Snoeijs kopt knap de 0-1 binnen tegen Finland
NOS Voetbal

Negen goals in twaalf interlands: Oranje-spits Snoeijs laat 'Miedema-cijfers' zien

Rol Katja Snoeijs een bal voor de voeten in het strafschopgebied en ze aarzelt niet. Dat bleek zaterdag wel bij de gemakkelijke 0-3 overwinning van de Oranjevrouwen op Finland in de tweede wedstrijd van het Tournoi de France. Snoeijs legde er twee in.

Met een knappe kopbal in de verre hoek en een zonder aarzeling genomen schot in de bovenhoek bracht de 25-jarige Amsterdamse haar doelpuntentotaal op negen goals in twaalf interlands. Miedema-achtige cijfers.

Een statement richting bondscoach Mark Parsons? Zo voelt het niet voor Snoeijs. "Ik heb een hele goede spits voor mij, maar ik laat wel zien dat ik ze er ook in kan schieten." Die 'hele goede spits' is inderdaad niet de minste: Vivianne Miedema, met 83 doelpunten (in 100 duels) topscorer aller tijden van Oranje.

Nee, Snoeijs vindt zichzelf nog niet van hetzelfde niveau als Miedema. "Ik denk dat er nog wel een brug te maken is voor mij richting Vivianne." Vooral in topwedstrijden wil de goalgetter sterker worden in het voorin vasthouden van de bal. "Dat ervaar ik voor het eerst in de Franse competitie."

Snoeijs, die in Nederland voor Telstar, VV Alkmaar en PSV speelde, krijgt sinds 2020 voor haar goals betaald door Bordeaux. In de Division 1 Féminine prikte ze er dit seizoen in veertien wedstrijden acht in.

Oranje-spits Katja Snoeijs laat 'Miedema-cijfers' zien

Bondscoach Mark Parsons was zeer te spreken over Snoeijs' optreden van zaterdag. "Ze is een intelligente speelster, maar ook een goede afmaker. Ze was tegen Finland heel allround, met en zonder bal."

Parsons is ook duidelijk over wat hij van Arsenal-spits Miedema vindt, zijn eerste keus. "Niemand ter wereld kan tippen aan Miedema. Kwalitatief gezien is ze de getalenteerdste speelster die ik heb gezien." Zware concurrentie dus, zegt de bondscoach, "maar daar kun je veel van leren."

Samen voorin?

"Ik denk dat we andere type spitsen zijn", zegt Snoeijs, die zichzelf meer als een diepe spits ziet, en Miedema meer als valse spits. Kunnen de twee dan niet samen spelen? "Dat is een discussie die vaker rondgaat", zegt Snoeijs. "Maar ja, het is ook de speelwijze die een coach kiest."

Snoeijs denkt dat ze dinsdag tegen Frankrijk (21.10 uur) niet in de basis staat. "Ik verwacht de sterkste elf op het veld." Maar mocht er iets aan de hand zijn met Miedema: "Dan ben ik er klaar voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl