Mark Flekken tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en Denemarken
NOS Voetbal

'Flekken is voor iedere topclub interessant, ook voor Bayern München'

  • Martijn Visscher

  • Martijn Visscher

"Mark is momenteel voor bijna iedere topclub interessant, ook voor Bayern München. Als Manuel Neuer zou stoppen, dan zullen ze bij Bayern ook aan Mark denken. Daar ben ik van overtuigd", zegt Sven Beuckert vanuit Duitsland. De keeperstrainer van MSV Duisburg kent de 28-jarige doelman van het Nederlands elftal door en door.

Want zonder Beuckert had de carrière van de tegen Denemarken gedebuteerde Mark Flekken er waarschijnlijk behoorlijk anders uitgezien. Hij zag de destijds zestien jaar oude Flekken in 2010 in de B-jeugd van Alemannia Aachen voor het eerst aan het werk en was gelijk verkocht.

"Ik was meteen onder de indruk van Mark", graaft Beuckert in zijn geheugen. "Hij was in die wedstrijd van Aachen heel erg aanwezig, heerste bij voorzetten vanaf de flank en beschikte ook nog eens over voetballend vermogen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat hij toen idolaat was van Edwin van der Sar. Mark had in mijn ogen alles."

Vroege tegenslag

Drie jaar later wilde Beuckert de Nederlander dolgraag naar Duisburg halen, maar vanwege een verplichte degradatie naar het derde niveau ging er een streep door die transfer. Flekken koos na Aachen voor Greuther Fürth, dat net uit de Bundesliga was gedegradeerd. In Beieren kreeg hij, mede door een zware kruisbandblessure, nooit voet aan de grond.

Flekken deze week op het trainingsveld met bondscoach Louis van Gaal

Beuckert zag weer drie jaar later alsnog zijn kans schoon, al was niet iedereen direct overtuigd van de komst van Flekken. "Mark was op dat moment voor velen een onbekende. Onze trainer en technisch directeur kenden hem helemaal niet. Die vroegen zich alleen maar af waarom Mark zijn wedstrijden in het tweede van Fürth afwerkte. Ik hield echter de poot stijf."

Flekken moest en zou naar Duisburg en zo geschiedde. Met een hoofdrol voor de volhardende Beuckert. "Ik had zo'n buikgevoel dat Mark en Duisburg een uitstekende combinatie zou zijn. Toen hij bij Fürth op de laatste speeldag in de Tweede Bundesliga tegen Sandhausen het doel mocht verdedigen, kreeg hij van het blad Kicker een heel hoge beoordeling voor zijn optreden."

Hakdoelpunt

Dat trok uiteindelijk de technische mensen bij Duisburg ook over de streep. "Ik heb nog contact gezocht met Frederik Gössling, die toen keeperstrainer was bij Fürth en tegenwoordig bij RB Leipzig", vertelt Beuckert. "Zijn mening vond ik belangrijk. 'Niet twijfelen, halen die jongen', zei hij. Voor mij was dat een bevestiging van wat ik al wist. Vanaf het moment dat Mark bij ons tekende, is zijn loopbaan eigenlijk pas echt begonnen."

Want Flekken bleef op het derde en, na de promotie, tweede niveau lange tijd gevrijwaard van blessures en maakte zich bij de fans al snel populair door tegen Osnabrück met de hak te scoren. Al waren er wel wat twijfels in de voorbereiding op het eerste seizoen. "Onze aanvoerder kwam in de eerste week bij mij klagen", herinnert Beuckert zich. "Mark hield geen enkele bal tegen, zo kreeg ik van hem te horen. Daar moest ik wel een beetje om gniffelen. Hij is daarna nooit meer bij me geweest."

In Duisburg werkten Beuckert en Flekken twee jaar samen. De Limburger ontwikkelde zich onder de ex-doelman van Erzgebirge Aue, Union Berlin en Duisburg razendsnel en keepte zich in de kijker van clubs uit de Bundesliga. De veelbesproken 'bidontreffer', die de hele wereld overging, deed daar niets aan af.

"Mark is een echte professional en ontzettend ambitieus. Hij doet altijd meer dan wordt gevraagd. Helaas moesten we hem verkopen, maar voor hem was het de juiste stap."

Freiburg heette de nieuwe bestemming van Flekken. De zonnigste stad van Duitsland, aan de voet van het Zwarte Woud. Twee jaar vervulde hij een reserverol, maar na het vertrek van Alexander Schwolow naar Hertha BSC werd Flekken vorig seizoen de nieuwe nummer één. Althans, dat was de bedoeling. Een week voor de competitiestart liep de doelman echter een zware elleboogblessure op.

Credits naar Beuckert

En dus maken de voetbalvolgers pas dit seizoen echt kennis met Flekken, de zogeheten ontdekking van Louis van Gaal. Die credits kunnen beter richting Beuckert gaan, al vindt hij dat zelf wat overdreven. "Ik kan alleen maar zeggen dat ik enorm trots ben op Mark. Hij heeft bereikt wat hij wilde bereiken, maar is nog altijd hongerig. Hij heeft namelijk hogere doelen."

En die zijn volgens Beuckert haalbaar. "Mark wil de nummer één onder de lat worden bij het Nederlands elftal en Champions League spelen. Ik denk dat hij momenteel voor bijna iedere topclub interessant is. Daar ben ik van overtuigd."

Flekken laat van zich horen in het oefenduel met Denemarken

Beuckert heeft nog altijd contact met Flekken en ziet weinig tot geen verbeterpunten meer bij de Limburger. "Mark is goed genoeg. Het belangrijkste op zijn leeftijd is om constant te blijven."

"Bij Duisburg heb ik al tegen hem gezegd dat een plek in Oranje en een goede club in de Bundesliga voor hem in het verschiet liggen. Mark wilde dat natuurlijk niet meteen geloven, maar door zijn ongelooflijke arbeidsethos heeft hij dat allemaal zelf afgedwongen. En dat is echt knap."

Ook Andreas Kronenberg geeft hoog van Flekken op. De 47-jarige Zwitser ontfermt zich in interlandperiodes als keeperstrainer bij die Mannschaft over de Duitse toppers Manuel Neuer (van Bayern) en Marc-André ter Stegen (van FC Barcelona), maar staat in de periodes daartussen dagelijks met Flekken op het veld bij SC Freiburg.

Bekijk hier wat keeperstrainer Kronenberg vertelt over zijn pupil Mark Flekken:

Keeperstrainer Duitsland over pupil Flekken: 'Werklust onderscheidt hem'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl