Een arrestatie van een anti-oorlogsdemonstrant in Sint-Petersburg
NOS Nieuws

Repressie in Rusland neemt toe: media gebreideld en delen 'nepnieuws' gestraft

Russen die "valse informatie" over de oorlog in Oekraïne verspreiden kunnen voortaan tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Het Russische parlement heeft de repressieve maatregelen aangenomen, later vandaag zal de Federatieraad de wetgeving goedkeuren.

Iedereen die volgens de definitie van de wet "liegt en verklaringen aflegt die de strijdkrachten in diskrediet brengen" zal worden vervolgd. Op 'kleine overtredingen', zoals het delen van een volgens Rusland 'vervalst' artikel, staat dwangarbeid van maximaal drie jaar of een boete van maximaal 1,5 miljoen roebel (op het moment van schrijven ruim 12.000 euro). Op bijvoorbeeld het oproepen tot sancties tegen Rusland staan hogere straffen.

Volgens een woordvoerder van het Kremlin wordt Rusland op het moment "overspoeld met een stroom van nepnieuws". Daarvoor houdt het de NAVO en buitenlandse inlichtingendiensten verantwoordelijk.

Er zijn meer repressieve maatregelen genomen. Mediawaakhond Roskomnadzor heeft de toegang tot een aantal onafhankelijke media "beperkt", wat erop neerkomt dat de websites nauwelijks op te halen zijn. Het gaat onder meer om Radio Free Europe/Radio Liberty, Meduza (dat vanuit Letland opereert) en de Russischtalige websites van BBC en Deutsche Welle.

Gisteren werden de populaire tv-zender Dozjd en radiozender Echo van Moskou geblokkeerd. Een hele reeks aan mediabedrijven is al opgenomen op de lijst van zogenoemde 'buitenlandse agenten', waardoor ze regelmatig worden onderzocht en onder streng financieel toezicht staan.

Vanochtend werden ook kantoren van een aantal mensenrechtenorganisaties doorzocht, waaronder de onderzoeksorganisatie Memorial.

Staat van beleg

Veel Russen vrezen dat de regering binnen afzienbare tijd de staat van beleg zal afkondigen. Dat zou ertoe leiden dat president Poetin meer macht krijgt. Ook zou de censuur nog verder worden opgevoerd en alle grenzen gesloten.

Internationale media melden dat naar schatting duizenden Russen het land zijn ontvlucht uit angst voor het sluiten van de grenzen. Een onderzoeker van het Carnegie Endowment for International Peace zei tegen The Guardian dat Rusland een exodus van hoogopgeleiden kan verwachten.

De afgelopen dagen gingen in alle delen van Rusland duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de Russische invasie in Oekraïne. Daarbij zijn zeker 7000 betogers opgepakt, meldt mensenrechtenorganisatie OVD-Info.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl