1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
KNVB
NOS Voetbal

Spaans-Nederlands talent Egurrola kiest voor Oranje en zit bij selectie

Bondscoach Mark Parsons liet vlak na zijn aanstelling bij de Oranjevrouwen al wat doorschemeren en nu is het ook daadwerkelijk zover: Damaris Egurrola is opgeroepen voor het Nederlands elftal, dat zich voorbereidt op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus (8 april) en de oefeninterland tegen Zuid-Afrika (12 april).

Dat het 22-jarige talent voor Nederland zou kiezen, was niet vanzelfsprekend. Ze had namelijk de keuze uit liefst drie landen. Egurrola is geboren in de Verenigde Staten, verhuisde op haar zevende naar Spanje en heeft een Nederlandse moeder.

Tot nu toe droeg Egurrola één keer het shirt van het Spaanse nationale team. Drie jaar geleden, op 19-jarige leeftijd, maakte ze haar debuut als invalster in de laatste minuten van een oefenduel met Kameroen. Ze kwam al wel vaker uit voor Spaanse jeugdelftallen.

AFP
Egurrola in het shirt van Spanje

Toen Parsons nog trainer was van het Amerikaanse Portland Thorns en Egurrola met Olympique Lyonnais op trainingskamp was in de Verenigde Staten, werd het eerste contact gelegd. "Ik ken haar nu twee of drie jaar", zei Parsons in november vorig jaar. "We hebben al veel met haar gepraat en hebben haar vaak zien spelen."

Bij de Franse topclub Olympique Lyonnais krijgt Egurrola dit seizoen veel speeltijd. Daniëlle van de Donk, haar ploeggenoot bij Olympique, liet al weten gecharmeerd te zijn van de jonge middenvelder. "Ik doe er alles aan om haar hier te krijgen natuurlijk. Ze is een hele goede voetballer en speelt niet voor niets voor Lyonnais. Daarnaast is ze ook een hele leuke meid, ze past er goed tussen."

Voor de Oranjevrouwen staan de komende periode twee interlands op het programma. Eerst wordt op vrijdag 8 april een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus gespeeld, vier dagen later staat een oefenduel met Zuid-Afrika gepland.

Nederland gaat aan de leiding in groep C met 11 punten, maar IJsland heeft nog een wedstrijd minder gespeeld. Voor Cyprus verloopt de WK-kwalificatie nog niet succesvol. Uit 6 wedstrijden werd 1 punt gehaald en het doelsaldo staat op -28.

NOS

De vriendschappelijke interland tegen Zuid-Afrika vervangt het WK-kwalificatieduel met Belarus. De KNVB liet maandag weten vast te houden aan het standpunt niet tegen Belarus te spelen en de wedstrijd te schrappen.

Dat de KNVB besloot het duel met Belarus te schrappen, kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Eind februari gaf de voetbalbond al een verklaring uit waarin het schreef dat "alle vertegenwoordigende voetbalelftallen van Nederland tot nader order geen wedstrijden spelen tegen nationale elftallen van Rusland en Belarus".

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl