liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Grotere rol cyberaanvallen bij conflict dan gedacht' • Shell scherpt maatregelen Russische olie aan

liveblog gesloten

'Explosies in het centrum van Cherson'

Het centrum van de bezette zuidelijke Oekraïense stad Cherson is volgens het Russische staatspersbureau RIA opgeschrikt door een aantal krachtige explosies. Ze zouden zijn veroorzaakt door raketten, afgevuurd door de Oekraïense troepen. Volgens een verslaggever van RIA waren de explosies dicht in de buurt van een televisiestation. Over slachtoffers is niets bekendgemaakt.

Cherson is enige tijd geleden ingenomen door de Russen. Maandag meldde het Britse ministerie van Defensie dat Rusland een in scène gezet referendum in de stad wil houden. Daaruit zou moeten blijken dat de inwoners de Russische bezetting steunen.

Koningsdag voor Oekraïense Iryna en dochter Alisa bitterzoet

Een onderdompeling in de Nederlandse cultuur, dat was Koningsdag voor de Oekraïense vluchtelingen Iryna en haar dochter Alisa. Tattoo Mick en zijn vrouw Karin uit Dordrecht, die onderdak verlenen aan Oekraïense vluchtelingen, namen Iryna en Alisa mee naar Arnhem. Het feestvieren bezorgt het tweetal een dubbel gevoel.

Bitterzoete Koningsdag voor Oekraïense Iryna en dochter Alisa

VK presenteert overzicht wapenzendingen tot dusver

Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds de Russische invasie onder andere 5000 antitankraketten en vijf luchtafweersystemen naar Oekraïne gestuurd. Het Britse ministerie van Defensie kwam vandaag met een overzicht van de wapen- en munitiezendingen tot dusver.

De wapens zijn bedoeld om weerstand te bieden aan de Russische agressie. "Het VK blijft militaire hulp verlenen zolang Oekraïne de illegale invasie van president Poetin bestrijdt", zegt het ministerie in een verklaring.

Begin deze maand was de Britse premier Johnson in Kiev voor overleg met president Zelensky. Toen zegde hij extra wapensteun toe, waaronder 120 pantservoertuigen en raketsystemen om schepen mee uit te schakelen.

Microsoft: cyberaanvallen spelen grotere rol bij conflict dan gedacht

Cybercriminaliteit speelt een grotere rol in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne dan eerder bekend was. Dat stelt softwarebedrijf Microsoft in een rapport dat is ingezien door persbureau Reuters.

De hackers worden onder meer ingezet om de militaire aanvallen van Rusland te ondersteunen. Experts zeggen dat de bevindingen aantonen hoe in moderne oorlogsvoering digitale aanvallen en bijvoorbeeld raketaanvallen kunnen worden gecombineerd.

"Generaals en spionnen uit Rusland hebben geprobeerd om cyberaanvallen onderdeel te maken van hun oorlogsinspanningen terwijl ze streden op het slagveld", zegt hoogleraar Strategische Studies Thomas Rid tegen Reuters. Microsoft noemt als voorbeeld de aanval op een tv-toren in Kiev: de mediabedrijven die via die toren uitzonden werden digitaal aangevallen op dezelfde dag dat de toren werd bestookt met raketten.

Na de aanval gingen de tv-zenders op zwart:

Tv-toren Kiev geraakt bij Russische aanval

'Dreigende uitspraken Poetin opvallend fel'

In een toespraak tegen parlementariërs sloeg de Russische president Vladimir Poetin opnieuw dreigende taal uit tegen het Westen. Hij zei onder meer dat Rusland "bliksemsnel" zal reageren op inmenging in Oekraïne die neerkomt op een "dreiging van strategische aard" tegen Rusland. Daarbij bleef Poetin vaag over wat zo'n dreiging inhoudt en waar de Russische reactie precies uit zou bestaan.

Correspondent Geert Groot Koerkamp over hoe de uitspraken van Poetin geïnterpreteerd moeten worden:

"Eerder, op 24 februari, heeft Poetin soortgelijke uitspraken gedaan en op 27 februari heeft hij ook de minister van Defensie de opdracht gegeven de strategische wapens in verhoogde staat van paraatheid te brengen. Dus wat Poetin zei is niet nieuw (hij zei er ook bij 'zoals ik al eerder zei'), maar de toon was wel opvallend fel.

Wat hij precies bedoelt met een dreiging van "strategische aard" is onduidelijk, net als welke wapens Rusland van plan zou zijn in te zetten. Het riekt naar dreigen met kernwapens, maar hij zegt het niet expliciet.

Dat is ook de bedoeling. Uitspraken als die van Poetin en gisteren ook van minister van Buitenlandse Zaken Lavrov over de mogelijke dreiging van een kernoorlog zijn mede gericht op het westerse publiek. Het Kremlin wil de publieke opinie beïnvloeden en zaait twijfel over de vraag wat er precies bedoeld wordt, hoe ver Rusland bereid is te gaan, en of het Westen voor de zekerheid niet maar beter kan inbinden. Bijvoorbeeld door toch minder zware wapens te leveren aan Oekraïne.

Op dezelfde manier wijzen Russische leiders ook steeds maar weer op de ernstige gevolgen van tegen Rusland gerichte sancties, juist voor de gewone burger in westerse landen."

Poetin waarschuwt: 'Op inmenging volgt bliksemsnelle vergelding'

'Shell stopt met alle geraffineerde producten met Russische brandstof'

Shell scherpt zijn inkoopbeperkingen van Russische olie aan. Het bedrijf stopt met geraffineerde producten met ingrediënten uit Rusland, ook als het in mengsels zit. Dat meldt persbureau Reuters op basis van handelscontracten van het bedrijf. Het mengen van brandstoffen gebeurt veel in de sector.

In de handelscontracten zou eerder hebben gestaan dat alleen producten met meer dan 50 procent brandstof uit Rusland, als Russisch bestempeld werden. Producten die onder die grens zaten, werden eerder nog wel geaccepteerd door Shell. Maar die richtlijn scherpt Shell dus nu aan.

Shell, de grootste oliehandelaar ter wereld, meldde vorige maand dat het stopt met het kopen van Russische ruwe olie. Verder wil Shell zijn betrokkenheid bij Russische olie- en gasproductie afbouwen wegens de invasie van Oekraïne.

Guterres nu in Kiev

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres is aangekomen in Kiev voor een bezoek aan de Oekraïense president Zelensky. Gisteren was hij nog in Moskou voor een ontmoeting met de Russische president Poetin. Dat gesprek leverde geen concrete toezeggingen op.

EU wil jaar lang geen importheffingen op Oekraïense goederen

Om de Oekraïense economie te stimuleren stelt de Europese Commissie voor om een jaar lang alle importheffingen op Oekraïense producten te schrappen. De Britten kondigden gisteren al aan de invoerrechten op te schorten.

In het associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne zijn importheffingen van beide kanten al bijna volledig geschrapt, dus het lijkt het erop dat de impact van het besluit gering is. De Commissie spreekt in een verklaring van een "ongeëvenaard gebaar van steun".

Volgens Eurocommissaris Dombrovskis van Handel zullen Oekraïense handelaars en exporteurs er direct baat bij handen, als de regeling ingaat: "Deze maatregelen zullen vertrouwen injecteren in de Oekraïense economie en zenden een krachtig signaal uit dat de EU alles zal doen om Oekraïne te helpen in tijden van nood."

Poetin: bliksemsnelle reactie bij inmenging in Oekraïne

Landen die zich mengen in de strijd in Oekraïne en daarbij een dreiging van "strategische aard" voor Rusland creëren, kunnen rekenen op een "bliksemvlugge reactie". Dat zei de Russische president Poetin tijdens een ontmoeting met Russische parlementariërs. Volgens Poetin zijn "alle besluiten al genomen" over hoe Rusland op die dreiging zou reageren.

"De Russische reactie zal onmiddellijk zijn en gevolgen hebben die ze in de geschiedenis nog nooit ervaren hebben." Poetin zei dat Rusland niet zal opscheppen over welke wapens het ter beschikking heeft en "ze zal gebruiken als het nodig is".

Poetin ging niet gedetailleerd in op wat voor Rusland een dreiging van strategische aard zou zijn, maar beschuldigde het Westen er wel van Rusland op te willen delen in stukjes.

Indonesië nodigt Zelensky uit voor G20-top

Oekraïne is uitgenodigd voor deelname aan de G20-top in Indonesië, ook al behoort het officieel niet tot de groep van belangrijke economieën. "Ik waardeer het dat ik ben uitgenodigd voor de G20-top", valt te lezen in een Twitterbericht van de Oekraïense president Zelenksy, dat hij plaatste na een gesprek met de Indonesische president Widodo.

De uitnodiging volgt op een oproep van de Amerikaanse president Biden vorige maand om Oekraïne ook deel te laten nemen aan het multilaterale overleg, dat bedoeld is ter bevordering van de economische samenwerking tussen de landen.

De top vindt in november plaats op het Indonesische eiland Bali. Ook Rusland is van plan deel te nemen aan de top. Verschillende landen hebben zich daar vanwege de oorlog in Oekraïne tegen uitgesproken, waaronder de landen van de G7.

Volgens Canada kan de top "niet effectief functioneren" zolang Rusland ook aan tafel zit, zo zei de Canadese minister van Financiën vorige week. China en gastland Indonesië willen Rusland juist niet weren.

Oekraïne noemt explosies in Rusland 'karma'

Het is 'karma' dat er vandaag explosies waren in drie Russische provincies die grenzen aan Oekraïne, zegt een adviseur van president Zelensky. Hij heeft niet gezegd of Oekraïne verantwoordelijk is voor de reeks ontploffingen en branden, maar indirect wel dat Rusland het verdiend heeft.

Vanmorgen vroeg is onder meer een munitiedepot in de stad Belgorod in brand gevlogen. Die plaats ligt op zo'n dertig kilometer afstand van Oekraïne. Eerder deze maand beschuldigde Rusland Oekraïne van een raketaanval met helikopters op een brandstofdepot in Belgorod.

Ook zijn de afgelopen dagen branden uitgebroken bij oliedepots in andere Russische steden, soms op ruim 100 kilometer afstand van de grens met Oekraïne. Volgens analisten gaat mogelijk om sabotageacties door Oekraïne.

"Er zijn uiteenlopende redenen voor de verwoesting van militaire infrastructuur in Rusland", zei de presidentiële adviseur van Oekraïne vandaag op Telegram. Maar "vroeg of laat moet een openstaande rekening worden betaald", voegde hij daaraan toe.

Russische troepen gaan door met aanval Azovstal-fabriek

Russische troepen vallen opnieuw de enorme Azovstal-staalfabriek in Marioepol aan, zegt een medewerker van de burgemeester van de grotendeels door Rusland veroverde havenstad. Hij zegt dat het niet gelukt is een overeenkomst te sluiten over evacuatieroutes voor burgers.

In het fabriekscomplex met zijn catacomben verblijven honderden Oekraïense strijders. Volgens Oekraïne zitten er in bunkers daarnaast nog zo'n duizend burgers, onder wie veel vrouwen en kinderen.

De Russische president Vladimir Poetin gaf vorige week opdracht te stoppen met de aanval op het kolossale fabrieksterrein, maar het complex blijft onder vuur liggen.

Koning Willem-Alexander: 'Oekraïne leeft in mijn hart mee'

Koning Willem-Alexander zegt tijdens zijn bezoek aan Maastricht dat hij dankbaar is dat Koningsdag in vrede en vrijheid" gevierd kan worden. "In Oekraïne zie je wat het betekent als je geen vrede en vrijheid hebt. Oekraïne leeft in mijn hart mee."

Ook deed de koning een opvallende uitspraak als hij reageert op het verder gedaalde vertrouwen in hem als koning. "Ik heb altijd gezegd dat peilingen mij niet zo veel doen. Maar wat ik wel heel goed vind is opbouwende kritiek. Met andere woorden: als je dat niet hebt, dan kan je eindigen als Poetin en dat wil niemand."

Koning: 'Als je geen opbouwende kritiek krijgt, kun je eindigen als Poetin'

Nederland en andere EU-landen krijgen nog steeds Russisch gas

Polen en Bulgarije zijn de eerste landen die van het Russische gas zijn afgehaald omdat ze weigeren de gasleveranties in roebels te betalen. Landen als Duitsland, Oostenrijk en Nederland weigeren dit ook, maar laten weten dat bij hen nog steeds gas wordt geleverd uit Rusland. Stopzetten van het gas zou contractbreuk betekenen, zeggen bedrijven.

Het stopzetten van het gas heeft vooralsnog geen problemen opgeleverd voor Nederland, meldt de Gasunie. Nederland haalt ongeveer 15 procent van zijn gas uit Rusland.

Landen kunnen Russisch gas betalen via een derdenrekening bij Gazprombank. Daarbij worden de euro's en dollars omgezet in roebels. Het is niet bekend in hoeverre hier in Europa gebruik van wordt gemaakt. Hongarije is het enige EU-land dat wel in roebels betaalt.

Prins Maurits over vieren van Koningsdag: 'Dubbel gevoel'

De koninklijke familie brengt met Koningsdag een bezoek aan Maastricht. Prins Maurits zegt dat hij met "gemengde gevoelens" deze Koningsdag is gestart. "Het is mooi dat we het na twee jaar weer mogen vieren, maar wel een beetje dubbel gevoel als je ziet wat er in de wereld gebeurt", zegt Maurits, waarmee hij doelt op de oorlog in Oekraïne. "Je voelt je een beetje dubbel dat je met z'n allen zo blij bent."

Op de route in Maastricht wordt aandacht besteed aan de situatie in Oekraïne, zei de burgemeester van Maastricht. "Er komen een aantal accenten. Een soort verwijzing naar de situatie."

Prins Maurits: 'We gaan met gemengde gevoelens de dag in'

Von der Leyen: dichtdraaien gaskraan 'ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar'

De Europese Unie zegt solidair te zijn met Polen en Bulgarije, nu Rusland de aanvoer van gas naar deze twee EU-landen heeft stilgelegd. "We zijn op dit scenario voorbereid", zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

Het Russische staatsbedrijf Gazprom draaide woensdagochtend de gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht omdat zij niet in roebels willen betalen. Von der Leyen noemt dit "weer een nieuwe poging van Rusland om gas als instrument voor chantage in te zetten". Dat is "ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar" en "toont opnieuw dat Rusland onbetrouwbaar is als gasleverancier". De EU werkt aan een gezamenlijk antwoord op de Russische maatregel, zegt de commissievoorzitter.

Beschietingen gemeld in Moldavische regio Transnistrië

In Transnistrië, een zelfverklaarde pro-Russische republiek in Moldavië, zijn beschietingen gemeld door lokale media en de binnenlandminister van de republiek. Volgens hem is vanaf Oekraïens grondgebied een dorp beschoten waar een groot wapendepot staat. Ook zouden er drones zijn ingezet.

De afgelopen dagen werden meerdere keren explosies gemeld in de regio, die aan het zuiden van Oekraïne grenst. In de zelfverklaarde republiek zijn Russische militairen gestationeerd. De Oekraïense regering is bang dat Rusland vanuit daar mogelijk een nieuw offensief begint. Ook wordt gevreesd voor een Russische inval in Moldavië.

Steeds meer Europese landen leveren zware wapens

Steeds meer Europese landen besluiten om zware wapens te leveren aan Oekraïne. Polen gaat tanks sturen, Nederland gaat pantserhouwitsers leveren. President Zelensky heeft westerse leiders herhaaldelijk gevraagd om zware wapens waarmee de Oekraïners Russische troepen van verderaf kunnen aanvallen.

"Europese landen waren eerst wat terughoudend, omdat onduidelijk was in hoeverre Zelensky succesvol zou zijn", zegt Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies, in het NOS Radio 1 Journaal. "Nu lijkt het erop dat het een langdurende oorlog wordt. Wij worden in toenemende mate verantwoordelijk voor het voortzettingsvermogen van de Oekraïense strijd."

Duitsland was lange tijd terughoudend met leveren van zware wapens, maar kondigde aan toch ook te gaan leveren. "Dat is opmerkelijk, maar ook onvermijdelijk. De kritiek op Duitsland nam toe de afgelopen weken, ze moesten wel overstag gaan", zegt Osinga. "Ook Frankrijk gaat over tot leveren van meer wapens, net als Australië en Canada. Oost-Europese landen leverden al buitenproportioneel veel wapens. Duitsland kon niet achterblijven."

Nederlandse panterhouwitsers die drie weken geleden op transport werden gezet naar Duitsland voor een oefening

'Dichtdraaien gaskraan door Rusland is schot voor de boeg voor EU'

Het is uitzonderlijk dat Rusland de gastoevoer naar Polen stopzet, zegt Jilles van den Beukel, energie-analist van het The Hague Centre for Strategic Studies. "Dat Rusland niet aan langetermijnleveringscontracten voldoet, dat hebben we nog nooit gezien", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

De levering van gas naar Polen is inmiddels stopgezet, bevestigt het Poolse staatsgasbedrijf PGNiG. Sinds vanochtend hebben zij geen gas meer uit Rusland gekregen. Polen is hier volgens Van den Beukel goed op voorbereid, maar dat geldt niet voor alle EU-landen. Vooral Duitsland en Italië zijn sterk afhankelijk van Moskou voor hun gastoevoer.

"Daar worden ze nu toch zenuwachtiger", zegt Van den Beukel. "Dit is een schot voor de boeg voor de grote gasafnemers binnen de EU, want wat gaat er verder nog gebeuren?" Hij verwacht dat EU-landen het nieuws aangrijpen om zo snel mogelijk hun energie-afhankelijkheid van Rusland verder af te bouwen.

Gazprom: gaslevering aan Bulgarije wel stopgezet

Er is onduidelijkheid ontstaan over het leveren van gas vanuit Rusland aan Bulgarije. De Russische gasproducent Gazprom zegt dat er geen gas meer wordt geleverd aan Polen en Bulgarije, omdat er sinds begin deze maand niet meer voor is betaald. Het Bulgaarse gasnetwerk daarentegen houdt vol dat het nog wel gas krijgt vanuit Rusland.

Bulgarije en Polen kregen gisteren te horen dat de gaskraan dichtgedraaid zou worden omdat ze de Russen niet in roebels willen betalen. Zodra de landen wel bereid zijn om dat te doen, gaat de gaskraan weer open, heeft Rusland gezegd.

Bulgarije: Rusland blijft toch gas leveren

Rusland blijft vooralsnog wel gas leveren aan Bulgarije, meldt de directeur van het Bulgaarse gasnetwerk Bulgartransgaz. Gisteren had Bulgarije van de Russische gasproducent Gazprom te horen gekregen dat er vanaf vandaag geen gas geleverd meer zou worden.

Rusland wil dat 'onvriendelijke' landen gasleveringen in roebels gaan betalen in plaats van dollars of euro's, maar volgens de Bulgaarse minister van Energie zou dat neerkomen op contractbreuk.

Bulgarije is voor 90 procent van zijn gasbehoefte afhankelijk van Russisch gas, maar gas maakt wel een beperkt deel uit van de energieconsumptie van de Bulgaren. Kolen, olie en kernenergie leveren een veel groter aandeel.

Britten: Oekraïne heeft controle over luchtruim

Oekraïne heeft nog steeds de controle over het overgrote deel van zijn luchtruim, zegt het Britse ministerie van Defensie in de dagelijkse inlichtingenupdate. Rusland heeft het volgens de Britten vooralsnog niet voor elkaar gekregen om de Oekraïense luchtmacht te vernietigen of de luchtafweersystemen uit te schakelen.

Volgens het ministerie heeft het Russische leger weinig mogelijkheden om het noorden en westen van Oekraïne vanuit de lucht aan te vallen. De focus ligt vooral op het oosten en zuiden, waar ze de grondtroepen ondersteunen met luchtaanvallen. Volgens de Britse informatie gebruikt het Russische leger in de havenstad Marioepol waarschijnlijk ongeleide projectielen. Omdat die minder precies zijn, is de kans op burgerslachtoffers groter.

Oekraïens-Russische vriendschapsbeeld onthoofd

In het centrum van Kiev is dinsdag een monument weggehaald dat stond voor de vriendschap tussen het Russische en het Oekraïense volk. Het was een beeld van een Rus en een Oekraïner, als broeders verenigd in de Sovjet-Unie.

Oekraïens-Russische vriendschapsbeeld weggehaald

BBC: Britse regering wil dat Oekraïne straaljagers krijgt

Als het aan de Britse minister van Buitenlandse Zaken ligt, moeten westerse landen Oekraïne van gevechtsvliegtuigen voorzien. Volgens de BBC zal minister Liz Truss dit later vandaag in een toespraak zeggen. Volgens Truss moet het Westen voorbereid zijn op een langdurige oorlog en de steun voor Oekraïne daarom uitbreiden.

Sinds de Russische invasie heeft Kiev westerse landen meermaals om zwaar militair materieel gevraagd, waaronder ook gevechtsvliegtuigen. Maar uit vrees voor een verdere escalatie van het conflict heeft de NAVO tot dusver vooral licht materieel geleverd. Truss wil nu afwijken van dat standpunt, meldt de zender. "Zwaar materieel, tanks, vliegtuigen - we moeten onze voorraden aanboren en de productie opvoeren".

Enkele dagen geleden kondigde Polen al aan tanks te zullen geven. Nederland maakte gisteren bekend pantserhouwitsers, de zwaarste militaire wapens die defensie bezit, te leveren.

Ontploffingen in Russische stad Belgorod, munitiedepot in brand

In de Russische stad Belgorod zijn meerdere ontploffingen geweest, heeft gouverneur Vjatsjeslav Gladkov van Belgorod via Telegram gezegd. In de stad staat een munitiedepot in brand. Volgens de autoriteiten zijn er door de brand geen burgers gewond geraakt.

Onduidelijk is wie er achter de ontploffingen zit. Eerder deze maand beschuldigden de Russische autoriteiten Oekraïne ervan een oliedepot in Belgorod onder vuur te hebben genomen. Oekraïne bevestigde die aanval niet. Internationale media hielden er rekening mee dat het mogelijk om de eerste Oekraïense aanval op Russisch grondgebied ging.

Belgorod ligt op ongeveer 30 kilometer van de grens met Oekraïne en 60 kilometer ten noorden van de stad Charkov, waar zwaar is gevochten. De stad is een strategisch belangrijke locatie voor de Russische troepen die actief zijn in Oekraïne, vanwege de bevoorrading.

Voetbalcompetitie in Oekraïne niet meer hervat

De voetbalcompetitie in Oekraïne wordt niet meer hervat. De clubs uit de hoogste afdeling hebben dat gisteren besloten. Het seizoen werd na de Russische inval in het land, in februari, al onderbroken. De tweede seizoenshelft moest op dat moment nog beginnen.

De oorlog heeft het voetbal in het land ontwricht. Stadions en trainingscomplexen werden getroffen door granaten, buitenlandse sterren ontvluchtten halsoverkop en Oekraïense spelers moesten meevechten.

Voor topclubs Sjachtar Donetsk en Dinamo Kiev maakte president Zelensky een uitzondering. De spelers van die clubs kregen toestemming om het land te verlaten om met hun clubs benefietduels te spelen tegen Europese clubs.

Gisteravond kwamen zeker 35.000 toeschouwers af op zo'n benefietduel. Borussia Dortmund en Dinamo Kiev haalden daarmee 400.000 euro op voor de slachtoffers van de oorlog.

'Renault doet meerderheidsbelang Avtovaz van de hand'

De Franse autoproducent Renault gaat zijn meerderheidsbelang in het Russische autoconcern Avtovaz overdragen aan een wetenschappelijk instituut in Rusland. Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van uitspraken van de minister van Handel.

Renault heeft 68 procent van de aandelen van Avtovaz, het moederbedrijf van Lada. Sinds de Russische invasie in Oekraïne nam de druk op Renault toe om zijn belang in Avtovaz af te stoten. De Franse automaker zou tot vijf á zes jaar de tijd hebben om het meerderheidsbelang weer terug te kopen, aldus het Russische ministerie. Renault heeft zelf nog niets losgelaten over de transactie. Welk bedrag er met de overdracht is gemoeid, is ook onduidelijk.

Gazprom draait gaskraan naar Bulgarije dicht

Na Polen wordt ook Bulgarije geconfronteerd met het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland. Dat land heeft van de Russische gasproducent Gazprom te verstaan gekregen dat er per morgen geen gas meer wordt geleverd, heeft de Bulgaarse minister van Energie bekendgemaakt. De bewindsman voegt eraan toe dat de eis van Gazprom om voortaan het geleverde gas in roebels te betalen, neerkomt op contractbreuk.

Ook in het geval van Polen lijkt de stopzetting van gasleveranties te maken te hebben met de Poolse weigering om in roebels af te rekenen. Bulgarije is voor 90 procent van zijn gasbehoefte afhankelijk van Russisch gas, maar gas maakt slechts een beperkt deel uit van de energieconsumptie van de Bulgaren. Kolen, olie en kernenergie leveren een veel groter aandeel.

Rusland heeft energiebedrijf Eneco nog niet gedreigd met stopzetting van de gaslevering, zegt Eneco tegen persbureau ANP. Eneco, het enige Nederlandse gasbedrijf met een langetermijncontract voor Russisch gas, gaat ervan uit dat

Welkom!

Welkom in een nieuw liveblog over de oorlog in Oekraïne. Hier houden we je de hele dag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.