VN-secretaris-generaal António Guterres in gesprek met minister Lavrov
NOS NieuwsAangepast

VN-topman Guterres pleit bij bezoek aan Moskou voor hulp aan Oekraïners

VN-secretaris-generaal Guterres heeft bij een bezoek aan Moskou de oprichting bepleit van een driepartijenoverleg voor hulp aan burgers die door de gevechten in Oekraïne in levensgevaar zijn. In dat overleg zouden vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de VN moeten samenwerken.

Guterres noemde met name de opening van een humanitaire corridor in de door Rusland belegerde stad Marioepol in het zuiden van Oekraïne. Burgers hebben daar bescherming gezocht in Azovstal-fabriek. Volgens Guterres gaat het om duizenden mensen die zeer dringend levensreddende humanitaire hulp nodig hebben.

Geen toezegging Lavrov

Guterres zei dit na overleg met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Lavrov zei dat Rusland bereid is om met de VN samen te werken en dat Rusland voorstander is van een diplomatieke oplossing voor het conflict in Oekraïne. Maar op dit moment zou het nog "te vroeg" zijn om een bemiddelaar aan te wijzen.

Lavrov greep de gelegenheid aan om opnieuw tegen het Westen uit te varen. Hij beschuldigde westerse landen van het binnendringen in de Russische geopolitieke invloedsfeer. Ze zouden de banden met Oekraïne hebben aangehaald om Rusland dwars te zitten en te provoceren.

VN-handvest

Guterres blijft erbij dat Rusland met de invasie in Oekraïne in strijd met het VN-handvest heeft gehandeld. In dat handvest, dat ook door Rusland is ondertekend, staat onder meer dat lidstaten niet met geweld het grondgebied van andere staten zullen binnenvallen.

De VN-secretaris-generaal pleitte verder voor een staakt-het-vuren en een onderzoek naar mogelijke mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. Hij sloot af met een oproep om het internationale recht te respecteren en terug te keren naar de weg van samenwerking.

Gesprek Poetin

Later volgde nog een gesprek met president Poetin, dat ongeveer een uur heeft geduurd. Over de inhoud is niets bekendgemaakt.

Voorafgaand zei Poetin dat de online-besprekingen met Oekraïne worden voortgezet en dat hij hoopt ze een positief resultaat opleveren.

Morgen reist Guterres naar Polen en daarna naar Kiev om met de Oekraïense president Zelensky te praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl