Pro Shots
NOS Voetbal

Zorgen en voorzichtigheid bij Russen van Vitesse: 'Tijden van hoge spanningen'

Nu de Russen zijn binnengevallen in Oekraïne, wordt er ook kritisch gekeken naar de Russische eigenaren van Vitesse. Waar eigenaar Roman Abramovitsj afgelopen zaterdag een stap terug deed bij Chelsea, bleef het behoorlijk stil in Arnhem.

Er werd door de voetbalclub voor het weekend een zeer summiere verklaring de wereld in geslingerd. Bij elke vraag die betrekking heeft op de kwestie met de Russische eigenaar, wordt sindsdien gerefereerd aan deze drie zinnen:

"Als Vitesse volgen wij, net als iedereen, de huidige ontwikkelingen. De club functioneert normaal en richt zich op de sportieve prestaties in de competities waar het deel van uitmaakt. De club verkeert in financieel stabiele omstandigheden en op dit moment voorzien we geen significante gevolgen voor Vitesse."

150 miljoen euro

De buitenlandse inmenging begon toen de Georgiër Merab Jordania in augustus 2010 verkondigde Vitesse binnen drie jaar kampioen te willen maken. Hoewel dat er nooit van gekomen is en Vitesse sindsdien een paar keer van eigenaar gewisseld is, werd er zonder morren een slordige 150 miljoen euro in de club geïnvesteerd.

Voormalig eigenaar Alexander Chigirinskiy werd zelden in Arnhem gespot. Eén van de weinige weetjes over de huidige eigenaar Valeri Ojf is het saillante gegeven dat hij in Oekraïne geboren is. Er zit ook nog een Rus in de driekoppige raad van commissarissen, gevormd door Ojf, Henk Parren en Andrey Soloviev.

Pro Shots
Valeri Oyf, eigenaar van Vitesse, in stadion Gelredome (tweede van links)

Laatstgenoemde is de eerste die nu wat van zich laat horen. Hij maakt zich zorgen. "Zoals veel Russische staatsburgers heb ik ook wat Oekraïens bloed in me. En persoonlijk maak ik me zeer veel zorgen over de recente ontwikkelingen, net als de meeste mensen over de hele wereld."

Geen keuze

Soloviev: "Ik ben ook van mening dat we allemaal heel voorzichtig moeten zijn met wat we zeggen en doen, zeker in tijden van hoge spanningen", zo laat hij aan de NOS weten. Verder verwijst hij weer naar de persafdeling van de club, die nog steeds niets communiceert.

Supporters en clubiconen worstelen intussen met hun gevoelens over de Russische eigenaren. "Als we die eigenaren niet hadden gehad, waren we failliet geweest", is Theo Janssen duidelijk. De voormalige middenvelder en huidige jeugdtrainer van de Arnhemmers benadrukt dat de club destijds geen andere keuze had.

Theo Janssen over de Russische eigenaren van Vitesse:

Janssen: 'Als we die eigenaren niet hadden gehad, was Vitesse failliet geweest'

Columnist en Vitesse-supporter Marcel van Roosmalen ziet de Russen liever vandaag dan morgen uit Arnhem vertrekken. "Vitesse is al jaren een speelbal in Russische geldstromen."

"Ik gun Vitesse andere bewindvoerders dan de huidige, die in oorlogstijd niet verder komen dan de mededeling dat de financiële toestand nog steeds stabiel is. Laat Valeri Ojf de club teruggeven aan Arnhem en laat deze oorlog een aanleiding zijn om het bezit van voetbalclubs te verbieden. Weg met zogenaamde weldoeners."

Columnist en Vitesse-suppoters Marcel van Roosmalen over de Russische geldstromen bij Vitesse:

Korte Corner: Vitesse is al jaren een speelbal in Russische geldstromen

Roderik van Veelen is al zijn hele leven aanhanger van Vitesse. En de laatste jaren tevens voorzitter van de supportersvereniging. "Het is de taak van de club, de sponsors en de zakelijke partners om zich nu uit te spreken", vindt hij.

Van Veelen ondervond ook dat de meeste supporters niet weten hoe het verder moet met de Russen in Arnhem. "Rond de thuiswedstrijden tegen Rapid Wien en NEC heb ik heel veel fans gesproken. Iedereen heeft uiteraard wel zijn mening over de oorlog. Maar hoe de club dan moet handelen naar zijn Russische eigenaren toe, vinden ze toch een ver-van-mijn-bed-show."

Roze wolk

Gedreven door foute miljoenen of niet, intussen maakt Vitesse wel een van de beste seizoenen uit de clubhistorie door. Keurig in de subtop van de eredivisie en in Europa doorgedrongen tot de laatste zestien in de Conference League. AS Roma komt op bezoek, de club van José Mourinho.

"Wat dat betreft leven we op een roze wolk. We hebben zelfs de derby tegen NEC dit seizoen twee keer gewonnen", zegt Van Veelen. "Hoe gek het ook klinkt, de trouwe supporters voelen de sentimenten die nu rond de eigenaren opspelen niet."

ANP
Vreugde bij Dominik Oroz na zijn treffer tegen NEC

Ooit waren ze net zo blij als Janssen, dat de club van de ondergang werd gered. En dan maakt het bijna niet meer niet uit door wie. Bovendien, een oordeel vellen is moeilijk omdat niet helemaal duidelijk is hoe alle lijntjes bij die Russen lopen.

Feit is wel dat Vitesse de situatie nu met de dag troebeler maakt door niet naar buiten te treden en zijn verantwoordelijkheid te nemen met de inhoudelijke toelichting waar de buitenwereld in deze tijd van oorlog om vraagt.

Het voetbal gaat intussen gewoon door, alsof er niets aan de hand is. Van Veelen refereert aan de eerste drie regels van een liedje, dat al jaren op de tribunes wordt gezongen. En nu misschien zelfs iets harder, omdat het sportief zo goed gaat. "Met of zonder Russen. Onze clubliefde is echt. Nee, daar komt niemand tussen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl