De bekladding van de kerk in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Russisch-orthodoxe geestelijken in Amsterdam verlaten kerk van Moskou

De geestelijken van de Amsterdamse parochie van de Russisch-Orthodoxe Kerk stappen over naar het patriarchaat van Constantinopel, een andere stroming binnen de oosters-orthodoxe kerken. Dat hebben de vier priesters en de diaken besloten nadat ze onder druk waren gezet door de Russisch-orthodoxe aartsbisschop in Nederland, Elisey. Ze hadden laten weten dat ze niet achter het standpunt van de kerk staan, die de Russische inval in Oekraïne steunt.

Elisey kwam afgelopen zondag vanuit zijn standplaats Den Haag onaangekondigd naar de viering in de Heilige Nikolaas van Myra-kerk in Amsterdam, meldt het Nederlands Dagblad. Daar drong hij erop aan dat in de liturgie de naam werd genoemd van patriarch Kirill van Moskou, de geestelijk leider van de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Bedreiging en bekladding

Ook liet hij weten dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de kerk "met grote interesse" volgt. De priesters zagen dat als een uitdrukkelijke bedreiging, zegt een bron binnen de parochie tegen de krant. Na zondag nam de druk nog verder toe. Dinsdag werd de kerk in Amsterdam beklad met de letter Z, het omstreden Russische symbool voor de oorlog in Oekraïne.

Meer over dat symbool lees je in deze slider:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

De parochianen zijn gisteren op de hoogte gesteld van wat er zondag is gebeurd. De parochie had Elisey twee dagen eerder laten weten afstand te nemen van de uitspraken van Kirill, die zijn volledige steun aan de oorlog heeft uitgesproken. De geestelijken wilden hem daarom niet meer gedenken in de diensten. Het zijn de eerste Russisch-orthodoxe geestelijken in Nederland die zich openlijk tegen Moskou verzetten.

Eerder was patriarch Kirill in een petitie van de Amsterdamse parochianen al gevraagd om op te roepen tot het beëindigen van de inval in Oekraïne. In de kerk komen mensen van verschillende nationaliteiten samen.

Steun vanuit de parochie

Elisey arriveerde zondag in een dienstauto met een diplomatiek kenteken, waarschijnlijk van de Russische ambassade. Op dat moment waren de voorbereidende gebeden al begonnen en als in zo'n geval een bisschop aanwezig is, gaat die voor in de liturgie.

Het is gebruikelijk om de naam van geestelijk leider Kirill te noemen. Als dat niet gebeurt, is er sprake van een kerkelijk schisma, schrijft de krant. Kirills naam werd uiteindelijk uitgesproken door een diaken van een andere parochie, omdat de geestelijken van de Amsterdamse parochie bij hun standpunt bleven.

Op de website van de Amsterdamse parochie staat dat de priesters en de diaken vandaag hebben laten weten dat ze niet meer kunnen functioneren binnen het patriarchaat van Moskou en dat ze aartsbisschop Elisey hun ontslag hebben aangeboden. Ze hebben metropoliet Athenagoras van België, Nederland en Luxemburg gevraagd om in zijn bisdom te worden opgenomen. Athenagoras is de vertegenwoordiger van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel, van de orthodoxe kerk.

De parochieraad steunt het besluit van de geestelijken en stelt voor om de overstap te volgen. De kerk is voorlopig gesloten, onder meer uit veiligheidsoverwegingen.

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid bezocht de parochie vandaag:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl