NOS NieuwsAangepast

Dorp bij Charkov verwoest door bombardement • Rusland blokkeert Facebook

  • Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne.
  • Rusland blokkeert Facebook.
  • Chinezen zwijgen op Paralympische Winterspelen over oorlog in Oekraïne.
  • Krant van Russische Nobelprijswinnaar verwijdert alle inhoud over oorlog.
  • BBC staakt voorlopig journalistieke activiteiten in Rusland.
  • Stoltenberg: NAVO gaat geen no-flyzone instellen.
liveblog gesloten

Weer megajacht van Rus in beslag genomen

Opnieuw is een megajacht van een Russische miljardair aan de ketting gelegd. Het gaat volgens bronnen van persbureau Reuters om het jacht Lady M. van staalmagnaat Aleksej Mordasjov, de rijkste man van Rusland. Zijn 65-meter lange schip werd in de haven van het Noord-Italiaanse Imperia in beslag genomen, omdat hij op de sanctielijst van de EU staat.

Mordasjov had vorig jaar een geschat vermogen van ruim 28 miljard. Naast staaltycoon is hij ook grootaandeelhouder van TUI. Hij is goed bevriend met president Poetin.

In dezelfde haven ligt ook een megajacht van een andere schatrijke Rus, investeerder Gennadi Timtsjenko. Ook dat schip wordt volgens de bronnen van Reuters binnenkort aan de ketting gelegd. Eerder deze week gebeurde hetzelfde met Russische jachten in Duitse en Franse havens.

CNN en Bloomberg staken werk in Rusland

De Amerikaanse televisiezender CNN stopt met uitzendingen in Rusland. Ook persbureau Bloomberg staakt de werkzaamheden in het land. Aanleiding is het aannemen van een nieuwe media-wet. Daarin staat dat voor het verspreiden van 'valse informatie' een celstraf van 15 jaar kan worden opgelegd.

Eerder vandaag maakten verschillende andere internationale media bekend hun medewerkers uit Rusland terug te trekken uit vrees dat ze te maken krijgen met vervolging om het werk wat ze doen. CNN zegt de situatie in de gaten te houden en na te denken over volgende stappen.

Booking.com staakt activiteiten in Rusland, Heineken stopt export naar Rusland

Booking.com staakt alle activiteiten in Rusland. De website is in Rusland niet meer te gebruiken, en ook niet in het buurland Belarus. Het hotelboekingsplatform volgt hiermee Airbnb dat eerder vandaag al bekendmaakte alle activiteiten in Rusland en Belarus op te schorten. Booking.com laat weten zeer bezorgd te zijn over de "vernietigende oorlog in Oekraïne" en "steunt de mensen die lijden".

Ook Heineken neemt maatregelen vanwege de oorlog in Oekraïne. Een woordvoerder bevestigt dat de export van bier naar Rusland wordt stopgezet. Ook wordt van nieuwe investeringen in het land afgezien.

"We zijn geschokt en bedroefd om te zien hoe de tragedie in Oekraïne zich ontvouwt", verklaart de bierbrouwer. "Ons hart gaat uit naar alle getroffen mensen. We staan achter de leiders van de G7 en beschouwen de grootschalige militaire actie van Rusland als een invasie en een niet uitgelokte en volledig ongerechtvaardigde aanval." De lokale productie van bier voor de Russische markt gaat voorlopig wel door. De woordvoerder laat weten dat Rusland minder dan 2 procent van de wereldwijde bierverkoop van Heineken vertegenwoordigt. Het bedrijf benadrukt ook dat het al steun had aangekondigd aan lokale ngo's. Het bedrijf zal 1 miljoen euro doneren voor humanitaire hulp.

In kaart gebracht: het verloop van de oorlog in Oekraïne tot nu toe

Ruim een week geleden begon in Oekraïne een oorlog die Europa op deze schaal al decennia niet meer heeft gezien. Een kerncentrale die onder vuur ligt, dreigende stadsoorlogen, bombardementen en volgens de VN al een miljoen vluchtelingen. We brachten, voor zover dat gaat, afgelopen week in kaart.

'Inname kerncentrale strategie om Oekraïne afhankelijk te maken van Russische energie'

Met de inname van de kerncentrale Zaporizja hebben de Russen nu de controle over 20 procent van de elektriciteitsproductie van Oekraïne.

Het lijkt een bewuste strategie van Rusland om Oekraïne zoveel mogelijk afhankelijk te maken van Rusland voor energie, zegt Georg Zachmann, energie-onderzoeker bij de Brusselse denktank Brueghel. Zachmann heeft jarenlang de Oekraïense overheid geadviseerd op het gebied van energiebeleid.

Deze Russen gaan morgen protesteren: 'Met sommige vrienden wil je niet meer praten'

Deze Russen gaan morgen protesteren: 'Het Rusland van vroeger hebben we al verloren'

Spelers Vitesse en Sparta vormen V van vrede voor aanvang wedstrijd

Voor aanvang van de wedstrijd Vitesse-Sparta hebben de spelers de letter V gevormd en maakten ze met hun vingers de V van vrede, om hun steun te betuigen aan de Oekraïners.

De eigenaar van Vitesse is de Rus Valeri Oyf. Tot vandaag was de club stil over de oorlog in Oekraïne. Maar vanmiddag kwam de club met de verklaring dat "Iedereen bij Vitesse diep is geschokt over de huiveringwekkende situatie in Oekraïne. Onze gedachten zijn bij iedereen in Oekraïne. Elke Vitessenaar hoopt naarstig dat er zo snel mogelijk een vreedzame oplossing gevonden wordt."

Vitesse is een van de vijf clubs in Europa die in handen zijn van een Rus. De andere clubs zijn Chelsea (Roman Abramovitsj, die inmiddels een stap terug heeft gedaan en de club in de verkoop heeft gedaan), Bournemouth (Maxim Demin), AS Monaco en Cercle Brugge (beide in handen van Dmitri Rybolovlev).

ANP
Spelers van Vitesse en Sparta vormen een V

Oud-bokser en burgemeester Vitali Klitsjko heeft boodschap voor Poetin

Zijn bijnaam is Ironfist, en hij is ruim twee meter lang: oud-bokser Vitali Klitsjko, de huidige burgemeester van Kiev. Hij moet het nu niet hebben van zijn vuisten, maar van de boel bij elkaar houden. "Het gaat hier om agressie tegen Europese waarden. Daar moeten we met de hele democratische wereld tegen strijden."

Dodelijk vermoeid, maar zeer strijdbaar zegt hij tegen Nieuwsuur: "De Russen kunnen onze gebouwen innemen, maar nooit de mensen. Kiev, dat zijn geen gebouwen, maar de mensen die hier leven. En die zullen de Russen nooit overwinnen. Nooit had ik gedacht de wapens op te nemen. Maar nu zie ik muzikanten met wapens, acteurs, dokters, iedereen hier wil onze stad verdedigen." En hij heeft een boodschap voor Vladimir Poetin:

Bokser 'Ironfist' Klitsjko is nu burgemeester in Kiev: 'Wij verdedigen de moderne wereld'

Pro-Russische demonstratie in Belgrado

Zo'n 2000 Serviërs zijn in de hoofdstad Belgrado de straat op gegaan om te getuigen van hun steun aan Rusland na de invasie van Oekraïne. In een mars naar de Russische ambassade droegen de deelnemers Russische vlaggen en afbeeldingen van de Russische president Poetin.

Hoewel Servië samenwerkt met de NAVO en graag wil toetreden tot de EU, heeft het land ook al eeuwenlang een nauwe religieuze, etnische en politieke band met Rusland. Veel Serviërs herinneren zich nog hoe de NAVO in 1999 doelen in Servië raakte om een einde te maken aan de Balkanoorlog. Deze actie werd hard veroordeeld door Rusland in de VN-Veiligheidsraad. Rusland is ook een van de landen die Kosovo, dat zich in 2008 afsplitste van Servië, niet als een onafhankelijke staat erkent.

Beelden van de demonstratie op Twitter:

Verwoestingen in dorp Yakovlivka door bombardement

Het dorp Yakovlivka, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Charkov, is volgens de Oekraïense autoriteiten woensdagavond bijna van de kaart geveegd door een Russische luchtaanval. Daarbij zouden zeker drie doden zijn gevallen.

Het bombardement begon woensdagavond om 22.57 uur. Tenminste dertig woningen zijn vernietigd, een kerk bleef gespaard. Tussen het puin is ook vandaag nog naar overlevenden gezocht. Het dorp is voor zover bekend geen militaire doelwit.

De NOS verifieerde de beelden en maakte deze reconstructie van het dorp, voor en na de aanval:

Ingezoomd: dorp Yakovlivka bijna van de kaart geveegd

Kersverse wereldkampioene sprint Leerdam viert titel met Oekraïense coach

Schaatster Jutta Leerdam vierde haar titel op het WK sprint in het Noorse Hamar onder anderen met haar Oekraïense coach Kosta Poltavets. De coach heeft familie in Charkov wonen, een van de steden die onder vuur ligt.

Na haar overwinning rende Leerdam zonder beschermers om haar ijzers het middenterrein op om het goud met haar Oekraïense coach Kosta Poltavets te vieren. "Ik zag hem met tranen in zijn ogen, die kon ik niet alleen laten staan", aldus Leerdam.

Leerdam is blij voor Oekraïense coach en voor zichzelf: 'Deed ook wat met mij'

Rusland blokkeert Facebook

Rusland gaat Facebook blokkeren, maakt de Russische mediawaakhond Roskomnadzor bekend. De maatregel volgt op het besluit van techbedrijven als Facebook-moederbedrijf Meta en Twitter om RT en Sputnik te blokkeren in de EU.

Volgens Rusland wordt hiermee de "vrije informatiestroom en ongehinderde toegang van Russische gebruikers tot Russische media" beperkt. Eerder was Facebook in Rusland al beperkt toegankelijk, maar nu is dus besloten om het sociale netwerk geheel te blokkeren.

De mediawaakhond spreekt uitsluitend over Facebook. Instagram, dat ook onderdeel uitmaakt van Facebook-moederbedrijf Meta, wordt niet genoemd. Volgens het Russische persbureau Tass heeft Roskomnadzor ook de toegang tot Twitter beperkt.

Verkiezingsdebat: 'Oorlog Oekraïne laat zien hoe belangrijk democratie is'

Het NOS NPO Radio 1-verkiezingsdebat over de gemeenteraadsverkiezingen is begonnen en het eerste onderwerp is de oorlog in Oekraïne. De fractievoorzitters van VVD, D66, PvdA en SP benadrukken, allemaal in andere bewoordingen, dat de situatie in Oekraïne duidelijk maakt hoe belangrijk democratie is. Partijen hopen dat burgers nu extra gemotiveerd zijn om op 16 maart naar de stembus te gaan.

Maar Nederlanders maken zich in deze tijd nog steeds zorgen over andere zaken, zoals stijgende huren en energieprijzen, zegt PvdA-fractievoorzitter Ploumen. Over de compensatie van de stijgende energierekening verschillen de regeringspartijen VVD en D66 stevig van mening met de oppositiepartijen SP en PvdA. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen nog harder gestegen, maar het kabinet kan nu nog niet zeggen welke Nederlanders met welk bedrag worden gecompenseerd.

Het kabinet is nu nog bezig te onderzoeken op welke manier dit het beste kan en dat kan nog enkele weken duren. "We willen dat het leed wordt verzacht. Maar het moet wel op de goede plek terechtkomen." De SP vindt het allemaal te lang duren. "De energieprijzen gaan door het dak, mensen kunnen hun boodschappen niet meer betalen." Het debat is hier te volgen.

Chinezen zwijgen op Paralympische Winterspelen over oorlog in Oekraïne

Een maand nadat het olympisch vuur werd ontstoken is het nu de beurt aan de paralympiërs. Russen en Belarussen zijn niet welkom bij de Spelen in Peking. Over de oorlog in Oekraïne willen Chinese organisatoren en deelnemers weinig kwijt.

Scandinavische organisatie doneert dertig ambulances

De Scandinavische organisatie Falck A/S heeft dertig ambulances gedoneerd aan Oekraïne en buurlanden om gewonde Oekraïners en vluchtelingen te kunnen behandelen:

AFP
Een man staat naast ambulances in de Deense stad Ringsted

Krant van Russische Nobelprijswinnaar verwijdert alle inhoud over oorlog

Novaja Gazeta, een van de laatst overgebleven onafhankelijke kranten in Rusland, heeft alle inhoud over de oorlog in Oekraïne verwijderd. "De censuur is nu veranderd in dreigementen met strafrechtelijke vervolging van journalisten en burgers die informatie verspreiden over militaire activiteiten die anders is dan de persberichten van het ministerie van Defensie", schrijft de krant op Twitter. "Daarom verwijderen we alle inhoud over dit onderwerp."

Novaja Gazeta is de krant van hoofdredacteur Dmitri Moeratov. Hij won vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij zich hard gemaakt had voor de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in zijn land. Bij de uitreiking van de vredesprijs in Oslo waarschuwde Moeratov nog voor een oorlog in Oekraïne.

Volgens hem worden politici die bloedvergieten willen voorkomen in Rusland als zwakkelingen gezien. Dreigen met oorlog zou patriottisch zijn.

Autoriteit Nucleaire Veiligheid: geen verandering gemeld in stralingsniveau

Er is geen verandering gemeld in het stralingsniveau bij de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne, meldt de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Bij gevechten rond de centrale brak vannacht brand uit in een van de gebouwen.

"We begrijpen dat sommige mensen zich zorgen maken bij het horen van de berichten over schoten en brand bij een kerncentrale", schrijft de ANVS, die vanwege de ontwikkelingen in contact staat met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en het RIVM.

De ANVS benadrukt in een verklaring op zijn website dat een ongeval in een kerncentrale in Oekraïne niet kan leiden tot stralingsniveaus in Nederland waarbij directe maatregelen als evacueren, schuilen of het slikken van jodiumtabletten nodig zijn. "De afstand van Nederland tot Oekraïne is zodanig groot dat dit niet nodig is."

Omwonenden Zaporizja willen weg na de beschietingen bij kerncentrale

Franse verslaggever in Zaporizja: 'Ineens willen mensen hier nu weg'

AEX keldert op de beurs, grote zorgen om Oekraïne

De Amsterdamse effectenbeurs is vandaag diep in het rood geëindigd. De belangrijkste graadmeter AEX zakte met bijna 4,8 procent tot 671 punten. ING was opnieuw een van de grootste dalers met een min van 9,7 procent.

Beleggers dumpten massaal hun aandelen na de Russische aanval van afgelopen nacht op de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. Zij maken zich grote zorgen over het verloop van de oorlog. Ook andere graadmeters in Europa zakten flink, terwijl de prijzen van tal van grondstoffen en olie juist fors opliepen.

De laatste keer dat de AEX onder de 700 punten sloot, was op 19 mei 2021. In november vorig jaar sloot de AEX nog op een record van 830 punten.

BBC staakt journalistieke activiteiten in Rusland

De Britse omroep BBC staakt voorlopig alle journalistieke activiteiten in Rusland. Dit besluit volgt op de in Rusland aangenomen wetgeving die het bedrijven van onafhankelijke journalistiek criminaliseert, schrijft de omroep in een verklaring die op Twitter is gedeeld. De Russische autoriteiten hebben besloten om de straffen op het verspreiden van 'desinformatie' aan te scherpen. Hier staat nu een maximale gevangenisstraf van 15 jaar op.

"De veiligheid van onze medewerkers staat voorop en we willen hen niet blootstellen aan het risico op strafvervolging puur vanwege het werk dat ze doen. We blijven ons inzetten om nauwkeurige, onafhankelijke informatie beschikbaar te maken voor de hele wereld, inclusief de miljoenen Russen die onze nieuwsdiensten gebruiken. Onze journalisten in Oekraïne en over de hele wereld zullen verslag blijven doen van de invasie van Oekraïne."

Ook andere buitenlandse journalisten keren terug naar hun thuisland. NOS-correspondent in Rusland Iris de Graaf maakte vandaag ook bekend dat ze naar Nederland is teruggekeerd.

Burgemeester Marioepol: 'Dringend militaire hulp nodig'

De stad Marioepol zit zonder water, verwarming en elektriciteit en het voedsel raakt op. De stad ligt al vijf dagen onder vuur van de Russen en heeft dringend militaire hulp nodig. Dit heeft de burgemeester van de belegerde havenstad in het zuidoosten van Oekraïne zojuist op televisie gezegd.

Burgemeester Vadym Bojtsjenko deed ook een oproep voor een humanitaire doorgang waarmee burgers geëvacueerd moeten worden. "We worden gewoon vernietigd", zei hij.

Onduidelijkheid over derde onderhandelingsronde

Oekraïne wil nog komend weekend een derde gespreksronde houden met Rusland. Een woordvoerder van de Oekraïense president Zelensky zei vandaag dat er voortdurend contact is met de Russen en dat de nieuwe gesprekken zaterdag of zondag zouden kunnen plaatsvinden, meldt persbureau AFP. Het is nog wachten op een reactie van de Russen, zei de onderhandelaar.

