NOS VoetbalAangepast

Discutabele strafschop kost woedende Oranjevrouwen winst op Brazilië

Discutabele penalty kost woedende Oranjevrouwen winst op Brazilië

De Nederlandse voetbalsters zijn het Tournoi de France begonnen met een ongelukkig gelijkspel tegen Brazilië. In Caen eindigde de openingswedstrijd van het sterk bezette vierlandentoernooi in 1-1.

Vijf minuten voor tijd kreeg Nederland een dubieuze penalty tegen, waardoor een 1-0 voorsprong verdampte. Merel van Dongen zou hands gemaakt hebben, maar de Oranje-verdedigster hield haar armen langs haar lichaam op het moment dat de bal haar kant op kwam. Heftige protesten bij de scheidsrechter hielpen niets.

Bekijk de reactie van Van Dongen hieronder.

Van Dongen na duel met Brazilië: 'Ik kon mij niet inhouden, dat is een leermoment'

Het prestigieuze oefentoernooi in Frankrijk, waar verder Finland en het gastland aan deelnemen, wordt door bondscoach Mark Parsons vooral gebruikt als voorbereiding op het EK van komende zomer in Engeland.

De Engelsman moet het echter wel doen zonder Jill Roord, Lynn Wilms, Dominique Janssen en Renate Jansen, die allen vanwege de coronaprotocollen niet naar Frankrijk konden afreizen. Joëlle Smits haakte om diezelfde reden enkele uren voor het duel ook af.

Vertrouwde namen

Het zorgde ervoor dat er flink wat onervaren krachten bij de selectie werden gehaald door Parsons, maar voor het duel met Brazilië waren er nog weinig verrassingen in de basiself. Rechtsachter Kerstin Casparij was met haar 3 interlands de minst ervaren international. De rest van de ploeg had minstens 20 interlands gespeeld.

Oranje begon sterk aan de partij en creëerde wat kleine kansjes, maar Brazilië kreeg al snel de allergrootste kans. Ariadina Borges kreeg de bal net buiten de zestien en haalde hard uit. Haar inzet belandde op de kruising.

De volgende grote kansen waren voor Oranje. Een een-op-een-situatie van Victoria Pelova werd door de speelster van Ajax zwak afgerond. Vivianne Miedema mocht enkele minuten later uithalen, maar ook haar inzet leverde niks op. Net als bij Pelova kon de Braziliaanse keepster Lorena simpel redding brengen.

Gezien de kansen die beide ploegen kregen in de eerste helft - Borges kopte na een half uur spelen van een meter of vijf van het doel naast - was het een wonder dat het 0-0 stond na 45 minuten.

Beerensteyn knalt raak

Dat wonder werd een kwartiertje na rust aan diggelen geschoten dankzij een schitterende treffer van Lineth Beerensteyn. De rappe buitenspeelster werd gelanceerd door een strakke pass van Sherida Spitse waarna Beerensteyn de bal met een fraaie volley over de Braziliaanse keepster heen schoot.

Daarmee luisterde ze haar 75ste interland op bijzondere wijze op.

Lineth Beerensteyn viert de treffer tegen Brazilië samen met Victoria Pelova

De rest van de tweede helft verliep bijna net als de eerste. Hoewel de kansen zich wat minder frequent aandienden, bleven beide ploegen in evenwicht. Aniek Nouwen, die haar 25ste interland speelde, was bijna verantwoordelijk voor een Braziliaanse tegentreffer, maar haar opbouwfoutje werd tot haar grote opluchting niet afgestraft.

Miedema leek tien minuten voor tijd de wedstrijd te beslissen, maar na een goede pass van Spitse en een dito actie van Miedema, schoot de Arsenal-spits van dichtbij op de vuisten van de Braziliaanse keepster.

Bekijk de reacties van Beerensteyn en bondscoach Mark Parsons hieronder.

Oranje hield vervolgens goed stand, zag Esmee Brugts (PSV) en Roméé Leuchter (Ajax) debuteren, en leek de eerste overwinning op Brazilië ooit uit het vuur te slepen. Van de voorgaande zes duels met de Braziliaanse voetbalsters verloor Nederland er drie en werd het drie keer gelijk.

Discutabele strafschop

Maar vijf minuten voor tijd besloot scheidsrechter Stéphanie Frappart de bal op de stip te leggen na vermeend hands van Merel van Dongen. De zojuist ingevallen Braziliaanse vedette Marta liet vervolgens Sari van Veenendaal kansloos en tekende vanaf elf meter voor de 1-1.

Van Dongen, die na aanmerkingen op de beslissing van Frappart een gele kaart had gekregen, moest even later zelfs met rood van het veld toen ze een gevaarlijke counter onderbrak en haar tweede gele kaart kreeg.

Oranje vervolgt het vierlandentoernooi zaterdag met een wedstrijd tegen Finland. Dinsdag is het laatste duel met gastland Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl