NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Oekraïens leger: moeilijke dag achter de rug • VS wil dat China invasie veroordeelt

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Hier vind je het nieuwe liveblog, met alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne van maandag 28 februari.

 • '525 Belarussen opgepakt bij protest tegen oorlog in Oekraïne'

  Bij protesten in Belarus tegen de oorlog in Oekraïne zijn volgens mensenrechtenorganisatie Viasna zeker 525 mensen opgepakt. Het grootste protest was in hoofdstad Minsk, maar ook in andere delen van het land gingen mensen de straat op. Oppositieleider Tichanovskaja had opgeroepen tot protest tegen de medewerking van het regime van Aleksandr Loekasjenko bij de Russische invasie van Oekraïne.

  Betogingen in Belarus worden door oproeragenten doorgaans hard neergeslagen. Sinds de grootschalige protesten van 2020 en 2021 is de repressie in het land toegenomen. Volgens Viasna kent het land op dit moment bijna 1100 politiek gevangenen.

 • Oekraïens leger: moeilijke dag achter de rug

  Het Oekraïense leger heeft een zware dag achter de rug, meldt de legerleiding in een terugblik op Facebook. "De bezetter gaat door met beschietingen vanuit bijna alle richtingen", schrijft het leger. "De luchtmacht weet de agressor uit onze steden te houden". De legerleiding claimt zes Russische militaire colonnes te hebben gebombardeerd, onder meer bij de steden Kiev, Zaporizja en Cherson.

  Ook wordt de verdediging van de stad Vasylkiv, ten zuidwesten van Kiev, geroemd. Daar zouden meerdere aanvallen zijn afgeslagen. Op sociale media verschenen vandaag beelden van een vernietigde school in de stad. Die beelden zijn geverifieerd door de NOS.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  School in Vasylkiv beschoten: 'Kijk nou wat ze hier hebben gedaan'
 • Poolse voetbalbond houdt voet bij stuk na 'onacceptabel' FIFA-besluit

  De Poolse voetbalbond houdt voet bij stuk als het gaat om de weigering volgende maand in de play-offs om een WK-ticket tegen Rusland te spelen. Wereldvoetbalbond FIFA kondigde vanavond aan dat Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne onder de afkorting RFU zal moeten spelen, zonder volkslied of vlag en op neutraal terrein zonder publiek.

  De voorzitter van de Poolse voetbalbond noemt dat besluit op Twitter onacceptabel. "We zullen niet tegen Rusland spelen, ongeacht de naam van het team", schrijft Cezary Kulesza.
  Ook de Zweedse voetbalbond, die ook niet meer tegen Rusland wil spelen, reageert kritisch op het FIFA-besluit. De bond had een "scherper standpunt" verwacht.

 • Burgemeester Kiev weerspreekt 'omsingeling' Kiev

  Burgemeester Klitsjko van Kiev weerspreekt een aantal uitspraken die hij eerder vandaag zou hebben gedaan tegenover persbureau AP. In een interview had hij gezegd dat zijn stad grotendeels is omsingeld en dat vluchten uit de stad nagenoeg onmogelijk is, maar Klitsjko zegt nu dat dit niet het geval is. Hij spreekt van "desinformatie".

  Volgens Klitjsko verspreiden Russische sites de berichten en is er vandaag nog een nepprofiel op Instagram van hem gemaakt. Hij drukt mensen op het hart "de leugens" niet te geloven. "Vertrouw enkel informatie van officiële bronnen", schreef hij op het platform Telegram.

 • Vertegenwoordiger Rusland maakt excuses bij VN-klimaatoverleg

  Het hoofd van de Russische delegatie bij een VN-overleg over de klimaatverandering heeft zijn excuses aangeboden voor de Russische inval in Oekraïne. Oleg Anisimov deed dit bij de zitting vanmorgen van het meerdaagse overleg, "namens alle Russen die niet in staat waren om het conflict te voorkomen". De zitting was achter gesloten deuren, maar een transcript kwam onder meer bij Politico terecht.

  Anisimov bood excuses aan na een toespraak van een Oekraïense deelnemer. Zij sprak via een digitale verbinding vanuit Oekraïne en zei dat de meeste leden van de Oekraïense delegatie donderdag de schuilkelders moesten opzoeken waardoor ze niet meer aan het overleg konden meedoen.

  Anisimov zei er groot respect voor te hebben dat de Oekraïense delegatie onder deze omstandigheden doorgaat met zijn werkzaamheden.

 • Arrestaties bij demonstraties in Rusland

  Ondanks een demonstratieverbod en streng optreden van ordediensten gingen Russen vandaag toch weer de straat op om te demonstreren tegen de oorlog in Oekraïne. Dat leidde in tal van steden tot arrestaties, zoals in Moskou en Sint-Petersburg.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arrestaties bij demonstraties in Moskou en Sint-Petersburg
 • Algemene Vergadering VN morgen bijeen voor speciale Oekraïne-sessie

  De VN-Veiligheidsraad heeft opgeroepen tot een bijzondere bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN. Die wordt morgen gehouden en komt niet onverwacht: vrijdag sneuvelde in de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie om de Russische invasie te veroordelen, omdat Rusland zijn veto gebruikte. China, India en de Verenigde Arabische Emiraten onthielden zich van stemming.

  Bij de stemming over de speciale bijeenkomst van de Algemene Vergadering stemde alleen Rusland tegen. China, India en de Verenigde Arabische Emiraten stemden opnieuw niet. De elf andere leden stemden voor. De kans is groot dat de Algemene Vergadering de Russische inval wel zal veroordelen.

 • Burgemeester Kiev: vluchten nagenoeg onmogelijk door omsingeling

  Het is onmogelijk om burgers uit Kiev te evacueren bij een eventuele val van de stad, omdat de Oekraïense hoofdstad grotendeels is omsingeld door Russische troepen en alle wegen zijn geblokkeerd. Dat zegt de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, in een interview met persbureau AP. Tegenover het Duitse Bild benadrukt Klitsjko in een ander gesprek overigens dat de stad niet volledig is omsingeld en dat het vluchten ook wordt bemoeilijkt door de strenge avondklok in Kiev.

  Verder zegt Klitsjko dat zijn stad op de rand van een humanitaire ramp staat. "Op dit moment hebben we nog elektriciteit, water en verwarming in onze huizen. Maar de infrastructuur om zaken als eten en medicijnen te leveren, is vernietigd", aldus Klitsjko. De inwoners van Kiev zijn volgens hem nog wel strijdbaar.

  Klitjsko, die voordat hij in 2014 burgemeester werd wereldfaam verwierf als bokskampioen, zei tegen AP dat er vooralsnog negen burgerdoden zijn gevallen in Kiev, onder wie een kind. Gisteren besloot Klitsjko de avondklok in Kiev te vervroegen naar 17.00 uur, zodat de stad beter kan worden verdedigd. Afgelopen nacht zijn er volgens Klitsjko zes "Russische saboteurs" gedood. Eerder vanavond gingen net als gisteren weer sirenes af in Kiev.

  Burgemeester Klitsjko AFP
 • Management breekt met dirigent Gergiev vanwege banden met Poetin

  Het management van de befaamde Russische dirigent Valeri Gergiev heeft de samenwerking met hem opgezegd vanwege zijn banden met president Poetin. Hij kwam eerder onder vuur voor zijn steun aan de Russische annexatie van de Krim, in 2014.

  "In verband met de misdadige oorlog die het Russische regime tegen het onafhankelijke en democratische land Oekraïne voert, en tegen de open Europese samenleving als geheel, is het voor ons onmogelijk en zeer ongewenst om de belangen van maestro Gergiev te behartigen, zegt zijn management in München.

  Gergiev is artistiek directeur van het Mariinski Theater in Sint-Petersburg en chef-dirigent van de Münchener Philharmoniker. De burgemeester van München eist van Gergiev dat hij zich van de Russische inval distantieert. Als hij dat voor morgen niet doet, wordt hij ontslagen.

  De dirigent heeft ook veel in Nederland gewerkt, onder meer bij het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Concertgebouworkest. Rotterdam heeft sinds 1996 een Gergiev Festival.

  Ook het Rotterdams Philharmonisch Orkest eist dat de dirigent zich van Poetin distantieert. Zo niet, dan zal het orkest concerten met hem annuleren en zal het Gergiev Festival dit jaar niet doorgaan.

  Gergiev kreeg voor zijn muzikale en maatschappelijke verdiensten talloze prijzen en onderscheidingen, waaronder in 2005 een benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

  Valery Gergiev EPA
 • Zwitserland overweegt aansluiting bij EU-sancties, blokkade Russische tegoeden

  Zwitserland noemt het "zeer waarschijnlijk" dat het zich aansluit bij de Europese sancties tegen Rusland en dat het Russische tegoeden op Zwitserse bankrekeningen gaat bevriezen. Dat heeft president Cassis gezegd op de Franse publieke zender SSR.

  De Bondsraad van het Alpenland vergadert morgen over de maatregelen en neemt er dan waarschijnlijk ook een besluit over. Voor die bijeenkomst worden eerst adviezen van de ministeries van Economische Zaken en Financiën afgewacht.

  Deelname van Zwitserland aan de sancties zou bijzonder zijn, omdat het neutrale Zwitserland normaliter geen positie kiest in een conflict tussen twee partijen. Maar Cassis heeft al gezegd dat neutraliteit niet betekent dat de Zwitsers onverschillig naar het conflict kijken. De Russische invasie is een "ernstige schending van het internationaal recht", zei hij.

  Volgens de Zwitserse centrale bank hadden Russen vorig jaar bijna 10 miljard euro op Zwitserse bankrekeningen staan. Ook loopt veel van de Russische handel in bulkgoederen via Zwitserland, meldt de Russische ambassade in Bern.

 • Wereldvoetbalbond sluit Rusland nog niet uit van WK

  Wereldvoetbalbond FIFA wil Rusland vooralsnog niet uitsluiten van het WK voetbal, later dit jaar in Qatar. In plaats daarvan zal Rusland de komende tijd spelen onder de afkorting RFU in plaats van Rusland. Het land mag bij wedstrijden ook geen gebruikmaken van de Russische vlag of het Russische volkslied en zal wedstrijden spelen op neutraal terrein, buiten Rusland en zonder publiek. De maatregelen zijn genomen na de Russische invasie van Oekraïne, schrijft de FIFA in een verklaring.

  In de verklaring benadrukt de FIFA verder dat uitsluiting van onder meer het WK ook nog op tafel ligt "als de situatie niet snel verbetert in de nabije toekomst". De verklaring van de FIFA is een reactie op de aankondigingen van de voetbalbonden van Tsjechië, Polen en Zweden. Die drie landen strijden in een poule met Rusland om een WK-ticket, maar ze willen niet meer tegen Rusland spelen.

  De FIFA zegt in gesprek te zijn met de landen. Het is niet duidelijk of ze nu, na de maatregelen van de FIFA, wel willen spelen tegen Rusland. Ook Engeland, dat geen wedstrijden tegen Rusland op de kalender heeft, wil voorlopig geen duels tegen Rusland meer spelen.

 • Ook Alexander uit Almere staat in de file op weg naar Polen

  In de file voor de grens met Polen staan veel Oekraïners al dagenlang te wachten. Maar onder de wachten in Krakovets zijn ook niet-Oekraïners die klem kwamen te zitten.

  Verslaggever Kees van Dam ontmoette daar de 15-jarige Alexander uit Almere:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In de file op weg naar Polen: 'Krankzinnig, we zijn al drie dagen onderweg'
 • VS roept China op om Rusland te veroordelen

  De VS wil dat China de Russische invasie in Oekraïne veroordeelt. "Dit is geen tijd om aan de zijlijn te staan", zei Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki in gesprek met tv-zender MSNBC.

  Ze zei verder dat president Biden nog niet heeft gesproken met zijn Chinese ambtgenoot Xi na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Ze sluit niet uit dat er binnenkort door de twee wereldleiders zal worden gebeld. "Maar het is ook belangrijk dat het Chinese leiderschap naar zichzelf kijkt en bedenkt waar het wil staan als de geschiedenisboeken geschreven zullen worden."

  China is de belangrijkste handelspartner van Rusland. Het land sprak na de invasie de steun uit voor de soevereiniteit van Oekraïne, maar wilde in persverklaringen niet spreken van een invasie en bleef weg van het veroordelen van Rusland.

 • Zweden stuurt voor het eerst sinds 1939 wapens naar conflictgebied

  Zweden stuurt 5000 antitankwapens, 5000 helmen, 5000 stuks beschermende kleding en 135.000 voedselrantsoenen naar Oekraïne. Het is voor het eerst sinds 1939 dat Zweden wapens naar een oorlogsgebied stuurt. In dat jaar kwam Zweden Finland te hulp toen dat door de Sovjetunie werd aangevallen.

  België levert nog eens 3000 machinegeweren aan Oekraïne, bovenop de 2000 die al waren aangekondigd. Het land maakte verder bekend dat het 200 antitankwapens, 3800 ton brandstof en 5 miljoen kogels naar Oekraïne stuurt.

  Een konvooi met 5000 Belgische helmen, 200 kompassen, 200 verrekijkers en medische hulpmiddelen kwam vandaag in de Poolse stad Rzezów aan. Daar worden de spullen door de Oekraïners opgehaald.