Het kantoor van de Duitse bondskanselier Scholz meldde eerder dat er pas na het weekend een nieuwe overlegronde komt. Scholz heeft daarover contact gehad met de Russische president Poetin.

Gisteren vond het tweede overleg plaats in de regio Brest in Belarus. Toen maakten de delegaties afspraken over vluchtroutes voor burgers in oorlogsgebied. Beide partijen meldden toen dat er snel een nieuwe ronde van onderhandelingen zou komen.

Straatnaam Russische ambassade Riga wordt 'Onafhankelijk Oekraïne Straat'

De Letse hoofdstad Riga gaat de naam van de straat waar de Russische ambassade is gevestigd, veranderen in "Onafhankelijk Oekraïne Straat". Dat heeft partijcoalitie van Riga vandaag besloten. Deze aankondiging komt na een vergelijkbaar besluit gisteren in Vilnius, de hoofdstad van buurland Litouwen. Daar verandert de straatnaam van de Russische ambassade in de "Helden van Oekraïne Straat".

Ook in de Baltische staten is de Russische agressie sterk veroordeeld. En de ontwikkelingen in Oekraïne worden met argusogen gevolgd. "De vrede in Europa van de afgelopen dertig jaar is in gevaar", zei Mantas Adomenas, de viceminister van Buitenlandse Zaken van Litouwen onlangs tegen Nieuwsuur.

Verslaggevers over opvang van Oekraïners: 'Heel het land is gemobiliseerd'

Aan de grenzen van Oekraïne hebben buurlanden in korte tijd een indrukwekkende operatie op poten gezet om de vluchtelingen op te vangen. Maar ook in Oekraïne zelf steken ze de handen uit de mouwen om ontheemden te helpen. Onze verslaggevers nemen je mee.

'Heel het land is gemobiliseerd', onze verslaggevers over de opvang van Oekraïners

Dringend advies Buitenlandse Zaken om niet naar Rusland te gaan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Rusland aangepast. Er wordt nog steeds dringend geadviseerd om niet naar Rusland te reizen als het niet noodzakelijk is. Het ministerie geeft reizigers nu een extra waarschuwing, omdat de situatie in het land wordt "met de dag onzekerder" wordt.

Zo is toegevoegd dat internationaal betalingsverkeer niet altijd mogelijk is. De beschikbaarheid van medische voorzieningen is daardoor onzekerder geworden. Bovendien zijn directe vluchten tussen Rusland en de Europese Unie niet meer mogelijk.

Het advies om alleen naar Rusland te gaan voor noodzakelijke reizen gold al sinds eind februari. Voor het gebied langs de Oekraïense grens en de Noord-Kaukasus (Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië) geldt al langer een rood reisadvies: niet reizen.

Ook voor Belarus is het reisadvies aangepast. Het land was tot vandaag nog grotendeels oranje, maar is nu helemaal rood gekleurd. "Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe", schrijft het ministerie op zijn site. De situatie in het land is door de oorlog in het buurland "onvoorspelbaar en gevaarlijk". Mensen die er al zijn, kunnen volgens het ministerie het beste vertrekken.

In verdachte tas bij Russische consulaat zat brandbare vloeistof

In de rugzak die gisteravond werd gevonden bij het Russische consulaat in Den Haag zat een brandbare vloeistof. Om wat voor vloeistof het gaat, kon een politiewoordvoerder niet zeggen, meldt Omroep West. "Dat maakt deel uit van het onderzoek."

Russen aan de Spaanse Costa's in de problemen door de oorlog

Russen in de knel aan de Spaanse Costa's: 'We proberen de vrede te bewaren'

Amerikaanse ambassade: 'Aanval op kerncentrale was oorlogsmisdaad'

De Amerikaanse ambassade in Oekraïne noemt de aanval op een kerncentrale een oorlogsmisdaad. De ambassade plaatste een tweet na de Russische inname van de kerncentrale van Zaporizja. Daarin stelde de Amerikaanse vertegenwoordiging dat de Russische president Poetin met de actie "zijn schrikbewind een stap erger heeft gemaakt".

Russische militairen namen de kerncentrale Zaporizja bij de plaats Energodar vanochtend in. Een van de zes reactorgebouwen zou zijn beschadigd en ook brak brand uit in een trainingscomplex. Twee andere reactoren zijn uit voorzorg losgekoppeld. Volgens de atoomwaakhond IAEA zijn er geen verhoogde stralingsniveaus in de buurt geconstateerd.