Roman Abramovitsj krijgt applaus op de tribune bij Chelsea
NOS Voetbal

Russische clubeigenaren: eentje heeft haast, de rest houdt zich stil

Sport en politiek moet je scheiden. Van die opvatting, tot voor kort de standaardreactie van sportbonden en clubs in netelige situaties, is deze week in veel bestuurskamers afscheid genomen. Ook als de financiële gevolgen groot waren.

Zo bedankte de Europese voetbalbond UEFA voor de vele miljoenen van Gazprom, verscheurde Manchester United een lucratieve deal met Aeroflot en deed Formule 1-team Haas datzelfde met het contract met hoofdsponsor Uralkali. En zo zijn er nog veel meer clubs, bonden en ook sporters die niet mis te verstane statements maakten na de Russische inval in Oekraïne.

Maar dat gebeurde (nog) niet bij Vitesse, AS Monaco, Cercle Brugge en Bournemouth. Het zijn vier van de vijf Europese voetbalclubs die volledig in Russische handen zijn. Ondanks toenemende druk van buitenaf om stelling te nemen, blijft het stil bij die clubs.

Europese clubs met een Russische eigenaar

Chelsea Roman Abramovitsj
Bournemouth Maxim Demin
AS Monaco Dmitri Rybolovlev
Cercle Brugge Dmitri Rybolovlev
Vitesse Valeri Ojf

Chelsea, de vijfde en grootste club met een Russische eigenaar, bracht wel enkele persberichten naar buiten. Niet om het optreden van Vladimir Poetin te veroordelen, maar om te laten weten dat Roman Abramovitsj een stap terugdoet als eigenaar en dat de club in de verkoop staat.

Abramovitsj heeft haast

Er lijkt bovendien haast te worden gemaakt met de verkoop. Dat blijkt wel uit de opmerking van Hansjörg Wyss dat hij al een aanbieding heeft gekregen om Chelsea over te nemen. De 86-jarige Zwitser voegde er zelfs doodleuk aan toe dat Abramovitsj ook al zijn huizen per direct in de verkoop heeft gedaan.

De aangekondigde westerse sancties zijn de reden van die haast. Door afstand te doen van Chelsea hoopt Abramovitsj de club te beschermen en mogelijk nog een deel van zijn bezit veilig te stellen. Ook moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat Poetin hem te verstaan heeft gegeven dat het bezitten van een Premier League-club niet meer te rijmen valt met een pro-Russische mening.

Fans van Chelsea steunen Oekraïne tijdens de League Cup-finale tussen Chelsea en Liverpool

Het is niet duidelijk hoe de verhoudingen tussen Abramovitsj en Poetin op dit moment zijn. Abramovitsj heeft zich daarover niet uitgesproken en het statement van de club luidde als volgt: "De situatie in Oekraïne is afschuwelijk en verwoestend. De gedachten van Chelsea zijn bij iedereen in Oekraïne. Iedereen bij de club bidt voor vrede."

Summier in de communicatie

Dat is overigens al heel wat meer dan wat de andere vier clubs die in Russische handen zijn erover kwijt willen. Vitesse is zeer summier in de communicatie. En dat is bij Bournemouth, AS Monaco en Cercle Brugge niet anders.

Die laatste twee clubs zijn eigendom van Dmitri Rybolovlev. Van hem is bekend dat hij het al ruim een decennium niet goed meer kan vinden met Poetin. Bovendien heeft Rybolovlev naar eigen zeggen sinds 2010 geen financiële belangen meer in Rusland.

Dmitri Rybolovlev, eigenaar van AS Monaco en Cercle Brugge

Dat mag zo zijn, maar zijn naam duikt wel - net als die van Abramovitsj en vele andere Russen - op in de 'Putin Accountability Act', een door de Verenigde Staten opgestelde lijst van personen voor wie de sancties in dat land gelden.

Het is dus toch heel goed mogelijk dat Monaco en Cercle Brugge al snel serieuze financiële gevolgen zullen ondervinden van de oorlog. Dat geldt sowieso voor Everton, dat woensdag alle banden verbrak met geldschieter Alisher Usmanov, die ook op de lijst staat.

Wat de financiële consequenties zijn voor Bournemouth en Vitesse is nog het minst duidelijk. De namen van Maxim Demin en Valeri Ojf worden vooralsnog nergens expliciet genoemd. Zelf zegt Vitesse dat het geen veranderingen in de financiële situatie voorziet.

Protest van tegenstanders

Maar belangrijker nog dan de financiële zekerheid is de kant die een club kiest in de oorlog. Door daarover geen uitspraken te doen, blijft dat op z'n minst twijfelachtig. Het is de vraag hoelang dat houdbaar is.

AS Monaco stuitte afgelopen zondag al op het eerste teken van verzet. Reims verscheen vijf minuten te laat aan de aftrap voor het duel met Monaco om steun te betuigen aan Oekraïne.

Het is niet uitgesloten dat meer en steviger protest volgt van tegenstanders van de 'Russische' clubs. Zeker nu de sportwereld door heeft dat het wel degelijk krachtige signalen kan afgeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl