NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Visa en Mastercard doen Rusland in de ban • Zelensky bedankt EU voor verblijfstatus Oekraïners

Liveblog gesloten
 • Zelensky: 'Elon Musk stuurt extra internetontvangers Starlink'

  SpaceX-eigenaar Elon Musk gaat volgens de Oekraïense president Zelensky extra ontvangers leveren voor zijn satellietnetwerk Starlink. Daarmee kan breedbandinternet ontvangen worden op plekken waar internet via de kabel niet mogelijk is. De ontvangers zijn bedoeld voor steden die flink geraakt zijn door Russische aanvallen, tweet de president.

  Musk zei eerder deze week dat Starlink het enige niet-Russische communicatiesysteem is dat nog werkt in een aantal delen van Oekraïne. Hij wees erop voorzichtig te zijn met het plaatsen van ontvangers omdat ze een doelwit kunnen worden van aanvallen.

 • 278 gestrande Oekraïners door KLM opgehaald uit Dominicaanse Republiek

  278 Oekraïense vakantiegangers zijn door KLM opgehaald in de Dominicaanse Republiek. Vanwege de oorlog is terugkeren naar hun land niet mogelijk. Vandaag zijn de reizigers op luchthaven Schiphol aangekomen, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij tegen NH Nieuws.

  Volgens het Dominicaanse ministerie van Toerisme zijn in totaal zo'n 1900 Oekraïners gestrand op het eiland. De regering heeft gezegd dat ze in hotels mogen blijven tot ze zeker zijn van repatriëring.

  Op het eiland zijn volgens de Dominicaanse regering ook nog eens 15.000 Russische toeristen. De overheid is over hun terugvlucht in overleg met Russische touroperators.

 • Visa en Mastercard doen Rusland in de ban

  Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard staken hun activiteiten in Rusland. Alle creditcards die in het land zijn uitgegeven, werken niet langer in het buitenland. Ook werken alle creditcards uit het buitenland niet meer in Rusland.

  "We betreuren de impact die dit zal hebben op onze gewaardeerde collega's en op de klanten, partners, verkopers en kaarthouders die we in Rusland bedienen. Deze oorlog en de voortdurende bedreiging van vrede en stabiliteit vragen om een reactie in overeenstemming met onze waarden", zegt topman Al Kelly van Visa.

 • Canada: "Vertrek uit Rusland nu het nog kan"

  De regering in Canada heeft haar inwoners opgeroepen om niet naar Rusland te reizen vanwege de oorlog met Oekraïne. Wie nog in Rusland is wordt aangeraden te vertrekken "nu het nog mogelijk is".

  "Het aantal vluchten wordt extreem beperkt en het vermogen van onze ambassade om consulaire diensten in Rusland te verlenen, kan ernstig worden beperkt", zegt het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken in een reisadvies. Net als andere westerse landen heeft Canada brede sancties opgelegd aan Rusland nadat het Oekraïne binnenviel.

 • Zelensky bedankt EU voor verblijfstatus Oekraïners en financiële steun

  De Oekraïense president Zelensky bedankt voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie voor het besluit om Oekraïense vluchtelingen een speciale verblijfstatus te geven. Afgelopen week werden de EU-lidstaten het eens over een beschermingsregeling voor Oekraïners, waarmee ze drie jaar in Europa mogen verblijven zonder dat zij asiel hoeven aan te vragen. Verder zegt Zelensky dankbaar te zijn voor financiële steun uit Europa, die nu bedoeld is om te zorgen voor fatsoenlijke leefomstandigheden voor Oekraïners.

 • Shell: winst op Russische olie gaat naar hulp aan Oekraïne

  De winst die Shell maakt op een partij goedkoop ingekochte Russische olie gaat naar humanitaire hulp aan Oekraïne, zegt het bedrijf na felle kritiek op het nieuws dat Shell met flinke korting 725.000 vaten Russische ruwe olie heeft gekocht. Op Twitter schrijft Shell dat veel mensen dagelijks rekenen op de brandstoffen van Shell en dat uit aanvoer uit alternatieve bronnen zo veel tijd zou kosten dat de bevoorrading ontregeld zou raken.

  Shell herhaalt dat het bedrijf met ontsteltenis heeft kennisgenomen van de invasie en dat het daarom de samenwerking met het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft opgezegd, net als zijn betrokkenheid bij gaspijpleiding Nord Stream 2. Het bedrijf benadrukt constant met overheden te overleggen over de gevolgen van de oorlog voor de brandstofvoorziening en zegt dat die niet worden gegarandeerd als van de ene op de andere dag de toevoer van olie en gas uit Rusland wegvalt.

  Volgens Shell was het een moeilijk besluit om de Russische vaten ruwe olie te kopen. "We hebben dit besluit niet lichtvaardig genomen en begrijpen de intensiteit van de gevoelens hieromtrent." De winst die de partij olie oplevert gaat volgens Shell dus naar een speciaal fonds. In overleg met hulporganisaties wordt besloten waar het geld het best ingezet kan worden voor hulp aan slachtoffers van de oorlog.

 • Turkije en VS willen 'gecoördineerd' reageren op oorlog in Oekraïne

  NAVO-landen Turkije en de VS willen op een "gecoördineerde" manier een diplomatieke oplossing vinden voor de crisis in Oekraïne. Dat staat in een persverklaring die het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken naar buiten heeft gebracht na een bezoek van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Wendy Sherman.

  In de verklaring staat ook dat de landen de soevereiniteit van Oekraïne ondersteunen, en dat ze Rusland oproepen de "onacceptabele aanval" te beëindigen.

 • In Volodymyr staat iedereen op scherp

  In het Oekraïense stadje Volodymyr dicht bij de Poolse grens, met ruim 35.000 inwoners, laten de Russen hun eerste sporen na. "Het is hier heel rustig, er zijn deze week alleen raketten neergekomen", zegt een inwoner. In het begin dachten de mensen dat in een klein provinciestadje dicht bij de Poolse grens het leven rustig zou zijn en er weinig zou veranderen. "Maar de oorlog is hier naar binnen gekropen", zegt Europa-correspondent Saskia Dekkers.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In Volodymyr staat iedereen op scherp
 • Evacuaties op dag 10 van de oorlog in Oekraïne in beeld

  De tiende dag van de oorlog in Oekraïne stond in het teken van evacuaties. In de belegerde havenstad Marioepol mislukte de poging om inwoners naar veiliger gebied te brengen. Wel zijn ongeveer 400 mensen geëvacueerd uit Volnovacha en omliggende dorpen, zo'n 65 kilometer ten noorden van Marioepol.

  In Irpin, een buitenstad van Kiev, zijn burgers door het leger geëvacueerd, net als de afgelopen dagen. Het stadje is deels verwoest door de Russen.

  In de westelijke stad Lviv stapten gevluchte Oekraïners op de trein naar Polen, dat volgens de laatste cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie nu zo'n 1,3 miljoen Oekraïners opvangt. De verwachting is dat dat aantal dit weekend stijgt tot zeker 1,5 miljoen mensen.

  1/5 De evacuatie van mensen uit Irpin, een voorstad van Kiev AFP
  2/5 Vluchtelingen steken een verwoeste brug over in Irpin AFP
  3/5 Het Oekraïense leger evacueert bewoners uit Irpin AFP
  4/5 Vluchtelingen op het treinstation in de westelijke stad Lviv AFP
  5/5 Vluchtelingen stappen in de trein naar Polen AFP
 • Oekraïne: ruim 100.000 mensen sluiten zich aan bij Oekraïense troepen

  Sinds de Russische invasie hebben zich volgens de Oekraïense regering meer dan 100.000 mensen vrijwillig aangesloten bij de Oekraïense troepen. Dat zegt de Oekraïense onderminister van Defensie, Hanna Maliar, tegen het Oekraïense persbureau Unian. Het aantal dat ze noemt valt niet onafhankelijk te verifiëren, wel zien verslaggevers in en rond Oekraïne met enige regelmaat mensen naar Oekraïne trekken om mee te vechten tegen het Russische leger. Onderminister Maliar zegt dat de vrijwilligersbataljons worden geïntegreerd in de Oekraïense defensie.

 • 16.000 mensen demonstreren in Parijs tegen oorlog

  Ook in Parijs zijn weer duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Russische invasie van Oekraïne. Met spandoeken en protestborden met daarop leuzen als "Stop de oorlog" en "Steun Oekraïne" kwamen vanmiddag zo'n 16.000 betogers samen in het centrum van de Franse hoofdstad.

  Zo'n 40 organisaties hadden opgeroepen tot het protest. Ook de Parijse burgemeester Hidalgo, presidentskandidaat namens de socialisten, en Yannick Jadot van De Groenen liepen mee.

  Niet alleen in Parijs werd er betoogd tegen de oorlog in Oekraïne. In het hele land waren ruim honderd protestacties en in totaal waren volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken meer dan 40.000 mensen op de been.

  Duizenden mensen kwamen samen in het centrum van Parijs AFP
 • Blinken ontmoet Oekraïense ambtsgenoot bij Poolse grens

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en zijn Oekraïense ambtgenoot Koeleba hebben elkaar ontmoet bij de grensovergang tussen Polen en Oekraïne. De twee spraken over de levering van wapens aan Oekraïne, en over de strafmaatregelen die Rusland van de rest van de wereld moeten isoleren.

  Koeleba herhaalde de vraag om meer wapensteun. "Oekraïne zal deze oorlog uiteindelijk winnen", zei hij. "Maar de internationale gemeenschap moet meer hulp bieden om het conflict te beëindigen." Oekraïne heeft vooral straaljagers en luchtafweergeschut nodig, zei Koeleba.

  Blinken bezocht eerder vandaag ook een Pools centrum waar vluchtelingen uit Oekraïne terechtkunnen. In Polen worden volgens de laatste cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie nu zo'n 1,3 miljoen Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

 • Oekraïne: maandag nieuw gesprek met Rusland

  Rusland en Oekraïne gaan maandag opnieuw met elkaar praten, zegt de Oekraïense onderhandelaar David Arakhmia. Het is de derde gespreksronde tussen de landen sinds het begin van de invasie op 24 februari. De Russische onderhandelaars zeggen alleen dat er mogelijk maandag weer gesprekken zullen zijn, maar stellen het met minder zekerheid dan Oekraïne.

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat de pogingen van de Oekraïense president Zelensky om NAVO-steun te krijgen de gesprekken bemoeilijken. Rusland is volgens hem wel klaar voor een derde gespreksronde.

  Afgelopen donderdag spraken Oekraïne en Rusland in de tweede gespreksronde af dat er een humanitaire corridor zou komen bij Marioepol en Volnovacha, om burgers veilig die steden uit te krijgen. Vooralsnog is de evacuatie uit Marioepol mislukt, volgens Oekraïne omdat Rusland de stad bleef bestoken. Uit Volnovacha en omliggende dorpen zijn zo'n 400 mensen weggehaald.

 • Derk Sauer wil The Moscow Times vanuit Nederland gaan maken

  Een kernteam van The Moscow Times hoopt binnenkort vanuit Nederland te kunnen werken. Dat zegt oprichter en uitgever Derk Sauer tegen Nieuwsuur. "Onze journalisten willen per se door. We hebben heel lang gesproken en besloten om in ieder geval de mensen naar Nederland te brengen die elke dag de site maken."

  Aanleiding voor het vertrek van de redacteuren naar Nederland, is de introductie van nieuwe wetgeving, waardoor journalisten vervolgd kunnen worden als het Kremlin vindt dat zij nepnieuws verspreiden. In de nieuwe wet, die president Poetin gisteren heeft ondertekend, staat dat iedereen die bewust "valse informatie" over de oorlog verspreidt voortaan tot 15 jaar cel riskeert.

  Ook andere internationale media, waaronder de Duitse omroepen ARD en ZDF, de Britse BBC, het Amerikaanse CNN en ook de NOS, besloten deze week hun werkzaamheden in Rusland geheel of gedeeltelijk te staken vanwege de nieuwe wet.

 • Evacuatie uit Marioepol mislukt: 'Wacht nog even, er zijn nu beschietingen'

  De evacuatie van burgers uit de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol is mislukt. Volgens de Oekraïense autoriteiten bleef het Russische leger de stad bestoken met aanvallen; later kondigde Rusland formeel aan de aanvallen te hervatten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Evacuatie uit Marioepol mislukt: 'Wacht nog even, er zijn nu beschietingen'