De Moskva in 2015, vlakbij Syrië
NOS NieuwsAangepast

Zinken van vlaggenschip Moskva is 'blamage voor Rusland'

De Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot, is gezonken. Het schip was van onschatbare waarde voor aanvallen van Rusland vanuit de Zwarte Zee. De Moskva was het focuspunt van alle communicatie, een varend hoofdkwartier.

Hoe het kon dat de Moskva is gezonken, is nog niet met zekerheid te zeggen. Volgens de Russen kwam dit door een brand aan boord. Het Oekraïense leger claimt dat het met raketten het Russische vlaggenschip had getroffen. The Washington Post meldt op basis van een bron binnen de Amerikaanse regering dat de Moskva inderdaad is geraakt door een Oekraïens wapen.

Gisteren zei een woordvoerder van het Pentagon nog dat de Amerikanen dit niet konden bevestigen. Door het slechte weer was het incident niet waar te nemen. "We denken wel dat er een grote explosie heeft plaatsgevonden op dit Russische marineschip. We denken dat deze explosie een flinke brand heeft veroorzaakt aan boord", klonk het.

Zeker is dat het verlies van de Moskva (Moskou) een grote klap is voor Rusland. "Dit was het stafschip in de Zwarte Zee. Dat betekent dat het een belangrijke coördinerende rol heeft", zei Rob Kramer, oud-commandant Zeestrijdkrachten gisteren in Op1. "Dit schip was het focuspunt van alle communicatie. Het cement van de operatie. De hersenen. Met de staf aan boord, en de faciliteiten aan boord om daadwerkelijk die staffunctie uit te kunnen voeren. Eigenlijk was het een varend hoofdkwartier."

De Moskva behoort tot de Slava-klasse. Van die schepen zijn er drie gebouwd. De andere twee liggen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee, maar die kunnen niet naar de Zwarte Zee doordat de zeestraat bij Turkije gesloten is.

Als Oekraïense raketten de Moskva daadwerkelijk tot zinken hebben gebracht, waren de Russen onvoldoende voorbereid op een aanval, denkt Kramer. "Want als je goede voorbereidingen treft maak je het schip helemaal waterdicht. Je doet de deuren dicht en zet de ventilatie uit. Als je dat niet doet, verspreiden de explosie en rook zich razendsnel door dat schip. De vuurbal gaat dan als een razende door dat schip heen. De vraag is: waren ze hierop voorbereid of niet? Als je dat niet bent, ben je kwetsbaar."

Door het verlies is het niet waarschijnlijk dat Rusland op korte termijn een amfibische operatie begint, met als doel bijvoorbeeld Odessa. De operationele capaciteit in de Zwarte Zee is nu beperkt, zeggen experts. Voor de gehele Russische operatie zal het verlies waarschijnlijk geen grote impact hebben.

Voor het Oekraïense moreel is het gezonken schip een boost. Een paar dagen geleden werd een postzegel uitgegeven met daarop een militair die een middelvinger opsteekt naar de Moskva, verwijzend naar het incident op Slangeneiland aan het begin van de oorlog.

Inmiddels staan Oekraïners in de rij om de postzegels in te slaan:

Verkoop Oekraïense postzegel door het dak: 'Dit laten we aan onze kleinkinderen zien'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl