Elayis Tavsan springt Erwin van de Looi in de armen
NOS Voetbal

Tiental Jong Oranje pakt poleposition dankzij dubbelslag goudhaantje Tavsan

Jong Oranje heeft directe kwalificatie voor het EK van volgend jaar nog altijd in eigen hand. De talenten van bondscoach Erwin van de Looi knokten zich in Deventer via twee treffers van Elayis Tavsan naar een 2-0 zege op Zwitserland en liggen daardoor op poleposition in groep E.

De negen groepswinnaars en de beste nummer twee plaatsen zich direct voor het EK, de overige acht nummers twee zijn veroordeeld tot het spelen van play-offs. Als Jong Oranje zijn laatste drie duels 'gewoon' wint van achtereenvolgens Moldavië, Gibraltar en Wales is kwalificatie een feit.

Tavsan goudhaantje

Die positieve uitgangspositie danken de Nederlandse talenten dus voor een groot deel aan Tavsan. De aanvaller van NEC viel in de 69ste minuut in bij een 0-0 tussenstand, kort nadat Wouter Burger van het veld was gestuurd met zijn tweede gele kaart. Een nieuwe domper voor Jong Oranje leek in de maak.

Maar tien minuten later hing de vlag er dankzij Tavsan heel anders bij.

Joshua Zirkzee, aanvoerder Jong Oranje

In de 76ste minuut tikte de Rotterdammer van dichtbij met links binnen voor de 1-0. Twee minuten later krulde Tavsan de bal op fraaie wijze in de verre bovenhoek voor de 2-0.

In de driekwart wedstrijd voordat Tavsan zich tot goudhaantje ontpopte, had Jong Oranje veel balbezit gehad, maar daarmee niet bijzonder veel gedaan.

Wel zag de ploeg van Van de Looi tot tweemaal toe een treffer geannuleerd worden. Thomas Buitink stond kort voor rust bij het inschieten buitenspel, Brian Brobbey had zijn directe tegenstander vlak na de onderbreking met iets te veel geweld van zich afgeschud.

Jong Oranje wankelt, maar daar is Tavsan

Na de rode kaart voor Burger roken de Zwitsers bloed en wankelde Jong Oranje. Een prachtige redding van Kjell Scherpen en goed werk van Joshua Zirkzee op de lijn voorkwamen een achterstand, waarna Dan Ndoye ook nog de paal raakte.

Op het moment dat een gelijkspel het hoogst haalbare leek, sloeg Tavsan toe. En nog eens. En plots zag de wereld er heel anders uit.

"Ik heb nog nooit zo'n invalbeurt gehad", gaf het goudhaantje na afloop eerlijk toe. "Die eerste goal gaf me extra vertrouwen, maar mensen die mij kennen weten dat ik altijd mijn tegenstander zoek. Dat deed ik bij de 2-0 ook en de bal vloog er aardig in, denk ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl