Op de Dam in Amsterdam zijn enkele duizenden mensen hun steun aan het betuigen aan Oekraïne
NOS NieuwsAangepast

Demonstraties voor Oekraïne in Nederland en buitenland: 'Mooi om eenheid te zien'

In het buitenland en ook in Nederland zijn op verschillende plaatsen mensen bij elkaar gekomen om hun steun te uiten voor Oekraïne. In Berlijn zijn naar schatting meer dan 100.000 mensen op de been die meelopen in een solidariteitsmars.

Betogers met op de achtergrond de Brandenburger Tor

Hier gingen onder meer in Amsterdam, Groningen en Heerlen mensen de straat op. Op de Dam in Amsterdam hebben vele duizenden mensen zich verzameld om hun solidariteit met Oekraïne te betuigen.

Een woordvoerder van burgemeester Halsema zegt tegen lokale omroep AT5 dat er naar schatting zo'n 15.000 mensen zijn. Velen dragen de Oekraïense vlag en kleuren. Op borden staan leuzen als "Protect Ukraine" en er wordt kritiek geuit op de Russische president Poetin.

Protest op de Dam

In de hele stad zijn uitingen van solidariteit te vinden. Zo werd op het dak van het stadhuis de Oekraïense vlag geplaatst en kleurde de A'DAM Toren aan het IJ in de blauw-gele kleuren van het land. Ook aan het standbeeld 'Vrede' in de wijk Watergraafsmeer hangt de Oekraïense vlag. Eerder waren er op de Dam al twee solidariteitsacties.

Groningen

Op de Grote Markt in Groningen staan honderden mensen samen om hun steun te uiten. "Wat Rusland nu doet, zien we niet alleen als aanval op Oekraïne, maar als een aanval op het internationaal recht en Europa an sich", zegt Nick Schoonebeek van de politieke jongerenorganisatie Lux Europae, de initiatiefnemer van de actie, tegen RTV Noord. "Na de Tweede Wereldoorlog zijn daar internationaal afspraken over gemaakt. Wat er nu gebeurt gaat daar volledig tegenin."

Het protest kan volgens Schoonebeek louter op positieve reacties rekenen. "We hebben zelf ook veel Russische studenten benaderd, en zowel zij als de Oekraïense studenten zitten op één lijn: dit kan niet. Het is mooi om die eenheid te zien."

Ook in Heerlen en Arnhem werden acties gehouden. Daar liepen de deelnemers een protestmars door het centrum van de stad.

Bij de actie in Heerlen hield burgemeester Wever een toespraak. "We staan hier in alle ellende samen na te denken over wat er op 2000 kilometer afstand gebeurt. Hebben we dan niks geleerd van twee wereldoorlogen?", zei hij. "Dit moet met alle middelen stopgezet worden."

Advertentie via Ster.nl