NOS NieuwsAangepast

Oekraïens leger: moeilijke dag achter de rug • VS wil dat China invasie veroordeelt

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Hier vind je het nieuwe liveblog, met alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne van maandag 28 februari.

'525 Belarussen opgepakt bij protest tegen oorlog in Oekraïne'

Bij protesten in Belarus tegen de oorlog in Oekraïne zijn volgens mensenrechtenorganisatie Viasna zeker 525 mensen opgepakt. Het grootste protest was in hoofdstad Minsk, maar ook in andere delen van het land gingen mensen de straat op. Oppositieleider Tichanovskaja had opgeroepen tot protest tegen de medewerking van het regime van Aleksandr Loekasjenko bij de Russische invasie van Oekraïne.

Betogingen in Belarus worden door oproeragenten doorgaans hard neergeslagen. Sinds de grootschalige protesten van 2020 en 2021 is de repressie in het land toegenomen. Volgens Viasna kent het land op dit moment bijna 1100 politiek gevangenen.

Oekraïens leger: moeilijke dag achter de rug

Het Oekraïense leger heeft een zware dag achter de rug, meldt de legerleiding in een terugblik op Facebook. "De bezetter gaat door met beschietingen vanuit bijna alle richtingen", schrijft het leger. "De luchtmacht weet de agressor uit onze steden te houden". De legerleiding claimt zes Russische militaire colonnes te hebben gebombardeerd, onder meer bij de steden Kiev, Zaporizja en Cherson.

Ook wordt de verdediging van de stad Vasylkiv, ten zuidwesten van Kiev, geroemd. Daar zouden meerdere aanvallen zijn afgeslagen. Op sociale media verschenen vandaag beelden van een vernietigde school in de stad. Die beelden zijn geverifieerd door de NOS.

School in Vasylkiv beschoten: 'Kijk nou wat ze hier hebben gedaan'

Poolse voetbalbond houdt voet bij stuk na 'onacceptabel' FIFA-besluit

De Poolse voetbalbond houdt voet bij stuk als het gaat om de weigering volgende maand in de play-offs om een WK-ticket tegen Rusland te spelen. Wereldvoetbalbond FIFA kondigde vanavond aan dat Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne onder de afkorting RFU zal moeten spelen, zonder volkslied of vlag en op neutraal terrein zonder publiek.

De voorzitter van de Poolse voetbalbond noemt dat besluit op Twitter onacceptabel. "We zullen niet tegen Rusland spelen, ongeacht de naam van het team", schrijft Cezary Kulesza.
Ook de Zweedse voetbalbond, die ook niet meer tegen Rusland wil spelen, reageert kritisch op het FIFA-besluit. De bond had een "scherper standpunt" verwacht.

Burgemeester Kiev weerspreekt 'omsingeling' Kiev

Burgemeester Klitsjko van Kiev weerspreekt een aantal uitspraken die hij eerder vandaag zou hebben gedaan tegenover persbureau AP. In een interview had hij gezegd dat zijn stad grotendeels is omsingeld en dat vluchten uit de stad nagenoeg onmogelijk is, maar Klitsjko zegt nu dat dit niet het geval is. Hij spreekt van "desinformatie".

Volgens Klitjsko verspreiden Russische sites de berichten en is er vandaag nog een nepprofiel op Instagram van hem gemaakt. Hij drukt mensen op het hart "de leugens" niet te geloven. "Vertrouw enkel informatie van officiële bronnen", schreef hij op het platform Telegram.

Vertegenwoordiger Rusland maakt excuses bij VN-klimaatoverleg

Het hoofd van de Russische delegatie bij een VN-overleg over de klimaatverandering heeft zijn excuses aangeboden voor de Russische inval in Oekraïne. Oleg Anisimov deed dit bij de zitting vanmorgen van het meerdaagse overleg, "namens alle Russen die niet in staat waren om het conflict te voorkomen". De zitting was achter gesloten deuren, maar een transcript kwam onder meer bij Politico terecht.

Anisimov bood excuses aan na een toespraak van een Oekraïense deelnemer. Zij sprak via een digitale verbinding vanuit Oekraïne en zei dat de meeste leden van de Oekraïense delegatie donderdag de schuilkelders moesten opzoeken waardoor ze niet meer aan het overleg konden meedoen.

Anisimov zei er groot respect voor te hebben dat de Oekraïense delegatie onder deze omstandigheden doorgaat met zijn werkzaamheden.

Arrestaties bij demonstraties in Rusland

Ondanks een demonstratieverbod en streng optreden van ordediensten gingen Russen vandaag toch weer de straat op om te demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne. Dat leidde in tal van steden tot arrestaties, zoals in Moskou en Sint-Petersburg.

Arrestaties bij demonstraties in Moskou en Sint-Petersburg

Algemene Vergadering VN morgen bijeen voor speciale Oekraïne-sessie

De VN-Veiligheidsraad heeft opgeroepen tot een bijzondere bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN. Die wordt morgen gehouden en komt niet onverwacht: vrijdag sneuvelde in de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie om de Russische invasie te veroordelen, omdat Rusland zijn veto gebruikte. China, India en de Verenigde Arabische Emiraten onthielden zich van stemming.

Bij de stemming over de speciale bijeenkomst van de Algemene Vergadering stemde alleen Rusland tegen. China, India en de Verenigde Arabische Emiraten stemden opnieuw niet. De elf andere leden stemden voor. De kans is groot dat de Algemene Vergadering de Russische inval wel zal veroordelen.

Burgemeester Kiev: vluchten nagenoeg onmogelijk door omsingeling

Het is onmogelijk om burgers uit Kiev te evacueren bij een eventuele val van de stad, omdat de Oekraïense hoofdstad grotendeels is omsingeld door Russische troepen en alle wegen zijn geblokkeerd. Dat zegt de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, in een interview met persbureau AP. Tegenover het Duitse Bild benadrukt Klitsjko in een ander gesprek overigens dat de stad niet volledig is omsingeld en dat het vluchten ook wordt bemoeilijkt door de strenge avondklok in Kiev.

Verder zegt Klitsjko dat zijn stad op de rand van een humanitaire ramp staat. "Op dit moment hebben we nog elektriciteit, water en verwarming in onze huizen. Maar de infrastructuur om zaken als eten en medicijnen te leveren, is vernietigd", aldus Klitsjko. De inwoners van Kiev zijn volgens hem nog wel strijdbaar.

Klitjsko, die voordat hij in 2014 burgemeester werd wereldfaam verwierf als bokskampioen, zei tegen AP dat er vooralsnog negen burgerdoden zijn gevallen in Kiev, onder wie een kind. Gisteren besloot Klitsjko de avondklok in Kiev te vervroegen naar 17.00 uur, zodat de stad beter kan worden verdedigd. Afgelopen nacht zijn er volgens Klitsjko zes "Russische saboteurs" gedood. Eerder vanavond gingen net als gisteren weer sirenes af in Kiev.

Burgemeester Klitsjko

Management breekt met dirigent Gergiev vanwege banden met Poetin

Het management van de befaamde Russische dirigent Valeri Gergiev heeft de samenwerking met hem opgezegd vanwege zijn banden met president Poetin. Hij kwam eerder onder vuur voor zijn steun aan de Russische annexatie van de Krim, in 2014.

"In verband met de misdadige oorlog die het Russische regime tegen het onafhankelijke en democratische land Oekraïne voert, en tegen de open Europese samenleving als geheel, is het voor ons onmogelijk en zeer ongewenst om de belangen van maestro Gergiev te behartigen, zegt zijn management in München.

Gergiev is artistiek directeur van het Mariinski Theater in Sint-Petersburg en chef-dirigent van de Münchener Philharmoniker. De burgemeester van München eist van Gergiev dat hij zich van de Russische inval distantieert. Als hij dat voor morgen niet doet, wordt hij ontslagen.

De dirigent heeft ook veel in Nederland gewerkt, onder meer bij het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest. Rotterdam heeft sinds 1996 een Gergiev Festival.

Ook het Rotterdams Philharmonisch Orkest eist dat de dirigent zich van Poetin distantieert. Zo niet, dan zal het orkest concerten met hem annuleren en zal het Gergiev Festival dit jaar niet doorgaan.

Gergiev kreeg voor zijn muzikale en maatschappelijke verdiensten talloze prijzen en onderscheidingen, waaronder in 2005 een benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Valery Gergiev

Zwitserland overweegt aansluiting bij EU-sancties, blokkade Russische tegoeden

Zwitserland noemt het "zeer waarschijnlijk" dat het zich aansluit bij de Europese sancties tegen Rusland en dat het Russische tegoeden op Zwitserse bankrekeningen gaat bevriezen. Dat heeft president Cassis gezegd op de Franse publieke zender SSR.

De Bondsraad van het Alpenland vergadert morgen over de maatregelen en neemt er dan waarschijnlijk ook een besluit over. Voor die bijeenkomst worden eerst adviezen van de ministeries van Economische Zaken en Financiën afgewacht.

Deelname van Zwitserland aan de sancties zou bijzonder zijn, omdat het neutrale Zwitserland normaliter geen positie kiest in een conflict tussen twee partijen. Maar Cassis heeft al gezegd dat neutraliteit niet betekent dat de Zwitsers onverschillig naar het conflict kijken. De Russische invasie is een "ernstige schending van het internationaal recht", zei hij.

Volgens de Zwitserse centrale bank hadden Russen vorig jaar bijna 10 miljard euro op Zwitserse bankrekeningen staan. Ook loopt veel van de Russische handel in bulkgoederen via Zwitserland, meldt de Russische ambassade in Bern.

Wereldvoetbalbond sluit Rusland nog niet uit van WK

Wereldvoetbalbond FIFA wil Rusland vooralsnog niet uitsluiten van het WK voetbal, later dit jaar in Qatar. In plaats daarvan zal Rusland de komende tijd spelen onder de afkorting RFU in plaats van Rusland. Het land mag bij wedstrijden ook geen gebruikmaken van de Russische vlag of het Russische volkslied en zal wedstrijden spelen op neutraal terrein, buiten Rusland en zonder publiek. De maatregelen zijn genomen na de Russische invasie van Oekraïne, schrijft de FIFA in een verklaring.

In de verklaring benadrukt de FIFA verder dat uitsluiting van onder meer het WK ook nog op tafel ligt "als de situatie niet snel verbetert in de nabije toekomst". De verklaring van de FIFA is een reactie op de aankondigingen van de voetbalbonden van Tsjechië, Polen en Zweden. Die drie landen strijden in een poule met Rusland om een WK-ticket, maar ze willen niet meer tegen Rusland spelen.

De FIFA zegt in gesprek te zijn met de landen. Het is niet duidelijk of ze nu, na de maatregelen van de FIFA, wel willen spelen tegen Rusland. Ook Engeland, dat geen wedstrijden tegen Rusland op de kalender heeft, wil voorlopig geen duels tegen Rusland meer spelen.

Ook Alexander uit Almere staat in de file op weg naar Polen

In de file voor de grens met Polen staan veel Oekraïners al dagenlang te wachten. Maar onder de wachten in Krakovets zijn ook niet-Oekraïners die klem kwamen te zitten.

Verslaggever Kees van Dam ontmoette daar de 15-jarige Alexander uit Almere:

In de file op weg naar Polen: 'Krankzinnig, we zijn al drie dagen onderweg'

VS roept China op om Rusland te veroordelen

De VS wil dat China de Russische invasie in Oekraïne veroordeelt. "Dit is geen tijd om aan de zijlijn te staan", zei Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki in gesprek met tv-zender MSNBC.

Ze zei verder dat president Biden nog niet heeft gesproken met zijn Chinese ambtgenoot Xi na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Ze sluit niet uit dat er binnenkort door de twee wereldleiders zal worden gebeld. "Maar het is ook belangrijk dat het Chinese leiderschap naar zichzelf kijkt en bedenkt waar het wil staan als de geschiedenisboeken geschreven zullen worden."

China is de belangrijkste handelspartner van Rusland. Het land sprak na de invasie de steun uit voor de soevereiniteit van Oekraïne, maar wilde in persverklaringen niet spreken van een invasie en bleef weg van het veroordelen van Rusland.

Zweden stuurt voor het eerst sinds 1939 wapens naar conflictgebied

Zweden stuurt 5000 antitankwapens, 5000 helmen, 5000 stuks beschermende kleding en 135.000 voedselrantsoenen naar Oekraïne. Het is voor het eerst sinds 1939 dat Zweden wapens naar een oorlogsgebied stuurt. In dat jaar kwam Zweden Finland te hulp toen dat door de Sovjetunie werd aangevallen.

België levert nog eens 3000 machinegeweren aan Oekraïne, bovenop de 2000 die al waren aangekondigd. Het land maakte verder bekend dat het 200 antitankwapens, 3800 ton brandstof en 5 miljoen kogels naar Oekraïne stuurt.

Een konvooi met 5000 Belgische helmen, 200 kompassen, 200 verrekijkers en medische hulpmiddelen kwam vandaag in de Poolse stad Rzezów aan. Daar worden de spullen door de Oekraïners opgehaald.

IAEA waarschuwt voor schade aan nucleaire installaties en opslagplaatsen

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) waarschuwt dat de strijd in Oekraïne tot schade aan nucleaire installaties kan leiden. In Kiev zijn raketten neergekomen op een locatie waar radioactief afval ligt opgeslagen. Ook een andere opslagplaats raakte door oorlogshandelingen beschadigd. Voor zover bekend is op geen van deze plekken radioactieve straling vrijgekomen.

"Deze twee incidenten laten zien dat er een reëel risico is dat dit soort faciliteiten beschadigd raakt, met mogelijk ernstige gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu", zei WHO-directeur Grossi. "Ik doe daarom nogmaals een dringend beroep op alle partijen om af te zien van acties die de veiligheid van dit soort faciliteiten in gevaar kunnen brengen."

Britse minister steunt landgenoten die in Oekraïne willen gaan vechten

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Truss steunt landgenoten die naar Oekraïne gaan om zich aan te sluiten bij het Oekraïense vreemdelingenlegioen. Ze zei tegen de BBC dat mensen zelf een besluit moeten nemen, maar dat in Oekraïne een oorlog voor de democratie en voor heel Europa wordt gevoerd.

De Oekraïense president Zelensky heeft vrijwilligers uit het buitenland opgeroepen om te komen meevechten. Ze kunnen zich melden bij Oekraïense ambassades en consulaten.

EU rekent op 7 miljoen ontheemde Oekraïners

De Europese Unie denkt dat de oorlog in Oekraïne kan leiden tot 7 miljoen ontheemden. "We kijken op dit moment naar iets wat de grootste humanitaire crisis op ons Europese continent in vele, vele jaren kan worden", zei Janez Lenarčič, Eurocommissaris voor Crisisbeheer, in een persconferentie.

Vandaag meldde VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR dat naar schatting meer dan 368.000 Oekraïners al hun land zijn ontvlucht sinds de invasie van Rusland. Het gaat daarbij voornamelijk om vrouwen en kinderen, omdat president Zelensky mannen tussen de 18 en 60 jaar heeft verboden het land te verlaten.

In Nederland hebben zich vooralsnog vijftig Oekraïense vluchtelingen gemeld, schrijft persbureau ANP na navraag bij staatssecretaris Van der Burg (Asiel).

Denemarken stuurt antitankwapens naar Oekraïne

Denemarken staat 2700 antitankwapens af aan Oekraïne. "Dit zijn wapens waarmee Oekraïne zich kan verdedigen tegen licht bepantserde voertuigen", zei premier Frederiksen tegen verslaggevers. Ze rekent erop dat het parlement ermee instemt.

Het zijn wapens die vanaf de schouder kunnen worden afgevuurd. Ze komen uit de eigen voorraad.

BP doet aandelen in Russische oliegigant Rosneft van de hand

BP verkoopt zijn deelname aan de Russische oliegigant Rosneft. De Russische inval in Oekraïne maakt dat BP zijn positie in Rosneft "fundamenteel heroverweegt".

"Zoals bij zo veel anderen heeft de ontwikkeling van de situatie in Oekraïne mij diep geschokt", zei BP-topman Bernard Looney. "Ik leef mee met iedereen die getroffen is."

De Britse aardoliemaatschappij heeft bijna 20 procent van de aandelen in handen. Het bedrijf moet door de verkoop aan het eind van dit kwartaal ruim 22 miljard euro afschrijven. Looney geeft in verband met de verkoop zijn positie in de leiding van Rosneft op.

Inwoners van Dnipro doneren kleding en maken molotovcocktails

Verslaggever Gert-Jan Dennekamp is in Dnipro in het oosten van Oekraïne. De inwoners zamelen daar kleding en lakens in voor het leger en maken uit voorzorg molotovcocktails klaar.

Verslaggever in Oost-Oekraïne: 'Inwoners maken hier molotovcocktails'

Naar een oorlogsgebied in een paar dagen

Een straat in Boetsja, nabij Kiev, is compleet verwoest na een aanval op een konvooi militaire voertuigen. Hoe groot de schade voor omwonenden is, blijkt als de beelden van Google Streetview naast die van een bewoner worden gelegd.

Bucha: van rustige voorstad naar oorlogsgebied in een paar dagen

Amerikaanse regering wil miljarden vrijmaken voor hulp aan Oekraïne

De Amerikaanse regering vraagt het Congres toestemming om omgerekend 5,7 miljard euro beschikbaar te stellen voor economische en militaire steun aan Oekraïne.

De voorzitter van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, verwacht dat het voorstel de komende week wordt ingediend.

Rusland bevestigt militaire slachtoffers

Rusland heeft voor het eerst erkend dat er militairen van het Russische leger zijn omgekomen bij de oorlog in Oekraïne. Het Russische persbureau Interfax citeert een woordvoerder van het ministerie van Defensie, die de slachtoffers bevestigt.

Er worden geen aantallen genoemd, maar het aantal Russische doden is volgens de woordvoerder "vele malen kleiner" dan het aantal slachtoffers aan Oekraïense zijde. Oekraïne zei de afgelopen dagen vele honderden Russische militairen te hebben gedood, maar op die claims kwam geen reactie vanuit Russische kant.

EU scherpt sancties tegen Rusland aan, nu ook strafmaatregelen tegen Belarus

De Europese Commissie heeft de sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne aangescherpt. Voor het eerst in de geschiedenis gaat de EU de aankoop en levering van wapens financieren, daarvoor wordt volgens een bron van persbureau Reuters bij de Commissie 450 miljoen euro uitgetrokken.

Commissievoorzitter Von der Leyen heeft verder bekendgemaakt dat alle tegoeden van de Russische centrale bank in de Europese Unie worden bevroren, dat ook oligarchen worden aangepakt en dat het volledige EU-luchtruim dichtgaat voor alle Russische vliegtuigen. Verder wordt de toegang in de EU tot Russische staatsmedia als RT en Spoetnik afgesloten.

Ook tegen Belarus, waar Poetin-bondgenoot Loeksjenko aan de macht is, worden sancties ingesteld, omdat dit land de Russische oorlogsvoering in Oekraïne steunt. Belarus krijgt een exportverbod opgelegd voor onder meer tabak, hout, ijzer, staal en cement.

WHO: levens in gevaar door zuurstoftekort Oekraïense ziekenhuizen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat de ziekenhuizen in Oekraïne bijna door hun voorraden medische zuurstof heen zijn. Door de gevechtshandelingen is het niet veilig om voorraden van fabrieken naar ziekenhuizen te brengen. Ook ontbreekt het aan grondstoffen om zuurstof te maken.

Volgens de WHO komen de meeste ziekenhuizen nu binnen 24 uur zonder te zitten. Bij sommige ziekenhuizen zou dat al het geval zijn. De zuurstof is van groot belang voor coronapatiënten, maar ook voor andere patiënten op de IC's. "Duizenden levens staan op het spel", zegt de WHO.

De WHO kijkt of er met partnerorganisaties afspraken kunnen worden gemaakt voor een veilige aanvoer vanuit Polen.

Oekraïne bevestigt: grootste vliegtuig ter wereld vernietigd

Oekraïne bevestigt op Twitter, na eerdere onbevestigde berichten, dat bij de gevechten om het vliegveld Hostomel bij Kiev het grootste vliegtuig ter wereld, de Antonov An-225, is vernietigd. "We zullen het vliegtuig herbouwen", zo staat op het officiële Twitteraccount van het land.

Braziliaanse spelers Dinamo Kiev en Sjachtar Donetsk aangekomen in Roemenië

De Braziliaanse voetballers van de Oekraïense clubs Dinamo Kiev en Sjachtar Donetsk zijn in veiligheid. Een van hen is voormalig Ajacied David Neres.

De 42 voetballers en begeleiders kwamen vandaag in Roemenië aan. Op sociale media is te zien dat Neres werd opgewacht door zijn vriendin. De Roemeense voetbalbond zou zich voor de evacuatie van de groep hebben ingezet.

Twee Nederlandse voetballers die in Oekraïne spelen, Hennos Asmelash (ex-ADO Den Haag) en Rodney Antwi (oud-speler van FC Volendam en FC Utrecht) zijn terug in Nederland, zo laten zij weten op Instagram.

Kaag over uit Swift zetten van Rusland: zonder geld geen oorlogsmachinerie

Minister Kaag van Financiën ziet het uit Swift zetten van een deel van de Russische banken als een belangrijk middel om het de Russen financieel gezien zo moeilijk mogelijk te maken. Dat moet gebeuren, zegt ze, omdat Rusland geld nodig heeft om zijn strijdmacht te financieren. "Zonder geld geen oorlogsmachinerie".

Kaag erkent dat ook de Nederlandse economie door Russische tegenmaatregelen getroffen kan worden. Maar ze denkt "dat de Nederlanders en de rest van Europa echt wel voelen dat het hier om iets veel groters gaat: vrede, veiligheid en democratie."

Op de vraag of Nederland net als Duitsland meer geld moet uittrekken voor zijn krijgsmacht, zegt ze dat Nederland al "grootschalig" in defensie investeert. Maar ze zegt ook dat het een belangrijke discussie is: "Dit is een kantelpunt in de Europese geschiedenis. Op het moment dat het ertoe doet, moeten we kunnen optreden en dat vraagt grootschalige investeringen. Veiligheid kent geen prijs voor de democratische rechtsorde." In het regeerakkoord is afgesproken blijvend 3 miljard euro extra voor defensie uit te trekken.

Rutte belt met leiders Baltische staten, Polen, Slowakije, Roemenië

Premier Rutte heeft gebeld met de regeringsleiders van de drie Baltische staten. Ook belde hij met de Poolse premier Morawiecki, de Slowaakse premier Heger en de Roemeense president Johannis, schrijft hij op Twitter.

De gesprekken gingen over onder meer de sancties tegen Rusland en de levering van militaire spullen aan Oekraïne. Er is voortdurend contact over de situatie in Oekraïne en de "dreigende, escalerende taal van Poetin", schrijft Rutte, die benadrukt dat "de hele vrije en democratische wereld" meer verenigd is dan ooit als het gaat om Oekraïne.

Meer dan 100.000 mensen demonstreren in Berlijn, 80.000 in Praag

In Berlijn zijn meer dan 100.000 mensen op de been om solidariteit te betuigen met Oekraïne en om Rusland op te roepen om zich uit Oekraïne terug te trekken. De demonstratie vindt plaats bij de Brandenburger Tor, dicht bij de Russische ambassade.

De demonstranten hebben Oekraïense en Europese vlaggen mee en borden met leuzen als "Stop de oorlog", "Poetins laatste oorlog" en "Wij staan achter Oekraïne".

In Praag demonstreren 80.000 mensen tegen de oorlog in Oekraïne. Premier Fiara herinnerde de deelnemers aan de inval van het Russische leger in 1968, die een eind maakte aan de hervormingen die de regering van Tsjechoslowakije tegen de zin van Moskou wilde doorvoeren.

Meer dan 100.000 demonstranten bij demonstratie in Berlijn

Meer dan 1400 demonstranten opgepakt in Rusland

De Russische politie heeft vandaag meer dan 1400 mensen gearresteerd bij demonstraties tegen de oorlog in Oekraïne. Het ging daarbij om protesten in 45 steden, meldt de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie OVD-Info. Sinds het begin van de invasie zijn er meer dan 4000 Russen opgepakt bij demonstraties.

De protesten van vandaag vielen samen met de herdenking van de dood van de Russische oppositieleider Boris Nemtsov, die zeven jaar geleden nabij het Kremlin werd doodgeschoten. Op de plek van de moord was een geïmproviseerd monument voor Nemtsov ingericht. Daar werden ook mensen aangehouden, zeggen ooggetuigen tegen persbureau Reuters.

Een demonstrant wordt in Moskou weggevoerd door agenten

Bespreking tussen delegaties Oekraïne en Rusland begonnen of op punt van beginnen

Delegaties van Oekraïne en Rusland zijn naar Belarus gereisd om met elkaar in gesprek te gaan. Volgens Oekraïne zijn er geen voorwaarden vooraf gesteld.

De bespreking vindt plaats in de stad Gomel. Die ligt niet ver van het drielandenpunt van Belarus, Rusland en Oekraïne. De Oekraïense president Zelensky was in eerste instantie niet bereid om een delegatie naar Belarus te sturen, omdat ook vanuit dat land raketten op doelen in Oekraïne zouden zijn afgevuurd.

Media in beide landen zeggen dat de besprekingen zijn begonnen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat, maar bevestigde wel dat beide delegaties naar de ontmoetingsplek op weg waren.

'Grootste vliegtuig ter wereld verwoest bij slag om vliegveld'

Bij de zware gevechten om het strategische vrachtvliegveld Hostomel bij Kiev is het grootste en zwaarste vliegtuig ter wereld verwoest. Een lokale functionaris zegt volgens persbureau Reuters tegen de Oekraïense televisie dat het vliegtuig, de Antonov An-225, volledig is uitgebrand. Ook op Twitter melden meerdere bronnen de verwoesting van het vliegtuig, met daarbij luchtfoto's.

Het vliegtuig werd in de jaren 80 ontworpen voor het ruimteprogramma van de Sovjet-Unie en maakte in 1988 zijn eerste vlucht. Sindsdien was het een van de beroemdste vliegtuigen ter wereld. Het toestel, dat een spanwijdte had van ruim 88 meter en een lengte van 84 meter, landde meerdere keren in Nederland.

NAVO-baas: uitspraken Poetin laten zien hoe ernstig situatie is

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft op het besluit gereageerd van president Poetin om de Russische eenheden die over kernwapens beschikken in verhoogde staat van paraatheid te brengen. "Dit laat zien hoe ernstig de situatie is en waarom we samen moeten optrekken", zei hij in een interview met de BBC. Stoltenberg zei niet of de NAVO met extra maatregelen komt.

Nederlandse luchtruim vanaf nu gesloten voor Russische vliegtuigen

Het Nederlandse luchtruim is vanaf 16.00 uur gesloten voor Russische vliegtuigen. Dat twitterde minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zojuist. Eerder was er sprake van dat het luchtruim pas vanavond zou worden gesloten, maar de sluiting is dus naar voren gehaald.

15.000 demonstranten op de Dam, zegt woordvoerder van burgemeester Halsema

Op de Dam in Amsterdam doen 15.000 mensen mee aan een solidariteitsdemonstratie voor Oekraïne, zegt een woordvoerder van burgemeester Halsema bij de lokale zender AT5. Op de borden die mensen hebben meegenomen staan leuzen als "Protect Ukraine" en "Stop Poetin".

De demonstratie "Vrede voor Oekraïne" is onder meer georganiseerd door de Stichting MiGreat. Op de Facebookpagina van de stichting staat: "We staan in solidariteit met Oekraïners. Mensenlevens gaan verloren, mensen, huizen en straten worden gebombardeerd en mensen slaan op de vlucht".

Poetin en zijn opdracht om afschrikkingsgroepen "gevechtsklaar" te maken

De Russische president Poetin zegt het niet letterlijk, maar met het "gevechtsklaar maken van de afschrikkingsgroepen van het Russische leger" bedoelt hij in onderstaande video wel degelijk dat er eenheden in verhoogde staat van paraatheid worden gebracht die over kernwapens kunnen beschikken.

Zo dreigt president Poetin met de inzet van kernwapens

Russische patriarch noemt Oekraïners 'krachten van het kwaad'

Het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Kirill, heeft de tegenstanders van het Russische leger in Oekraïne "krachten van het kwaad" genoemd. In zijn zondagse preek verweet hij de Oekraïense militairen dat ze de historische eenheid tussen beide landen willen verbreken.

De Russisch-orthodoxe en de Oekraïens-orthodoxe kerk hebben dezelfde geschiedenis. In 2018 splitste de Oekraïens-orthodoxe kerk zich af. De aanleiding was de annexatie door Rusland van de Krim, in 2014, en de daarop volgende oorlog in Oost-Oekraïne tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Een deel van de gelovigen bleef trouw aan de Russisch-orthodoxe kerk.

Nederlandse wapens onderweg naar Oekraïne

De wapens die door Nederland zijn toegezegd aan Oekraïne zijn op weg naar het land. De 50 antitankwapens, 400 bijbehorende raketten en de 200 Stinger-luchtdoelraketten zijn ingeladen in een militair transportvliegtuig op vliegbasis Eindhoven, dat zojuist is opgestegen.

Het ministerie van Defensie meldt niet wat de bestemming is van het toestel. In het persbericht schrijft ministerie enkel dat het een land in Oost-Europa betreft. Daar liggen verschillende NAVO-lidstaten. "Vanaf daar gaan de militaire middelen over de weg naar Oekraïne."

De munitie werd ingeladen bij een depot in Veenhuizen en over de weg vervoerd naar Eindhoven

VS over bevel Poetin: 'totaal onacceptabele escalatie'

Het bevel van president Poetin om eenheden in verhoogde staat van paraatheid te brengen die ook over kernwapens kunnen beschikken, is een "totaal onacceptabele escalatie" van het conflict, zegt de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Linda Thomas-Greenfield.

"Het betekent dat president Poetin doorgaat met de escalatie van deze oorlog op een manier die totaal onacceptabel is en we moeten hem op de krachtigste manier een halt toe blijven roepen", zei ze in een interview met CBS News.

Oekraïne: met Rusland onderhandelen bij grens Belarus-Oekraïne

Oekraïne zegt bij monde van het kantoor van president Zelensky met Rusland te gaan onderhandelen bij de grens tussen Oekraïne en Belarus. Die gesprekken zouden worden gevoerd zonder voorwaarden vooraf. Het Kremlin zegt hier nog niets over.

Wanneer de gesprekken zouden plaatsvinden is nog onduidelijk.

Poetin: verhoogde staat van paraatheid voor nucleaire eenheden

In een bijeenkomst met hoge functionarissen heeft president Poetin het Russische leger opdracht gegeven om eenheden in verhoogde staat van paraatheid te brengen die ook over kernwapens kunnen beschikken, melden de persbureaus AP en Reuters. Poetin zegt dat de NAVO-landen de afgelopen dagen "agressieve verklaringen" hebben afgegeven, en noemde daarbij ook de financiële sancties die zijn ingesteld naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne.

"Details kennen we nog niet", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Het is vooral een signaal van Poetin naar westerse landen dat hij niet van plan is toe te geven aan de druk vanuit het buitenland."

Nederlandsche Bank steunt Europees sanctiepakket

President Knot van De Nederlandsche Bank heeft gereageerd op het nieuwe sanctiepakket, dat gisteravond is aangekondigd door voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie.

"Ik verwelkom en steun de nieuwe financiële sanctiemaatregelen die de Europese Unie zaterdagavond heeft aangekondigd. Mijn gedachten gaan uit naar de Oekraïners die lijden onder deze afschuwelijke oorlog."

Oekraïense vluchtelingen op Haarlems woonwagenkamp

Een Oekraïense uit de westelijke stad Lviv die eerder vijf jaar in Nederland woonde en daarna terugkeerde naar Oekraïne, is met familieleden aangekomen bij een vriendin op een Haarlems woonwagenkamp.

"Ik heb mijn man en verdere familie moeten achterlaten en ben met mijn zus, dochter en kleinkinderen door een familielid naar de Poolse grens gebracht", zegt Svetlana tegen Noordhollands Dagblad. Ze heeft er een dubbel gevoel over. "We zijn zo blij dat we de kinderen in veiligheid hebben kunnen brengen. Tegelijkertijd ben ik verdrietig dat ik mijn man en andere familie in Oekraïne heb moeten achterlaten."

Eerder werkte ze in Nederland als schoonmaakster. Afgelopen donderdag begonnen ze aan de nieuwe reis naar Nederland.

Amira vluchtte met kat Simba Oekraïne uit: 'Ik kon hem daar niet alleen laten'

video_vluchtelingen-bij-grens-polen

Ook Franse en Noorse luchtruim gaan dicht

Frankrijk sluit vanavond zijn luchtruim voor Russische vliegtuigen, tweet transportminister Djebbari. "Geconfronteerd met de Russische invasie, is er een totale eenheid in Europa."

Ook Noorwegen heeft deze beslissing genomen, zegt de minister van Buitenlandse Zaken tegen persbureau NTB.

Eerder vandaag besloten Nederland, België, Duitsland en Finland in navolging van andere Europese landen hun luchtruimen te sluiten.

Oligarch in brief: oorlog is nooit het antwoord, stop bloedvergieten

De Russische oligarch Mitsjajl Fridman noemt de oorlog in Oekraïne een tragedie en roept op tot een einde aan het "bloedvergieten". In een brief aan de medewerkers van zijn Londense investeringsmaatschappij LetterOne schrijft de miljardair dat hij ervan overtuigd is dat "oorlog nooit het antwoord kan zijn". Dat meldt zakenkrant Financial Times, dat de brief heeft ingezien.

"Ik ben geboren in West-Oekraïne en heb daar gewoond tot mijn zeventiende. Mijn ouders zijn Oekraïense staatsburgers en wonen in Lviv, mijn favoriete stad", citeert de krant uit zijn brief. "Maar ik ben ook een groot deel van mijn leven Russisch staatsburger geweest, werkend aan mijn bedrijven. Ik heb een diepe band met het Oekraïense en Russische volk en ik zie het conflict als een tragedie voor beide."

Fridman, die een vermogen van ongeveer 15 miljard dollar heeft en daarmee een van de rijkste mannen is van Rusland, zegt vanwege zijn verantwoordelijkheden als zakenman geen politieke verklaringen af te leggen. "Ik ben er echter van overtuigd dat oorlog nooit een antwoord kan zijn. Deze crisis zal levens kosten en schade toebrengen aan twee landen die honderden jaren broeders zijn geweest. Hoewel een oplossing angstaanjagend ver weg lijkt, kan ik me alleen maar aansluiten bij de mensen die een einde aan het bloedvergieten willen."

De Russische zakenman is de eerste oligarch die zich uitspreekt tegen de inval in Oekraïne. Russische artiesten, schrijvers en journalisten gingen hem voor.

Gemeenten gevraagd om opvangplekken te zoeken voor Oekraïners

Opvangorganisatie COA vraagt gemeenten op zoek te gaan naar opvangplekken voor gevluchte Oekraïners die hier asiel willen aanvragen om zich blijvend in Nederland te vestigen. Staatssecretaris Van der Burg van Justitie liet vrijdag weten dat mensen uit Oekraïne geen asiel hoeven aan te vragen als ze hier alleen tijdelijk willen verblijven. Nederland heeft een associatieverdrag met Oekraïne, waardoor Oekraïners vrij naar Nederland mogen reizen en hier mogen verblijven. Voor mensen die hier om onderdak vragen, is volgens Van der Burg al een plek geregeld. Het is nog niet bekend waar dat is.

Oekraïners die asiel willen aanvragen moeten door het COA worden opgevangen, maar daar is op dit moment onvoldoende plek voor. De afgelopen dagen zijn er telefoontjes binnengekomen bij Vluchtelingenwerk en de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) van Oekraïners die al in Nederland waren voordat de Russische aanval was begonnen. Zij willen weten hoe ze asiel kunnen aanvragen, zodat ze hier kunnen blijven.

Daarnaast is er een vluchtelingenstroom vanuit de Oekraïne op gang gekomen. Hoeveel mensen uiteindelijk ook naar Nederland zullen komen, durven het COA en het ministerie van Justitie nog niet te schatten. Voor die mensen zoekt het COA nu extra opvangplekken omdat de asielzoekerscentra al vol zitten. Pp meerdere plekken in het land is daarom al noodopvang in tenten en beurshallen.

Oekraïners protesten op de Dam tegen Russische invasie

Op de Dam in Amsterdam zijn enkele duizenden mensen hun steun aan het betuigen aan Oekraïne. Ook in Den Haag, Groningen en Heerlen zijn protestbijeenkomsten. In Groningen zijn een paar honderd mensen bijeengekomen.

Oekraïners protesten op de Dam tegen Russische invasie van hun geboorteland

Ook Japan weert Rusland uit betalingssysteem Swift

Ook Japan heeft toegezegd dat het land een aantal Russische banken gaat afsluiten van het internationale betalingssysteem Swift. Gisteren werd al bekend dat de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk de Verenigde Staten en de VS dat hadden afgesproken. Japan sluit zich daar nu bij aan.

De Japanse premier Kishida liet verder weten dat zijn land sancties instelt tegen de Russische president Poetin, wiens aanval op Oekraïne volgens Japan de fundamenten van de internationale rechtsorde ondermijnt. Ook zei hij dat Japan 100 miljoen dollar aan humanitaire steun verstrekt aan Oekraïne.

Net als in veel Europese steden, is er in Tokio gedemonstreerd tegen de Russische invasie.

Hoekstra: onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken wil dat er een onderzoek komt naar oorlogsmisdaden na de Russische invasie in Oekraïne. In WNL op Zondag zei hij dat hij dat gaat voorstellen aan de Verenigde Naties. Volgens hem moet er "van begin af aan bewijs worden verzameld van wat daar gebeurt".

Hoekstra benadrukte dat het nu het belangrijkste is om Oekraïne militair, humanitair en economisch te steunen en te kijken wat het land nu nodig heeft. "Maar uiteindelijk komt er ook een moment dat je juridisch moet afrekenen en dat je degenen die dit gestart hebben verantwoordelijk moet houden."

Vertaalster barst in tranen uit tijdens toespraak Zelensky

Een verstaalster die een toespraak van de Oekraïense president Zelensky vertaalde voor het Duitse nieuwsmedium Welt, raakte tijdens haar werk ontroerd door diezelfde toespraak. Toen Zelensky zich tot de Oekraïners richtte, kreeg de vertaalster het te kwaad:

Lange rijen voor Russische pinautomaten na sanctiebesluiten

Veel Russen willen uit voorzorg geld pinnen, na alle aangekondigde sancties tegen het land. De Russische centrale bank maakte vrijdag al bekend meer contant geld vrij te maken voor de pinautomaten.

Lange rijen voor Russische pinautomaten na sanctiebesluiten

Tsjechië wil niet meer voetballen tegen Rusland

Na Polen en Zweden heeft ook Tsjechië laten weten niet tegen Rusland te willen voetballen in de play-offs om een ticket voor het WK in Qatar. "Het is niet mogelijk om in de huidige situatie tegen Rusland te spelen, zelfs niet op neutraal terrein", meldt de Tsjechische voetbalbond.

Rusland zou in een eerste play-off tegen Polen spelen in Moskou, waarna de winnaar van dat duel op 29 maart in de Russische hoofdstad tegen Tsjechië of Zweden zou moeten spelen voor een plek op het WK. De voetbalbonden van Zweden, Polen en Tsjechië hadden eerder deze week in een brief aan de UEFA en de FIFA al laten weten niet in Rusland te willen spelen. Ze drongen aan op een alternatieve locatie, waar de FIFA vooralsnog niet op inging.

Inmiddels willen de drie landen helemaal niet meer tegen Rusland spelen. "De Russische invasie is illegaal en erg verkeerd", zei voorzitter Karl-Erik Nilsson van de Zweedse voetbalbond. "Rusland kan niet deelnemen aan de play-offs zolang deze waanzin voortduurt. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat de FIFA onze oproep niet volgt."

Hoekstra: 164 Nederlanders meldden zich bij ambassade

164 Nederlanders die in Oekraïne zitten, hebben zich gemeld bij de Nederlandse ambassade, die gisteren verhuisde van Oekraïne naar Polen. Dat vertelde minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) bij WNL op Zondag. "Op dit moment is het voor Nederland moeilijk om voor die mensen iets te kunnen betekenen", zei de bewindsman.

De situatie op de grond maakt het lastig om Nederlanders in Oekraïne nu te ondersteunen en het land uit te helpen, zei Hoekstra. Het Nederlandse ambassadepersoneel heeft Oekraïne inmiddels verlaten.

Nederland heeft de afgelopen dagen ongeveer dertig mensen bij het inmiddels opgeheven steunpunt in Lviv geholpen. Ook zijn "een heleboel Nederlanders gewoon zelf teruggereden", aldus Hoekstra.

Timmermans: dit wordt het Waterloo van Poetin

De oorlog in Oekraïne wordt een debacle voor president Poetin en voor Rusland, verwacht Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. "Oekraïne is een heel groot land, met een bevolking die door het optreden van Poetin zeer eensgezind is. Dit wordt zijn Waterloo", zei Timmermans in Buitenhof, verwijzend naar de Slag om Waterloo waarbij de Franse keizer Napoleon Bonaparte in 1815 werd verslagen.

Volgens hem heeft Poetin met deze oorlog de geschiedenis een enorme wending gegeven. "Het is een wending die we decennialang gaan merken. Dat het westen daar zo hard op reageert, is alleen maar terecht."

Timmermans noemt het belangrijk dat alle landen die in de buurt van Oekraïne en Rusland liggen en bedreigd kunnen worden door de Russen, snel hulp krijgen. Hij noemde daarbij de Baltische staten en Polen. "Poetin zal net zo ver gaan als wij hem laten gaan", zei hij. "Daarom is het ongelooflijk belangrijk dat we onze verdediging op orde hebben, dat we onze krijgsmachten in Europa sterker maken en de trans-Atlantische band nog hechter smeden."

Het betekent volgens de Eurocommissaris ook dat Europeanen veel meer aandacht moeten schenken aan hoe hun vrijheden worden beschermd. "Zowel tegen de autocraat in Moskou, als tegen zijn tovenaarsleerlingen in onze landen. Hij heeft jarenlang geïnvesteerd in vrienden als Le Pen en Farage. Ik hoop dat hun kiezers nu in de gaten hebben met wie we van doen hebben. Je gaat aan iemand verstandelijke vermogens twijfelen als diegene Poetin nu nog verdedigt."

Beelden van beschoten schoolgebouw Vasylkiv: 'Kijk nou wat ze hier hebben gedaan'

Oekraïners hebben beelden op sociale media gedeeld van wat een beschoten schoolgebouw in de plaats Vasylkiv zou zijn.

Oekraïense school in Vasylkiv beschoten: 'Kijk nou wat ze hier hebben gedaan'

Ook Nederland sluit luchtruim voor Russische toestellen

Na België en Duitsland sluit nu ook Nederland het luchtruim voor Russische toestellen. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat er in het Nederlandse luchtruim geen ruimte is voor een regime dat onnodig en bruut geweld toepast. Nederland bereidt zich voor om het luchtruim vanavond te sluiten, aldus Harbers.

Volgens het ministerie landen wekelijks 28 toestellen uit Rusland op Schiphol.

Russen trekken Charkov in: 'Stad is militair en symbolisch belangrijk'

Russische troepen trokken vanochtend Charkov binnen, de tweede stad van Oekraïne. In dit artikel lees je meer over de een-na-grootste stad van Oekraïne, op zo'n 40 kilometer van de Russische grens.

Ondertussen zegt de regionale gouverneur Sinegoebov dat de Oekraïense troepen de volledige controle over de stad hebben. De stad wordt volgens hem "gezuiverd van de vijand".

Oekraïense troepen verdedigen Charkov

VN-vluchtelingenorganisatie: 368.000 mensen zijn Oekraïne ontvlucht

Vanwege het geweld in Oekraïne zijn tot nu toe zo'n 368.000 mensen op de vlucht geslagen, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR op basis van gegevens van landen waar Oekraïners naartoe zijn gevlucht. "Het totaal staat nu op 368.000 en het blijft stijgen", schrijft de UNHCR.

Oekraïne stapt naar Internationaal Gerechtshof

Oekraïne stapt naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, tweet president Zelensky. "We eisen dat Rusland verantwoordelijk wordt gehouden voor het manipuleren van het concept genocide om agressie te rechtvaardigen." Zelensky wil dat Rusland wordt opgedragen te stoppen met de invasie.

Duitsland steekt 100 miljard in Bundeswehr vanwege invasie Oekraïne

De Duitse regering maakt via een speciaal fonds 100 miljard euro vrij voor investeringen in de Bundeswehr en bewapeningsprojecten. Dat is bekendgemaakt door bondskanselier Scholz. Hij zei ook toe dat Duitsland vanaf nu jaarlijks meer dan 2 procent van het bruto binnenlands product in defensie zal steken.

Volgens Scholz zijn er met het oog op de invasie in Oekraïne dringend betere capaciteiten nodig. "Een ding is duidelijk: we moeten fors meer investeren in de veiligheid van ons land om onze vrijheid en democratie te beschermen", zei Scholz. Hij noemt de Russische invasie van Oekraïne een keerpunt in de geschiedenis.

De bondskanselier riep de partijen in de Bondsdag op om in te stemmen met de wet waarmee het speciale fonds wordt geregeld. Volgens Scholz is het halen van de 2 procent-norm niet alleen belangrijk in het kader van het NAVO-bondgenootschap. "We doen dit ook voor onszelf, voor onze eigen veiligheid", aldus de sociaaldemocratische bondskanselier.

Kabinet trekt 20 miljoen uit voor humanitaire hulp aan slachtoffers oorlog Oekraïne

Het kabinet stelt 20 miljoen euro beschikbaar voor hulp aan slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het geld is bestemd voor voedsel, water en medische zorg voor mensen die op de vlucht slaan. De bijdrage loopt via de Verenigde Naties. De volkerenorganisatie heeft landen opgeroepen te helpen bij de vluchtelingencrisis in Oekraïne.

"Nederland gaat naast de Oekraïners staan in deze donkere tijden. We helpen waar we kunnen", zegt minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet is ook bezig met een zending medische hulpgoederen en medicijnen.

Daarnaast trekt Nederland een half miljoen euro uit voor de eerste opvang in Moldavië. Daarmee kunnen ongeveer 7000 mensen worden geholpen met dekens, slaapzakken en tenten.

België en Duitsland sluiten luchtruim voor Rusland

Ook Duitsland en België sluiten het luchtruim voor Russische vliegtuigen, is zojuist bekendgemaakt door de Belgische premier De Croo en de Duitse bondskanselier Scholz. "Ons Europese luchtruim is open voor mensen die met anderen verbinden, niet voor zij die wreed de aanval zoeken", schrijft De Croo op Twitter.

Hiermee hebben alle buurlanden van Nederland het luchtruim gesloten voor Russische toestellen. Nederland heeft dat vooralsnog niet gedaan. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei in het televisieprogramma WNL Op Zondag dat hij en zijn Europese collega's vanavond ook zullen praten over het sluiten van het luchtruim. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat in reactie op vragen over het sluiten van het Nederlandse luchtruim weten dat Nederland sancties oplegt in EU-verband.

Joodse sportvereniging wil mensen ophalen uit Oekraïne

Een Joodse sportvereniging met een vestiging in uit Amsterdam wil mensen uit de Oekraïense Joodse gemeenschap in Oekraïne ophalen. Vanuit havenstad Odessa is een bus met 50 mensen richting de grens met Roemenië vertrokken, meldt Maccabi Nederland.

Het plan is dat vanuit de Roemeense hoofdstad Boekarest een deel van de groep naar Nederland zal gaan, een deel naar Duitsland en een deel naar Israël. "Maccabi Nederland staat al klaar met hotelkamers en welke hulp ze dan ook nodig hebben."

De vereniging organiseert de actie in samenwerking met zusterverenigingen in Duitsland, Polen, Hongarije, Slowakije, Roemenië, Israël en Oekraïne,

Van Mexico tot Zuid-Korea: wereld leeft mee met Oekraïne

Van over de hele wereld komen beelden binnen van protesten tegen de Russische inval in Oekraïne. Ook in Nederland zijn demonstraties geweest; vanmiddag zijn er ook weer meerdere gepland.

Van Mexico tot Zuid-Korea: wereld leeft mee met Oekraïne

VN: Ruim 200.000 mensen uit Oekraïne naar buitenland gevlucht

De VN gaat ervan uit dat vanuit Oekraïne al ruim 200.000 mensen naar het buitenland zijn gevlucht. De schatting is dat minstens 150.000 mensen naar Polen zijn gegaan en de rest naar andere landen zoals Hongarije en Roemenië. Anderen zijn binnen Oekraïne op zoek gegaan naar veiligere plekken.

Amerikaanse hulp bij noodopvang van Oekraïners

Verslaggever Arjen van der Horst vertelt in Polen over de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne. Polen heeft in samenwerking met de Amerikaanse strijdkrachten tentenkampen opgezet om gevluchte Oekraïners onderdak te bieden.

Verslaggever Polen: 'Amerikaanse hulp bij noodopvang van Oekraïners'

Internationale judobond schorst erelid Poetin

Vladimir Poetin is niet langer erevoorzitter en ambassadeur van de internationale judofederatie. De beslissing is genomen "in het licht van van de oorlogshandelingen in Oekraïne", zo meldt de IJF in een officiële verklaring.

De invloed van Poetin, zelf in het bezit van de zwarte band in het judo, op de internationale judofederatie is groot. Zo geldt voorzitter Marius Vizer als een persoonlijke vriend van de Russische president.

Poetin is zelf in het bezit van de zwarte band in het judo

Fotoserie: burgerwachten in Kiev

Een fotograaf van persbureau AP heeft in Kiev deze foto's gemaakt van gewapende burgers. Ze hielden op straat de wacht tijdens de avondklok; sommigen zaten ook in gebouwen. Swipe door de foto's om meer te zien:

  • AP Photo/Efrem Lukatsky
    Een man met een kunstbeen en kalasjnikov staat op zondagochtend in het centrum van Kiev
  • AP Photo/Efrem Lukatsky
    Deze oudere mannen houden de wacht in een gemeentekantoor
  • AP Photo/Efrem Lukatsky
    De AP-fotograaf maakte ook deze opname, van een vrouwelijke burgerwacht. Haar gezicht is niet vastgelegd
  • AP Photo/Efrem Lukatsky
    Hier zijn burgers bezig met het maken van molotov-cocktails
  • AP Photo/Efrem Lukatsky

Grenswachten Slangeneiland mogelijk nog in leven

De dertien grenswachten op Slangeneiland, die tegen Russen op een marineschip riepen dat ze "de klere" konden krijgen toen het schip ze opdroeg te capituleren, zijn mogelijk toch niet dood. Dat is te lezen in een bericht van de Oekraïense grenswacht, op Facebook.

"De grenswacht en het leger, net als de rest van Oekraïne, hebben de hoop dat alle verdedigers van Slangeneiland nog in leven zijn", staat in het bericht. Aanvankelijk werd gedacht dat de grenswachten om het leven waren gekomen, omdat het contact met hen verloren was gegaan. Inmiddels zouden er aanwijzingen zijn dat ze nog in leven zijn.

Geluidsfragmenten van het gesprek tussen de grenswachten en de Russische marine gingen de wereld over. "Dit is een Russisch schip. Ik stel voor dat jullie wapens inleveren en capituleren. Zo niet, dan zal ik het vuur openen. Hebben jullie dat begrepen", vroegen de Russen. Daarna was te horen dat de Oekraïense grenswachten met elkaar overlegden. "Dit is het dan. Zal ik zeggen dat hij de klere kan krijgen?", vroeg een van hen aan een collega. Daarop draaide hij aan de volumeknop en liet hij de Russen luid en duidelijk weten: "Krijg de klere."

Luister het audiofragment hieronder:

Grenswachten zeggen tegen Russen dat 'ze de klere kunnen krijgen'

Zelensky in video: vredesbesprekingen niet in Belarus

De Oekraïense president Zelensky zegt dat zijn land klaar is voor vredesbesprekingen met Rusland, maar dat die gesprekken hoe dan ook niet gaan plaatsvinden in Belarus.

Zelensky staat open voor vredesbesprekingen, maar niet in Belarus

Britse minister: niet onderhandelen met pistool tegen het hoofd

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Truss, zegt dat ze geen vertrouwen heeft in de Russische pogingen tot vredesonderhandelingen. Het Kremlin wil met Oekraïne praten in de Belarussische stad Homel, maar president Zelensky heeft al aangegeven dat hij niet bereid is tot een gesprek in een land waar raketten vandaan worden afgevuurd.

"Als de Russen serieus zijn over onderhandelingen moeten ze hun troepen terugtrekken uit Oekraïne", vindt minister Truss. "Ze kunnen niet gaan onderhandelen met een pistool tegen het hoofd van de Oekraïners. Eerlijk gezegd vertrouw ik deze zogenaamde pogingen tot onderhandelingen niet."

In gesprek met de Britse omroep Sky News zei Truss verder dat deze invasie het begin van het einde van president Poetin kan zijn. Ze zegt dat er komende dagen meer sancties worden getroffen en er is volgens haar ook een lijst opgesteld met oligarchen.

Oekraïne tegen buitenlanders: 'meld je bij ambassade voor vreemdelingenlegioen'

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken roept buitenlanders op om zich te melden bij de Oekraïense ambassades en consulaten in hun land.

"Samen hebben we Hitler verslagen, en we zullen Poetin ook verslaan", tweet minister Dmytro Kuleba.

Eerder vanochtend zei president Zelensky dat Oekraïne een internationaal vreemdelingenlegioen opzet.

Russische RT-app niet meer te downloaden in Oekraïne

De app van het Russische staatsmedium RT (voorheen Russia Today) kan in Oekraïne niet meer worden gedownload op Android-telefoons, zegt Google's moederbedrijf Alphabet. Daar had de regering in Kiev om gevraagd.

Gisteren zorgde Google er al voor dat RT en andere Russische staatsmedia geen advertentie-inkomsten meer krijgen via hun websites, apps en YouTube-video's. Vrijdag zette Facebook een vergelijkbare stap.

Gevechten op straat in Charkov

In Charkov, na Kiev de grootste stad van Oekraïne, wordt in de straten gevochten nu Russische troepen naar binnen zijn getrokken. Tot vandaag bleven de Russische troepen aan de randen van de stad met zo'n 1,4 miljoen inwoners.

Vanochtend doken voor het eerst beelden op van Russische voertuigen die de stad binnentrokken. Gouverneur Sinegoebov riep inwoners van Charkov op om binnen te blijven in verband met de strijd.

Bij de stad in de buurt van de Russische grens werden afgelopen nacht een gaspijpleiding opgeblazen, met een grote brand en rookwolken tot gevolg. De lokale overheid roept mensen op om ramen en deuren te sluiten, kieren dicht te houden met natte doeken en de rook niet in te ademen.

Zelensky: klaar voor vredesbesprekingen, maar niet in Belarus

De Oekraïense president Zelensky zegt dat zijn land klaar is voor vredesbesprekingen met Rusland, maar dat die gesprekken hoe dan ook niet gaan plaatsvinden in Belarus. Het Kremlin heeft een delegatie naar de Belarussische stad Homel gestuurd voor een vredesoverleg. "De Russische delegatie is er klaar voor, het wachten is nu op de Oekraïners", zei Kremlin-woordvoerder Peskov vanochtend.

In een videoboodschap zegt Zelensky de Russische keuze voor Belarus niet te accepteren. Hij wil geen delegatie sturen naar een land waar ook raketten vandaan komen, zegt hij. Als alternatieven voor een Belarussische stad noemt hij Warschau, Bratislava, Boedapest, Istanboel of Bakoe. "We willen vrede, we willen elkaar ontmoeten", benadrukte de Oekraïense president.

Een adviseur van Zelensky zegt dat Oekraïne alleen bereid is om "echte" gesprekken met Rusland te voeren, zonder dat het Kremlin daar ultimatums aan verbindt. Het Russische plan om vredesbesprekingen te houden in Belarus doet hij af als propaganda.

Zelensky staat open voor vredesbesprekingen, maar niet in Belarus

Flatgebouw in buurt van Kiev geraakt

Een flatgebouw van negen verdiepingen in de buurt van Kiev is geraakt door een Russische aanval, meldt Kyiv Independent. Het gebouw staat in Bucha, op hemelsbreed zo'n 25 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad. Of er slachtoffers bij zijn gevallen, is niet bekend.

Bucha ligt aan een andere kant van Kiev dan Vasylkiv, dat ten zuiden van de hoofdstad ligt. Daar wordt volgens Oekraïense media nog steeds gevochten om een luchtmachtbasis, en explodeerde bij Russische bombardementen een oliedepot, dat in brand vloog.

Finland sluit luchtruim voor Russische toestellen

Finland sluit vandaag het luchtruim voor Russische vliegtuigen, heeft de Finse minister van Transport en Communicatie bekendgemaakt. Gisteren kondigde hij al aan dat hier voorbereidingen voor werden getroffen. Met het sluiten van het Finse luchtruim is het voor Russische toestellen niet meer mogelijk om in westelijke richting naar Europa of Noord-Amerika te vliegen.

Als Rusland de Finse sluiting van het luchtruim met gelijke munt terugbetaalt, wat te verwachten is, raakt Finland hiermee ook de eigen luchtvaartsector hard. Luchtvaartmaatschappij Finnair opereert vanuit Helsinki, waarmee de Finse hoofdstad een belangrijke hub-functie vervult voor Scandinavië. Vluchten vanuit Helsinki naar bijvoorbeeld Zuidoost-Azië, China en Japan gaan allemaal over Rusland. Bij het sluiten van het Russische luchtruim, kunnen Finse toestellen dus niet langer gebruikmaken van de snelste route.

Finse media schrijven dat onduidelijk is of Finnair nog kan vliegen op Azië bij een sluiting van het Russische luchtruim.

Poetin spreekt goedkeurend over Russische operatie

De Russische president Poetin heeft in een videoboodschap zijn waardering uitgesproken voor de Russische strijdkrachten. Het is niet voor het eerst dat Russische troepen onder de zwaarst mogelijke omstandigheden uiterst effectief te werk gaan, was zijn goedkeurende commentaar. Hij noemde de invasie "een speciale militaire operatie".

Poetin herhaalde in de video verder dat hij Oekraïne wil demilitariseren. Ook zei hij opnieuw af te willen van de Oekraïense regering, die hij omschrijft als nationalistisch en die hij anti-Russische politiek verwijt.

Poetin spreekt goedkeurend over Russische operatie

Rusland claimt belegering twee zuidelijke steden

Het Russische ministerie van Defensie claimt dat Russische troepen de Oekraïense steden Berdjansk en Cherson, in het zuiden van het land, volledig hebben geblokkeerd. Tegen het Russische staatspersbureau RIA Novosti zegt het ministerie van Defensie dat ook een luchthaven in de buurt van Cherson is ingenomen.

Zelensky roept buitenlanders op voor vreemdelingenlegioen

Oekraïne zet een internationaal vreemdelingenlegioen op, zegt president Zelensky, die buitenlanders oproept zich daarbij aan te sluiten. "Dit wordt het sleutelbewijs van jullie steun aan ons land."

Gisteren richtte Zelensky zich al tot "alle vrienden van Oekraïne" die mee wilden doen met verdedigen: "Kom hier en we zullen jullie wapens geven."

Russische militairen trekken Charkov binnen

Russische troepen zijn de stad Charkov binnengetrokken, in het oosten van Oekraïne. Dat meldt de regionale gouverneur Olech Sinegoebov. "Lichte voertuigen van de Russische vijand zijn binnengedrongen in Charkov, ook in het stadscentrum."

Oekraïense militairen zijn volgens Sinegoebov op dit moment in gevecht met Russen in Charkov. Hij roept inwoners daarom op om niet naar buiten te gaan.

Op sociale media verschijnen ongeverifieerde beelden van Russische voertuigen die de stad in rijden:

Trump: Russische aanval is afschuwelijk, was nooit gebeurd onder mij

De Amerikaanse oud-president Trump heeft de Russische invasie van Oekraïne veroordeeld en bidt voor de Oekraïners. Dat zei hij bij een jaarlijkse bijeenkomst van vooraanstaande conservatieven, CPAC, in Florida. "De Russische aanval op Oekraïne is afschuwelijk. We bidden voor het trotse Oekraïense volk. God zegene hen allemaal", zei Trump, die de Oekraïense leider Zelensky prees als moedig.

Eerder deze week wekte Trump nog ergernis bij zijn partijgenoten en Democraten toen hij het militaire optreden van Poetin in Oekraïne "geniaal" en "aardig slim" noemde. Daar kwam hij in Florida nog op terug. Trump zei dat Poetin wat hem betreft inderdaad slim is, omdat hij wereldleiders en de NAVO te slim af is. "Het echte probleem is dat onze leiders dom zijn, dom. Zo dom."

"Iedereen snapt wel dat deze vreselijke ramp nooit was gebeurd als er niet was gesjoemeld met onze verkiezingen en ik de president was geweest", zei Trump, die verder benoemde dat Rusland ten tijde van het presidentschap-Bush Georgië binnenviel en de Krim innam toen Obama president was. "Ik ben de enige president van de 21ste eeuw onder wiens leiding Rusland geen ander land is binnengevallen."

Overzicht

Net wakker en behoefte aan een overzicht? Lees de laatste stand van zaken in dit artikel:

'Nog altijd zware gevechten om luchtmachtbasis Vasylkiv'

In Vasylkiv, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Kiev, wordt volgens Oekraïense media nog steeds zwaar gevochten om een luchtmachtbasis. In dezelfde stad is bij Russische bombardementen een oliedepot geëxplodeerd en in brand gevlogen, meldden de autoriteiten van de stad eerder vannacht.

Vanwege de zware beschietingen zou de brandweer niet dichtbij genoeg kunnen komen om het vuur te blussen. "Het zal nog een lange tijd branden, de milieuschade is kolossaal", zegt een Oekraïens functionaris op sociale media.

Omwonenden zijn opgeroepen hun ramen en deuren te sluiten. In de omgeving zijn grote rookpluimen te zien.

VN: minstens 64 burgers gedood in oorlog Oekraïne

In Oekraïne zijn tot nu toe minimaal 64 burgers gedood, melden de Verenigde Naties. Verder zijn zeker 240 mensen gewond geraakt sinds Rusland afgelopen donderdag het land is binnengevallen.

De werkelijke aantallen liggen volgens VN-organisatie OCHA waarschijnlijk veel hoger. Er zijn ook veel meer burgerslachtoffers gemeld, maar de VN heeft niet al die berichten kunnen verifiëren. De meeste slachtoffers zijn gedood bij luchtaanvallen of bombardementen.

Naar schatting honderdduizenden mensen zitten zonder water of elektriciteit als gevolg van de invasie. Ruim 150.000 mensen zijn de grenzen over gevlucht voor het oorlogsgeweld.

Twee burgerslachtoffers gemeld

Zowel in Kiev als in de noordoostelijke stad Charkov worden burgerslachtoffers gemeld. Een 6-jarige jongen kwam om bij een vuurgevecht en een vrouw van onbekende leeftijd door artillerievuur, zo melden de hulpdiensten. De berichten zijn niet geverifieerd.

In Charkov is afgelopen nacht zwaar gevochten volgens het Oekraïense leger. Daarbij werd een flatgebouw geraakt door Russisch artillerievuur en overleed een inwoonster, stellen de hulpdiensten.

En in de hoofdstad Kiev zou een jongen van zes geraakt zijn door kogels. Volgens een dokter raakten ook twee tieners en drie volwassen bij het vuurgevecht gewond, meldt CNN.

Deze nacht minder meldingen van explosies en beschietingen

Tot dusver zijn er deze nacht beduidend minder explosies, beschietingen en bombardementen gemeld in Oekraïne dan de nacht ervoor. Dat valt op te maken uit een rondgang langs de persbureaus, internationale en Oekraïense media en sociale media.

De zwaarste gevechten en bombardementen lijken te zijn geweest in de noordoostelijke stad Charkov, waar onder meer een gaspijpleiding zou zijn opgeblazen. In en rondom de stad is volgens het Oekraïense leger hard gevochten met Russische strijdkrachten. Beelden op sociale media lijken die bewering te ondersteunen. Volgens de Oekraïense strijdkrachten is de Russische aanval afgeslagen, maar dat valt niet te controleren.

In Kiev werden laat op de zaterdagavond meerdere explosies gemeld. Rond middernacht werd 20 kilometer ten zuiden van de hoofdstad een oliedepot gebombardeerd, zo meldt de burgemeester van Vasylkiv. De brand en rookpluimen waren in de wijde omgeving te zien.

Op sociale media werden ook op andere plekken in het land, waaronder in Kiev, oorlogshandelingen gemeld. Maar het aantal berichten, foto's en filmpjes hiervan was veel minder dan tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag. Dat betekent overigens niet gelijk dat er minder gevochten is.

Oliedepot en gaspijpleiding in brand na Russische aanval

Behalve een oliedepot zou er ook een gaspijpleiding in brand zijn gevlogen bij een Russische aanval in Oekraïne. Diverse internationale en Oekraïense media doen melding van de twee incidenten.

De gaspijpleiding zou zijn geëxplodeerd bij de stad Charkov, in het noordoosten van het land, waar volgens het Oekraïense leger zwaar is gevochten. Landelijke media stellen dat de gasinstallatie bewust een doelwit van de Russische troepen was.

In Vasylkiv, zo'n 20 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev, staat volgens de burgemeester een oliedepot in lichterlaaie. De brand zou het gevolg zijn van een Russisch bombardement. "De vijand wil alles vernietigen", schrijft burgemeester Balasynovytsj op Facebook. "Ons vliegveld was ook gebombardeerd, maar is nog onder onze controle." Al deze beweringen zijn niet verifieerbaar.

Oliedepot in brand na Russische aanval

Musk schakelt satellietnetwerk in op verzoek vicepremier Oekraïne

Het satellietnetwerk Starlink is volgens eigenaar Elon Musk ingeschakeld voor Oekraïne. Op die manier zouden de inwoners van het land overal toegang kunnen krijgen tot internet; door de oorlog zijn er plaatselijk verstoringen in het netwerk.

Musk was door de vicepremier van Oekraïne opgeroepen tot deze actie. "Terwijl jij Mars probeert te koloniseren, probeert Rusland Oekraïne te bezetten", had Mykhailo Fedorov vrijdagmiddag getwitterd.

Weer een nacht in de schuilkelder: 'Helpen elkaar erdoorheen'

Zaterdagavond laat klonken opnieuw de sirenes en waren er explosies in hoofdstad Kiev. De onderstaande video is van 23.30 uur (Nederlandse tijd) vanuit een schuilkelder in het westen van de hoofdstad, niet ver van het centrum.

Gleb Pokatilo (45) bevindt zich voor de derde nacht op rij in de kleine ruimte, niet ver van zijn woning, samen met ruim veertig anderen. Ze houden rekening met een groot bombardement vannacht, maar ze zijn nu beter voorbereid dan de eerste keer dat ze de schuilkelder in moesten vanwege explosies en gevechten in de stad, vertelt hij:

'Iedereen is in paniek, maar we helpen elkaar erdoorheen'

Brussel en Washington gaan aantal Russische banken afsluiten van Swift

De EU, Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk gaan een aantal Russische banken afsluiten van het internationale betaalsysteem Swift. Dat hebben de bondgenoten bekendgemaakt in een verklaring.

Verder is ook het voornemen om de centrale bank van Rusland en Russische oligarchen aan te pakken, heeft voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen bekendgemaakt.

Officieel moet het het plan van de Commissie eerst worden goedgekeurd door de Europese regeringsleiders. Maar aangezien de eerder genoemde groep bondgenoten de sancties al heeft toegezegd, lijkt dat slechts een formaliteit.

Het nieuwe pakket sancties zal volgens Von der Leyen "grote gevolgen" hebben voor Rusland. Het moet de Russische economie verder isoleren van de financiële markt. De exacte details van de plannen en welke impact het daadwerkelijk zal hebben, zijn nog onbekend.

Een deel van de EU-landen wil Rusland volledig afsluiten van Swift, maar sommige lidstaten vinden dat nog te ver gaan. Het afsluiten van een paar Russische banken wordt gezien als een tijdelijke compromis.

Aanvullend willen de bondgenoten tegoeden voor de Russische centrale bank bevriezen. Op die manier zou de oorlog moeilijker te financieren worden, stelt Von der Leyen. Ook de tegoeden van oligarchen worden bevroren.

Welkom in het nieuwe liveblog

Welkom in een nieuw liveblog over de oorlog in Oekraïne. Het vorige liveblog is hier terug te lezen.