NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Zelensky: slag om de Donbas begonnen • Poetin prijst 'Boetsjabrigade' met eretitel

Liveblog gesloten
 • Vier doden bij Russische aanvallen in Donetsk, 'tweede fase oorlog begonnen'

  Bij Russische bombardementen in de oostelijke regio Donetsk zijn vandaag vier mensen om het leven gekomen, heeft de lokale gouverneur bekendgemaakt. Eerder vandaag meldden de Oekraïense veiligheidsraad al dat de beschietingen en gevechten in Oost-Oekraïne heviger waren dan op voorgaande dagen. Er werd al verwacht dat de Russen daar een nieuw offensief zouden starten, nu ze de verovering van de Oekraïense hoofdstad Kiev hadden opgegeven.

  De adviseur van president Zelensky van Oekraïne stelt dat met het Russische offensief in het oosten "de tweede fase van de oorlog is begonnen". Hij benadrukt dat het Oekraïense leger de Russische troepen aan kan: "Geloof in ons leger, het is heel sterk", zegt hij op Telegram.

 • 'Oekraïne gebruikte clustermunitie om Russen te verdrijven'

  Volgens The New York Times is het zeer waarschijnlijk dat de clusterbommen die begin maart zijn ingezet in het Oekraïense dorp Gusarivka door het Oekraïense leger zijn afgevuurd. Dat concludeert de Amerikaanse krant na onderzoek ter plaatse. Oekraïense troepen zouden de clustermunitie hebben gebruikt in een poging het gebied, vlak bij de grens tussen de regio's Charkov en Donetsk, te heroveren op de Russen. Bij de inslag van de munitie, die terechtkwam in de buurt van een geïmproviseerd Russisch hoofdkwartier, vielen geen gewonden.

  Het gebruik van clusterbommen, die honderden kleinere explosieven bevatten, is zeer omstreden omdat de bommen veel leed kunnen veroorzaken en geen onderscheid maken tussen burgerdoelen en militaire doelen. Het in 2008 opgestelde Verdrag inzake Clustermunitie verbiedt de productie en het gebruik van dit type conventionele wapens. Het verdrag is inmiddels door meer dan 120 landen ondertekend, maar Rusland en Oekraïne tekenden niet.

  Rusland is er sinds het begin van de oorlog in Oekraïne al meerdere malen van beschuldigd clusterbommen te hebben gebruikt, onder meer door het gerenommeerde onderzoekscollectief Bellingcat. Zelf ontkennen de Russen de inzet van deze wapens. Tegenover The New York Times wilden de Oekraïense autoriteiten niet reageren.

  Vorige maand maakte NOS op 3 deze video over de regels in oorlogstijd:

  Clusterbommen en burgerdoden: de regels in oorlogstijd
 • Poetin prijst 'Boetsjabrigade' met eretitel

  President Poetin heeft de Russische brigade die heeft gevochten in de Oekraïense plaats Boetsja een eretitel gegeven. De brigade, die door Oekraïne wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, mag zich nu 'garde' noemen vanwege "enorme heldenmoed en vasthoudendheid van de leden", aldus het Kremlin.

  Begin deze maand doken gruwelijke beelden op uit Boetsja van vele doden op straat, sommige naast hun fiets of met hun handen op de rug gebonden. Waarschijnlijk lagen de lichamen er al weken. Het lijkt erop dat Russische militairen hebben geschoten op willekeurige burgers. Zo is op door de NOS geverifieerde videobeelden van begin maart te zien dat een Russische pantserwagen op straat op een burger schiet. Volgens de burgemeester van Boetsja zijn meer dan 300 burgers om het leven gebracht.

  Rusland heeft steeds ontkend verantwoordelijk te zijn voor de doden in Boetsja. Volgens het Kremlin heeft Oekraïne het geheel in scène heeft gezet om Moskou in een kwaad daglicht te stellen.

 • '40.000 inwoners Marioepol gedeporteerd', stelt burgemeester

  In totaal zo'n 40.000 inwoners van Marioepol zijn onder dwang naar Rusland of door Rusland bezet gebied gestuurd, stelt de burgemeester van de havenstad. "Helaas moet ik mededelen dat Russische troepen onder dwang mensen deporteren", zei de burgemeester op tv.

  De lokale autoriteiten van Marioepol hebben Moskou al eerder beschuldigd van deportaties. In maart werd gesproken over duizenden Oekraïners die tegen hun wil naar Rusland zouden zijn gestuurd. Maar zo'n hoog aantal als vandaag is niet eerder genoemd.

  Volgens de burgemeester verblijven er nog zo'n 100.000 burgers in de zwaar gehavende stad. Een week geleden waren dat er nog zo'n 120.000. Vanaf dag een van de oorlog wordt al gevochten om Marioepol. Ook vandaag ging de strijd door, melden Amerikaanse functionarissen.

 • Moskou: opslagplaats voor westerse wapens gebombardeerd in Lviv

  Bij een bombardement in de westelijk stad Lviv heeft Rusland een logistiek centrum vernietigd, meldt het Russische ministerie van Defensie. In het gebouw lagen wapens afkomstig uit Europa en de VS opgeslagen, schrijft het Russische persbureau RIA.

  Volgens het ministerie van Defensie ging het om een zeer grote partij wapens. Over slachtoffers wordt in het bericht niets gezegd.

  Oekraïne zei eerder vandaag dat er zeker zeven doden en acht gewonden waren bij het bombardement in Lviv. Volgens de gouverneur kwamen er raketten terecht op militaire doelwitten, maar ook op een autogarage en in de buurt van een spoorbaan.

  De schade als gevolg van het bombardement in Lviv vanmorgen EPA
 • Oekraïne meldt nieuw offensief van Rusland in het oosten

  Rusland lijkt te zijn begonnen aan het verwachte nieuwe offensief in Oost-Oekraïne, melden de Oekraïense strijdkrachten. Russische troepen zouden vandaag geprobeerd hebben door de Oekraïense verdedigingslinies te breken in de regio's Charkov, Loegansk en Donetsk.

  Volgens de Oekraïense veiligheidsraad waren de beschietingen en gevechten heviger dan de voorgaande dagen. De Oekraïense militairen kunnen deze aanval in de Donbasregio tegenhouden, stelt het overheidsorgaan. Ook om de havenstad Marioepol zou nog altijd worden gevochten.

  De VS stelt dat er nu 76 tactische bataljons van Rusland in Zuidoost-Oekraïne zijn. Dat zijn er elf meer dan een paar dagen geleden.

  Er waren vandaag onder meer beschietingen in Charkov:

  Reuters
 • Mogelijk 200.000 banen weg door sancties, zegt burgemeester Moskou

  Oplopend tot 200.000 werknemers van buitenlandse bedrijven in Moskou riskeren hun baan te verliezen vanwege de westerse sancties. De burgemeester van de Russische hoofdstad, Sergej Sobjanin, heeft dat gezegd volgens persbureau AFP.

  Talloze westerse bedrijven hebben hun werkzaamheden stilgelegd, of zijn volledig vertrokken uit Rusland. Sobjanin zei dat de lokale autoriteiten 38 miljoen euro hebben vrijgemaakt om de werkgelegenheid in de stad te ondersteunen. Met dit budget worden onder meer trainingen verzorgd voor mensen die noodgedwongen ander werk moeten gaan doen.

  In dit artikel lees je meer over de gevolgen van de sancties voor de gewone Rus:

 • VN: ruim een op de vier Oekraïners is huis ontvlucht

  Bovenop de ruim 4,9 miljoen Oekraïners die het land zijn ontvlucht zijn er naar schatting nog zo'n 7,1 miljoen burgers die binnen de landgrenzen op de vlucht zijn voor de oorlog. Dat meldt het hoofd van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR aan de BBC.

  Daarmee zouden in totaal zo'n 12 miljoen inwoners van Oekraïne zijn ontheemd vanwege de Russische invasie. Dat betekent dat meer dan een op de vier Oekraïense burgers zijn huis al dan niet tijdelijk is ontvlucht.

  UNHCR probeert hulp te bieden, met name aan Oekraïners in het oosten die verblijven in schuilkelders. Daar vinden momenteel de zwaarste gevechten en bombardementen plaats.

 • 'Hij was nog maar 19', zegt moeder van omgekomen Moskva-matroos

  In internationale media duiken interviews op met nabestaanden van omgekomen bemanningsleden van het Russische oorlogsschip Moskva. "Hij was nog maar 19 jaar oud en dienstplichtig", zegt een moeder tegen The Guardian.

  Volgens haar kreeg ze alleen een telefonisch bericht dat haar zoon was gesneuveld. "Er kwam niet eens informatie over wanneer de begrafenis zou zijn." De Britse krant schrijft dat ook andere familieleden van vermiste bemanningsleden eisen dat het Kremlin met meer informatie komt over de scheepsramp. Op basis van videobeelden lijkt de Moskva inderdaad te zijn geraakt door een raketaanval, zoals Oekraïne stelt.

  Moskou houdt vol dat de oorzaak van de explosies aan boord nog worden onderzocht. Over eventuele slachtoffers is niets bekendgemaakt. De krant Novaja Gazeta Europe meldde recent dat er zo'n veertig bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Novaja Gazeta Europe baseert zich op de moeder van een militair die het wel overleefde.

  Dit zijn volgens het Kremlin bemanningsleden van de Moskva EPA
 • Oekraïne: twee burgers gedood bij beschieting van Charkov

  Bij Russische beschietingen van de stad Charkov zijn vandaag twee burgers gedood, melden de Oekraïense autoriteiten. De mortieren zouden terecht zijn gekomen op een speeltuin. Het bericht is ongeverifieerd.

  Om de tweede stad van het land wordt al wekenlang zwaar gevochten. Er is grote schade aan de infrastructuur. Volgens Oekraïne zijn bij de mortieraanval van vandaag ook huizen geraakt.

 • Oud-commandant: foto's zinkende Moskva wijzen op raketaanval

  Eerste beelden van de getroffen Moskva wijzen erop dat het Russische slagschip inderdaad is uitgeschakeld door een Oekraïense aanval, zegt oud-commandant zeestrijdkrachten Rob Kramer. "Ik kan het niet met 100 procent zekerheid zeggen, maar dit schip lijkt getroffen door raketten", zegt hij tegen de NOS.

  Vier dagen na de aanval op het Russische vlaggenschip in de Zwarte Zee kwamen via sociale media enkele beelden naar buiten: wat foto's en twee seconden bewegend beeld. Daarop is bij daglicht te zien dat er nog brand woedt, het schip ongebruikelijk diep in het water ligt en slagzij maakt.

  Lees verder:

 • Oekraïense deelnemers Invictus Games volgende week weer aan het front

  Negentien Oekraïners hebben speciaal voor de Invictus Games toestemming gekregen van president Zelensky om hun land te verlaten. Hierdoor kan het Oekraïense team van veteranen deze week alsnog in Den Haag deelnemen aan het internationale sportevenement voor militairen die in hun diensttijd lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt.

  Maar als de Invictus Games eind deze week voorbij zijn, dan zullen ook zij weer terug moeten naar hun legereenheden, zegt Pavlo Kovalskyi van het Oekraïense team. "Dan nemen we weer deel aan het verdedigen van ons land."

  Lees verder:

 • Kremlin: 'Oekraïne niet consistent in vredesbesprekingen'

  Het Kremlin beschuldigt Oekraïne ervan steeds van standpunt te veranderen tijdens vredesbesprekingen over kwesties waarover al overeenstemming is bereikt.

  Reuters meldt dat Kremlin-woordvoerder Peskov tijdens een telefoongesprek met journalisten vandaag gezegd heeft dat het onderhandelingsproces wordt voortgezet op expertniveau. "Helaas is de Oekraïense kant niet consistent in de punten die zijn overeengekomen", zei hij.

 • In de rij voor postzegel in Kiev

  Oekraïners staan nog altijd in de rij om postzegels te kopen van de Oekraïense militair die zijn middelvinger opsteekt naar een Russisch oorlogsschip.

  Dat beeld verwijst naar het inmiddels bekende moment uit het begin van de oorlog in Oekraïne. Het Russische vlaggenschip de Moskva (Moskou) lag voor de kust van Slangeneiland in de Zwarte Zee en vroeg de Oekraïense grenswachten op het eiland om zich over te geven.

  Op vrijgegeven audiofragmenten was te horen dat de Oekraïners "krijg de klere" naar de Russen riepen.

 • Rookpluimen en verwoeste huizen in Lviv

  Het dodental bij de Russische raketaanvallen op Lviv is opgelopen naar zeker zeven. Acht mensen raakten gewond.

  Hier beelden van de schade:

  Rookpluimen en verwoeste huizen in Lviv