liveblog
NOS NieuwsAangepast

Prinses Máxima Centrum helpt Oekraïense kinderen met kanker • 'Negen doden bij aanval op tv-toren'

liveblog gesloten

Einde

We sluiten het liveblog van maandag 14 maart. Volg de laatste ontwikkelingen in het nieuwe liveblog.

Spanje legt voor het eerst beslag op megajacht

Na Italië, Frankrijk en Duitsland heeft ook Spanje een miljoenenjacht van een Russische oligarch aan de ketting gelegd. In Barcelona werd beslag gelegd op het jacht van wapenfabrikant Sergei Chemezov. Het schip heeft een waarde van 140 miljoen euro.

In een televisie-interview meldde de Spaanse premier Sanchez dat de komende tijd meer inbeslagnames zullen volgen. Dit is het gevolg van sancties die de Europese Unie heeft opgelegd aan Russische oligarchen en mensen die nauwe banden hebben met de president Poetin. In Italië werd ook al beslag gelegd op villa's die in handen waren van oligarchen.

Vicepremier Oekraïne: 4000 mensen geëvacueerd

Het is meer dan 4000 mensen vandaag gelukt om steden en dorpen in de frontlinie te ontvluchten via humanitaire corridors, heeft de Oekraïense vicepremier bekendgemaakt. Irina Verestsjoek zei verder dat het opnieuw niet is gelukt om een konvooi met hulpmiddelen naar de belegerde stad Marioepol te brengen.

Prinses Máxima Centrum helpt Oekraïense kinderen met kanker

In het Prinses Máxima Centrum in Utrecht kwamen vanmiddag zo'n dertig Oekraïense kankerpatiëntjes en hun ouders aan. Ze kwamen met een speciale vlucht uit Polen naar Nederland.

Medewerkers van het Máxima Centrum, de Vereniging Kinderkanker Nederland en andere organisaties hebben de hulpactie op touw gezet. Volgens artsen is het belangrijk om lopende behandelingen zo snel mogelijk weer op te pakken.

Prinses Máxima Centrum helpt Oekraïense kinderen met kanker

Burgemeester Lviv: 200.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen

De burgemeester van Lviv, Andriy Sadowy, zegt tegen het Poolse TVN24 dat zijn stad het grootste opvangcentrum voor vluchtelingen uit Oekraïne is. Het zijn er meer dan 200.000.

Er zijn volgens hem drie dingen die de stad in de huidige situatie het meest nodig heeft: geld, voedsel en gebouwen. Hij zegt dat voor de vluchtelingen alle scholen, theaters en sporthallen in zijn stad worden ingericht. "Ook ontvangen duizenden families in Lviv vluchtelingen in hun huizen. We geven ze alles: eten, kleding en een slaapplek."

Joonas is Finse reservist die nu Oekraïense militairen helpt

Joonas Kaaria is een van de bijna 1 miljoen reservisten in Finland, net als Oekraïne een buurland van Rusland en geen NAVO-lid. Met donaties maakt hij rugzakken met medische spullen, die hij naar Oekraïne stuurt.

Joonas is een Finse reservist die nu Oekraïense militairen helpt

'Een ontsnappingsroute': Joodse Russen wijken uit naar Israël

Voor Russen van Joodse afkomst kan Israël een uitweg zijn als ze hun land willen ontvluchten. Volgens een Israëlische wet uit 1950 kan iedereen met ten minste één Joodse grootouder staatsburger van Israël worden. Naar schatting ruim een half miljoen Russen komen zo in aanmerking voor een Israëlisch paspoort.

Correspondent Ties Brock sprak met de Russische Natalia Leleka die toen de oorlog uitbrak toevallig op bezoek was bij haar dochter in Israël:

Protestactie Russische in tv-journaal

Een medewerkster van het journaal van het eerste Russische tv-kanaal heeft live in de uitzending geprotesteerd tegen de oorlog in Oekraïne. Een paar seconden was te zien dat ze een poster omhooghield, met daarop onder meer 'stop de oorlog' en 'jullie worden hier voorgelogen'. Ook riep ze "stop de oorlog".

De regie schakelde snel weg:

Protest tegen oorlog tijdens Russisch tv-journaal op staatszender

De vrouw heet Marina Ovsiannikova en werkt al jaren voor het eerste kanaal. In een vooraf opgenomen video, die via sociale media is verspreid, stelt ze dat ze zich schaamt. Ze roept mensen op om te gaan demonstreren. "Ze kunnen ons niet allemaal opsluiten."

"Dit is een bijzondere actie, die alleen kon worden uitgevoerd door iemand die daar werkt", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp vanuit Moskou. "Van buitenaf kom je daar zomaar niet binnen. Ze had eerder een petitie getekend tegen het Russische optreden in Oekraïne en gezegd dat ze zich schaamt dat ze zo lang bij de Russische staatstelevisie heeft meegewerkt aan de verspreiding van propaganda. Ze is na het incident aangehouden."

Het gebeurt volgens Groot Koerkamp maar zelden dat tv-medewerkers zelf in de studio actie ondernemen. "We hebben dat een paar maal gezien in de nadagen van de Sovjet-Unie. En in 2011 weigerde een presentator van zender NTV het nieuws voor te lezen als er geen aandacht kwam voor de massale demonstraties die toen in Moskou plaatsvonden."

Pentagon: geen Amerikaanse wapens via getroffen complex

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat het militaire trainingscentrum dat gisteren door de Russen werd gebombardeerd, niet door de Amerikanen werd gebruikt om wapens te leveren aan de Oekraïners. Volgens de Russen waren er op het complex westerse wapens opgeslagen en was het daarom een legitiem doelwit.

De getroffen basis ligt hemelsbreed 18 kilometer van de Poolse grens en geldt als verzamelpunt voor buitenlanders die de wapens willen opnemen. De Oekraïense autoriteiten meldden eerder dat 35 personen bij de aanval om het leven kwamen. Ook zouden minstens 134 anderen gewond zijn geraakt.

In Lviv was vandaag een herdenkingsdienst voor een van de gesneuvelde militairen:

Volodomyr kwam om bij een raketaanval, vandaag wordt hij herdacht in de garnizoenskerk in Lviv

Geen steun voor Moldavië

Het kleine Moldavië kan de vluchtelingenstroom uit Oekraïne niet meer aan.

Sinds het begin van de oorlog heeft het land relatief de meeste vluchtelingen opgenomen, naar schatting zo'n 230.000. En dat terwijl Moldavië het armste land van Europa is. Hulp vanuit de overheid of de EU krijgen ze niet bij de opvanglocaties in de hoofdstad Chisinau.

Alle hulp die ze de vluchtelingen bieden, wordt gefinancierd door de gemeente of komt van vrijwilligers.

'We krijgen van niemand steun'

Britten krijgen vergoeding voor huisvesten Oekraïense vluchtelingen

Britten die hun huis openstellen voor Oekraïense vluchtelingen krijgen daar 350 pond (415 euro) per maand voor. Onder deze regeling, die wordt gecoördineerd door de Britse regering, moeten mensen hun huis dan wel voor minimaal zes maanden beschikbaar stellen. Vanaf vandaag kunnen huishoudens zich inschrijven voor dit Homes for Ukraine-programma.

Woordvoerder miljardair Deripaska: Britten heulen met krakers

Een woordvoerder van de Russische miljardair Oleg Deripaska heeft woedend uitgehaald naar de Britse autoriteiten. Die heulen volgens haar met de krakers die sinds vannacht een vermoedelijk huis van de miljardair in Londen bezetten. De Britten tonen bovendien een minachting van de wetsorde.

Activisten drongen vannacht het huis in het centrum van de Britse hoofdstad binnen en hingen spandoeken over het balkon. Britse media melden dat zeker twee krakers zijn gearresteerd.

De woordvoerder meldt overigens dat het huis niet van Deripaska zelf is, maar van familieleden. Deripaska, met een geschat vermogen van ruim 3,5 miljard euro, staat op de Britse sanctielijst vanwege zijn innige banden met president Poetin.

Krakers bezetten pand van oligarch in Londen

Jonge kunstenaar zet straatkunst in tegen oorlog: 'Het zorgt voor verbinding’

Kunstenaar Sasha Pes uit Lviv was bang en boos toen de oorlog begon. Die emoties probeert hij te gebruiken in zijn werk. Zo ontwierp hij, voordat de oorlog uitbrak, een eigen wapen van Oekraïne. Het symboliseert volgens hem dat de Oekraïners een volk zijn dat vecht tot de laatste man. Hij hoopt dat zijn straatkunst kan helpen om de oorlog te winnen.

Bekijk hier de reportage uit Lviv:

Jonge kunstenaar zet straatkunst in tegen oorlog: 'Het zorgt voor verbinding’

In de ‘informatieoorlog’ zoekt Oekraïne steun, Rusland probeert twijfel te zaaien

Naast een oorlog met tanks en vliegtuigen in Oekraïne, woedt er ook een informatieoorlog. Waarbij Oekraïne probeert zoveel mogelijk steun te krijgen in het Westen en Rusland in eigen land de beschikbare informatie volledig wil controleren en toegang tot het wereldwijde web afknijpt.

Naar buiten toe probeert Rusland vooral twijfel te zaaien, zegt Peter Pijpers, die promoveerde op online beïnvloedingsoperaties. Doel daarvan is, zegt hij, dat de westerse steun voor Oekraïne afneemt.

Oekraïense gouverneur: negen doden bij aanval op tv-toren

Bij een luchtaanval op een televisietoren bij de stad Rivne in Noordwest-Oekraïne zijn vandaag negen mensen gedood, meldt de gouverneur van het gebied op Facebook. Er zijn ook zeker negen mensen gewond geraakt.

Rivne ligt tussen Lviv en Kiev. Op foto's van de plek van het bombardement die de gouverneur heeft gedeeld, is te zien dat de tv-toren nog overeind lijkt te staan en dat een bijgebouw in puin ligt.

Vanochtend maakte de gouverneur al bekend dat tv- en radiozenders niet bereikbaar waren. Rusland viel eerder een televisietoren in Kiev aan, daarbij vielen zeker vijf doden. Veel zenders die via de toren werden doorgegeven, konden worden hersteld.

Duitse minister bevestigt aankoop F-35's

De Duitse minister van Defensie Lambrecht heeft bevestigd dat haar land overgaat tot de aankoop van 35 F-35-jachtvliegtuigen, in Nederland ook wel bekend als de Joint Strike Fighter. Vanochtend vroeg lekte het nieuws al uit.

Het is de eerste grote aankoop die de Duitse regering doet sinds bondkanselier Scholz vorige week aankondigde het Duitse leger de komende jaren voor 100 miljard euro te moderniseren.

De F-35 van de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin gaat een deel van de verouderde Tornado-straaljagers vervangen. Beide toestellen kunnen kernraketten afvuren. In Duitsland liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen.

Een F-35 van de Nederlandse luchtmacht

Beelden van inslag in woonwijk Kiev

Delen van Kiev zijn vanochtend onder vuur genomen. Volgens de Oekraïners kwamen bij de Russische bombardementen op de Oekraïense hoofdstad zeker vijf mensen om het leven.

Op bewakingsbeelden is het moment van een van de inslagen te zien:

Beschietingen op Kiev: 'Ik zag een rookpluim gevolgd door een inslag'

Ook Russen melden evacuaties uit Marioepol

Het Russische ministerie van Defensie bevestigt dat de evacuaties uit Marioepol zijn begonnen, schrijven Russische persbureaus. De Russen zeggen dat de Oekraïense autoriteiten akkoord hebben gegeven voor het gebruik van drie van de tien door Rusland voorgestelde humanitaire corridors. Geen van de routes leidt naar Rusland.

Het bestuur van de Zuid-Oekraïense stad meldde eerder vanmiddag al dat tientallen auto's de stad hadden kunnen verlaten. Dat bericht is ook door de Oekraïense vicepremier bevestigd.

Podcast De Dag: waar is Poetin?

Er gaan veel verhalen rond over de Russische president Poetin, die niet meer rationeel zou handelen. Maar wat zich echt afspeelt achter de Kremlinmuren weet eigenlijk niemand, Poetin houdt de buitenwereld zoveel mogelijk op afstand. Het is zelfs niet duidelijk of hij wel in het Kremlin is en van waaruit hij de oorlog aanstuurt. De vraag rijst: waar is Poetin eigenlijk?

Ruslandkenner en Poetin-watcher Helga Salemon van het Haags Centrum voor Strategische Studies vertelt in podcast De Dag over de bubbel waarin Poetin leeft en waarom hij niet hoeft te vrezen voor bijvoorbeeld een aanslag op zijn leven.

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Overleg Rusland en Oekraïne gaat morgen verder

Het virtuele gesprek tussen de Oekraïense en Russische regeringsdelegatie is voorbij, meldt de Oekraïense onderhandelaar Podoljak op Twitter. In werkgroepen wordt er verder gepraat en morgen gaan de formele besprekingen verder.

Geslaagde evacuatie van burgers uit Marioepol

Tientallen personenauto's hebben de zwaar belegerde stad Marioepol kunnen verlaten. Dat meldt het stadsbestuur. De auto's zijn op weg zijn naar Berdjansk, een stad dat in het gebied ligt dat door het Russische leger wordt gecontroleerd. Daarna rijden ze naar Zaporizja, dat door Oekraïne wordt bestuurd.

Volgens het stadsbestuur zijn zeker 50 auto's vertrokken en mogen in totaal 160 voertuigen de stad verlaten. De corridor lijkt veilig, schrijft het stadsbestuur, maar de situatie kan ieder moment veranderen.

Tot nu toe mislukte iedere evacuatiepoging uit Marioepol, doordat de Russische beschietingen doorgingen. De situatie in de stad is nijpend, doordat humanitaire hulp de omsingelde stad niet kan bereiken. Volgens de stad is er dringend behoefte aan voedsel, drinkwater en medicijnen. Er is geen verwarming of elektriciteit.

Opnieuw protest tegen Russische bezetting in Cherson

In de Zuid-Oekraïense stad Cherson zijn opnieuw inwoners de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Russische bezetting van de stad. Volgens een actiegroep gaat het om ruim 2000 betogers. Op beelden op Telegram valt te zien dat mensen met Oekraïense vlaggen tegenover Russische militairen staan. Er zijn waarschuwingsschoten gelost; onduidelijk is of er gewonden zijn.

Nepcollectanten halen zogenaamd geld op voor Oekraïne

De politie waarschuwt voor nepcollectanten die in Oss en omgeving geld ophalen voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, meldt Omroep Brabant. Mensen die een collectant aan de deur krijgen, wordt geadviseerd naar een legitimatiebewijs en vergunning te vragen, om te controleren of het om een echte collecte gaat.

Russische start-upsupermarkt VKUS vertrekt uit Nederland

De Russische supermarktketen VKUS sluit de vier Nederlandse winkels vanwege de oorlog in Oekraïne. "Doordat wij als Nederlandse BV een Russische investeerder hebben is het niet meer mogelijk om op lange termijn te blijven bestaan", schrijft de keten op de website. Het woord oorlog wordt in de verklaring niet gebruikt. VKUS spreekt van een wereldramp die de winkels fataal is geworden. De supermarkt zegt de komende dagen nog open te zijn om alle resterende producten te verkopen.

VKUS is de Nederlandse tak van VkusVill, een snelgroeiende supermarktketen in Rusland. Het bedrijf richt zich op gezonde en lokaal geproduceerde voeding. VkusVill werd in 2009 opgericht en heeft inmiddels honderden winkels in Rusland. In 2020 opende in Amsterdam de eerste buitenlandse vestiging.

Zelensky wil tijdelijk belastingverlichting voor Oekraïense bedrijven

De belastingdruk voor kleine en middelgrote bedrijven in Oekraïne moet tijdelijk worden verlaagd. Daartoe heeft de Oekraïense president Zelensky in een videoverklaring opgeroepen. "We moeten alle obstakels voor bedrijven wegnemen."

In de videotoespraak zei Zelensky verder onder de indruk te zijn van het "dappere verzet" van de Oekraïense strijdkrachten. "We brengen de vijand zulke verliezen toe dat hij niet meer weet waar hij zijn reserves vandaan moet halen."

Daarmee lijkt hij te verwijzen naar de inzet van Syrische huurlingen door het Russische leger. Rusland heeft erkend dat er "vrijwilligers uit het Midden-Oosten" meevechten aan Russische zijde. Volgens het Oekraïense leger zijn er inmiddels 400 Syrische huurlingen actief in het land. Of dat klopt, is niet duidelijk.

Zelensky zegt toespraak Raad van Europa af vanwege 'onvoorziene omstandigheden'

De Oekraïense president Zelensky heeft een virtuele toespraak voor de Raad van Europa afgezegd vanwege "heel dringende en onvoorziene omstandigheden", meldt de raad op Twitter. Het is onduidelijk wat de reden van de afwezigheid precies is. De premier van Oekraïne valt om 16.00 uur in voor Zelensky.

De Raad van Europa werd in 1949 opgericht om te zorgen voor vrede, een betere rechtsstaat en bevordering van de democratie. Rusland werd kort na de invasie geschorst als lid en trok zich niet veel later helemaal terug uit de raad.

Krakers bezetten villa van Russische oligarch

Een groep krakers is een villa in het centrum van Londen binnengedrongen die in handen zou zijn van de Russische miljardair Oleg Deripaska. De oligarch staat op de Britse sanctielijst, vanwege zijn banden met het Kremlin. De krakers hebben een Oekraïense vlag opgehangen en spandoeken opgehangen. "Dit gebouw is bevrijd" valt er te lezen, een knipoog naar de "bevrijding" van Oekraïne, zoals het Russische leger de oorlog in Oekraïne noemt. Oleg Deripaska werd steenrijk met de handel in aluminium.

Krakers bezetten pand van oligarch in Londen

De Londense burgemeester Khan heeft voorgesteld Oekraïense vluchtelingen op te vangen in de appartementen en woningen van Russische oligarchen in Londen. "De meeste woningen staan toch leeg", zei hij erover.

Ook in de Franse badplaats Biarritz gekraakt is een villa gekraakt. Volgens The Guardian is de woning in bezit van een voormalige schoonzoon van president Poetin, de miljardair Kirill Sjamalov. De krakers hebben een Oekraïense vlag opgehangen en zeggen het pand openstellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Rusland: geen militaire hulp van China gevraagd

Het Kremlin weerspreekt de Amerikaanse beschuldiging dat Rusland om militaire hulp van China heeft gevraagd. Volgens woordvoerder Peskov beschikt Rusland over voldoende wapens en militaire middelen.

Media in de VS meldden, op basis van Amerikaanse regeringsbronnen, dat Rusland China om zowel militaire als economische steun heeft gevraagd. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Sullivan zou China hebben gewaarschuwd dat steun aan Rusland "zware consequenties" zal hebben. Sullivan heeft vandaag een ontmoeting met een Chinese topdiplomaat in Rome; het is niet duidelijk of het gesprek nog bezig is.

Voor het eerst openlijke steun van Israël voor sancties

Israël zal zich niet door Rusland laten gebruiken als route om de sancties tegen het land te omzeilen. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, op bezoek bij zijn Slowaakse collega Ivan Korcok in Bratislava. Het is voor het eerst dat Israël zo openlijk zijn steun uitspreekt voor de sancties tegen Rusland na de inval in Oekraïne.

"Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt samen met onder meer de nationale bank van Israël, de ministeries van Financiën, Economische Zaken en Energie, de luchtvaartautoriteiten en vele andere instanties", zei Lapid.

Israël kreeg kritiek en waarschuwingen, onder meer uit de VS, omdat het niet genoeg zou bijdragen aan de sancties tegen Rusland. Zo zijn er berichten over toenemende aantallen privévliegtuigen van Russische oligarchen op het internationale vliegveld Ben Goerion.

Lapid veroordeelde nogmaals de Russische invasie in Oekraïne en zei dat Israël alles zal doen wat in zijn macht ligt om te bemiddelen, een einde te maken aan de gevechten en de vrede te herstellen, in samenwerking met onder andere de Verenigde Staten en Europese bondgenoten.

Hoofd Nationale Garde: operatie gaat niet zoals gehoopt

Een van de meest invloedrijke figuren van Rusland heeft publiekelijk erkend dat de "militaire operatie" in Oekraïne minder goed verloopt dan gehoopt. Het gaat om Viktor Zolotov, de leider van de Nationale Garde van Rusland en lid van de invloedrijke Veiligheidsraad. "Niet alles gaat zo snel als we hadden gewild", zegt hij volgens persbureau Reuters in een verklaring op de website van de Nationale Garde. Die website is op dit moment niet te bereiken.

Volgens Zolotov wordt de voortgang bemoeilijkt doordat "rechtsextremistische Oekraïense milities burgers gebruiken als levend schild". Desondanks gelooft hij er in dat het Russische leger zal overwinnen.

De Nationale Garde staat onder direct bevel van president Poetin en is onder meer verantwoordelijk voor de OMON, de oproerpolitie, en Tsjetsjeense paramilitaire groeperingen.

Opnieuw schade aan stroomtoevoer Tsjernobyl

Russische militairen hebben opnieuw schade toegebracht aan een hoogspanningslijn die de elektriciteitstoevoer richting kerncentrale Tsjernobyl regelt. Dat meldt beheerder Ukrenergo op Facebook. De hoogspanningslijn was net weer hersteld, nadat het eerder beschadigd was geraakt. Een ploeg van installateurs zal opnieuw naar het gebied, dat wordt gecontroleerd door Russische troepen, moeten afreizen om herstelwerk te verrichten, aldus Ukrenergo.

Oekraïne: gesprek met Rusland 'moeizaam'

Op dit moment overleggen regeringsdelegaties van Oekraïne en Rusland online met elkaar. De communicatie verloopt moeizaam, laat de Oekraïense onderhandelaar Podoljak via Twitter weten. Als reden noemt hij het verschil in politieke cultuur: "Oekraïne is een samenleving van dialoog en consensus, Rusland is een land van ultieme onderdrukking."

Onduidelijk of Tsjetsjeense leider Kadyrov in Oekraïne is

Het is onduidelijk of Ramzan Kadyrov, de leider van de Russische regio Tsjetsjenië, in Oekraïne is, zoals hij zelf beweert. Gisteren zei hij in de buurt van Kiev te zijn om te spreken met Tsjetsjeense troepen die meewerken aan de aanval op de hoofdstad. Op beelden van een Tsjetsjeense tv-zender is Kadyrov in een donkere ruimte te zien, zonder te vermelden waar die ruimte precies is.

De eventuele komst van Kadyrov houdt de gemoederen van Oekraïense politici en militairen bezig. Een politicus heeft een huis toegezegd voor de militair die de Tsjetsjeense leider weet te doden. Een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat Kadyrov zich verstopt in een kelder. Hij roept hem op "tevoorschijn te komen en zich niet als een rat te verstoppen".

Kadyrov is een trouwe bondgenoot van de Russische president Poetin. Het is al langer bekend dat Tsjetsjeense milities meevechten in Oekraïne. Overigens vechten er ook Tjetsjenen mee aan Oekraïense zijde. Het zou gaan om vrijwilligerslegioenen die in de Tsjetsjeense oorlogen tegen het Russische leger vochten.

Separatisten Donetsk melden 20 doden door raketaanval

In de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn volgens Russische media minstens twintig mensen om het leven gekomen door een raket die zou zijn afgevuurd door het Oekraïense leger. Die berichten zijn afkomstig van separatistenleider Poesjilin. Hij spreekt van een "terroristische aanslag". Er zijn op sociale media beelden geplaatst waarop doden zijn te zien, maar het is onmogelijk om het verhaal van Poesjilin daarover onafhankelijk te verifiëren.

De NOS heeft de locaties van de inslag geverifieerd. Het explosief kwam terecht in de Universiteitsstraat met winkels en woonhuizen. Op foto's en video's van het incident zijn meerdere slachtoffers te zien. Verschillende auto's zijn uitgebrand en gebouwen beschadigd.

Een vermoedelijk onderdeel van de raket kwam 200 meter verderop neer op een plein. Aan het serienummer is te zien dat het gaat om een Tochika U of 9M79-1, een tactisch raketsysteem met een bereik van 120 kilometer. Zowel Oekraïne als Rusland hebben de beschikking over dit wapensysteem.

Bijna 1,8 miljoen Oekraïense vluchtelingen in Polen

Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn bijna 1,8 miljoen Oekraïense vluchtelingen in Polen aangekomen. Alleen gisteren al staken ruim 82.000 mensen de grens over. In Duitsland zijn inmiddels bijna 150.000 Oekraïners aangekomen; in Nederland zo'n 6700.

Video van verwoestingen in Marioepol

Op sociale media wordt vanochtend een drone-video gedeeld van verwoestingen aan de westkant van Marioepol. De locatie van de beelden is verifieerd door de NOS, maar het is onduidelijk of de beelden daadwerkelijk van vandaag zijn.

Op de dronebeelden zijn nog explosies te zien in een flatgebouw, ook zijn uitgebrande wooncomplexen te zien. De drone vliegt ook over verwoeste bedrijventerreinen en een winkelcentrum. Volgens Oekraïne zijn al minstens 2500 mensen gedood door de Russische bombardementen op de stad.

De video is volgens Oekraïense media gemaakt door het extreemrechtse Azovbataljon. Deze Oekraïense militie, die openlijk nazisymbolen draagt, opereert vanuit Marioepol.

In beeld: reddingsactie in buitenwijk Kiev na granaatinslag

  • AFP
    Door de raketinslag brak er brand uit in het appartementencomplex in Obolon
  • AFP
    De brandweer heeft tientallen bewoners uit het gebouw gered
  • AFP
    Zeker twee mensen kwamen om het leven
  • AFP
  • Reuters
    De flat is grotendeels onbewoonbaar

Nieuwe gespreksronde over wapenstilstand en terugtrekken troepen

Later vandaag overleggen Oekraïense en Russische regeringsdelegaties voor de vierde keer sinds de Russische invasie in Oekraïne met elkaar. Volgens de Oekraïense onderhandelaar Michajlo Podoljak zal er worden gesproken over een wapenstilstand, het terugtrekken van Russische troepen en veiligheidsgaranties voor Oekraïne. "De Oekraïense positie blijft onveranderd", zegt hij.

Adviseur Arestovitsj van president Zelensky noemt de situatie rond de belegerde havenstad Marioepol het belangrijkste gespreksonderwerp bij de nieuwe gespreksronde. Volgens hem is het Russische leger bezig de stad "volledig te slopen".

De gesprekken zullen via een videoverbinding plaatsvinden. Het tijdstip is nog niet bekend.

AkzoNobel verwacht dat Russische activiteiten stilvallen

Verffabrikant Akzonobel verwacht dat zijn activiteiten in Rusland binnen een paar weken stilvallen. Dat schrijft de Financial Times naar aanleiding van een interview met topman Thierry Vanlancker; een woordvoerder van de Nederlandse multinational bevestigt het bericht. Problemen in de toelevering en de financiële druk op Russische klanten zorgen ervoor dat de Russische activiteiten niet kunnen blijven draaien.

"We zijn vrij realistisch dat dit binnen een periode van een of twee maanden zal leiden tot een uitfasering van het bedrijf", zegt Vanlancker tegen de FT over de activiteiten in Rusland. "Ofwel omdat de grondstoffen niet meer beschikbaar zijn of omdat de klant niet meer kan betalen", zegt hij.

Het bedrijf heeft in de afgelopen weken niet aangekondigd dat het zich terugtrekt uit Rusland, zoals veel andere bedrijven wel deden. Tegen het FT zegt Vanlancker dat het ook weinig zin heeft om zich terug te trekken omdat Akzonobel verwacht dat de Russische activiteiten snel stilvallen.

In een eerdere verklaring zei het bedrijf zich ook verantwoordelijk te voelen voor zijn werknemers, de 17 collega's in Oekraïne en 640 in Rusland. AkzoNobel is al dertig jaar actief in Rusland met vier verffabrieken. Naast huis-, tuin- en keukenverf produceert het bedrijf in Rusland ook coatings voor ziekenhuizen en waterleidingen.

Oekraïne: minstens 2500 doden in Marioepol

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zijn minstens 2500 mensen om het leven gekomen in Marioepol. Dat meldt een adviseur van de Oekraïense president Zelensky op basis van het stadsbestuur van de belegerde havenstad. Hij vreest dat het dodental snel zal oplopen doordat humanitaire hulp de stad niet kan bereiken en voedselvoorraden opraken.

Zeeuws restaurant sluit de deuren om te koken voor Oekraïense vluchtelingen

Restaurant Hof aan Zee in het Zeeuwse Dishoek sluit voor enkele dagen de deuren om in Polen voor Oekraïense vluchtelingen te koken. "De afgelopen twee jaar hebben wij als restaurant ervaren hoe fijn het is als anderen zich ongevraagd voor je inzetten en dus vertrekken we komende woensdag richting Polen", schrijven ze in een toelichting. Het keukenteam wil met onder andere een koelwagen naar de Poolse grens rijden. De precieze bestemming is nog niet bekend, omdat de voorgenomen locatie inmiddels te gevaarlijk zou zijn, aldus het restaurant.

Nachtelijke aanval op universiteit in Tsjernihiv

Het Russische leger heeft vannacht een luchtaanval uitgevoerd op de Polytechnische Universiteit van Tsjernihiv, meldt de gouverneur van de regio op Telegram. "Ik sta hier bij een zogenaamd militair object dat moest worden vernietigd", zegt hij in een video waarbij hij voor het beschadigde universiteitscomplex staat. Er zijn geen gewonden gemeld.

Volgens de gouverneur zitten grote delen van de regio momenteel zonder stroom, doordat de elektriciteitsinfrastructuur is gebombardeerd. Ook de gas- en watertoevoer is beperkt. Hij roept de burgers van de regio op sterk te blijven.

Oekraïne: vandaag tien humanitaire corridors

Vandaag worden tien humanitaire corridors opgezet om burgers te evacueren uit belegerde Oekraïense steden. Dat meldt vicepremier Iryna Verestjoek. De bedoeling is om voedsel en medicijnen naar de steden te brengen en op de terugweg burgers mee te nemen. Het gaat onder meer om de zwaar getroffen stad Marioepol en enkele dorpen rondom Kiev en in de oostelijke regio Loegansk.

Gisteren werden 5500 burgers via negen corridors geëvacueerd. De evacuatie van burgers uit Marioepol mislukte opnieuw, vanwege aanhoudende aanvallen op de stad.

Zo werkt een corridor:

Zo werkt een humanitaire corridor in Oekraïne

Nederland begint nieuwe procedure tegen Rusland vanwege neerhalen MH17

Nederland begint samen met Australië een procedure tegen Rusland bij de internationale burgerluchtvaartorganisatie van de VN (ICAO) vanwege het neerhalen van vlucht MH17. Volgens het kabinet staat de procedure bij de VN-organisatie los van de oorlog die nu woedt in Oekraïne. "Deze stap is genomen na een zorgvuldige voorbereiding die nu pas kon worden afgerond en staat in die zin los van de huidige ontwikkelingen", schrijven de betrokken ministers.

'Duitsland wil 35 JSF's kopen'

De Duitse regering wil 35 F-35-straaljagers gaan kopen, meldt onder meer het Duitse persbureau DPA op basis van regeringsbronnen. De F-35, ook wel bekend als Joint Strike Fighter, zou verouderde Tornado-straaljagers gaan vervangen, meldt Reuters.

Duitsland trekt vanwege de Russische inval in Oekraïne 100 miljard euro extra uit om het Duitse leger te moderniseren. Bondskanselier Scholz zei eerder dat Duitsland samen met Europese partners een nieuwe straaljager moet ontwikkelen.

VS waarschuwt China geen militaire steun aan Rusland te verlenen, China ontkent

Rusland heeft China om militaire en economische steun gevraagd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Bronnen binnen de Amerikaanse regering zouden zich ernstig zorgen maken over dergelijke steun. De Chinese ambassade in de VS zegt niets van het verzoek af te weten en spreekt van "desinformatie" verspreid door de VS.

De kans is klein dat China militaire hulp aan Rusland zal verlenen, zegt NOS-correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zou wel opvallend zijn, want China was lange tijd juist afhankelijk van Rusland op het gebied van militaire technologie, maar het lijkt mij niet waarschijnlijk." Economische steun aan Rusland zou eventueel wel mogelijk zijn, omdat China sancties tegen Rusland afwijst.

Later vandaag overleggen Amerikaanse en Chinese regeringsdelegaties in Rome met elkaar over de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Sullivan heeft China gewaarschuwd dat steun aan Rusland "zware consequenties" zal hebben.

Russische oligarch op EU-sanctielijst roept op tot vrede

Een Russische oligarch heeft zich uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne. Andrej Melnitsjenko schrijft in een verklaring aan persbureau Reuters dat de oorlog een tragedie is die moet worden gestopt. "Het doet pijn om twee broedervolken te zien vechten en sterven." Hij vreest daarnaast voor een wereldwijde voedselcrisis door snel stijgende voedselprijzen.

Melnitsjenko werd steenrijk door de handel in kunstmest en steenkool. Ook is hij grootaandeelhouder van de haven van Moermansk. Volgens zakenblad Forbes beschikt hij over zo'n 16 miljard dollar, wat hem de zevende rijkste persoon van Rusland maakt. Melnitsjenko is geboren in Belarus, maar heeft de Russische nationaliteit.

Dit weekend legde Italië beslag op het megajacht van de multimiljardair, omdat de oligarch op de Europese sanctielijst staat. Hij stapte afgelopen week op als directeur van kunstmestbedrijf EuroChem, dat een fabriek heeft in Antwerpen, eveneens vanwege de EU-sancties.

Appartementencomplex Kiev geraakt door granaat, vliegtuigfabriek aangevallen

Een appartementencomplex in het noorden van Kiev, in de wijk Obolon, staat in brand nadat een granaat in het complex is terechtgekomen. Dat melden de Oekraïense autoriteiten. Meerdere verdiepingen zouden grotendeels zijn verwoest. Volgens Oekraïense media zijn er zeker twee doden. Tientallen mensen zijn uit het gebouw gered.

Tientallen mensen werden gered uit het brandende gebouw

Elders in de hoofdstad wordt een fabriek van vliegtuigbouwer Antonov aangevallen, meldt het stadsbestuur op Telegram. Daarbij zijn zeker twee mensen om het leven gekomen. Ook zijn er zeven zwaargewonden.

'Zwangere vrouw die bekend werd van foto's luchtaanval ziekenhuis Marioepol overleden'

Een zwangere vrouw en haar ongeboren baby zijn overleden als gevolg van het Russische bombardement van een kraamkliniek in Marioepol. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP. Foto's van de vrouw, die na de luchtaanval op een brancard uit het ziekenhuis werd gedragen, verschenen wereldwijd in de media.

De vrouw werd naar een ander ziekenhuis gebracht, waar artsen haar aanvankelijk in leven wisten te houden. Haar bekken was verbrijzeld. De baby is nog via een keizersnede ter wereld gebracht, maar het kindje bleek levenloos, schrijft persbureau AP. Daarna is de moeder ook overleden.

De vrouw werd op een brancard meegenomen

Ook een foto van een andere zwangere vrouw, gekleed in een stipjespyjama, ging de wereld over. Zij is afgelopen week bevallen van een dochtertje; volgens journalisten gaat het naar omstandigheden goed met ze.

Mogelijk leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen

Mensen die van Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht krijgen mogelijk leefgeld van de overheid. Ook is er een handleiding in de maak voor mensen die vluchtelingen in huis nemen, meldt De Telegraaf. De handleiding moet een einde maken aan de vragen die bij veel huishoudens leven.

De aanwas van nieuwe vluchtelingen was groot het afgelopen weekend. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid werden zondag ruim 6200 Oekraïners in ons land opgevangen, 3000 meer dan vrijdag.

De Oekraïense Iryna vluchtte met haar 11-jarige dochter, en kwam terecht in een Nederlands gezin:

Iryna opgevangen bij Tattoo Mick: 'Ze stellen hun ziel voor mij open'

Burgemeesters praten niet meer over corona, maar over opvang Oekraïense vluchtelingen

Het veiligheidsberaad, waarin de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's zijn vertegenwoordigd, praat vandaag digitaal over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Tot nu stond stond de afgelopen twee jaar vooral de coronapandemie op de agenda.

"We zaten er niet op te wachten dat er meteen een andere crisis op ons bordje zou liggen, want er is de afgelopen jaren al heel veel gevraagd van ambtenaren. Maar het moet", zegt voorzitter Bruls tegen het ANP. De veiligheidsregio's moeten snel voor 50.000 opvangplekken voor gevluchte Oekraïners zorgen.

VN: 2,7 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne

Het aantal mensen dat Oekraïne is ontvlucht na de invasie door Rusland is opgelopen tot bijna 2,7 miljoen. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft dat bekendgemaakt. Daarmee is het de grootste vluchtelingencrisis van deze eeuw, meldt The Guardian.

In de afgelopen 24 uur zijn 100.000 mensen het land ontvlucht. Eerder maakte de VN bekend dat er ook in Oekraïne zelf ongeveer 2 miljoen mensen ontheemd zijn.

De meeste mensen die Oekraïne hebben verlaten, hebben hun heil gezocht in buurland Polen. Dat zijn er volgens de VN zeker 1,65 miljoen. De tweede grootste stad van het land, Krakau, heeft volgens The Guardian grote moeite om de crisis het hoofd te bieden.

Oekraïners die gisteren vluchtten uit de stad Irpin

Zelensky praat via videoverbinding met Raad van Europa

Vandaag praat de Raad van Europa via een videoverbinding met president Zelensky van Oekraïne. De raad zal de hele dag debatteren over de oorlog in het land.

Rusland is kort na de invasie geschorst als lid en trok zich niet veel later helemaal terug uit de raad. De landen van de Europese Unie en van de NAVO ondermijnen volgens het Kremlin het functioneren van de raad, die in 1949 werd opgericht om te zorgen voor vrede, een betere rechtsstaat en bevordering van de democratie.

Gebouwen Slangeneiland beschadigd, Russisch schip ligt voor de kust

Op het eilandje waar Oekraïense grenswachten zich niet wilden overgeven, Slangeneiland, zijn gebouwen beschadigd. Op satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies is verder te zien dat er een Russisch schip voor de kust ligt, schrijft CNN.

Het eilandje in de Zwarte Zee werd bekend toen een Russisch schip het vuur op het personeel wilde openen toen de invasie van Oekraïne begon. De grenswachten werd gevraagd zich over te geven, maar ze reageerden met "Krijg de klere".

Eerst werd gezegd dat de Oekraïners waren omgekomen, maar later zei het Oekraïense ministerie van Defensie dat de mannen nog leefden. Ze zouden gevangen zijn genomen.

Op deze foto zijn impactkraters te zien, en beschadigde gebouwen:

Pro-Russische demonstraties in de straten van Belgrado

In de Servische hoofdstad Belgrado zijn tientallen mensen de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan president Poetin. De demonstranten hadden de letter Z op hun auto's getekend, een symbool voor de invasie van Oekraïne.

De demonstratie is volgens de BBC georganiseerd door een extreemrechtse groep in Servië. Op 4 maart was er een vergelijkbare demonstratie, twee dagen daarna was er een grote mars tegen de oorlog in Belgrado.

Demonstranten met de Servische vlag, en die van de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk

VK: Rusland heeft Zwarte Zee geblokkeerd bij Oekraïense grenzen

De inlichtingendienst van het Britse ministerie van Defensie zegt dat Rusland een blokkade van de Oekraïense Zwarte Zeekust heeft ingesteld. Oekraïne kan daardoor geen handel mee drijven via de zee. Het bericht is niet bevestigd door de betrokken landen.

Het ministerie waarschuwt in een tweet voor mogelijke nieuwe amfibische aanvallen door Russische troepen in de komende weken.

'Rusland dreigt met inbeslagname spullen westerse bedrijven'

Russische aanklagers waarschuwen dat ze topmensen van westerse bedrijven zullen arresteren als die bedrijven kritiek hebben op de regering in het land. Ook zeggen ze spullen in beslag te nemen van bedrijven die zich terugtrekken uit Rusland, meldt The Wall Street Journal op basis van verklaringen van ingewijden.

De aanklagers hebben de afgelopen week onder meer waarschuwingen uitgevaardigd aan bedrijven als Coca-Cola, McDonald's en KFC-eigenaar Yum Brands, schrijft de krant. Het land wil ook een wet aannemen waarmee vertrekkende bedrijven uit Rusland kunnen worden genationaliseerd.

Gisteren doken beelden op van een Rus die zich had vastgeketend aan de deuren van een McDonald's-filiaal:

Zelensky dringt bij NAVO opnieuw aan op no-flyzone

President Zelensky van Oekraïne heeft er in een videoboodschap wederom bij de NAVO op aangedrongen om een no-flyzone in te stellen boven zijn land. "Als jullie ons luchtruim niet sluiten, is het slechts een kwestie van tijd totdat Russische raketten op jullie grondgebied vallen, op het grondgebied van de NAVO", zei hij op Facebook.

Zelensky zegt dit een dag nadat er volgens de Oekraïense autoriteiten 35 mensen omkwamen bij een Russische luchtaanval op de Oekraïense militaire basis in Javoriv. 134 anderen raakten gewond. De basis ligt dicht bij de grens van Polen, een NAVO-lid. Nog niet eerder kwam het oorlogsgeweld zo dicht in de buurt van de Poolse grens.

Tot nu toe wil de NAVO geen no-flyzone instellen omdat het een verdere escalatie van het conflict kan betekenen.

Zelensky tijdens een video-boodschap afgelopen zaterdag

'Rusland vroeg China om militair materieel en economische steun'

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft Rusland aan China economische en militaire hulp gevraagd. Dat melden bronnen binnen de Amerikaanse regering aan onder meer The New York Times. In een reactie tegen persbureau Reuters zegt de Chinese ambassadeur in de VS dat hij daar nooit iets over gehoord heeft.

Rusland heeft om economische steun gevraagd om de impact van de harde sancties van het Westen te beperken, melden de functionarissen. Ze gaven geen informatie over welke wapens of munitie Moskou hoopte te krijgen. Ook is niet verteld hoe China reageerde op de verzoeken van Rusland.

China heeft sinds het uitbreken van de oorlog geprobeerd om een neutraal standpunt in te nemen. Directe steun aan zijn bondgenoot Rusland zal Peking waarschijnlijk in conflict brengen met de westerse staten die Oekraïne steunen. De Amerikaanse regering heeft China en Chinese bedrijven herhaaldelijk gewaarschuwd Rusland niet te helpen sancties te omzeilen.

Oekraïne: Rusland heeft zeven ziekenhuizen verwoest

De Oekraïense minister van Volksgezondheid Viktor Ljasjko zegt dat zeven ziekenhuizen zijn verwoest door Rusland sinds het begin van de invasie. Ze zijn zo erg beschadigd dat ze opnieuw gebouwd moeten worden, zegt de minister tegen het Oekraïense persbureau Ukrinform.

Naast de ziekenhuizen zouden nog meer dan honderd andere zorginstellingen beschadigd zijn door oorlogsgeweld. In totaal zijn onder het medische personeel zes doden gevallen en twaalf gewonden, stelt Ljasjko. In de stad Marioepol werd afgelopen week een kinderziekenhuis verwoest.

Man in kinderziekenhuis Marioepol: 'Alles onder het bloed'

VS veroordeelt aanval op militaire basis dicht bij Polen

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft de Russische aanval op een groot Oekraïens militair trainingscentrum van gisterochtend veroordeeld. De aanval was vroeg in de ochtend, volgens de Oekraïense autoriteiten kwamen tientallen mensen om het leven.

Op Twitter schrijft Blinken dat de gruwelijkheden moeten stoppen. Hij wijst er verder op dat de Russische aanval plaatsvond in de buurt van de Poolse grens. Dat land is lid van de NAVO.

Welkom

In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van maandag 14 maart van de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.