NOS Voetbal

Oorlog in Oekraïne, paniek bij voetballers: 'Wij hebben hulp nodig'

Vanwege de Russische inval in Oekraïne zijn de komende maand alle sportwedstrijden in het land opgeschort. Sporters maken zich intussen grote zorgen om hun veiligheid. Zo smeken de Braziliaanse voetballers van Dynamo Kiev en Sjachtar Donetsk om hulp. Onder hen ook ex-Ajacied David Neres.

"We zitten nu hier, ook met de kinderen. We voelen ons in de steek gelaten", neemt Fernando het woord tijdens de boodschap, opgenomen in een hotel in Kiev. "We zijn zojuist halsoverkop hiernaartoe gevlucht."

Bekijk hieronder de videoboodschap van de Braziliaanse voetballers:

Noodkreet voetballers vanuit Kiev: 'We voelen ons in de steek gelaten'

Neres maakte vorige maand de overstap van Ajax naar Sjachtar. De voetballers verzamelden zich met hun gezinnen in de lobby.

"Er is geen benzine meer. De grenzen zijn op slot, alles is dicht. Wij hebben hulp nodig. We hopen dat Brazilië ons die kan bieden", richten ze zich tot de regering van hun land. "We weten niet wat we moeten doen."

Ook voetballers uit Nederland vast

Twee Nederlandse voetballers van Inhoelets Petrove kunnen ook geen kant op. Hennos Asmelash (ex-ADO Den Haag) en Rodney Antwi (oud-speler van FC Volendam en FC Utrecht) keerden een uur voor de inval terug van hun trainingskamp in Turkije.

Asmelash en Antwi zijn alleen in Oekraïne, zonder familie en vrienden. Ze proberen de ambassade te bereiken, maar tevergeefs. Omdat het luchtruim is gesloten, lukt het hun zaakwaarnemer ook niet om ze terug naar Nederland te halen.

"Vandaag is een moeilijke dag voor ons allemaal, maar we moeten ons verenigen", zegt voormalig topvoetballer en bondscoach Andrei Sjevtsjenko. Oud-tennisser Alexandr Dolgopolov hoopt snel op actie vanuit het westen. "Europa, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de rest, sta op. We hebben meer hulp nodig."

Nationale teams van Oekraïne kunnen vooralsnog wel blijven deelnemen aan evenementen. En ook individuele sporters mogen in actie blijven komen. Als ze dat tenminste nog kunnen opbrengen. Zo heeft tennisster Elina Svitolina daar grote moeite mee. "Ik kan het niet..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl