. Uit satellietbeelden zou blijken dat ze in kooien zitten die daar net voor de invasie in Oekraïne, in februari, zijn geplaatst.

De marinebasis van Sebastopol is de belangrijkste Russische marinehaven in de Zwarte Zee. De dolfijnen zouden zijn getraind om duikers op te sporen die in de haven willen binnendringen om schepen te saboteren. De inzet van dolfijnen voor militaire doeleinden is niet nieuw. In de Koude Oorlog trainde het Sovjetleger en ook de US Navy zeezoogdieren voor militaire doeleinden.

In 2019 dook in het uiterste noorden van Noorwegen een witte dolfijn op met een onderwatercamera om zijn middel. Het dier bleef dagenlang bij een Noorse vissersboot in de buurt. Een visser bevrijdde het dier van zijn ballast. De vissers ontdekten een label waarop 'Sint-Petersburg' stond. Noorse militairen toonden zich zeer geïnteresseerd, zeiden de vissers.

VS: bewijs voor executie van Oekraïners die zich overgaven

De VS zegt "overtuigende informatie" te hebben dat een Russische militaire eenheid in de regio Donetsk Oekraïense militairen heeft doodgeschoten die zich wilden overgeven. "Als dat waar is, is dat een schending van een belangrijk principe in het oorlogsrecht: het verbod op het standrechtelijk executeren van strijders die als gevolg van een overgave, verwonding of een andere redenen niet aan de strijd deelnemen", zei ambassadeur Beth van Schaack in een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. Details over de zaak gaf ze niet.

Van Schaack wees ook op eerder opgedoken rapporten over de executie van met de handen op de rug vastgebonden mensen, martelingen en seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. "Deze beelden wekken de indruk dat deze wreedheden niet het werk zijn van criminele groepen of individuen; ze laten een zeer verontrustend patroon zien van systematische misstanden in alle gebieden waar Russische militairen actief zijn." Van Schaack waarschuwde Rusland dat de daders en "opdrachtgevers" verantwoordelijk zullen worden gesteld.

Britse minister wil tanks, vliegtuigen en andere zware wapens naar Oekraïne sturen

De Britse minister Truss van Buitenlandse Zaken vindt dat westerse landen ook tanks, gevechtsvliegtuigen en andere zware wapens naar Oekraïne moeten sturen. "Het is tijd voor moed, niet voor voorzichtigheid." En: "Als Poetin slaagt, zal de ellende voor Europa ongekend veel groter worden en zijn de gevolgen wereldwijd verschrikkelijk. We zullen ons nooit meer veilig voelen. Dus we moeten ons voor de lange termijn voorbereiden en onze steun aan Oekraïne verdubbelen."

Voor Truss is het stoppen van de Russische invasie van dit jaar ook niet genoeg. Ze vindt dat de Russen uit "heel Oekraïne" moeten vertrekken. Daar horen ook de volledige Donbas en de in 2014 geannexeerde Krim bij. Het lijkt ondenkbaar dat president Poetin die gebieden ooit zal teruggeven.

De Britse minister zei verder dat internationale organisaties zoals de VN van de oorlog in Oekraïne moeten leren. "De constructies die vrede en welvaart moesten garanderen, hebben voor Oekraïne gefaald", zei ze. Ze noemde Poetin een radeloze "schurk" die de wereldorde afbreekt en internationale instellingen te slim af is. "Rusland kan elke effectieve actie van de VN-Veiligheidsraad met een veto blokkeren", zei ze. Volgens haar kan ook de G20, de groep van belangrijke economische grootmachten, niet effectief opereren als Rusland aan tafel zit.

De Russische president Poetin waarschuwde gisteren dat zijn land "bliksemsnel" zal reageren als anderen zich in de oorlog in Oekraïne gaan mengen op een manier die voor Rusland onaanvaardbaar is. "Wij hebben middelen die anderen niet hebben", zei hij. "We zullen ze gebruiken als dat nodig is." Poetin reageerde op het opvoeren van de militaire steun aan Oekraïne door het Westen, vooral met zwaardere wapens.

VN-toerismeorganisatie schorst Rusland als lid

Rusland is geen lid meer van de toerismeorganisatie van de Verenigde Naties. Tijdens een speciaal belegde vergadering van de UNWTO werd besloten om het land te schorsen als lid vanwege de invasie in Oekraïne.

Voor goedkeuring van de resolutie was een tweederdemeerderheid nodig. Er is niet bekendgemaakt hoeveel landen hun steun uitspraken.

Overigens had Rusland, vooruitlopend op de schorsing, eerder op de dag zelf al bekendgemaakt dat het zich terugtrekt uit de UNWTO. Er zijn zo'n 160 landen lid van die organisatie, waaronder Nederland.

'Duitsland kocht voor 9 miljard aan Russische energie'

In de eerste twee maanden van de oorlog in Oekraïne heeft Duitsland de meeste fossiele energie uit Rusland gekocht. Dat staat in een rapport van een Finse onderzoeksgroep.

De onderzoekers schatten dat Rusland sinds de inval in Oekraïne 63 miljard euro heeft verdiend met de export van energie als olie en gas. Duitsland, altijd al Ruslands grootste klant, was goed voor ruim 9 miljard. Nederland staat met 5,6 miljard op de vierde plek.

Onderzoekers hebben gekeken naar welke havens de fossiele energie gaat. Het wil niet zeggen dat alle energie voor de Nederlandse markt bedoeld is. In Rotterdam wordt olie onder meer verwerkt voor gebruik in andere landen.

Door de Russische invasie van Oekraïne willen EU-landen snel minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. Zo komt er straks meer vloeibaar gas uit de VS.

Oekraïners melden burgerdoden in Charkov

Bij beschietingen in de regio Charkov zijn volgens de Oekraïners vannacht zeker drie mensen gedood en zes gewond geraakt. Een van de gewonden zou een kind van 14 zijn.

De lokale autoriteiten houden de Russen verantwoordelijk voor de burgerslachtoffers. De Russen zouden onder meer met mortieren hebben geschoten. Een onbekend aantal Russische militairen zou krijgsgevangen zijn gemaakt.

De Oekraïense berichten over beschietingen in Charkov zijn niet te verifiëren.

Schade aan een gebouw in Charkov, 27 april

Bevolking gegroeid door immigratie, vooral door Oekraïners

De Nederlandse bevolking is in het eerste kwartaal alleen gegroeid vanwege immigratie. Er kwamen per saldo 49.800 mensen bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor een groot deel is dat toe te schrijven aan Oekraïners die hun land ontvluchtten vanwege de invasie door Rusland.

In totaal vestigden zich in de eerste drie maanden van het jaar 87.600 immigranten in Nederland. Bijna drie op de tien (25.100) kwamen uit Oekraïne.

Het CBS spreekt van een sterke bevolkingsgroei. Niet alleen het aantal migranten uit Oekraïne was groot, maar er kwamen ook relatief veel mensen uit andere landen naar Nederland. Dan gaat het bijvoorbeeld om Syriërs, Turken en Indiërs.

Welkom

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren lees je hier terug.