NOS Voetbal

Oranje in voetbalfeest langs Denen, ook scorende Eriksen wordt luid bejubeld

Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Denemarken

De eerste wedstrijd in het nieuwe systeem is voor het Nederlands elftal ontaard in een voetbalavond waar de vreugde in alle opzichten vanaf spatte. Oranje maakte meer goals dan de Denen (4-2) en Christian Eriksen scoorde binnen twee minuten na zijn rentree prachtig.

Denemarken heeft zijn nummer tien nu echt weer terug, volledig hersteld van de hartstilstand die hem tijdens het Europees kampioenschap had getroffen. Eriksen kreeg een warm onthaal in de Johan Cruijff Arena, als voormalig Ajacied ook vertrouwde grond voor de spelverdeler.

Bekijk hieronder in de carrousel alle doelpunten van Nederland-Denemarken:

Nederland liet zien dat een systeem met vijf verdedigers wel degelijk tot attractief voetbal kan leiden. Bondscoach Louis van Gaal had een moderne versie uitgedokterd, die hij een 1-3-4-1-2-formatie noemde. Met plaats voor een paar verrassende namen.

Hij haalde al snel zijn gelijk, toen Steven Bergwijn raak kopte (1-0) uit een perfecte voorzet van de opstomende Daley Blind. Bergwijn, die bij Tottenham Hotspur zelden speelt maar in Oranje een sterk koppel vormt met Memphis Depay. En toch ook Blind, die niet in zijn beste vorm steekt bij Ajax.

Debutant Mark Flekken wordt geklopt door Jannik Vestergaard

Achter de twee spitsen bleek ook de keuze voor Steven Berghuis een gouden greep, bij heel wat gevaarlijke aanvallen en twee doelpunten betrokken. Met zijn linker vond hij uit een corner het hoofd van Nathan Aké (2-1) en ook versierde hij de penalty die Depay door het midden schoot (3-1).

Nederland koos met de Denen voor een sterke oefenpartner, die zelfs een plek hoger staat op de wereldranglijst. Daarom was de zege ook gewenst, want stuivertje wisselen op de FIFA-ranking kan op 1 april mogelijk leiden tot een gunstigere WK-loting.

Schoonheidsfoutjes

De Denen zijn mentaal ook sterk, wat ze op het EK bewezen door ondanks het wegvallen van Eriksen knap de halve finale te halen. Van die tegengoals door Oranje lagen ze zeker niet wakker.

Van Gaal zal ze waarschijnlijk schoonheidsfoutjes noemen, de steken die Oranje achterin liet vallen waardoor keeper Mark Flekken twee keer moest vissen tijdens zijn debuut. Bij een kopbal van de boomlange Jannik Vestergaard (1-1) leek hij even te twijfelen, aan de trap in de bovenhoek door Eriksen (3-2) vlak na rust kon hij echt niks doen.

Christian Eriksen, binnen twee minuten na zijn rentree al trefzeker

Het gemak waarmee Denemarken de verdediging van Oranje bij de aansluitingstreffer op een hoopje speelde, gaf te denken. En ook Eriksen had Nederland met een geweldige pegel tegen de paal met meer problemen kunnen opzadelen.

Individuele klasse gaf echter de doorslag, toen Frenkie de Jong twintig minuten voor tijd Bergwijn de diepte instuurde voor diens tweede van de avond. Een treffer die gezien de kansenverhouding recht deed aan het spelbeeld.

De toeschouwers waren de grote winnaar, maar daar zal Van Gaal in de jacht op de wereldtitel geen boodschap aan hebben. Dinsdag (20.45 uur) volgt de tweede test in aanloop naar het WK, als de Duitsers naar Amsterdam komen. En dat wordt andere koek.

Bekijk hieronder de reacties na Nederland-Denemarken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl