liveblog
NOS VoetbalAangepast

Nederland in pot 2 bij WK-loting • Portugal en Polen naar WK

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

We houden ermee op in Amsterdam. De uitslag van Algerije-Kameroen, waar de verlenging bezig is, zult u weldra aantreffen op NOS.nl en de NOS-app.

Komende vrijdag is de loting voor het WK en die ceremonie is vanaf 17.55 uur live te zien bij de NOS.

Louis van Gaal is niet aanwezig bij de loting, horen we net nog. Hij testte maandag positief op corona, als gevolg van zijn eerdere coronabesmetting van een week eerder, en mag daarom niet in het vliegtuig naar Qatar stappen.

Marokko fluitend naar WK in Qatar na ruime zege op Congo

Marokko heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap in Qatar. Zonder Hakim Ziyech (Chelsea) en Noussair Mazraoui (Ajax) werd de Democratische Republiek Congo met gemak verslagen: 4-1. De Marokkanen speelden in het eerste duel in Congo gelijk: het werd vorige week 1-1. Tarik Tissoudali, geboren Amsterdammer, verzorgde de belangrijke gelijkmaker.

Ook Tunesië is eind dit jaar present op het WK. Thuis in Radès werd met 0-0 gelijkgespeeld tegen Mali en dat was na de 0-0 in de eerste wedstrijd genoeg voor een ticket naar Qatar.

Het duel tussen Algerije en Kameroen is nog aan de gang en stevent af op een verlenging.

Hakimi gaat met Marokko naar Qatar

Van Gaal vindt gelijkspel tegen Duitsers niet slecht: 'Niet balvast genoeg, wel goed verdedigd'

Van Gaal vindt gelijkspel tegen Duitsers niet slecht: 'Niet balvast genoeg, wel goed verdedigd'

Kansloos wil De Jong de wedstrijd tegen Duitsland niet noemen, frustrerend wel

Kansloos wil De Jong de wedstrijd tegen Duitsland niet noemen, frustrerend wel

Wat volgens Depay de winst is? 'We hebben geknokt'

Wat volgens Depay de winst is van het gelijkspel tegen Duitsland? 'We hebben geknokt'

Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Duitsland

Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Duitsland

Van Hooijdonk & Van der Vaart: 'Was 100 procent penalty voor Oranje'

Oranje dacht nog te winnen toen het een strafschop kreeg. Die werd echter teruggedraaid na ingrijpen van de VAR omdat Thilo Kehrer geen overtreding op Depay zou hebben gemaakt. Onterecht, zo menen onze analytici.

Van Hooijdonk & Van der Vaart: 'Was 100 procent penalty voor Oranje'

Van Dijk: 'We hebben een half uur goed gespeeld'

Van Dijk na moeizame 1-1 tegen Duitsland: 'Half uur heel goed gespeeld'

Oranje in pot 2 tijdens WK-loting

Het Nederlands elftal zit vrijdag bij de loting voor het WK in Qatar in pot 2. Portugal versloeg Noord-Macedonië in de play-offs van de kwalificatie (2-0) en verzekerde zich daardoor van de status van groepshoofd. Oranje, dat zelf in een oefenduel gelijkspeelde tegen Duitsland (1-1), had alleen nog kans gemaakt om in pot 1 terecht te komen als de Portugezen zouden verliezen.

De wereldranglijst van 31 maart bepaalt de indeling van de potten. Gastheer Qatar en de hoogstgeplaatste zeven landen op de mondiale ranking zitten in pot 1. Dat zijn België, Brazilië, Frankrijk, Argentinië, Engeland, Spanje en Portugal. Regerend Europees kampioen Italië wist zich niet voor het WK te kwalificeren.

De nummers 8 tot en met 15 op de mondiale ranking vormen pot 2. Nederland staat op dit moment tiende op de wereldranglijst,

De loting is vrijdag om 17.00 uur en is live bij de NOS te zien.

Portugal en Polen gaan naar WK

Het is in Porto 2-0 gebleven voor Portugal in de play-offwedstrijd tegen Noord-Macedonië. De Portugezen gaan naar het WK.

En ook Polen gaat naar het WK in Qatar, dankzij een 2-0 zege op Zweden.

Portugal maakt einde aan sprookje Noord-Macedonië en gaat naar WK
Polen naar WK in Qatar ten koste van Zweden

Klaar in Amsterdam: Nederland en Duitsland in balans

Nederland en Duitsland spelen na een best wel enerverend duel met 1-1 gelijk in Amsterdam.

POL-ZWE | 72' DOELPUNT POLEN

De Polen kunnen de koffers alvast uit de berging halen, want Zielinski schiet de 2-0 binnen in de play-offwedstrijd tegen Zweden.

Polen-Zweden 2-0

NED-DUI | 78' Oranje knokt zich terug

Het is opvallend hoe Nederland zich heeft teruggeknokt in de wedstrijd. En dat is, toevallig of niet, gebeurt na het inbrengen van Bergwijn en Klaassen.

Net was er weer een aardige mogelijkheid voor Oranje. Op aangeven van Klaassen probeert Depay het met een kunstig hakje, maar dat pakt niet goed uit. Even later is het weer bijna raak: Schlotterbeck haalt een inzet van De Ligt van de doellijn.

Nederland-Duitsland 1-1

NED-DUI | 72' Geen penalty Nederland

Nederland denkt een penalty te krijgen als Kehrer Depay met een flinke duw ten val brengt in het strafschopgebied. Ook scheidsrechter Pawson wijst naar de stip, maar dan grijpt de VAR in. Pawson moet even naar het schermpje en trekt de penalty vervolgens in. Jammer maar helaas.

Nederland-Duitsland 1-1

NED-DUI | 68' DOELPUNT NEDERLAND

Nederland komt via Bergwijn op gelijke hoogte met Duitsland. Dumfries kopt de bal terug vanaf de achterlijn, invaller Bergwijn schiet kiezelhard de 1-1 langs Neuer.

Nederland-Duitsland 1-1

Bergwijn schiet kiezelhard de 1-1 binnen tegen Duitsland

POR-NMA | 65' DOELPUNT PORTUGAL

De Portugezen kunnen hun vliegreis naar Qatar alvast gaan boeken. Bruno Fernandes is na de 1-0 ook goed voor de 2-0 tegen Noord-Macedonië. Hij rondt een voorzet van Jota keurig af.

Portugal - Noord-Macedonië 2-0

NED-DUI | 58' Duitsland sterker, Van Gaal wisselt

Duitsland is sinds de rust de betere ploeg, Nederland heeft het zwaar. Toch was er daarnet ineens een kans voor De Ligt na een hoekschop van Berghuis, maar de verdediger raakt de bal niet goed en zijn poging gaat ver over.

Van Gaal wisselt vervolgens twee keer: Bergwijn en Klaassen komen in de ploeg voor Malen en Berghuis.

Nederland-Duitsland 0-1

POL-ZWE | 49' DOELPUNT POLEN

Polen komt in de play-offwedstrijd om een WK-ticket op voorsprong tegen Zweden. Lewandowski benut een strafschop.

Polen-Zweden 1-0

Senegal ten koste van Egypte naar WK na strafschoppen

Senegal heeft zich geplaatst voor het WK in Qatar. Na een 1-0 eindstand tegen Egypte waren strafschoppen nodig, en die nam Senegal het beste. Namens Egypte miste onder anderen Liverpool-vedette Mohamed Salah, namens Senegal benutte Sadio Mané de beslissende penalty.

Mo Salah baalt

Tweede helft in Amsterdam: Duitsland leidt

De bal rolt weer in de Johan Cruijff Arena. Eén wissel aan de kant van Nederland: Koopmeiners is vervangen door Wijnaldum, die tegen Denemarken nog 90 minuten lang teleurgesteld op de bank bleef.

Al snel is er weer een beste kans voor de Duitsers: Raum krijgt opnieuw veel ruimte - Dumfries was blijkbaar even niet op zijn plek - maar schiet ver over.

Rust bij de Europese WK-play-offs

Portugal staat met een half been op het WK in Qatar: de Portugezen leiden bij rust met 1-0 tegen Noord-Macedonië.

Bij Polen-Zweden staat het 0-0.

NED-DUI | 45' DOELPUNT DUITSLAND

Duitsland komt op slag van rust op voorsprong tegen Nederland. De bal komt met een gelukje voor de voeten van Thomas Müller en de Bayern-speler haalt ongenadig hard en onhoudbaar uit.

Het was een fase waarin het net wat beter ging met Oranje, maar Müller is onverbiddelijk en stuurt de Nederlanders met een katertje naar de kleedkamer.

Nederland-Duitsland 0-1

Müller knalt Duitsland vlak voor rust op 1-0 tegen Nederland

NED-DUI | 35' Grote kans voor Nederland

Dat was een grote kans voor Nederland: Depay stuurt Malen weg met een mooie pass, die stormt op het Duitse doel af maar schiet, gehinderd door Rüdiger, naast.

Depay kreeg even eerder overigens een gele kaart na langdurig vasthouden.

Nederland-Duitsland 0-0

POR-NMA | 32' DOELPUNT PORTUGAL

Portugal komt voorsprong tegen Noord-Macedonië. Het was tot nu toe eenrichtingsverkeer zonder goals (à la de uitschakeling van Italië vorige week), maar na ruim een half uur schiet Bruno Fernandes de Portugezen op 1-0.

Portugal - Noord-Macedonië 1-0

NED-DUI | 22' Grote kans voor Duitsland

Het loopt bij Oranje niet helemaal optimaal. Weliswaar was er bijna een mogelijkheid voor Malacia op aangeven van Malen, maar de grote kansen zijn voor de Duitsers.

De grootste zagen we in de 21ste minuut, als er in de Nederlandse defensie het een en ander misgaat. Raum krijgt alle ruimte voor een voorzet op Werner, diens inzet gaat tegen de lat en stuitert vervolgens net voor de lijn.

Nederland-Duitsland 0-0

Ghana naar WK, verlenging bij Senegal-Egypte

Het eerste Afrikaanse WK-ticket is voor Ghana! De return in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja is in 1-1 geëindigd, na een 0-0 in de eerste wedstrijd. In Afrika tellen uitdoelpunten nog dubbel, dus Ghana mag naar Qatar. Nigeria is er voor het eerst sinds 2006 niet bij op een WK.

Het duel tussen Senegal en Egypte is in de verlenging gegaan, bij een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg.

NED-DUI | 10' Eerste kans voor Oranje

De openingsfase van Nederland-Duitsland is aantrekkelijk om te zien. De eerste kans van de wedstrijd is voor Oranje: Koopmeiners komt tot een kopbal, maar Neuer kan de bal probleemloos vangen.

Na ruim tien minuten is de tweede kans van het duel voor Duitsland. Müller vindt Sané met een knappe pass, maar die heeft weinig ruimte en schiet in het zijnet.

Nederland-Duitsland 0-0

NED-DUI | 1' Er is afgetrapt in de Arena

De bal is met een op afstand bedienbaar autootje naar de middencirkel gereden en Donyell Malen heeft afgetrapt.

We zijn begonnen!

Nederland-Duitsland 0-0

Klaar in Deventer: Jong Oranje zegeviert met heldenrol Tavsan

Jong Oranje heeft directe kwalificatie voor het EK van volgend jaar nog altijd in eigen hand. De talenten van bondscoach Erwin van de Looi knokten zich in Deventer via twee treffers van Elayis Tavsan naar een 2-0 zege op Zwitserland en liggen daardoor op poleposition in groep E.

De negen groepswinnaars en de beste nummer twee plaatsen zich direct voor het EK, de overige acht nummers twee zijn veroordeeld tot het spelen van play-offs. Als Jong Oranje zijn laatste drie duels 'gewoon' wint van achtereenvolgens Moldavië, Gibraltar en Wales is kwalificatie een feit.

Vreugde bij Elayis Tavsan

Ristovski en Ronaldo kijken uit naar strijd om WK-ticket: 'Wedstrijd van ons leven'

Stefan Ristovski, de aanvoerder van Noord-Macedonië, en Cristiano Ronaldo blikken vooruit op de beslissende play-off voor een WK-ticket.

Ristovski en Ronaldo kijken uit naar strijd om WK-ticket: 'Wedstrijd van ons leven'

Warming-up Oranje

Warming-up Oranje

Jong Oranje dankzij Tavsan op 2-0 tegen Zwitserland

Met een man minder komt Jong Oranje een kwartier voor tijd op voorsprong tegen Jong Zwitserland. En twee minuten later is het zelfs al 2-0.

De man van de wedstrijd is Elayis Tavsan. Hij kwam in de 69ste minuut in het veld voor Joshua Zirkzee, debuteert in Jong Oranje en scoort twee keer binnen acht minuten. Eerst schiet de NEC-speler een voorzet van Taylor binnen, vervolgens knalt hij fraai raak vanaf de rand van het strafschopgebied.

Jong Oranje-Jong Zwitserland 2-0

Elayis Tavsan springt Erwin van de Looi in de armen

Mark van Bommel analyticus Duitse tv

Mark van Bommel en bondscoach Hansi Flick

Vrouwen toch geweigerd bij WK-kwalificatiewedstrijd Iran

Opnieuw is vrouwen de toegang tot een voetbalinterland van Iran geweigerd. Voor de WK-kwalificatie wedstrijd tegen Libanon waren 2.000 van de 12.500 kaartjes gereserveerd voor vrouwen. Maar toen zij zich bij het stadion melden, werd hen alsnog de toegang geweigerd, meldt persbureau Isna.

Diverse Iraanse internationals hebben kritiek geuit op het besluit de vrouwen te weigeren. Toch werd er wel al voor gevreesd: de wedstrijd werd gespeeld in de religieus zeer conservatieve stad Mashad, in het noorden van Iran.

In Iran waren voetbalstadions veertig jaar lang verboden terrein voor vrouwen. Onder druk van de FIFA mag sinds twee jaar een beperkt aantal vrouwen aanwezig zijn bij WK-kwalificatieduels.

Eriksen schittert bij terugkeer op plek des onheils

'Velkommen tilbage Christian', begeleid door een hartje. Zo bescheiden als het spandoek van de Deense fans was, zo groots was hun onthaal van Christian Eriksen. Zijn weerzien met de fans die op 12 juni vorig jaar hun hart vasthielden toen het zijne stilstond, overschaduwde al het andere tijdens de oefeninterland Denemarken-Servië (3-0).

Christian Eriksen krijgt een kus van bondscoach Kasper Hjulmand bij het verlaten van het veld

Problemen voor Jong Oranje: rood Burger

Het is nog altijd 0-0 in de Adelaarshorst bij de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Zwitserland.

Wel moet Nederland na een klein uur met tien man verder: Wouter Burger krijgt zijn tweede gele kaart en ook bij de Noorse scheidsrechter Rohit Saggi is twee maal geel rood.

Jong Oranje-Jong Zwitserland 0-0

Opstelling Duitsland tegen Nederland (aftrap: 20.45 uur)

Dit is de Startelf van Bundestrainer Hansi Flick. Duitsland mist de geblesseerden Joshua Kimmich en Serge Gnabry. Flick, die tot dusverre alle wedstrijden als bondscoach van de Duitsers won, start met onder anderen Manuel Neuer, Kai Havertz, Thomas Müller en Leroy Sané in de basis.

Rust bij WK-play-offduels in Afrika

Senegal leidt met 1-0 tegen Egypte, dankzij een goal van Boulaye Dia. De eerste wedstrijd won Egypte met 1-0.

Bij Nigeria-Ghana is de ruststand 1-1. Namens Nigeria scoorde William Troost-Ekong vanaf de strafschopstip. De eerste wedstrijd eindigde in 0-0 en in Afrika tellen uitdoelpunten nog dubbel, dus Ghana staat er vooralsnog het beste voor.

'Van Nistelrooij en Rutten akkoord met PSV'

Het zong al een tijdje rond en nu is het volgens diverse media, waaronder VI en Eindhovens Dagblad, ook inderdaad rond: Ruud van Nistelrooij gaat vanaf komend seizoen als trainer van PSV aan de slag, met Fred Rutten als assistent.

Van Nistelrooij, die momenteel hoofdtrainer is van Jong PSV, gaf eerder aan dat hij nog geen interesse zou hebben in de baan. De voormalig Oranje-international voerde toen een verkennend gesprek met de PSV-directie, maar gaf daarna intern aan dat hij bij Jong PSV blijft. Maar na een gesprek met de nieuwe algemeen directeur Marcel Brands is hij daar dus van teruggekomen.

Ruud van Nistelrooij

Rust bij Jong Oranje-Jong Zwitserland: 0-0

Het staat na 45 minuten voetbal 0-0 bij Jong Oranje-Jong Zwitserland. Nederland had veel balbezit maar creëerde niet gek veel. Pas vlak voor rust waren er een handvol kansen, die onbenut bleven.

Opstelling Oranje tegen Duitsland

Bondscoach Louis van Gaal heeft twee wijzigingen aangebracht ten opzichte van het duel met Denemarken. Tyrell Malacia speelt in de plaats van Nathan Aké, Donyell Malen vervangt Steven Bergwijn in de aanval.

De opstelling van Oranje

DEN-SER | 57' Eriksen scoort weer voor Denen

Het was al een mooie avond in Kopenhagen, waar Christian Eriksen na negen maanden terugkeerde in het Parken Stadion voor het oefenduel met Servië, en het is er na een uur spelen alleen maar mooier op geworden voor de Deense fans.

Het stond al 2-0 voor Denemarken en na een klein uur maakt Eriksen er met een fraai geplaatst schot 3-0 van.

Denemarken-Servië 3-0

NIG-GHA | 10' DOELPUNT NIGERIA

Ook in de andere Afrikaanse play-offwedstrijd gescoord. Thomas Partey heeft Ghana na 10 minuten op 1-0 gezet in Nigeria. De eerste wedstijd eindigde in 0-0.

Nigeria-Ghana 0-1 (0-0)

SEN-EGY | 3' DOELPUNT SENEGAL

Gejuich in Dakar: Senegal komt al in de derde minuut op voorsprong tegen Egypte door een goal van Boulaye Dia. Het eerste duel won Egypte met 1-0, dus de boel is nu helemaal in evenwicht.

Gaat Sandio Mané met Senegal naar het WK of wordt het Mohamed Salah met Egypte? We weten het na deze wedstrijd.

Senegal-Egypte 1-0 (0-1)

Om 19.00 uur: twee Afrikaanse play-offduels

In Afrika worden vanavond vijf WK-tickets verdeeld. Om 19.00 uur zijn de eerste twee play-offduels.

Senegal treft Egypte, dat de eerste wedstrijd met 1-0 won. Nigeria stuit op Ghana; de eerste wedstrijd eindigde doelpuntloos.

WK-play-offs Afrika

Senegal-Egypte 19.00 (0-1)
Nigeria-Ghana 19.00 (0-0)
Marokko-DR Congo 21.30 (1-1)
Tunesië-Mali 21.30 (1-0)
Algerije-Kameroen 21.30 (1-0)

Aftrap in Deventer bij Jong Oranje-Jong Zwitserland

De bal rolt in Deventer bij het EK-kwalificatieduel tussen Jong Oranje en Jong Zwitserland.

Nederland kan een overwinning goed gebruiken, leert ons een blik op de stand in de poule.

Stand in EK-kwalificatiepoule

Verenigde Arabische Emiraten naar play-offs voor WK-ticket

De Verenigde Arabische Emiraten maken nog altijd kans op een ticket voor het WK in Qatar. Door een 1-0 zege op het al geplaatste Zuid-Korea hebben de Emiraten zich als derde in groep A geplaatst voor de play-offs.

Daarin moet het land het opnemen tegen Australië. De winnaar van dat onderlinge duel speelt nog een play-offduel met de nummer vijf uit de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep.

De Emiraten waren er in 1990 voor het laatst bij op een WK. Vorige maand werd Bert van Marwijk ontslagen als bondscoach vanwege "een verschil van inzicht".

Opstelling Jong Oranje tegen Zwitserland

Bondscoach Erwin van de Looi stuurt deze elf spelers om 18.45 uur het veld op tegen Jong Zwitserland.

Eriksen keert als aanvoerder terug in Kopenhagen

Christian Eriksen draagt straks de aanvoerdersband in het oefenduel van Denemarken met Servië in Kopenhagen. Het wordt de eerste wedstrijd van Eriksen in het stadion Parken in de Deense hoofdstad, waar hij tijdens de wedstrijd tegen Finland op het EK van afgelopen juni een hartstilstand kreeg.

"Het wordt een emotionele avond", keek Eriksen gisteren alvast vooruit. "Het is een van die momenten waar je je niet op kan voorbereiden. De ontvangst in Nederland was al heel mooi en ik verwacht dat het hier nog mooier zal zijn."

Christian Eriksen na negen maanden terug in Parken Stadion in Kopenhagen

Kicker: Schmidt volgend seizoen naar Benfica

Trainer Roger Schmidt van PSV werkt volgend seizoen bij Benfica. Dat meldt het Duitse sportmagazine Kicker. Schmidt zou na meerdere gesprekken met de leiding van de club uit Lissabon op het punt staan een contract te ondertekenen.

Schmidt maakte in februari bekend na dit seizoen te vertrekken bij PSV, waarmee hij nog op drie fronten om de prijzen meedoet. Benfica schakelde PSV uit in de play-offs voor de Champions League en Ajax in de achtste finales.

Roger Schmidt

Spaans-Nederlands talent Egurrola kiest voor Oranje en zit bij selectie

Bondscoach Mark Parsons liet vlak na zijn aanstelling bij de Oranjevrouwen al wat doorschemeren en nu is het ook daadwerkelijk zover: Damaris Egurrola is opgeroepen voor het Nederlands elftal, dat zich voorbereidt op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus (8 april) en de oefeninterland tegen Zuid-Afrika (12 april).

Lees meer over het 22-jarige talent, dat ook voor de VS of Spanje had kunnen kiezen.

Damaris Egurrola

Uitblinker Scherpen een van de oudjes bij Jong Oranje

Kjell Scherpen was afgelopen vrijdag de uitblinker bij Jong Oranje tijdens de zwakke vertoning bij Jong Bulgarije (0-0). De doelman is met zijn 22 jaar een van de 'oudjes' en was ook al onderdeel van de vorige lichting, die uiteindelijk de halve finales van het EK haalde.

"Deze groep heeft iets meer sturing nodig. Veel jongens zijn doorgeschoven naar het grote Oranje. Dit elftal is een stuk jonger, maar het EK is pas volgende zomer, dus dan zijn deze jongens ook weer veel verder", stelt Scherpen.

Lees een interview met Scherpen, die het om om 18.45 uur met Jong Oranje opneemt in het EK-kwalificatieduel met Jong Zwitserland.

Kjell Scherpen bij Jong Oranje

'Flekken is voor iedere topclub interessant, ook voor Bayern München'

"Mark is momenteel voor bijna iedere topclub interessant, ook voor Bayern München. Als Manuel Neuer zou stoppen, dan zullen ze bij Bayern ook aan Mark denken. Daar ben ik van overtuigd", zegt Sven Beuckert vanuit Duitsland. De keeperstrainer van MSV Duisburg kent de 28-jarige doelman van het Nederlands elftal door en door.

Want zonder Beuckert had de carrière van de tegen Denemarken gedebuteerde Mark Flekken er waarschijnlijk behoorlijk anders uitgezien. Hij zag de destijds zestien jaar oude Flekken in 2010 in de B-jeugd van Alemannia Aachen voor het eerst aan het werk en was gelijk verkocht.

Keeperstrainer Duitsland over pupil Flekken: 'Werklust onderscheidt hem'

Het Duits van Van Gaal: 'Hij zat er niet mee zichzelf belachelijk te maken'

Voordat Van Gaal aantrad als trainer van Bayern - hij werkte van juli 2009 tot april 2011 in München - had hij hard gestudeerd om zijn Duits te verbeteren. Zijn lessen van school vond hij niet toereikend en daarmee had hij een punt.

Van zijn aanvankelijke plan om zich op te sluiten in een klooster om de taal te leren zag Van Gaal af. Hij koos voor een privéleraar met wie hij dag in, dag uit een stapje verder kwam.

Lees hier meer over hoe dat uitpakte.

Het Duits van Van Gaal: 'Wir sind die Besten!'

Flick bewondert Van Gaal, maar houdt zelf mening uit angst voor 'echo' liever intern

"Foppe de Haan, Louis van Gaal, Johan Cruijff, op die trainers heb ik mij georiënteerd." Voor de bondscoach van Duitsland, Hans-Dieter 'Hansi' Flick, is het treffen met Oranje niet zomaar een oefenwedstrijdje. "Ik heb veel boeken gelezen en video's gezien over het Nederlandse voetbal."

De 57-jarige Flick noemt de wedstrijd niet alleen "spezial" vanwege de tientallen jaren oude rivaliteit tussen de landen, maar ook omdat hij zijn identiteit als trainer voor een groot deel aan Nederland ontleent. "Een klein land met geweldige spelers en trainers."

Duitse bondscoach Flick neemt voorbeeld aan Van Gaal, Cruijff en De Haan

'Duitsland' niet zomaar een oefenduel: 'Kunnen ons voor pot één plaatsen'

Hij had genoten, Louis van Gaal. Met de gewonnen oefenwedstrijd tegen Denemarken van afgelopen zaterdag nog in de benen, stond Oranje gisteren weer op het veld voor een training. Een indrukwekkende training, volgens de bondscoach.

"Als ik zie hoe wij getraind hebben, ondanks dat we een zware wedstrijd tegen Denemarken van twee dagen geleden in de benen hadden... dat vind ik geweldig om te zien", glunderde Van Gaal.

Van Gaal kijkt met vertrouwen uit naar die wedstrijd en heeft zijn internationals weten te motiveren met een rekensom. Want wie denkt dat de ontmoeting met de Duitsers maar een oefenwedstrijd is, heeft het mis. Het draait wel degelijk ergens om: punten voor de wereldranglijst en dus de indeling van de potten voor de WK-loting.

Welkom in Amsterdam!

Om 20.45 uur is in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam de aftrap van een ouderwetse voetbalklassieker: Nederland-Duitsland.

Maar er is vanavond nog veel meer voetbal. Zo worden er twee Europese WK-tickets verdeeld onder de winnaars van Portugal-Noord-Macedonië en Polen-Zweden. Wales speelt op een onbekend, later moment nog tegen de winnaar van Schotland-Oekraïne.

Ook de vijf Afrikaanse WK-tickets krijgen vandaag een eigenaar. Jong Oranje speelt vanaf 18.45 uur een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Zwitserland. En er staan heel veel oefeninterlands op het programma, waarvan de krenten uit de pap zullen halen.