NOS NieuwsAangepast

'Satellietbeelden laten verwoesting zien in Marioepol' • Duizenden mensen op Dam voor Oekraïne-manifestatie

 • Dit is het liveblog over dag 17 van de oorlog in Oekraïne
 • 'Satellietbeelden laten verwoesting zien in Marioepol'
 • Nederlandse in Oekraïne: 'Er wonen nog 40 miljoen mensen hier'
 • Duizenden mensen op de Dam voor Oekraïne-manifestatie
 • Zelensky: '1300 Oekraïense militairen gedood sinds invasie'
liveblog gesloten

Al Jazeera-verslaggever Vaessen in Kiev: kruitdampen te ruiken in centrum Kiev

Al Jazeera-verslaggever Step Vaessen was bij de persconferentie van de Oekraïense president Zelensky in Kiev vandaag. "De persconferentie was een beveiligde missie. Zelensky was vermoeid, maar nam alle tijd", zegt ze tegen Nieuwsuur.

De situatie rond Kiev wordt steeds gevaarlijker, zegt Vaessen: "Je hoort en je ruikt het letterlijk, je ruikt de kruitdampen in het centrum van Kiev. Er gaan constant explosieven en bombardementen af in de verte."

'Satellietbeelden laten verwoesting zien in Marioepol'

Op satellietbeelden die vanochtend gemaakt zouden zijn van Marioepol is veel schade aan civiele infrastructuur te zien. De beelden, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies, tonen branden en rookpluimen in het westelijke deel van de havenstad aan de Zwarte Zee. Veel hoge flatgebouwen zijn zwaar beschadigd.

De beelden zijn nog niet te verifiëren. De Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat Marioepol wordt belegerd door Russische troepen, maar dat de stad nog altijd onder Oekraïense controle staat.

Op deze foto's is steeds twee keer dezelfde plek in de stad te zien, voor en na een aanval:

 • Reuters
  Flatgebouwen en huizen in Marioepol
 • Reuters
  Dezelfde plek, grotendeels verwoest
 • Reuters
  Een ziekenhuis, voor een aanval
 • Reuters
  Hetzelfde ziekenhuis, na een aanval

Oekraïense verbreekt contact met Russische vader door oorlog

De 25-jarige Oekraïense Liza Zimina heeft sinds drie dagen geen contact meer met haar Russische vader. Al voor de oorlog begon, waren de verhoudingen gespannen. Inmiddels is de situatie onhoudbaar geworden. Zimina's vader weigert te geloven dat het de Russen zijn die Oekraïne zijn binnengevallen.

"Door de Russische propaganda is hij er stellig van overtuigd dat het Oekraïense nationalisten zijn die vechten, dat alle berichten over de oorlog nep zijn, fake news."

Nederlandse in Oekraïne: 'Er wonen nog 40 miljoen mensen hier'

De Nederlandse Arenda Vasylenko-Van de Ree woont in Brovary, niet ver van Kiev. Op zo'n tien kilometer van haar woonplaats staat Russische artillerie, vertelt ze aan de NOS. De beschietingen gaan over de stad heen, richting doelen in Kiev: "De ramen trillen als er raketten over vliegen. De afgelopen dag en nacht klonk het door ons hele huis. Het is nu net even een paar uur rustig."

Ze denkt er nog niet over om de stad te verlaten. Samen met haar Oekraïense man, die directeur is van een grondstoffenleverancier voor bakkerijen, runt ze een eethuis. Daar werken mensen met een handicap. Op dit moment bieden ze voedselhulp, met brood en soep voor Oekraïners die het nodig hebben. "We hebben wel afgesproken dat als er straatgevechten beginnen, als tanks tegenover elkaar staan, dat we dan onze activiteiten stoppen. Als je de hele dag in een schuilkelder zit, kun je ook niks doen."

Op dat moment willen Vasylenko-Van de Ree en haar man hun activiteiten doorzetten op een plek die tien, vijftien kilometer van de frontlinie af ligt: "Ik zou me ontzettend schuldig voelen als ik niet bij de mensen was waar ik zou moeten zijn. Er zijn twee miljoen mensen op de vlucht, maar er wonen er nog veertig miljoen hier. En wij hebben de middelen, zolang het in deze stad nog relatief leefbaar is, om ze te gebruiken."

Duizenden mensen op de Dam voor Oekraïne-manifestatie

Vanavond zijn volgens de gemeente Amsterdam duizenden mensen op de Dam samengekomen om solidariteit te tonen met de Oekraïners. Een woordvoerder van de gemeente spreekt van een "waardige bijeenkomst".

De manifestatie met muziek, zang en verschillende sprekers begon om 18.00 uur en duurde ongeveer een uur. Burgemeester Halsema opende de bijeenkomst met een toespraak.

Marioepol bestookt met tanks: 'Wie geeft me mijn kind terug?'

Ten minste één appartementencomplex in Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne, werd gisteren onder vuur genomen door Russische tanks. Anastasia Erasjova verloor een van haar kinderen.

Marioepol bestookt met tanks: 'Wie geeft me mijn kind terug?'

Rusland: bijna 3600 militaire doelen vernietigd in Oekraïne

Rusland heeft sinds het begin van de oorlog 3593 militaire doelen vernietigd. Dat zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie tegen het Russische persbureau Interfax.

Vandaag zijn volgens het Russische leger 79 militaire doelen in Oekraïne vernietigd. Het gaat onder meer om vier commando- en controlecentra, luchtafweerraketsystemen, munitiedepots en opslagplaatsen voor brandstof, aldus Interfax.

Rusland beweert alleen militaire doelen aan te vallen. De Verenigde Naties zeggen informatie te hebben dat er ook 26 zorginstellingen zijn aangevallen, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.

VS trekt 200 miljoen dollar uit voor wapens voor Oekraïne

De Verenigde Staten trekt 200 miljoen dollar (ruim 180 miljoen euro) extra uit voor wapenleveranties en militaire steun aan Oekraïne. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Twee weken geleden, vlak na de Russische invasie, keurde Biden al 350 miljoen dollar aan noodhulp voor de Oekraïense strijdkrachten goed.

Dit brengt de totale Amerikaanse "veiligheidshulp" aan Oekraïne op 1,2 miljard dollar sinds januari 2021, en op 3,2 miljard dollar sinds 2014, toen Rusland de Krim-regio van Oekraïne annexeerde, schrijft persbureau Reuters.

Demonstranten blokkeren vrachtwagens bij Poolse grens

Poolse demonstranten voeren actie in Koroszczyn bij de Belarussische grens. Daar proberen ze vrachtwagens met Russische en Belarussische kentekenplaten tegen te houden. Het Poolse TVN24 meldt dat twintig betogers de grensovergang blokkeren, maar dat dit aantal toeneemt.

"We protesteren tegen de handel van de Europese Unie met Rusland en Belarus", zegt een van de actievoerders tegen de zender. "Er zijn sancties ingevoerd en toch zien we dat de realiteit anders is en er vrachtwagens met Belarussische en Russische kentekens aan de grens staan te wachten. Die wagens zullen later in Rusland worden gelost."

De rij vrachtwagens die de grens over willen was volgens de demonstrant vanmiddag ongeveer 10 kilometer lang. De demonstranten zeggen dat ze zullen blijven "zolang het nodig is".

Oekraïne: Rusland schiet op burgerkonvooi, zeven doden

De Oekraïense inlichtingendienst beschuldigt Rusland ervan te hebben geschoten op een konvooi van burgerevacués uit het dorp Peremoha in de regio Kiev. Hierbij zouden zeven doden zijn gevallen.

"Na de aanval dwongen de bezetters de rest van het konvooi om terug te keren naar Peremoha, en niemand mag het dorp uit", aldus de inlichtingendienst in een verklaring. Rusland heeft sinds het begin van de oorlog altijd ontkend dat het burgers of burgerdoelen heeft beschoten.

Oekraïense minister: 'Klaar om te onderhandelen, maar we geven ons niet over'

Oekraïne is klaar om te onderhandelen met Rusland over het beëindigen van de oorlog, maar zal zich nooit overgeven of Russische eisen aanvaarden. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba vandaag gezegd.

Tijdens een virtueel evenement georganiseerd door de onpartijdige non-profitorganisatie Renew Democracy Initiative, vroeg Koeleba ook om meer militaire hulp. Volgens hem zouden er burgerlevens gered worden als Oekraïne straaljagers en meer aanvalsvliegtuigen had om grote militaire colonnes te vernietigen.

In Velyki Hrbovytsji wachten inwoners bij hun checkpoint op de Russen

Verslaggever Mustafa Marghadi is in het dorpje Velyki Hrbovytsji, dicht bij de Oekraïense stad Lviv. De inwoners hebben een checkpoint ingericht. "We zijn hier verzameld om de vijand weg te schoppen", zegt een man. De vraag is of het genoeg is om de Russische troepen tegen te houden.

In Velyki Hrbovytsji wachten inwoners bij hun checkpoint op de Russen

Paus Franciscus over oorlog: 'In godsnaam stop ermee!'

Paus Franciscus heeft op Twitter opnieuw opgeroepen tot het einde van de oorlog in Oekraïne. In een tweet schrijft het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk: "Nooit meer oorlog! Denk vooral aan de kinderen, aan hen die de hoop op een waardig leven is ontnomen: dode of gewonde kinderen, wezen; kinderen die spelen met overblijfselen van het oorlogsgeweld... In godsnaam, stop ermee!"

Het Vaticaan pleit voor een staakt-het-vuren en biedt ook aan om als bemiddelaar op te treden tussen de Oekraïners en de Russen. "Oorlog is waanzin, er moet een einde aan komen", zei staatssecretaris van de Heilige Stoel Pietro Parolin vandaag in een interview. "We zouden een hart van steen moeten hebben om onbewogen te blijven en deze vernietiging te laten doorgaan."

Parolin zei dat hij onlangs gesproken heeft met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov over de situatie in Oekraïne. In dat gesprek heeft hij naar eigen zeggen aangedrongen op respect voor de burgerbevolking en humanitaire corridors. Ook herhaalde hij de woorden van de paus dat de Heilige Stoel beschikbaar is "voor elke vorm van bemiddeling die de vrede in Oekraïne zou kunnen bevorderen".

Russisch-orthodoxe geestelijken in Amsterdam verlaten de kerk van Moskou

De geestelijken van de Amsterdamse parochie van de Russisch-Orthodoxe Kerk stappen over naar het patriarchaat van Constantinopel, een andere stroming binnen de oosters-orthodoxe kerken.

Dat hebben de vier priesters en de diaken besloten nadat ze onder druk waren gezet door de Russisch-orthodoxe aartsbisschop in Nederland, Elisey. Ze hadden laten weten dat ze niet achter het standpunt van de kerk staan, die de Russische inval in Oekraïne steunt.

De kerk is voorlopig gesloten, onder meer uit veiligheidsoverwegingen.

Appartementencomplex Charkov geraakt door Russische aanval

Een appartementencomplex in Charkov is zwaar beschadigd geraakt door een Russische aanval in de stad. Er zou zeker één dode zijn gevallen.

Appartementencomplex Charkov geraakt door Russische aanval

Burgemeester Den Haag spreekt met Oekraïners en Russen

Burgemeester Van Zanen van Den Haag heeft met Oekraïners en Russen gesproken over hun ervaringen met de oorlog in Oekraïne, meldt de gemeente op Twitter. Ze spraken ook over de rol van Den Haag "als internationale stad van vrede en recht".

Kremlin: 'onderhandelingen met Oekraïne voortgezet via video'

De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne worden voortgezet via een videoverbinding, meldt een woordvoerder van het Kremlin.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne kwamen afgelopen week in Turkije bijeen om de Russische invasie te bespreken. Deze onderhandelingen volgden op gesprekken tussen delegaties van beide partijen aan de Belarussische grens. Ook de onderhandelingen via videoverbinding zullen door afgevaardigden van de Russische en Oekraïense regering worden gevoerd, aldus het Kremlin.

Macron: Poetin lijkt niet van plan de oorlog te willen beëindigen

De Russische president Poetin lijkt niet van zins te zijn om de invasie in Oekraïne te beëindigen, zegt het Franse presidentiële kantoor na een telefoongesprek tussen president Macron, Poetin en de Duitse bondskanselier Scholz.

Eerder vanmiddag werd al bekend dat Macron en Scholz de Russische president hebben opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne. Het telefoongesprek tussen de drie leiders duurde ruim een uur.

Rusland deelt beelden van bombardementen munitiedepot

Het Russische ministerie van Defensie heeft beelden verspreid die een bombardement van een Oekraïens munitiedepot zouden tonen. Of het ook echt een munitiedepot is en waar het beeld is gemaakt is onduidelijk. Bekend is wel dat bij Kiev zo'n depot is aangevallen. Er is geen geluid bij de beelden aangeleverd.

"Oekraïense militairen lossen munitie uit een auto naar het depot", staat in een verklaring van het Russische ministerie bij de video. "Nadat ze klaar zijn met lossen, is het depot vernietigd met een precisiewapen."

Rusland deelt beelden van bombarderen munitiedepot

Zelensky: '1300 Oekraïense militairen gedood sinds invasie'

Ongeveer 1300 Oekraïense militairen zijn sinds het begin van de Russische invasie gedood, heeft de Oekraïense president Zelensky op een persconferentie gezegd.

De Oekraïense regering is tot nu toe terughoudend geweest over het delen van informatie over militaire doden aan Oekraïense zijde. De laatste keer dat hierover werd gesproken, was voor zover bekend op de tweede dag van de oorlog (25 februari). Toen maakte Zelensky bekend dat er 137 Oekraïense soldaten waren omgekomen. Volgens het Kremlin hadden Russische militairen begin maart al bijna 3000 Oekraïense militairen gedood.

De Oekraïense regering meldde eerder vandaag ook al dat er tot dusver 12.000 militairen aan Russische zijde zijn omgekomen. Of de getallen kloppen, valt niet te verifiëren. Zowel Rusland als Oekraïne voert naast de oorlog aan het front een informatieoorlog, waarbij ook cijfers over de verliezen aan Russische en Oekraïense zijde een rol spelen.

De Amerikaanse autoriteiten spraken donderdag van 5000 tot 6000 dode militairen aan Russische zijde, en van 2000 tot 4000 dode Oekraïense militairen.

Vriendengroep wandelt 44 kilometer van Kievpad naar Oekraïnestraat

Een vriendengroep wandelt vandaag van het Haarlemse Kievpad naar de Oekraïnestraat in Almere. Dat doen ze om geld in te zamelen voor Giro555. "De tocht is 44 kilometer en Oekraïne heeft 44 miljoen inwoners. Iedere millimeter die we wandelen is voor één Oekraïener", zegt een van de actievoerders tegen NH Nieuws.

"Het is een soort vredesmars om geld in te zamelen voor Giro555, voor de mensen in Oekraïne", zegt een van de wandelaars:

Vriendengroep loopt 44 km voor Giro 555: van Kievpad naar Oekraïnestraat

Boodschappenmandjes van de AH en Jumbo als Oekraïense vlag

Nederlanders laten op allerlei manieren steunbetuigingen zien aan Oekraïne. De kleuren van de vlag staan daarbij vaak centraal. Een Twittergebruiker stuitte op een originele invulling hiervan:

Scholz en Macron roepen Poetin op tot staakt-het-vuren

De Duitse bondskanselier Scholz en de Franse president Macron hebben Rusland opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Oekraïne. Dat maakte een Duitse regeringswoordvoerder bekend nadat de drie leiders met elkaar hadden gebeld. Het telefoongesprek tussen Scholz, Macron en president Poetin duurde ruim een uur.

Het Kremlin zegt dat Poetin de Duitse en Franse leiders ook heeft bijgepraat over de status van de gesprekken tussen Oekraïne en Rusland, en heeft gereageerd op hun zorgen over de humanitaire situatie in Oekraïne.

Wat er verder in het telefoongesprek is besproken, is niet bekendgemaakt. De leiders hebben met elkaar afgesproken daar niets over naar buiten te brengen.

Slapende Oekraïense soldaten aan het front

De meeste beelden die Oekraïners van het front naar buiten brengen, tonen vechtende soldaten of de schade die door bombardementen is aangericht. Op de foto hieronder is iets anders te zien: slapende soldaten in de buurt van Charkov, de op een na grootste stad in Oekraïne. De stad is zwaar getroffen door Russische raketbeschietingen.

De soldaat die de foto heeft genomen, Ilya, schrijft erbij: "een middagdutje". "We leven nog en zijn erg boos", schrijft hij ook. Zijn vrouw en kinderen zijn naar het westen gevlucht.

NOS

Rusland waarschuwt Westen opnieuw voor wapenleveringen aan Oekraïne

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, heeft het Westen opnieuw gewaarschuwd voor wapenleveringen aan Oekraïne. Tijdens een toespraak op de Russische staatstelevisie zei hij ook dat een konvooi met wapenleveringen een doelwit zou kunnen zijn van Russische aanvallen.

Gisteren maakte de voorzitter Michel van de Europese Raad na overleg met regeringsleiders bekend dat de Europese Unie nog eens 500 miljoen euro beschikbaar stelt voor de levering van wapens en uitrusting aan het Oekraïense leger. Rjabkov noemde dit een "gevaarlijke zet".

4700 vluchtelingen in opvang, 11.000 tijdelijke opvangplekken beschikbaar

Er hebben vannacht 4700 Oekraïense vluchtelingen overnacht in gemeentelijke noodopvanglocaties op verschillende plekken in Nederland.

In totaal zijn er nu 11.000 tijdelijke opvangplekken in onder meer sport- en evenementenhallen; gisterochtend waren dat er nog 8000.

Zelensky: 'Rusland stuurt nieuwe manschappen naar Oekraïne'

Rusland stuurt nieuwe troepen naar Oekraïne na "de grootste verliezen in tientallen jaren", zei de Oekraïense president Zelensky tijdens een televisietoespraak. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken meldde eerder vandaag zeker 12.000 Russische soldaten zijn omgekomen sinds het begin van de oorlog.

Of dat getal klopt, valt niet te verifiëren. Zowel Rusland als Oekraïne voert naast de oorlog aan het front een informatieoorlog, waarbij ook cijfers over de verliezen aan Russische zijde een rol spelen.

Zelensky eiste in zijn toespraak ook de vrijlating van de burgemeester van Melitopol, die gisteren door Russische militairen ontvoerd zou zijn. Daarover sprak hij met de Duitse bondskanselier Scholz en de Franse president Macron; Zelensky wil dat zij Rusland onder druk zetten om de burgemeester vrij te laten. De Duitse en Franse leider voeren op dit moment een telefoongesprek met de Russische president Poetin, meldt het Franse presidentiële kantoor.

De Oekraïense president herhaalde tijdens zijn toespraak ook zijn oproep aan Rusland om zich aan het staakt-het-vuren te houden, zodat inwoners van het belegerde Marioepol veilig kunnen worden geëvacueerd.

Situatie in Marioepol: 'Mensen worden ziek van de kou'

Een medewerker van het Rode Kruis in Marioepol beschrijft via Twitter de omstandigheden in de zuidelijke havenstad Marioepol, die al twee weken wordt belegerd. De medewerker benoemt het tekort aan water, voedsel en medicijnen, maar zegt ook dat de ruim zestig mensen in het kantoor van het Rode Kruis het "relatief goed hebben" vergeleken met anderen in de stad.

De kou is volgens de medewerker ook een probleem. "Er is geen elektriciteit, water of gas, wat betekent dat er geen manieren zijn om het hier op te warmen", zo staat in het Twitterbericht. "Het is erg koud. Mensen worden ziek vanwege de kou."

De slag om de westelijke toegang naar Kiev

De afgelopen dagen zijn er al veel beelden rondgegaan van een kapotgeschoten brug bij Irpin, een voorstad van Kiev. Inwoners van Irpin proberen via de kapotte brug naar Kiev te vluchten, weg van de frontlinie.

In Irpin wordt namelijk gevochten tussen het Russische en Oekraïense leger, omdat daardoor een route loopt naar hoofdstad Kiev. In de video hieronder leggen we uit wat de strategie van de Russen is, en waarom ze die nu veranderen.

De slag om Kiev: twee weken vechten om tien kilometer

Gouverneur: in Marioepol wordt nog steeds onophoudelijk geschoten

Rusland gaat door met het beschieten van Marioepol ondanks een nieuwe poging om mensen te evacueren, zegt de gouverneur van de regio. Volgens hem is een humanitair konvooi op weg naar de stad, maar wordt er 'onophoudelijk geschoten'.

De cruciale havenstad wordt al ruim twee weken belegerd. De schade aan de infrastructuur is enorm en volgens de autoriteiten zijn ruim 1500 burgers gedood bij bombardementen.

In de regio Kiev, rondom de hoofdstad, worden eveneens beschietingen rondom humanitaire corridors gemeld. Ook in dit geval is dat bekendgemaakt door de gouverneur van de regio.