liveblog
NOS NieuwsAangepast

Visa en Mastercard doen Rusland in de ban • Zelensky bedankt EU voor verblijfstatus Oekraïners

liveblog gesloten

Zelensky: 'Elon Musk stuurt extra internetontvangers Starlink'

SpaceX-eigenaar Elon Musk gaat volgens de Oekraïense president Zelensky extra ontvangers leveren voor zijn satellietnetwerk Starlink. Daarmee kan breedbandinternet ontvangen worden op plekken waar internet via de kabel niet mogelijk is. De ontvangers zijn bedoeld voor steden die flink geraakt zijn door Russische aanvallen, tweet de president.

Musk zei eerder deze week dat Starlink het enige niet-Russische communicatiesysteem is dat nog werkt in een aantal delen van Oekraïne. Hij wees erop voorzichtig te zijn met het plaatsen van ontvangers omdat ze een doelwit kunnen worden van aanvallen.

278 gestrande Oekraïners door KLM opgehaald uit Dominicaanse Republiek

278 Oekraïense vakantiegangers zijn door KLM opgehaald in de Dominicaanse Republiek. Vanwege de oorlog is terugkeren naar hun land niet mogelijk. Vandaag zijn de reizigers op luchthaven Schiphol aangekomen, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij tegen NH Nieuws.

Volgens het Dominicaanse ministerie van Toerisme zijn in totaal zo'n 1900 Oekraïners gestrand op het eiland. De regering heeft gezegd dat ze in hotels mogen blijven tot ze zeker zijn van repatriëring.

Op het eiland zijn volgens de Dominicaanse regering ook nog eens 15.000 Russische toeristen. De overheid is over hun terugvlucht in overleg met Russische touroperators.

Visa en Mastercard doen Rusland in de ban

Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard staken hun activiteiten in Rusland. Alle creditcards die in het land zijn uitgegeven, werken niet langer in het buitenland. Ook werken alle creditcards uit het buitenland niet meer in Rusland.

"We betreuren de impact die dit zal hebben op onze gewaardeerde collega's en op de klanten, partners, verkopers en kaarthouders die we in Rusland bedienen. Deze oorlog en de voortdurende bedreiging van vrede en stabiliteit vragen om een reactie in overeenstemming met onze waarden", zegt topman Al Kelly van Visa.

Canada: "Vertrek uit Rusland nu het nog kan"

De regering in Canada heeft haar inwoners opgeroepen om niet naar Rusland te reizen vanwege de oorlog met Oekraïne. Wie nog in Rusland is wordt aangeraden te vertrekken "nu het nog mogelijk is".

"Het aantal vluchten wordt extreem beperkt en het vermogen van onze ambassade om consulaire diensten in Rusland te verlenen, kan ernstig worden beperkt", zegt het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken in een reisadvies. Net als andere westerse landen heeft Canada brede sancties opgelegd aan Rusland nadat het Oekraïne binnenviel.

Zelensky bedankt EU voor verblijfstatus Oekraïners en financiële steun

De Oekraïense president Zelensky bedankt voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie voor het besluit om Oekraïense vluchtelingen een speciale verblijfstatus te geven. Afgelopen week werden de EU-lidstaten het eens over een beschermingsregeling voor Oekraïners, waarmee ze drie jaar in Europa mogen verblijven zonder dat zij asiel hoeven aan te vragen. Verder zegt Zelensky dankbaar te zijn voor financiële steun uit Europa, die nu bedoeld is om te zorgen voor fatsoenlijke leefomstandigheden voor Oekraïners.

Shell: winst op Russische olie gaat naar hulp aan Oekraïne

De winst die Shell maakt op een partij goedkoop ingekochte Russische olie gaat naar humanitaire hulp aan Oekraïne, zegt het bedrijf na felle kritiek op het nieuws dat Shell met flinke korting 725.000 vaten Russische ruwe olie heeft gekocht. Op Twitter schrijft Shell dat veel mensen dagelijks rekenen op de brandstoffen van Shell en dat uit aanvoer uit alternatieve bronnen zo veel tijd zou kosten dat de bevoorrading ontregeld zou raken.

Shell herhaalt dat het bedrijf met ontsteltenis heeft kennisgenomen van de invasie en dat het daarom de samenwerking met het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft opgezegd, net als zijn betrokkenheid bij gaspijpleiding Nord Stream 2. Het bedrijf benadrukt constant met overheden te overleggen over de gevolgen van de oorlog voor de brandstofvoorziening en zegt dat die niet worden gegarandeerd als van de ene op de andere dag de toevoer van olie en gas uit Rusland wegvalt.

Volgens Shell was het een moeilijk besluit om de Russische vaten ruwe olie te kopen. "We hebben dit besluit niet lichtvaardig genomen en begrijpen de intensiteit van de gevoelens hieromtrent." De winst die de partij olie oplevert gaat volgens Shell dus naar een speciaal fonds. In overleg met hulporganisaties wordt besloten waar het geld het best ingezet kan worden voor hulp aan slachtoffers van de oorlog.

Turkije en VS willen 'gecoördineerd' reageren op oorlog in Oekraïne

NAVO-landen Turkije en de VS willen op een "gecoördineerde" manier een diplomatieke oplossing vinden voor de crisis in Oekraïne. Dat staat in een persverklaring die het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken naar buiten heeft gebracht na een bezoek van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Wendy Sherman.

In de verklaring staat ook dat de landen de soevereiniteit van Oekraïne ondersteunen, en dat ze Rusland oproepen de "onacceptabele aanval" te beëindigen.

In Volodymyr staat iedereen op scherp

In het Oekraïense stadje Volodymyr dicht bij de Poolse grens, met ruim 35.000 inwoners, laten de Russen hun eerste sporen na. "Het is hier heel rustig, er zijn deze week alleen raketten neergekomen", zegt een inwoner. In het begin dachten de mensen dat in een klein provinciestadje dicht bij de Poolse grens het leven rustig zou zijn en er weinig zou veranderen. "Maar de oorlog is hier naar binnen gekropen", zegt Europa-correspondent Saskia Dekkers.

In Volodymyr staat iedereen op scherp

Evacuaties op dag 10 van de oorlog in Oekraïne in beeld

De tiende dag van de oorlog in Oekraïne stond in het teken van evacuaties. In de belegerde havenstad Marioepol mislukte de poging om inwoners naar veiliger gebied te brengen. Wel zijn ongeveer 400 mensen geëvacueerd uit Volnovacha en omliggende dorpen, zo'n 65 kilometer ten noorden van Marioepol.

In Irpin, een buitenstad van Kiev, zijn burgers door het leger geëvacueerd, net als de afgelopen dagen. Het stadje is deels verwoest door de Russen.

In de westelijke stad Lviv stapten gevluchte Oekraïners op de trein naar Polen, dat volgens de laatste cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie nu zo'n 1,3 miljoen Oekraïners opvangt. De verwachting is dat dat aantal dit weekend stijgt tot zeker 1,5 miljoen mensen.

  • AFP
    De evacuatie van mensen uit Irpin, een voorstad van Kiev
  • AFP
    Vluchtelingen steken een verwoeste brug over in Irpin
  • AFP
    Het Oekraïense leger evacueert bewoners uit Irpin
  • AFP
    Vluchtelingen op het treinstation in de westelijke stad Lviv
  • AFP
    Vluchtelingen stappen in de trein naar Polen

Oekraïne: ruim 100.000 mensen sluiten zich aan bij Oekraïense troepen

Sinds de Russische invasie hebben zich volgens de Oekraïense regering meer dan 100.000 mensen vrijwillig aangesloten bij de Oekraïense troepen. Dat zegt de Oekraïense onderminister van Defensie, Hanna Maliar, tegen het Oekraïense persbureau Unian. Het aantal dat ze noemt valt niet onafhankelijk te verifiëren, wel zien verslaggevers in en rond Oekraïne met enige regelmaat mensen naar Oekraïne trekken om mee te vechten tegen het Russische leger. Onderminister Maliar zegt dat de vrijwilligersbataljons worden geïntegreerd in de Oekraïense defensie.

16.000 mensen demonstreren in Parijs tegen oorlog

Ook in Parijs zijn weer duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Russische invasie van Oekraïne. Met spandoeken en protestborden met daarop leuzen als "Stop de oorlog" en "Steun Oekraïne" kwamen vanmiddag zo'n 16.000 betogers samen in het centrum van de Franse hoofdstad.

Zo'n 40 organisaties hadden opgeroepen tot het protest. Ook de Parijse burgemeester Hidalgo, presidentskandidaat namens de socialisten, en Yannick Jadot van De Groenen liepen mee.

Niet alleen in Parijs werd er betoogd tegen de oorlog in Oekraïne. In het hele land waren ruim honderd protestacties en in totaal waren volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken meer dan 40.000 mensen op de been.

Duizenden mensen kwamen samen in het centrum van Parijs

Blinken ontmoet Oekraïense ambtsgenoot bij Poolse grens

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en zijn Oekraïense ambtgenoot Koeleba hebben elkaar ontmoet bij de grensovergang tussen Polen en Oekraïne. De twee spraken over de levering van wapens aan Oekraïne, en over de strafmaatregelen die Rusland van de rest van de wereld moeten isoleren.

Koeleba herhaalde de vraag om meer wapensteun. "Oekraïne zal deze oorlog uiteindelijk winnen", zei hij. "Maar de internationale gemeenschap moet meer hulp bieden om het conflict te beëindigen." Oekraïne heeft vooral straaljagers en luchtafweergeschut nodig, zei Koeleba.

Blinken bezocht eerder vandaag ook een Pools centrum waar vluchtelingen uit Oekraïne terechtkunnen. In Polen worden volgens de laatste cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie nu zo'n 1,3 miljoen Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

Oekraïne: maandag nieuw gesprek met Rusland

Rusland en Oekraïne gaan maandag opnieuw met elkaar praten, zegt de Oekraïense onderhandelaar David Arakhmia. Het is de derde gespreksronde tussen de landen sinds het begin van de invasie op 24 februari. De Russische onderhandelaars zeggen alleen dat er mogelijk maandag weer gesprekken zullen zijn, maar stellen het met minder zekerheid dan Oekraïne.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat de pogingen van de Oekraïense president Zelensky om NAVO-steun te krijgen de gesprekken bemoeilijken. Rusland is volgens hem wel klaar voor een derde gespreksronde.

Afgelopen donderdag spraken Oekraïne en Rusland in de tweede gespreksronde af dat er een humanitaire corridor zou komen bij Marioepol en Volnovacha, om burgers veilig die steden uit te krijgen. Vooralsnog is de evacuatie uit Marioepol mislukt, volgens Oekraïne omdat Rusland de stad bleef bestoken. Uit Volnovacha en omliggende dorpen zijn zo'n 400 mensen weggehaald.

Derk Sauer wil The Moscow Times vanuit Nederland gaan maken

Een kernteam van The Moscow Times hoopt binnenkort vanuit Nederland te kunnen werken. Dat zegt oprichter en uitgever Derk Sauer tegen Nieuwsuur. "Onze journalisten willen per se door. We hebben heel lang gesproken en besloten om in ieder geval de mensen naar Nederland te brengen die elke dag de site maken."

Aanleiding voor het vertrek van de redacteuren naar Nederland, is de introductie van nieuwe wetgeving, waardoor journalisten vervolgd kunnen worden als het Kremlin vindt dat zij nepnieuws verspreiden. In de nieuwe wet, die president Poetin gisteren heeft ondertekend, staat dat iedereen die bewust "valse informatie" over de oorlog verspreidt voortaan tot 15 jaar cel riskeert.

Ook andere internationale media, waaronder de Duitse omroepen ARD en ZDF, de Britse BBC, het Amerikaanse CNN en ook de NOS, besloten deze week hun werkzaamheden in Rusland geheel of gedeeltelijk te staken vanwege de nieuwe wet.

Evacuatie uit Marioepol mislukt: 'Wacht nog even, er zijn nu beschietingen'

De evacuatie van burgers uit de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol is mislukt. Volgens de Oekraïense autoriteiten bleef het Russische leger de stad bestoken met aanvallen; later kondigde Rusland formeel aan de aanvallen te hervatten.

Evacuatie uit Marioepol mislukt: 'Wacht nog even, er zijn nu beschietingen'

Israëlische premier onderweg naar Berlijn na gesprek Poetin

De Israëlische premier Bennett is vanuit Moskou onderweg naar Berlijn voor overleg met de Duitse bondskanselier Scholz, die hij enkele dagen geleden al ontving in Israël. Die aankondiging doet zijn kantoor kort na een onverwacht bliksembezoek van Bennett aan Moskou, waar hij in het Kremlin met president Poetin sprak over de situatie in Oekraïne.

Bronnen zeggen tegen Israëlische media dat dat gesprek drie uur heeft geduurd. De bespreking tussen Bennett in Poetin vond plaats in nauw overleg met Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Ook staat Bennett volgens zijn woordvoerder in voortdurend contact met Oekraïne. Na het gesprek met Poetin zou Bennett ook hebben gebeld met de Oekraïense president Zelensky.

Israël, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten, heeft een grote Russische gemeenschap en voert ook in het kader van de oorlog in buurland Syrië regelmatig overleg met Rusland. De Israëlische regering heeft relatief goede betrekkingen met zowel Rusland als Oekraïne. Bennett sprak zich enkele dagen geleden al uit tegen de Russische invasie in Oekraïne en zou door de Oekraïense president Zelensky gevraagd zijn om te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne.

Het gesprek tussen Bennett en Poetin zou zijn bijgewoond door de Israëlische minister van Huisvesting Elkin, die afkomstig is uit de Oekraïense stad Charkov en geldt als een Poetin-expert. Eerder was hij ook betrokken bij ontmoetingen van Poetin en Bennetts voorganger Netanyahu.

Ook Puma en Prada vertrekken voorlopig uit Rusland

Het Duitse sportmerk Puma heeft alle winkels in Rusland gesloten en het contract met de basketbalbond opgeschort. Ook luxemerk Prada trekt zich voorlopig terug uit Rusland. De bedrijven doen dat in verband met de Russische invasie van Oekraïne.

"Onze belangrijkste zorg is voor alle collega's en hun families die zijn getroffen door de tragedie in Oekraïne en we blijven ze steunen", zegt Prada.

Puma betaalt de medewerkers in de ruim honderd Russische winkels voorlopig wel door. Het sportmerk haalt ongeveer 4 procent van de omzet uit Rusland.

Russische diplomaten opgehaald uit Washington

Een Russisch vliegtuig is vandaag van Moskou naar Washington vertrokken om de Russische diplomaten op te halen die de VS uit worden gezet. Dat bevestigen Russische en Amerikaanse autoriteiten.

De diplomaten kregen begin deze week te horen dat zij uit veiligheidsoverwegingen het land uit moeten. Volgens de VS hielden zij zich bezig met spionage en vormen ze daarom een gevaar voor de nationale veiligheid. Rusland ontkent de aantijgingen, en laat weten tegenmaatregelen te treffen.

Het vliegtuig is nog onderweg en landt rondt 14.00 uur lokale tijd in Washington.

De Russische VN-ambassadeur Vassili Nebenzja werd maandag over de uitzetting van de diplomaten gebeld, precies toen hij een persconferentie gaf. "Sorry, sta mij even toe om deze oproep te beantwoorden", zei hij:

VN-ambassadeur krijgt belletje tijdens persconferentie: '12 diplomaten moeten VS uit'

Israëlische premier Bennett spreekt Poetin

De Israëlische premier Bennett heeft in het Kremlin in Moskou met president Poetin gesproken over de situatie in Oekraïne. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. Het bezoek komt onverwachts.

Israël, dat een grote Russische gemeenschap heeft, heeft de invasie veroordeeld en steun uitgesproken aan Oekraïne, maar zegt de kanalen met Moskou open te houden. De Israëlische regering heeft al eens aangeboden om tussen beide partijen te bemiddelen.

Verslaggever CNN helpt oudere vluchtelingen tijdens live-reportage

Een buitenlandcorrespondent voor CNN onderbrak vanmiddag kort haar live verslaggeving om oudere Oekraïners te helpen. De ouderen probeerden over brokstukken in een buitenstad van Kiev te lopen, is in de video hieronder te zien.

"Ik ga haar even helpen om deze tas te dragen, excuseer me", zegt ze tijdens een gesprek voor de nieuwszender, waarna ze een oudere vrouw gerust probeert te stellen.

Demonstratie in Den Haag: 'Ik had het gevoel dat ik iets wilde doen'

In Den Haag zijn vanmiddag een paar honderd betogers samengekomen om zich uit te spreken tegen de oorlog in Oekraïne. De manifestatie op de Koekamp, bij het Malieveld, was een initiatief van de SP, de Partij voor de Dieren en een aantal vredesorganisaties.

"Ik heb niet de illusie dat Poetin mij hier ziet staan en denkt: 'Laat ik ophouden met die oorlog.' Maar ik had wel het gevoel dat ik iets wilde doen", zegt een demonstrant:

Demonstratie in Den Haag tegen oorlog in Oekraïne

Inmiddels hebben tientallen bedrijven hun werkzaamheden in Rusland stopgezet

Scheepsbouwer Damen Shipyards levert geen schepen meer aan Rusland, modemerken Zara, Pulls&Bears en Bershka sluiten ruim 500 Russische filialen en betaaldienst Paypal biedt zijn diensten niet meer aan in Rusland. Het zijn de laatste toevoegingen aan een lange lijst met namen van bedrijven die hun banden met Rusland deels of volledig verbreken.

Inmiddels zijn er tientallen bedrijven die hebben aangekondigd zich deels terug te trekken uit het land, zoals bierbrouwer Heineken, die geen bier meer exporteert naar Rusland en er geen nieuwe investeringen meer doet. Of Shell, dat begin van de week aankondigde de investeringen in Rusland af te stoten, en Samsung en Apple, die geen producten meer willen leveren.

Oekraïners opgevangen in appartementencomplex voor studenten

Zo'n veertig Oekraïense vluchtelingen zijn opgevangen in een appartementencomplex in Eindhoven. De appartementen zouden eigenlijk gerenoveerd worden zodat er daarna studenten in konden wonen, maar "nood breekt wet" zegt wethouder voor wonen Torunog tegen Omroep Brabant. "Er zijn nu mensen die snel hulp nodig hebben".

Vandaag is er in Eindhoven ook een telefoonlijn geopend voor inwoners die vluchtelingen uit Oekraïne willen helpen. Eindhovenaren kunnen dat nummer bijvoorbeeld bellen als zij vluchtelingen in huis kunnen nemen.

'Rusland zal Britse steun voor Oekraïne niet vergeten'

Rusland "zal niet vergeten" dat de Britse regering steun biedt aan de "ultranationalistische troepen van Oekraïne", dreigt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. "De sanctiehysterie, waarin Londen een leidende rol - zo niet dé leidende rol - speelt, laat ons geen andere keus dan met een proportionele reactie te komen, in de vorm van vergeldingsmaatregelen", citeren Russische media woordvoerder Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens het ministerie hebben de Britten gekozen voor een openlijke confrontatie met Rusland. Maatregelen die "zonder twijfel de Britse belangen in Rusland ondermijnen" kunnen daarom niet uitblijven, vindt het ministerie. Welke maatregelen dat dat zijn is niet bekendgemaakt.

Toch 400 mensen uit Volnovacha geëvacueerd

Er zijn toch zo'n 400 mensen uit Volnovacha en omliggende dorpen geëvacueerd, melden lokale autoriteiten. De evacuatie vond plaats "terwijl we onder vuur lagen", aldus de Oekraïense politie. De politie meldt ook dat de evacuatie van de andere inwoners hervat zal worden "zodra een veilig vertrek gegarandeerd is".

Pro-Russische regio Transnistrië eist erkenning van internationale gemeenschap

Transnistrië, de pro-Russische grensregio in Moldavië bij de grens met Oekraïne roept de internationale gemeenschap op om het gebied te erkennen als een onafhankelijk land. Dat staat in een regeringsverklaring.

De oproep volgt op de formele aanvraag die Moldavië donderdag deed om te mogen toetreden tot de Europese Unie. "Wij beschouwen dit als een geopolitieke beslissing die leidt tot een verandering van internationale grenzen en invloedssferen", zo staat in de verklaring.

Omdat Transnistrië bij Moldavië hoort, maar het niet achter de keuze staat om "de Moldavische soevereiniteit over te dragen aan supranationale autoriteiten in Brussel", eist de regering nu de officiële erkenning van een staat.

In Transnistrië bestaat sinds het einde van het Sovjettijdperk een separatistische beweging die loyaal is aan Moskou. In 1990 riep het gebied de onafhankelijkheid uit, maar geen enkel land erkent de afvallige regio als onafhankelijk. In 1992 laaiden gevechten op tussen het leger enerzijds en separatisten en Russische huurlingen anderzijds. Sindsdien heeft Rusland zo'n 2000 manschappen gestationeerd in het gebied.

Kaart van Moldavië

Poetin vindt sancties 'vergelijkbaar met oorlogsverklaring'

President Poetin heeft fel uitgehaald naar de vele landen die Rusland sancties hebben opgelegd naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Wat hem betreft zijn die strafmaatregelen "vergelijkbaar met een oorlogsverklaring".

Poetin waarschuwt dat het Oekraïense verzet tegen het Russische militaire optreden ertoe kan leiden dat Oekraïne zijn status als soevereine staat verliest. "Als dat gebeurt, zullen zij daar schuldig aan zijn", zei de Russische president, verwijzend naar de regering van de Oekraïense president Zelensky.

"Onze voorstellen liggen op tafel bij de groep onderhandelaars uit Kiev", aldus Poetin. "We hopen dat ze daar positief op reageren."

Scheepsbouwer Damen stopt leveringen aan Rusland

Damen Shipyards, de grootste scheepsbouwer van Nederland, stopt de levering van schepen aan Rusland. Het bedrijf uit Gorinchem had nog een aantal orders vanuit Rusland uitstaan. Die leveringen werden al zeer bemoeilijkt door de sancties tegen Rusland. Damen zegt nu alle leveringen stop te zetten.

Dat de leveringen nu vervallen heeft "een stevige impact" op Damen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het persbureau ANP. "Het gaat om een aanzienlijk bedrag", maar een specifiek getal wordt niet genoemd. Voorlopig gaat Damen ook geen nieuwe contracten meer aan voor schepen die aan Rusland worden geleverd.

Het bedrijf, dat 35 scheepswerven en 12.000 werknemers heeft in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika, zegt zich zorgen te maken over zijn werknemers in Oekraïne. "Waar mogelijk bieden wij onze collega's 24 uur per dag intensieve ondersteuning. Onze gedachten zijn bij hen."

'Stop Poetin, stop de oorlog'-protest bij Russische ambassade Den Haag

Bij de Russische ambassade in Den Haag hebben vanmiddag een paar honderd Russen en Oekraïners samen gedemonstreerd. Het was een vreedzaam protest onder het motto 'Stop Poetin, stop de oorlog'. De in Nederland wonende demonstranten hadden borden bij zich met teksten als: "Poetin, als je nazi's zoekt, moet je in de spiegel kijken". Ze zeggen dat ze zich niet door de Russische invasie uit elkaar willen laten spelen.

Russen demonstreren bij ambassade in Den Haag; 'Jullie hebben bloed aan je handen'

Blinken tegen China: wereld kijkt toe

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft met zijn Chinese evenknie Wang Yi gesproken over "de niet uitgelokte, onrechtvaardige oorlog met voorbedachten rade tegen Oekraïne", zoals een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie dat noemt. "De minister heeft erop gewezen dat de wereld toekijkt en ziet welke landen zich inzetten voor de basisprincipes van vrijheid, zelfbeschikking en soevereiniteit."

Volgens het ministerie heeft Blinken tegen zijn Chinese collega gezegd dat de wereld eendrachtig optreedt tegen de Russische agressie in Oekraïne en dat Moskou een hoge prijs zal betalen voor de oorlog.

Demonstraties in verschillende steden in Duitsland

In verschillende Duitse steden zijn betogers de straat op gegaan om te demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne. Zo zijn er protesten in onder meer Hamburg, München, Osnabrück en Düsseldorf.

In München hebben zo'n 2000 demonstranten een menselijke ketting gemaakt tussen de consulaten van Oekraïne en Rusland. De demonstranten eisen onder meer de vervolging van president Poetin door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

In Hamburg lopen zo'n duizend betogers met spandoeken, Oekraïense vlaggen en protestborden door de stad:

  • AFP
    Protest in Hamburg
  • AFP
    Protest in Hamburg
  • AFP
    Protest in Hamburg
  • AFP
    Protest in Hamburg

Poetin waarschuwt internationale gemeenschap voor instellen no-flyzone

De Russische president Poetin waarschuwt dat de internationale gemeenschap geen no-flyzone boven Oekraïne moet afkondigen. "Iedere beweging in deze richting beschouwen we als deelname van een land aan een gewapend conflict", zei Poetin op een bijeenkomst met piloten van luchtvaartmaatschappij Aeroflot, die bekend heeft gemaakt vanaf komende dinsdag te stoppen met buitenlandse vluchten.

De Oekraïense president Zelensky riep de internationale gemeenschap dinsdag al op om wel zo'n no-flyzone boven Oekraïne in te stellen. Maar NAVO-topman Stoltenberg maakte gisteren duidelijk dat de alliantie niet van plan is om dat te doen.

Rode Kruis: vandaag geen evacuaties uit Marioepoel en Volnovacha

Het internationale Rode Kruis zegt nu ook dat vandaag geen mensen uit Marioepoel en Volnovacha zullen worden geëvacueerd. Hulpverleners en vrijwilligers stonden klaar om zoveel mogelijk mensen uit de steden in het zuiden van Oekraïne te halen, maar er is nog geen sprake van de eerder aangekondigde "veilige doorgang" die eerder was beloofd.

Het Rode Kruis zegt in gesprek te blijven met zowel Rusland als Oekraïne. "Elk initiatief dat burgers een adempauze geeft van het geweld en dat hen in staat stelt om vrijwillig te vertrekken naar veiliger gebieden is welkom."

Paar honderd demonstranten in Den Haag

In Den Haag hebben een paar honderd mensen gedemonstreerd tegen de oorlog in Oekraïne. De manifestatie op de Koekamp, bij het Malieveld, was een initiatief van de SP, de Partij voor de Dieren en een aantal vredesorganisaties. Veel mensen droegen kleding in de kleuren van de Oekraïense vlag. SP-leider Marijnissen pleitte voor deëscalatie en een wapenstilstand.

Demonstranten bij het Malieveld, Den Haag

Op de Koekamp vormden demonstranten een vredesteken:

Vluchtende Oekraïners nemen huisdieren mee

Honden, katten, hamsters en konijnen: veel Oekraïense vluchtelingen nemen hun huisdier mee. Normaal is het erg moeilijk om dieren over de grens mee te nemen. Reizigers dat willen, moeten meerdere documenten kunnen voorleggen. Om het voor de Oekraïense vluchtelingen mogelijk te maken hun dier bij zich te houden hebben de EU-lidstaten de invoerregels voor de import van honden en katten versoepeld. Er hoeven nu alleen overgangspapieren te worden ingevuld. Buurlanden Hongarije, Roemenië en Polen laten de huisdieren zonder papieren binnen.

Het Jeugdjournaal vroeg mensen aan de grens met Polen wat het voor ze betekent dat hun dier bij ze blijft:

Ook huisdieren mee met vluchtende Oekraïners: 'Ze is lief en aaibaar, ze helpt kinderen'

Oekraïne: Russische helikopter neergehaald

Dit zijn volgens het Oekraïense ministerie van Defensie beelden van het neerhalen van een Russische helikopter. Dat zou in de buurt van de hoofdstad Kiev gebeurd zijn.

Oekraïne claimt Russische helikopter te hebben neergehaald

Italië neemt villa's en superjachten van oligarchen in beslag

Italië heeft sinds gisteren voor 143 miljoen euro aan luxe jachten en villa's in beslag genomen van Russische oligarchen. Dat gebeurde onder meer op het eiland Sardinië en aan het Comomeer. "We moeten Poetins aanval stoppen en hem aan tafel krijgen. Dat lukt niet met aardigheden", zei minister Maio van Buitenlandse Zaken op de Italiaanse publieke omroep gisteren. Daarmee kondigde hij de inbeslagnames aan.

Een van de superjachten die zijn geconfisqueerd is Lena van Gennadi Timtsjenko. Hij werd rijk door de handel in olie en wordt gezien als een van de trouwste bondgenoten van president Poetin. Zijn jacht lag in de haven van San Remo.

De Italiaanse autoriteiten legden verder beslag op een villa van metalenmagnaat Alisjer Oesmanov op Sardinië. Ook tv-presentator Vladimir Solovjov raakte een huis kwijt. Verschillende Russische magnaten hebben de laatste jaren meerdere villa's op gewilde locaties in Italië aangeschaft.

Militairen lossen schoten bij demonstratie in Cherson

In Cherson, volgens sommige internationale media de eerste grote Oekraïense stad die in handen viel van de Russen, hebben militairen geprobeerd met waarschuwingsschoten een demonstratie uiteen te drijven. Dat meldt persbureau Nexta. Grote groepen mensen hadden zich op het centrale plein verzameld. Ze droegen vlaggen en schreeuwden leuzen tegen de Russen.

In de regionale hoofdstad aan de Zwarte Zee wonen zo'n 285.000 mensen.

Beelden van het protest werden op sociale media gedeeld:

Demonstratie op plein in Cherson, Russen lijken in te grijpen

China bespreekt oorlog niet op Volkscongres

Op het jaarlijkse Chinese Volkscongres is niet gesproken over de oorlog in Oekraïne. China weigert de Russische inval tot nu toe te veroordelen, in de Grote Hal van het Volk werden er geen woorden aan vuilgemaakt. "De risico's en uitdagingen waarmee ons land te maken krijgt in binnen- en buitenland zijn dit jaar aanzienlijk toegenomen", was nog de meest directe referentie van premier Li Keqiang aan de grootste grondoorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Vliegmaatschappij Aeroflot schort vluchten in buitenland op

De Russische luchtvaartmaatschappij stopt vanaf komende dinsdag met buitenlandse vluchten, behalve naar Belarus, meldt het Russische persbureau TASS. De luchtvaartautoriteit in Rusland heeft de airline aanbevolen om geen vluchten meer uit te voeren met in het Westen geleasete vliegtuigen. Door de opgelegde sancties kunnen die vliegtuigen op buitenlandse luchthavens aan de grond gehouden worden.

Poetin aan tafel met medewerkers van Aeroflot

ARD en ZDF schorten berichtgeving vanuit Moskou op

De Duitse omroepen ARD en ZDF, zullen voorlopig niet uitzenden vanuit de studio's in Moskou. Eerst moet worden uitgezocht wat de mediawet voor hun werkzaamheden betekent, aldus een woordvoerder. Die wet werd gisteren door het Russische parlement aangenomen en maakt het mogelijk om mensen die "valse informatie" over de oorlog verspreiden 15 jaar op te sluiten.

ARD en ZDF verklaren "het publiek te blijven voorzien van uitgebreide informatie over wat er in Rusland en Oekraïne gebeurt, vanaf onze andere locaties".

Ook andere internationale media, waaronder de Britse BBC, het Amerikaanse CNN en ook de NOS, besloten deze week hun werkzaamheden in Rusland geheel of gedeeltelijk te staken. De organisaties willen niet dat hun journalisten het risico lopen op vervolging na de introductie van nieuwe wetgeving.

Buitenlandse studenten komen moeilijk uit Oekraïne: 'Ze laten witte mensen eerst gaan'

Buitenlandse studenten komen moeilijk uit Oekraïne: 'Ze laten witte mensen eerst'

Zara en Bershka vertrekken uit Rusland

Het Spaanse modeconcern Inditex sluit tijdelijk 527 winkels in Rusland. Het gaat onder meer om de merken Zara, Pull&Bear en Bershka. Bij die winkels werken 9000 mensen. Het is na Spanje de belangrijkste markt voor het bedrijf.

"We kunnen onder de huidige omstandigheden de continuïteit van de activiteiten in Rusland niet garanderen", schrijft het bedrijf in een verklaring. Ook het Spaanse modemerk Mango maakte bekend de winkels in Rusland te sluiten. De afgelopen week kondigden tal van bedrijven aan hun activiteiten in Rusland te staken vanwege de inval van Oekraïne.

Giro555: inmiddels 16,2 miljoen euro opgehaald

De afgelopen vijf dagen is ruim 16 miljoen euro gedoneerd voor Oekraïne op Giro555. Het geld zal worden gebruikt voor noodhulp zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater voor vluchtelingen uit Oekraïne en om de mensen te helpen die daar zijn achtergebleven.

Naar verwachting zal het bedrag de komende dagen nog flink hoger worden. Op veel plaatsen in het land worden inzamelingen en benefietacties en -concerten gegeven voor Oekraïne.

Komende maandag komen de landelijke en regionale media in actie om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Giro555-campagne. Tien landelijke radiostations zenden tegelijk een speciale uitzending van Radio555 uit. Tv-zenders SBS6, RTL en de NPO brengen in de avond een gezamenlijk televisieprogramma.

Ook individuen, zoals deze mode-ontwerper, dragen een steentje bij:

Erdogan belt morgen met Poetin en wil bemiddelen

De Turkse president Erdogan belt morgen met Poetin over de oorlog in Oekraïne. Een woordvoerder van Erdogan zegt dat Turkije nog steeds wil bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Turkije heeft goede betrekkingen met beide landen.

NAVO-lid Turkije deelt een zeegrens met Oekraïne en Rusland in de Zwarte Zee. Turkije heeft zich niet geschaard achter de sancties tegen Rusland. Ankara noemde de invasie onaanvaardbaar en bood aan om vredesbesprekingen te organiseren.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken roept op tot een staakt-het-vuren in het hele land.

'Evacuatie Marioepol uitgesteld'

De evacuatie van inwoners uit de zuidelijke havenstad Marioepol is uitgesteld. Dat meldt de BBC op basis van de gemeenteraad van de stad. Die zegt dat de Russen zich niet aan de afgesproken wapenstilstand houden.

De gemeenteraad stelt dat inwoners hun toevlucht tot schuilplekken moeten zoeken en dat er binnenkort meer informatie naar buiten komt.

Locoburgemeester: Russen blijven schieten in Marioepol

De Russen houden zich volgens de locoburgemeester van Marioepol niet aan de afgesproken tijdelijke wapenstilstand. "De Russen blijven bombarderen en blijven artillerie gebruiken. Het is belachelijk", zegt hij tegen de BBC.

"Er is helemaal geen sprake van een staakt-het-vuren in Marioepol en er is geen staakt-het-vuren op de route", zegt hij waarmee hij doelt op de vluchtroute die inwoners van de stad kunnen nemen. "Onze inwoners zijn klaar voor vertrek maar ze kunnen niet vluchten tijdens beschietingen."

Viering 75 jaar vrijheid in Westerbork uitgesteld

De viering van 75 jaar vrijheid in Westerbork is opnieuw uitgesteld. Dit keer niet vanwege corona, maar vanwege de oorlog in Oekraïne. De feestweek zou van 4 tot en met 10 april plaatsvinden, maar is nu dus van de baan. 'Oorlog en het vieren van vrijheid staan zodanig op gespannen voet met elkaar dat ze onverenigbaar zijn', meldt het bestuur van Stichting Westerbork Dorp van de Vrijheid.

Meerdere organisaties en betrokkenen hadden hun bedenkingen geuit bij de viering. Afgelopen donderdag besloot de organisatie van de Drenthe Liberty Tour al om dat evenement, met 200 militaire voertuigen, af te gelasten. De colonne zou tijdens de feestweek in Westerbork staan.

Russische protesten tegen oorlog bij ambassade Den Haag

"Poetin is niet Rusland." Onder dat motto worden Russen in Nederland uitgenodigd te komen demonstreren bij hun ambassade in Den Haag. "Het Russische volk laat zich niet meer onderdrukken", zegt de gevluchte activist Alexander Zykov. "Dankzij hun moeite zal Poetin ooit terechtstaan en wordt de oorlog in Oekraïne gestopt."

Lees zijn verhaal hier:

Nederlanders zamelen drones in zodat Oekraïeners bewijsmateriaal kunnen verzamelen

Twee Nederlanders zijn een inzamelingsactie begonnen om drones te kopen, waarmee ze mensen in Oekraïne willen laten filmen wat de Russen doen. Farid Bekirov en Bas Könning kwamen op het idee toen ze zagen hoe riskant het is voor burgers om met een mobieltje op straat te filmen, vertellen ze in het radioprogramma Nieuwsweekend. "Op straat ben je minder mobiel en loop je het risico te worden doodgeschoten. Een goede drone hangt hoog in de lucht, die schiet je er niet makkelijk uit. Je kunt de camera laten inzoomen op details, maar ook het overzicht nemen", aldus Könning.

Inmiddels is er genoeg geld ingezameld voor bijna 50 drones, die 450 euro per stuk kosten. Zodra er 70 drones zijn aangeschaft, vertrekt het tweetal in een busje richting Lviv, waar de drones door Oekraïense contacten worden opgehaald en naar Kiev gebracht. De ontvangers krijgen hulp bij het leren bedienen van de drones, zodat ze die vanuit hun zolderkamer de straat op kunnen sturen, vertelt Bekirov. "In de oorlog sterft de waarheid eerst, luidt het gezegde. Wij willen voorkomen dat de waarheid sterft door de lucht vol te hangen met camera's."

Shell koopt tegen spotprijs Russische olie: 'We willen er op termijn mee stoppen'

Olie- en gasconcern Shell heeft 725.000 vaten Russische olie gekocht met een relatief hoge korting. Het bedrijf betaalde 26 euro per vat minder dan de geldende prijs voor Brent-olie, een belangrijke oliesoort op de wereldmarkt. Volgens internationale media waaronder de Financial Times kan Shell meer dan 18 miljoen euro verdienen op de lading.

Er geldt internationaal geen ban op olie en gas uit Rusland, maar de afgelopen week waren handelaren terughoudend om de Russische grondstoffen te kopen. De lading die Shell nu koopt, daalde de afgelopen dagen daarom in prijs.

Shell kondigde maandag aan zich terug te trekken uit Rusland vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Een samenwerking met het Russische bedrijf Gazprom werd verbroken. "We zijn ook gestopt met de meeste activiteiten rond Russische olie", schrijft het bedrijf in een reactie. "Maar we blijven het kopen voor sommige van onze raffinaderijen en chemische fabrieken om er zeker van te zijn dat we brandstoffen en producten kunnen maken die consumenten en bedrijven iedere dag gebruiken."

Het bedrijf wil op termijn minder olie uit Rusland halen als er alternatieven op de markt zijn. "Maar dit is complex aangezien Russische olie een belangrijke rol heeft in het wereldwijde aanbod en er in de huidige krappe markt relatief weinig alternatieven zijn."

Volgens energie-expert Lucia van Geuns van The Hague Centre for Strategic Studies is de Russische olie nog nodig voor het produceren van bijvoorbeeld diesel. "We kunnen voorlopig niet zonder en er is geen algehele boycot op Russische olie. Wat je nu ziet, is dat de handel zichzelf beperkingen oplegt rond Russische olie. Dat is niet alleen vanwege een moreel kompas, maar omdat ze een groter risico lopen met de olie. De Shell-handelaren hebben blijkbaar gedacht dat ze voor deze prijs het risico kunnen lopen. Als de olie uit Rusland niet zou worden gekocht, zou de wereldwijde olieprijs nog veel hoger zijn."

'Tot 9000 inwoners kunnen Marioepol verlaten tijdens staakt-het-vuren'

De onderhandelingen over het staakt-het-vuren hebben de hele nacht geduurd, zegt de locoburgemeester van Marioepol tegen de BBC. "We zijn meteen begonnen om mensen de stad uit te krijgen. We hebben vijftig bussen geregeld en we denken dat tussen de 5000 en 6000 mensen per bus weg kunnen", zegt hij. Voordat de oorlog uitbrak, woonden er bijna een half miljoen mensen in de stad.

"Mensen kunnen ook op eigen gelegenheid de stad verlaten. We denken dat in totaal tussen de 7000 en 9000 mensen uit de stad weg kunnen, als het staakt-het-vuren standhoudt." Volgens persbureau Reuters zegt de gemeenteraad van de stad dat Russische troepen niet overal in de stad de wapens hebben neergelegd.

"We onderhandelen met de Russische zijde om het staakt-het-vuren langs de hele evacuatieroute te laten standhouden", staat in een verklaring.

Zo krijgen Russen de oorlog te zien

Veel Russen horen weinig van de invasie in Oekraïne. Ze weten amper dat er een grote oorlog aan de gang is. Hun wordt voorgehouden dat er een "beperkte militaire operatie" is. Wie het woord 'oorlog' of 'invasie' gebruikt, riskeert een lange gevangenisstraf.

Formule 1-team Haas breekt met Russische coureur Mazepin

Formule 1-team Haas heeft per direct gebroken met zijn Russische rijder Nikita Mazepin. Ook het sponsorcontract met het Russische bedrijf Uralkali is verscheurd. Haas meldt in een kort persbericht dat het team "geschokt en bedroefd is vanwege de invasie van Oekraïne" en een "snelle en vreedzame oplossing van het conflict" wenst.

De Internationale Autosportfederatie FIA had Mazepin gevraagd nadrukkelijk afstand te nemen van de Russische inval in Oekraïne, maar dat zou hij tot nu toe niet hebben gedaan.

Mazepin is de enige Russische rijder in de belangrijkste raceklasse voor autocoureurs. Zijn vader is bevriend met president Poetin en bezit het Russische kunstmestbedrijf Uralkali, een van de grootste sponsors van Haas. Eerder al verwijderde het team de kleuren van Uralkali en de Russische vlag van de raceauto.

Langzaam komt beeld van ravage Marioepol naar buiten

Sinds de belegering van de zuidelijke havenstad Marioepol komt er maar mondjesmaat beeldmateriaal naar buiten over de schade en de slachtoffers. Onderstaande foto's zijn geverifieerd. We weten nu dat deze foto's op 3 maart zijn genomen. Op die dag waren er hevige beschietingen in de stad.

Het gaat om een wooncomplex in het zuiden van de stad en een winkelcentrum in het oosten.

  • geverifieerd van sociale media
    Een wooneenheid in het zuiden van Marioepol
  • geverifieerd van sociale media
    Een winkelcentrum onder vuur in het oosten van de stad

ChristenUnie vult verhuisdozen met hulpgoederen

De ChristenUnie heeft zijn aftrap voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen aangepast. De partij is op de markt in Huizen om aandacht te vragen voor het gebrek aan betaalbare huizen en heeft verhuisdozen meegenomen om dat te symboliseren.

Maar omdat het in oorlogstijd ongemakkelijk voelt om campagne te voeren voor binnenlandse aangelegenheden, worden de dozen nu gevuld met hulpgoederen voor Oekraïne. De gemeenteraadsverkiezingen zijn 16 maart.

Gisteravond was er een radiodebat met landelijke kopstukken, waarin het ook veel over Oekraïne ging:

De actuele situatie in Oekraïne

Meer Nederlanders willen in leger sinds uitbraak oorlog Oekraïne

Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken ziet het ministerie van Defensie meer aanmeldingen van Nederlanders om militair te worden. Gemiddeld komen er 350 aanmeldingen per week binnen, nu ligt het aantal op 736 sinds het uitbreken van de oorlog tien dagen geleden.

Met name functies bij de commando's, de infanterie en de marechaussee zijn volgens het ministerie in trek. Ook willen meer mensen zich aanmelden als reservist. Defensie zegt niet actief te werven nu de oorlog zich in Oekraïne voltrekt

De sollicitanten komen voornamelijk uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Uit Noord-Brabant komen de minste aanmeldingen. Defensie denkt dat het een gevolg is van carnaval.

Oud-vluchtelingen vrezen voor situatie Oekraïne

"Tijdens het eten gaat het over niets anders." De oorlog in Oekraïne is voortdurend onderwerp van gesprek bij Larissa Al Bazi (27) en haar ouders. Ze kwam als baby naar Nederland, haar Assyrische familie vluchtte uit Irak. "De zorgen zijn groot bij mijn ouders. Ze zijn bang dat het escaleert en er ook hier oorlog komt, dat we weer moeten vluchten."

Lees hun verhaal in dit bericht:

Gemeenteraad Marioepol: vanaf 11.00 uur mogen inwoners de stad uit

De gemeenteraad van Marioepol bevestigt het staakt-het-vuren in de stad om de inwoners de kans te geven de stad te verlaten. Dat zal vanaf 11.00 uur lokale tijd (10.00 uur Nederlandse tijd) gebeuren. Volgens Russische persbureaus duurt het staakt-het-vuren vijf uur.

Ook een adviseur van de Oekraïense president Zelensky bevestigt op Twitter dat de evacuatiecorridor is opgetuigd.

Een slachtoffer in Marioepol

Russisch persbureau: humanitaire corridors vanochtend open, aanval opgeschort

Het Russische ministerie van Defensie heeft volgens Russische persbureaus bekendgemaakt dat het leger vanaf 10.00 uur Moskou-tijd (08.00 uur Nederlandse tijd) zijn aanvallen in enkele Oekraïense steden opschort om mensen de kans te geven weg te komen. Het zou onder meer gelden voor de zuidelijke stad Marioepol, dat zwaar onder vuur ligt, en de stad Volnovacha, die ten noorden van Marioepol ligt.

Van Oekraïense zijde is nog niet gereageerd op de Russische bekendmaking. De BBC meldt op basis van een hoge Oekraïense functionaris in de regio Donetsk dat er inderdaad sprake is van een tijdelijk staakt-het-vuren. Er zou worden gewerkt aan de evacuatie van burgers.

De humanitaire corridors waren een afspraak die onderhandelaars van Rusland en Oekraïne van de week overeenkwamen, op de tweede dag van gesprekken in de grensstreek met Belarus.

Verwachting dat strijd om zuidelijke steden en belegering Kiev wordt opgevoerd

De strijd om het zuiden van Oekraïne wordt de komende dagen voortgezet, verwacht bijzonder hoogleraar Oorlogstudies in Leiden Frans Osinga. Hij is ook verbonden aan de Nederlandse Defensie Academie. "We vrezen enorme beschietingen, slachtingen en belegeringen van de steden in het zuiden", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Marioepol ligt al een paar dagen onder vuur van de Russen. "Mykolajiv is ook aan de beurt", zegt hij. "En in de nabije toekomst ook Odessa." Beide steden liggen ten westen van Marioepol.

"De situatie is intussen ondraaglijk geworden voor de inwoners van de verschillende steden daar en dat is precies de tactiek van Rusland. Zoveel mogelijk schade toebrengen waardoor uiteindelijk een burgemeester capituleert." Maar in het noorden en vooral rond de hoofdstad Kiev zal de strijd ook worden opgevoerd. "We zien nog steeds de omsingelende beweging rond Kiev." Volgens Osinga zijn er momenteel 110.000 Russische militairen in Oekraïne. "Dat is niet zo heel veel voor een gebied zo groot als Frankrijk. De verwachting is dat er versterkingen worden aangevoerd vanuit andere gebieden in Rusland die langzaamaan ook Oekraïne binnentrekken."

Maar ondertussen lopen de kosten voor Rusland op om de oorlog gaande te houden. "De schatting is dat de oorlog Rusland 1 a 1,5 miljard dollar per dag kost. En er is al 350 miljard dollar aan banktegoeden bevroren", zegt hij. "En Finland en Zweden denken na over een NAVO-lidmaatschap. Dus de politieke en de financiële kosten nemen toe en bedrijven gaan daar weg In die zin is het een uitermate kostbare zaak, maar Poetin kan zich hier niet meer uit terugtrekken."

Laatste stand van zaken Oekraïne-oorlog

Voor een overzicht van de laatste ontwikkelingen op het slagveld in Oekraïne, de diplomatieke bewegingen en maatregelen en sanctie die worden genomen, bekijk dit artikel.

Vicepresident Harris naar Polen en Roemenië

De Amerikaanse vicepresident Harris reist volgende week naar Polen en Roemenië, meldt het Witte Huis. Ze gaat daar in gesprek met functionarissen om te praten over de situatie in Oekraïne en over de impact van de oorlog op de regio. Haar bezoek duurt van 9 tot 11 maart.

"Haar bezoek zal de kracht en eenheid van de NAVO en de Amerikaanse steun aan de bondgenoten ten oosten van de NAVO-landen te midden van Russische agressie laten zien", aldus het kantoor van Harris.

Polen helpt ongeveer 700.000 Oekraïners en anderen die tot nu toe de oorlog zijn ontvlucht. De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken ook hun militaire aanwezigheid in Polen, dat lid is van de NAVO, meer dan verdubbeld tot 9000 manschappen.

The Washington Post anonimiseert artikelen

The Washington Post gaat voortaan berichten anonimiseren die door journalisten in Rusland worden geschreven. Ze worden dan niet meer voorzien van naam, plaatsaanduiding en datum. Zo wil de krant zijn personeel beschermen tegen Poetins nieuwe mediawet, zegt media-redacteur Paul Farhi van The Washington Post op Twitter.

In de nieuwe wet staat dat iedereen die bewust "valse informatie" over de oorlog verspreidt voortaan tot 15 jaar cel riskeert. Verscheidene mediaorganisaties hebben daarom hun medewerkers uit voorzorg weggehaald uit Rusland of staken hun journalistieke activiteiten in het land.

Modeconcern Louis Vuitton sluit alle filialen in Rusland, Samsung stopt met leveren

LVMH, het concern achter de luxe merken Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, sluit vanwege de oorlog in Oekraïne vanaf morgen alle 124 filialen die het Franse modehuis in Rusland heeft. Een woordvoerder zegt tegen Reuters dat de beslissing is genomen gezien de huidige omstandigheden in de regio.

Volgens het bedrijf worden de werknemers gewoon doorbetaald. Eerder kondigde de eigenaar van de luxe tassenmakers Hermès en Cartier aan dat hun Russische winkels ook dichtgaan.

Samsung staakt voorlopig de levering van producten aan Rusland vanwege de "geopolitieke ontwikkelingen". Het gaat dan onder meer om chips, telefoons en ander consumentenelektronica.

Sinds de oorlog uitbrak, hebben meerdere tech-bedrijven hun activiteiten in Rusland gestaakt vanwege de oorlog. Zo doen Apple en Microsoft geen zaken meer met de Russen.

Veiligheidsraad bespreekt humanitaire crisis Oekraïne

Aanstaande maandag komt de VN Veiligheidsraad bijeen om te praten over de humanitaire crisis in Oekraïne, die is ontstaan door de Russische invasie. Dat zeggen diplomaten tegen het Franse persbureau AFP.

De vijftien landen die zitting hebben in de Veiligheidsraad zullen volgens de diplomaten achter gesloten deuren schrijven aan een ontwerpresolutie. Het initiatief komt van Mexico en Frankrijk. In de resolutie zal worden gepleit voor het stoppen van het geweld, het ongehinderd doorlaten van hulp en bescherming van burgers.

Amerika heeft al laten weten alleen in te stemmen als duidelijk gezegd wordt dat Rusland de oorzaak is. Het is de verwachting dat Rusland zo'n resolutie zal blokkeren.

Team van Sky News onder vuur genomen

Een cameraploeg van de Britse zender Sky News is vlak bij Kiev beschoten toen ze in een hinderlaag waren gereden. Verslaggever Stuart Ramsay werd in zijn onderrug geraakt, maar kwam er ongeschonden uit omdat hij een een kogelwerend vest droeg. Ook de rest bleef ongedeerd.

Het incident gebeurde maandag, maar gisteravond pas publiceerde Sky News een video ervan. Daarin is te zien hoe het team over een weg rijdt, tot er opeens op de auto wordt geschoten. In eerste instantie denken de journalisten dat Oekraïense militairen per vergissing het vuur openen. Ze schreeuwen naar de checkpoint dat ze journalisten zijn, maar de beschieting gaat door.

Het lukt de tv-ploeg om weg te komen. Ze rennen naar een fabriek in de omgeving waar ze zich schuil kunnen houden. De volgende dag zijn ze door de politie opgehaald en naar Kiev gebracht. Later vertelden de Oekraïners dat het een Russische verkenningseenheid was die op hen schoot.

Oekraïense president Zelensky veroordeelt NAVO-weigering no-flyzone

De Oekraïense president Zelensky heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit van de NAVO om geen zogenoemde no-flyzone in te stellen boven Oekraïne. Hij zegt in een video dat de NAVO daarmee groen licht heeft gegeven voor meer bombardementen op zijn land.

Zelensky zegt dat de inlichtingendiensten van de NAVO-lidstaten op de hoogte zijn van plannen van Rusland om het offensief door te zetten, en dat nieuwe aanvallen en slachtoffers onvermijdelijk zijn. "Desondanks heeft de NAVO moedwillig besloten het luchtruim boven Oekraïne niet te sluiten", zegt Zelensky.

Gisteren zei NAVO-topman Stoltenberg dat er geen no-flyzone wordt ingesteld. Ook herhaalde hij dat er geen NAVO-militairen op Oekraïens grondgebied actief zullen worden.

Generaal buiten dienst Mart de Kruif legt de strijd in Oekraïne uit

Generaal buiten dienst Mart de Kruif legt de strijd in Oekraïne uit

Weer megajacht van Rus in beslag genomen

Opnieuw is een megajacht van een Russische miljardair aan de ketting gelegd. Het gaat volgens bronnen van persbureau Reuters om het jacht Lady M. van staalmagnaat Aleksej Mordasjov, de rijkste man van Rusland. Zijn 65-meter lange schip werd in de haven van het Noord-Italiaanse Imperia in beslag genomen, omdat hij op de sanctielijst van de EU staat.

Mordasjov had vorig jaar een geschat vermogen van ruim 26 miljard euro. Naast staaltycoon is hij ook grootaandeelhouder van reisorganisatie TUI. Hij is goed bevriend met president Poetin.

In dezelfde haven in Italië ligt ook een megajacht van een andere schatrijke Rus, investeerder Gennadi Timtsjenko. Ook dat schip wordt volgens de bronnen van Reuters binnenkort aan de ketting gelegd. Eerder deze week gebeurde hetzelfde met Russische jachten in Duitse en Franse havens.

Staalmagnaat Mordasjov achter president Poetin in februari 2020

CNN en Bloomberg staken werk in Rusland

De Amerikaanse televisiezender CNN stopt met uitzendingen in Rusland. Ook persbureau Bloomberg staakt de werkzaamheden in het land. Aanleiding is het aannemen van een nieuwe media-wet. Daarin staat dat voor het verspreiden van "valse informatie" een celstraf van 15 jaar kan worden opgelegd.

Eerder vandaag maakten verschillende andere internationale media bekend hun medewerkers uit Rusland terug te trekken uit vrees dat ze te maken krijgen met vervolging om het werk wat ze doen.

Amerikaanse senator suggereert om Poetin te vermoorden

De Republikeinse senator Lindsey Graham heeft veel ophef veroorzaakt met zijn suggestie om Poetin te laten vermoorden om zo een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. Graham zei dit op de tv-zender Fox News en hij herhaalde het vervolgens in een tweet die snel viraal ging.

Hier het televisiefragment:

Senatoren van zijn eigen partij en van de Democraten namen Graham zijn uitspraak zeer kwalijk. Zo noemde de Texaanse senator Ted Cruz (R) het een uitzonderlijk slecht idee: "We zouden niet moeten oproepen tot de moord op een staatshoofd". Tijdens de dagelijkse mediabriefing van het Witte Huis zei Bidens woordvoerder Jen Psaki: "We pleiten niet voor het doden van de leider van een vreemd land of voor het vervangen van de regering. Dat is niet het beleid van de Verenigde Staten."

Ondanks de kritiek heeft Graham zijn woorden niet teruggenomen.

Booking.com staakt activiteiten in Rusland, Heineken stopt export naar Rusland

Booking.com staakt alle activiteiten in Rusland. De website is in Rusland niet meer te gebruiken, en ook niet in het buurland Belarus. Het hotelboekingsplatform volgt hiermee Airbnb dat eerder vandaag al bekendmaakte alle activiteiten in Rusland en Belarus op te schorten. Booking.com laat weten zeer bezorgd te zijn over de "vernietigende oorlog in Oekraïne" en "steunt de mensen die lijden".

Ook Heineken neemt maatregelen vanwege de oorlog in Oekraïne. Een woordvoerder bevestigt dat de export van bier naar Rusland wordt stopgezet. Ook wordt van nieuwe investeringen in het land afgezien.

"We zijn geschokt en bedroefd om te zien hoe de tragedie in Oekraïne zich ontvouwt", verklaart de bierbrouwer. "Ons hart gaat uit naar alle getroffen mensen. We staan achter de leiders van de G7 en beschouwen de grootschalige militaire actie van Rusland als een invasie en een niet uitgelokte en volledig ongerechtvaardigde aanval." De lokale productie van bier voor de Russische markt gaat voorlopig wel door. De woordvoerder laat weten dat Rusland minder dan 2 procent van de wereldwijde bierverkoop van Heineken vertegenwoordigt. Het bedrijf benadrukt ook dat het al steun had aangekondigd aan lokale ngo's. Het bedrijf zal 1 miljoen euro doneren voor humanitaire hulp.

Welkom in dit liveblog

Goedenacht. In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne van zaterdag 5 maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.