De brandende Moskva
NOS Nieuws

Oud-commandant Kramer: foto's zinkende Moskva wijzen op raketaanval

Eerste beelden van de getroffen Moskva wijzen erop dat het Russische slagschip inderdaad is uitgeschakeld door een Oekraïense aanval, zegt oud-commandant zeestrijdkrachten Rob Kramer. "Ik kan het niet met 100 procent zekerheid zeggen, maar dit schip lijkt getroffen door raketten", zegt hij tegen de NOS.

Vier dagen na de aanval op het Russische vlaggenschip in de Zwarte Zee kwamen via sociale media enkele beelden naar buiten: wat foto's en twee seconden bewegend beeld. Daarop is bij daglicht te zien dat er nog brand woedt, het schip ongebruikelijk diep in het water ligt en slagzij maakt.

Het NOS OSINT-team heeft vastgesteld dat het schip op de foto's overeenkomt met eerdere foto's van de Moskva, al zijn datum en plaats van de beelden nog niet geverifieerd. Het is onduidelijk wie de beelden heeft gemaakt en hoe ze naar buiten zijn gekomen.

Russisch verhaal 'twijfelachtig'

Rusland houdt vol dat de Moskva is beschadigd door een brand en de ontploffing van munitie. Viceadmiraal Kramer, die tot vorig jaar het bevel had over alle Nederlandse marine-eenheden, betwijfelt dat. "Het is heel erg twijfelachtig dat de brand van binnenuit is geweest. Dan hadden ze het sneller onder controle moeten krijgen. Zo'n opslag heeft altijd een sproei-installatie en co2-systemen, juist om kwetsbaarheid te verkleinen."

"Bovendien: als er binnen iets was geëxplodeerd, dan was er meer munitie afgegaan en was de schade groter geweest. De scheepshuid was dan opengebroken en het schip was snel gezonken. Het schip werd om 20.00 uur geraakt en deze foto's zijn in de ochtend gemaakt. Dat betekent dat het schip nog lang gedreven heeft."

Op het beeldfragment is de reddingsoperatie voor de Moskva te zien:

Eerste beelden van vernietiging Russisch schip Moskva

Het Oekraïense verhaal is dan logischer, meent Kramer. "Een van de treffers lijkt in de buurt van de brug te zijn geweest, vrij dicht boven de waterlijn. Dat verklaart ook waarom het schip water maakte: je hebt eerst de explosie van de aanvliegende raket en daarna een explosie aan de binnenkant die het gat groter maakt."

"Mogelijk is er nog een tweede raket op het achterschip ingeslagen, daar zie je ook wat rookplekken. Het kan zijn dat men de brand daar onder controle heeft gekregen, maar dat dat op het voorschip niet gelukt is."

Brugbemanning gesneuveld?

Zo'n inslag had volgens Kramer niet het einde van de Moskva hoeven betekenen. Hij speculeert dat de bemanning er niet in is geslaagd het vuur te bestrijden en daardoor ook niet het binnenlopende water kon tegengaan door delen van het schip hermetisch af te sluiten. "Als je de sluitingstand niet op orde hebt, kan het snel gaan."

Mogelijk kwam dat doordat de hele bevelsketen door de aanval werd uitgeschakeld. Zo melden Oekraïense bronnen dat kapitein Koeprin bij de aanval is omgekomen. "De treffer raakte een cruciale plek onder de brug, waar vaak een groot deel van de leiding zit. Je ziet nog die dikke rookwolken: die zijn killing, een paar keer inademen overleef je niet."

Het valt Kramer verder op dat er al enkele uren na de explosie niemand meer aan boord lijkt te zijn. Klaarblijkelijk zijn ook alle reddingsboten ingezet. "Over het algemeen zal de bemanning zo lang mogelijk op het schip blijven, tenzij het schip echt zinkende is. Maar misschien is er paniek geweest en hebben matrozen zelf besloten het schip te verlaten."

Hoeveel bemanningsleden het incident overleefden, is onbekend. Het Kremlin zegt dat er geen slachtoffers zijn gevallen en bracht beelden naar buiten waarop een inspectie van de opvarenden te zien zou zijn. De onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta Europe sprak een moeder van een opvarende, die haar huilend verteld had dat circa veertig bemanningsleden zijn omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl