Vitesse wint ook tweede Gelderse derby, NEC-treffer opgedragen aan Oekraïne

Bekijk de samenvatting van Vitesse-NEC

Vitesse heeft ook de tweede Gelderse derby van dit seizoen gewonnen. In eigen stadion waren de Arnhemmers met 4-1 te sterk voor NEC. Verdedigers Danilho Doekhi (één treffer) en vooral Dominik Oroz (twee goals) waren goud waard voor de Arnhemmers.

Het bleke NEC kwam nog wel op voorsprong door Dinamo Kiev-huurling Mikkel Duelund, die na zijn doelpunt aandacht vroeg voor de oorlog in Oekraïne.

Mikkel Duelund, huurling van Dinmo Kiev, maakt het vredesteken na zijn 1-0 in de derby tegen Vitesse.

De 58ste Gelderse derby werd gespeeld zonder uitsupporters, een uitvloeisel van de derby eerder dit seizoen in Nijmegen. Die wedstrijd (1-0 voor Vitesse door een treffer van Nikolai Baden Frederiksen) zal vooral herinnerd worden door het instortende uitvak.

Na de wedstrijd braken echter ook massale rellen uit rond het stadion, reden voor de Arnhemse veiligheidsdriehoek om uitpubliek te weigeren. Of het kwam door het lege uitvak of niet, maar de eerste helft leek in de verste verte niet op de burenruzies uit het verleden.

Vitesse had de bal, maar deed daar weinig mee. De grootste kans was vlak voor rust, toen Matus Bero volledig vrijgelaten werd maar de bal tien centimeter over het doel kopte.

Duelund scoort en denkt aan Kiev

NEC bakte er helemaal niets van in de eerste helft, maar na rust stond het toch opeens 1-0 voor de bezoekers. Bij zo'n beetje de eerste Nijmeegse aanval kopte Eli Dasa - donderdag nog de grote uitblinker tegen Rapid Wien - de bal zomaar in de voeten van de net ingevallen Mikkel Duelund, die de bal rustig in het hoekje plaatste.

De Deen wordt gehuurd van Dinamo Kiev en gebruikte het moment na zijn eerste treffer in de eredivisie om zijn gedachten over de oorlog in Oekraïne kenbaar te maken.

Duelund roept op tot eenheid en actie in Oekraïne: 'Het moet nu stoppen'

Even werd het stil in het stadion, maar verdedigers Danilho Doekhi en Dominik Oroz stelden binnen de kortste keren orde op zaken.

Eerst kopte de geheel vrijgelaten Doekhi een corner vanaf rechts van Dasa in de verre hoek en twee minuten later kopte Oroz de 2-1 tegen de touwen na een indraaiende hoekschop vanaf de andere kans door Dasa.

NEC liet zich niet kennen en kreeg meteen een levensgrote kans via Jonathan Okita, maar die stuitte op doelman Jeroen Houwen.

Onvervalste Fallrückzieher

Het leek de aanzet voor een spannende slotfase, maar zover kwam het niet door een even fraaie als curieuze derde Arnhemse treffer. Weer was het Oroz die mocht juichen, nadat hij zijn omhaal in de kruising had zien verdwijnen.

Dat klinkt spectaculairder dan het was, want de Oostenrijker raakte de bal niet eens helemaal lekker.

Dominik Oroz schiet Vitesse met een onvervalste Fallrückzieher op 3-1 tegen NEC.

Kersverse vader Thomas Buitink maakte diep in blessuretijd het Arnhemse feest compleet. De aanvaller miste het feestje van donderdag tegen Rapid Wien vanwege de geboorte van zijn dochter, maar zal vanavond dubbel feest kunnen vieren.

Na gerommel in de Nijmeegse defensie kon hij de bal simpel in het doel schuiven: 4-1.