'Oliedepot in brand bij Kiev' • Musk schakelt Starlink aan voor Oekraïne

liveblog gesloten

'Oliedepot en gaspijpleiding in brand na Russische aanval'

Behalve een oliedepot zou er ook een gaspijpleiding in brand zijn gevlogen bij een Russische aanval in Oekraïne. Diverse internationale en Oekraïense media doen melding van de twee incidenten.

De gaspijpleiding zou zijn geëxplodeerd bij de stad Charkov, in het noordoosten van het land, waar volgens het Oekraïense leger zwaar is gevochten. Landelijke media stellen dat de gasinstallatie bewust een doelwit van de Russische troepen was.

In Vasylkiv, zo'n 20 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev, staat volgens de burgemeester een oliedepot in lichterlaaie. De brand zou het gevolg zijn van een Russisch bombardement. "De vijand wil alles vernietigen", schrijft burgemeester Balasynovych op Facebook. "Ons vliegveld was ook gebombardeerd, maar is nog onder onze controle." Al deze beweringen zijn niet verifieerbaar.

Een journalist heeft deze beelden van de oliebrand gedeeld:

Videobeeld van de veronderstelde brand bij een oliedepot buiten Kiev

CNN: 'Grote explosie, sindsdien een gloed aan horizon'

Musk schakelt satellietnetwerk in op verzoek vicepremier Oekraïne

Het satellietnetwerk Starlink is volgens eigenaar Elon Musk ingeschakeld voor Oekraïne. Op die manier zouden de inwoners van het land overal toegang kunnen krijgen tot internet; door de oorlog zijn er plaatselijk verstoringen in het netwerk.

Musk was door de vicepremier van Oekraïne opgeroepen tot deze actie. "Terwijl jij Mars probeert te koloniseren, probeert Rusland Oekraïne te bezetten", had Mykhailo Fedorov vrijdagmiddag getwitterd.

Weer een nacht in de schuilkelder: 'Helpen elkaar erdoorheen'

Zaterdagavond laat klonken opnieuw de sirenes en waren er explosies in hoofdstad Kiev. De onderstaande video is van 23.30 uur (Nederlandse tijd) vanuit een schuilkelder in het westen van de hoofdstad, niet ver van het centrum.

Gleb Pokatilo (45) bevindt zich voor de derde nacht op rij in de kleine ruimte, niet ver van zijn woning, samen met ruim veertig anderen. Ze houden rekening met een groot bombardement vannacht, maar ze zijn nu beter voorbereid dan de eerste keer dat ze de schuilkelder in moesten vanwege explosies en gevechten in de stad, vertelt hij:

'Iedereen is in paniek, maar we helpen elkaar erdoorheen'

Opnieuw zware gevechten bij Charkov, 'Russische aanval afgeslagen'

Bij de stad Charkov, in noordoost-Oekraïne, worden opnieuw zware beschietingen gemeld. Volgens het Oekraïense leger is een Russische aanval hier afgeslagen.

Het valt niet te controleren of deze bewering klopt. Op sociale media circuleren filmpjes van wat wordt omschreven als hevige bombardementen de afgelopen uren op Charkov. Om de stad in de buurt van de Russische grens wordt al dagen gevochten.

Ook op andere plekken in Oekraïne wordt volgens het leger gevochten tegen de Russische strijdkrachten. In de zuidelijke stad Cherson zouden de Russen zijn doorgebroken. Ook in de Donbas-regio zijn er beschietingen gaande volgens Oekraïne.

Zware explosies net buiten Kiev 'oliedepot in brand'

In de hoofdstad Kiev zijn twee grote explosies gehoord, meldt onder meer CNN. De ontploffingen gebeurden op zo'n 20 kilometer ten zuiden van de stad.

Op sociale media wordt gemeld dat er een oliedepot bij de stad Vasylkiv is geraakt bij een bombardement. Dat zou de burgemeester van de stad hebben bevestigd tegen Oekraïense media. De vlammen van de brand zouden in de wijde omgeving te zien zijn.

Ook de verslaggever van CNN spreekt van een brandende gloed aan de horizon. Details ontbreken nog.

Een Oekraïense journalist deelt deze foto op Twitter, waarop de brand in Vasylkiv te zien zou zijn:

Wat is betalingssysteem Swift precies?

Nu Washington en Brussel een aantal Russische banken gaat afsluiten van betaalsysteem Swift, is de grote vraag welke banken dat precies zijn. Volgens anonieme functionarissen wordt nog overlegd over welke banken getroffen zullen worden door de nieuwe sancties.

De zet van het Westen roept ook de vraag op wat Swift precies is. De naam staat voor de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Het is een samenwerkingsverband van 11.000 banken, financiële instellingen en bedrijven in meer dan 200 landen. Swift is geen bank, heeft geen geld in kas, betaalt niet uit en besluit ook nooit zelf tot een betaling of overschrijving.

Het is wel het centrale zenuwstelsel van het bancaire systeem dat zorgt voor noodzakelijke informatie voor financiële instellingen en landen om internationale betalingen te regelen. Wereldwijd verwerkt Swift dagelijks gemiddeld 35 miljoen financiële transacties, ter waarde van ruim 4000 miljard euro.

Banken zijn vrijwel altijd aangewezen op Swift voor internationale betalingen. Als Rusland ervan zou worden afgesloten, kan er niet meer betaald worden voor alles wat het land importeert en krijgt niemand betaald voor wat het exporteert.

Brussel en Washington gaan aantal Russische banken afsluiten van Swift

De EU, Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk gaan een aantal Russische banken afsluiten van het internationale betaalsysteem Swift. Dat hebben de bondgenoten bekendgemaakt in een verklaring.

Verder is ook het voornemen om de centrale bank van Rusland en Russische oligarchen aan te pakken, heeft voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen bekendgemaakt.

Officieel moet het het plan van de Commissie eerst worden goedgekeurd door de Europese regeringsleiders. Maar aangezien de eerder genoemde groep bondgenoten de sancties al heeft toegezegd, lijkt dat slechts een formaliteit.

Het nieuwe pakket sancties zal volgens Von der Leyen "grote gevolgen" hebben voor Rusland. Het moet de Russische economie verder isoleren van de financiële markt. De exacte details van de plannen en welke impact het daadwerkelijk zal hebben, zijn nog onbekend.

Een deel van de EU-landen wil Rusland volledig afsluiten van Swift, maar sommige lidstaten vinden dat nog te ver gaan. Het afsluiten van een paar Russische banken wordt gezien als een tijdelijke compromis.

Aanvullend willen de bondgenoten tegoeden voor de Russische centrale bank bevriezen. Op die manier zou de oorlog moeilijker te financieren worden, stelt Von der Leyen. Ook de tegoeden van oligarchen worden bevroren.

YouTube onthoudt Russische media advertentie-inkomsten

YouTube heeft Russische media de mogelijkheid ontnomen om geld te verdienen met advertentie-inkomsten. Verwijzend naar sancties van de Europese Unie zegt YouTube dat het "de mogelijkheid van een aantal kanalen pauzeert om geld te verdienen op YouTube". Een van die kanalen is RT dat de naam heeft een propaganda-zender van de Russische regering te zijn.

Video's van deze media zullen ook minder vaak opduiken in de lijst met aanbevolen kanalen die YouTube-gebruikers te zien krijgen. RT en enkele andere kanalen zijn in Oekraïne helemaal niet meer te zien. De Oekraïense regering had dat gevraagd.

Rusland verdiende in 2017 en 2018 met 26 YouTube-kanalen tussen de 7 miljoen en 28 miljoen euro met advertenties, schrijft persbureau Reuters.

Duitsland wil luchtruim sluiten voor Russen

Duitsland treft voorbereidingen om het luchtruim te sluiten voor vliegtuigen uit Rusland, meldt het ministerie van Verkeer op Twitter. Eerder kondigden de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen al aan dat ze hun luchtruim voor de Russen zullen sluiten. Polen en Tsjechië deden dat al eerder.

Een ARD-journalist meldt op basis van anonieme bronnen dat de hele EU het luchtruim gaat sluiten voor Rusland.

Organisatie WK motocross schrapt grand prix in Rusland

Wereldkampioen Jeffrey Herlings racet dit jaar met de MXGP niet in het Russische Orljonok. De internationale motorsportbond FIM heeft de race vanwege de oorlog in Oekraïne van de kalender gehaald. Voor de races die in Rusland stonden gepland op 30 april en 1 mei, is de FIM op zoek naar een andere locatie.

Tsjetsjenen van Poetin-bondgenoot Kadyrov duiken op in Oekraïne

Op sociale media zijn beelden opgedoken van militairen uit de autonome Russische republiek Tsjetsjenië. De Tsjetsjeense leider Kadyrov zegt dat zijn troepen volop meedoen met de strijd tegen Oekraïne. Kadyrov is een bondgenoot van Poetin, met een uiterst slechte reputatie op het gebied van mensenrechten.

Tsjetsjeense militairen helpen Russen in Oekraïne

Sirenes gaan af in Kiev, situatie 'ingewikkeld en gespannen'

Alexander Marquardt, journalist van de Amerikaanse nieuwszender CNN in Kiev, laat op Twitter weten dat op dit moment het luchtalarm afgaat in de Oekraïense hoofdstad.

In de stad geldt inmiddels al een aantal uren de avondklok. Die werd vandaag door burgemeester Klitsjko vervroegd en geldt nu van 17.00 uur tot 08.00 uur, in plaats van 22.00 tot 07.00 uur. De maatregel duurt tot ten minste 28 februari. Iedereen die zich gedurende de avondklok op straat begeeft, zal gezien worden als "lid van de sabotage- en verkenningsgroepen van de vijand", zo werd gewaarschuwd.

Volgens Klitsjko is de situatie in zijn stad momenteel "ingewikkeld en gespannen". Hij schreef op het platform Telegram dat Kiev een zware nacht wacht. Klitjsko: "De vijand is de stad niet binnengekomen, maar in Kiev zijn sabotagegroepen actief".

Opgebracht Russisch schip zou eigendom zijn van dochterbedrijf Russische bank

In Frankrijk is proces-verbaal opgemaakt tegen de kapitein van de Baltic Leader en de rederij van het schip. Het schip zou eigendom zijn van een dochterbedrijf van de Russische Promsvyazbank, een van de banken waartegen sancties zijn afgekondigd.

Het schip was onderweg naar Sint-Petersburg, maar werd vandaag door de Franse marine onderschept en naar de haven van Boulogne-sur-Mer gesleept. Daar ligt het nog steeds aan de ketting. Het onderzoek loopt nog. Daarbij wordt samengewerkt met de Amerikanen.

De directeur van de bank is een zoon van een voormalig hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst, Michail Fradkov, die ook premier is geweest onder president Poetin. Volgens de Amerikanen is de bank opgericht voor dienstverlening in de Russische defensie-industrie.

De bank zegt dat het dochterbedrijf kort voor de afkondiging van sancties is verkocht.

De Baltic Leader, afgemeerd in Boulogne-sur-Mer

Buitenlandministers EU morgen bijeen voor nieuw Oekraïne-overleg

EU-buitenlandchef Borrell heeft de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeengeroepen voor een digitaal overleg. De bewindspersonen bespreken morgenavond "verdere maatregelen" om zo Oekraïne beter te kunnen steunen. Borrell schrijft op Twitter alvast een noodpakket voor het Oekraïense leger voor te stellen in het overleg, "om te helpen bij hun heroïsche gevecht".

EU-president Charles Michel laat verder weten dat de EU zelf het vervoer van militaire goederen naar Oekraïne zal faciliteren. Hij gaf geen details over hoe dat zal gebeuren.

Terug naar Oekraïne: 'Ik ben bereid te sterven voor mijn land'

"Niet vechten, maar verdedigen", zo noemen de strijdvaardige Oekraïense mannen bij de Poolse grens het tegenover Nieuwsuur. Zij gaan terug naar Oekraïne om de wapens op te pakken en te vechten voor hun land.

Zij gaan terug naar Oekraïne: 'Ik ben bereid te sterven voor mijn land'

"Ga zo door, Olaf Scholz!", twittert Zelensky

De Oekraïense president Zelensky reageert in een video opgetogen op het nieuws dat Duitsland 1000 antitankwapens en 500 Stinger-luchtdoelraketten levert om Oekraïne te helpen tegen het Russische leger. "Ga zo door, Olaf Scholz!", twittert hij.

Zelensky is ook blij dat de EU-lidstaten het bijna eens zijn over het afsluiten van Rusland van het internationale betalingsverkeer. "Onze diplomaten hebben zich onophoudelijk ingezet. Ook die overwinning hebben we bereikt." Volgens Zelensky gaat dit Rusland "miljarden en miljarden" verlies opleveren. Hij zegt dat de Oekraïners zolang zullen vechten als nodig is.

Abramovitsj staat leiding voetbalclub Chelsea af

De Russische oligarch Roman Abramovitsj staat de leiding van de Engelse voetbalclub Chelsea af aan de personen die aan het hoofd staan van de liefdadigheidsstichting van de club. In een verklaring op de Chelsea-website zegt Abramovitsj altijd te hebben gehandeld in het belang van de club en om die reden doet hij nu afstand van zijn positie. In zijn verklaring refereert de miljardair niet aan de oorlog in Oekraïne. Er zijn vooralsnog ook geen sancties tegen hem uitgevaardigd.

Abramovitsj kocht Chelsea in 2003 en onder zijn eigenaarschap werd de club een grootmacht. De club won vijf van de zes landstitels in de clubhistorie onder Abramovitsj en veroverde in 2012 voor het eerst de Champions League, de hoogste prijs in het Europese clubvoetbal. Vorig jaar won de club voor de twee keer de Champions League en begin deze maand greep Chelsea ook de wereldtitel voor clubteams.

Het is niet duidelijk wat de gevolgen van het besluit van Abramovitsj zijn voor de club. De Rus blijft wel eigenaar.

KLM vliegt zeker week niet meer naar of over Rusland

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft alle vluchten naar Rusland voor de komende zeven dagen geannuleerd. De maatschappij neemt het besluit, omdat het vanwege de nieuwe sancties die zijn opgelegd aan Rusland geen reserveonderdelen van vliegtuigen meer mag meenemen naar Rusland. "Ook niet voor eigen gebruik. Dat betekent dat wij niet meer kunnen garanderen dat vluchten naar en over Rusland veilig terug kunnen keren", laat KLM weten.

De luchtvaartmaatschappij vliegt dus voorlopig helemaal niet meer door het Russische luchtruim. Volgens een woordvoerder is dat besluit genomen omdat vliegtuigen in geval van een noodlanding niet meer gerepareerd kunnen worden.

Voor bestemmingen in China, Zuid-Korea en Japan vliegt KLM normaal gesproken over Rusland. Daarvoor zullen alternatieve routes worden gevlogen. Wat die zijn, is nog onduidelijk en hangt volgens de woordvoerder af van verschillende factoren. Over de extra kosten voor KLM zegt het bedrijf daarom nog niets.

Oekraïense tennisprof gaat van de Australian Open naar het front

De voormalige Oekraïense tennisprof Sergij Stachovsky zet zijn loopbaan voort aan het front. Een maand na zijn afscheid op de Australian Open gaat hij naar Kiev om te vechten voor zijn land. "Ik heb me vorige week aangemeld voor de reserves", zei hij tegen Sky Sports.

Stachovsky vierde vakantie toen hij over de inval hoorde. Hij won in zijn tennisjaren vier ATP-toernooien. In zijn beste dagen bereikte hij de 31e plaats van de wereldranglijst.

VN start inzamelingsactie voor hulp aan Oekraïne

VN-secretaris-generaal Guterres heeft president Zelensky gezegd dat de VN de humanitaire hulp aan Oekraïne wil uitbreiden. Dinsdag doet de VN een oproep om deze hulp te financieren.

De VN zei gisteren dat er in de komende drie maanden meer dan 1 miljard euro nodig is voor de inwoners die op de vlucht zijn geslagen.

Zelensky zegt op Twitter dat hij Guterres heeft gevraagd om Rusland zijn stemrecht in de VN-Veiligheidsraad te ontnemen. Rusland voorkwam gisteren dat het voor de inval werd veroordeeld door gebruik te maken van zijn vetorecht.

Nederland levert extra wapens aan Oekraïne

Nederland gaat extra wapens naar Oekraïne sturen. Minister Ollongren meldt dat er 50 antitankwapens en 400 bijbehorende raketten aan het land geleverd zullen worden. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om in NAVO-verband samen met Duitsland een zogenoemde Patriot-luchtverdedigingseenheid te sturen naar Slowakije.

De extra wapens komen boven op de leveringen van 200 Stinger-luchtdoelraketten, helmen, scherfvesten en scherpschuttersgeweren aan Oekraïne die eerder al door Nederland waren toegezegd. Volgens Ollongren heeft de levering van de extra wapens gevolgen voor de gereedheid van het Nederlandse leger, maar dit is volgens de minister acceptabel "gezien de huidige omstandigheden".

Scholz bevestigt wapenleveringen aan Oekraïne

De Duitse bondskanselier Scholz bevestigt kort na de berichten over Duitse wapenleveringen aan Oekraïne op Twitter dat er inderdaad actie wordt ondernomen om Oekraïne "te helpen bij de verdediging tegen het binnenvallende leger van Poetin". Het gaat in totaal om 1000 antitankwapens en 500 Stinger-luchtdoelraketten. Duitsland stapt met de levering af van het beleid dat het geen wapens levert aan landen in oorlog. "Maar de Russische aanval markeert een keerpunt", stelt Scholz.

Nederland zegde eerder vandaag de levering van 200 Stingers toe aan Oekraïne.

'Duitsland geeft ook toestemming voor levering houwitsers'

De Duitse regering heeft Estland toestemming gegeven om van oorsprong Duits artilleriegeschut aan Oekraïne te leveren, melden Duitse media op basis van regeringsbronnen. Het gaat om houwitsers die nog stammen uit de tijd van de DDR en die in de jaren 90 aan Finland waren verkocht. De Finnen verkochten ze later door aan Estland.

Tot vandaag stond Duitsland principieel op het standpunt dat er geen Duitse wapens direct of indirect aan Oekraïne werden geleverd, omdat het land in oorlog is. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt nu dat Oekraïne in staat moet worden gesteld om zich te verdedigen tegen Ruslands "schaamteloze aanval".

Veel beelden, maar welke zijn echt?

Video's van de Russische invasie in Oekraïne worden veel gedeeld. Maar hoe weet je welke beelden echt zijn? Benjamin en zijn collega's proberen zoveel mogelijk beeldmateriaal te verifiëren en de exacte locatie te achterhalen, vertelt hij aan Nieuwsuur.

Zo checkt Benjamin oorlogsvideo's uit Oekraïne

Deense journalisten gewond bij beschieting in Oost-Oekraïne

Een journalist en fotograaf van de Deense tabloid Ekstra Bladet zijn beschoten in Oekraïne. De twee zijn daarbij gewond geraakt, maar buiten levensgevaar, schrijft de krant op de eigen site. Stefan Weichert en Emil Filtenborg Mikkelsen waren op reportage in de Oost-Oekraïense stad Ochtirka, ten noordwesten van Charkov en gelegen nabij de Russische grens, toen hun auto onder vuur werd genomen. Beiden droegen een kogelwerend vest.

De twee zijn ervaren journalisten en trokken twee jaar geleden als freelancers naar Oekraïne, schrijft Ekstra Bladet. De afgelopen tijd werkten ze permanent voor de tabloid. Ekstra Bladet poogt Weichert en Filtenborg Mikkelsen met hulp van een beveiligingsbedrijf nu zo snel mogelijk uit Oekraïne te evacueren.

Duitsland wijzigt beleid en staat levering wapens aan Oekraïne toe

Duitsland stapt af van het beleid om geen wapens te sturen - indirect of direct - naar oorlogsgebieden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van het Duitse ministerie van Defensie. Het beleid heeft zijn oorsprong in de pacifistische Duitse politiek na de Tweede Wereldoorlog. In de praktijk bleek dat de afgelopen dagen een drempel om Oekraïne militair te ondersteunen, omdat veel wapens in Duitsland zijn gemaakt en het land dus formeel toestemming moet geven als een ander land die wapens aan Oekraïne wil leveren.

Reuters schrijft dat Duitsland goedkeuring heeft geven voor het sturen van 400 raketwerpers vanuit Nederland naar Oekraïne. De raketwerpers zouden uit Duitse voorraden komen. Het Nederlandse ministerie van Defensie laat desgevraagd weten niet op de hoogte te zijn van het besluit en doet verder navraag. Eerder vandaag meldde Nederland de levering van 200 Stinger-luchtdoelraketten aan Oekraïne.

Berlijn buigt zich ook nog over een verzoek van Estland over de levering van artilleriewapens aan Oekraïne die het ooit van Finland had gekocht. Dat land had de houwitsers in de jaren 90 weer gekocht van Duitsland.

Hoekstra hoopt op akkoord in EU over Swift-ban Rusland

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken hoopt dat binnen de EU de komende dagen alsnog overeenstemming wordt bereikt over afsluiting van Rusland van het internationale betalingssysteem Swift. De Europese leiders werden het de afgelopen dagen eens over nieuwe sancties tegen Rusland. Velen hadden graag gezien dat de Russen ook geen gebruik meer mogen maken van Swift. Betalen en overschrijven zou dan een stuk moeilijker worden, maar een aantal Europese leiders voelde niet voor die verzwaring van het pakket, onder meer vanwege de mogelijke gevolgen voor hun eigen economie.

Vandaag werd duidelijk dat steeds meer EU-landen hun bezwaren tegen afsluiten laten varen.

Het Nederlandse kabinet was al voor het afkoppelen van Rusland van Swift, maar benadrukte steeds dat eensgezindheid binnen de EU van groot belang is. Hoekstra herhaalde dat vandaag: "Het pakket van gisteren is al heel zwaar en zonder precedent. Maar Nederland zou daar graag een extra stap aan willen toevoegen, over Swift."

Hij voegde eraan toe dat de landen er veel contact over hebben en dat steeds meer van hen bereid lijken alsnog met die nieuwe stap in te stemmen.

Huidige situatie in Oekraïne

In onderstaande kaart de huidige situatie in Oekraïne, voor zover bekend:

Zelensky bedankt Rutte voor wapens

President Zelensky heeft met premier Rutte gesproken. Daarin kwam de toezegging van Nederland aan de orde om 200 Stinger-luchtdoelraketten naar Oekraïne te sturen. Oekraïne had daar om gevraagd.

"Ik heb met de premier van Nederland gesproken. Ik heb hem bedankt voor de besluiten om te helpen om het gebied van defensie en veiligheid. De anti-oorlogscoalitie werkt!"

Vorige week beloofde Nederland scherpschuttersgeweren met munitie naar Oekraïne te sturen en helmen, scherfvesten, radars en detectoren voor het opsporen van grondmijnen en zeemijnen. Een deel van die goederen is vandaag verzonden. De andere goederen worden zo snel mogelijk richting Oekraïne gestuurd.

Dit zijn archiefbeelden van een oefening van het Nederlandse leger met de Stinger-raketten:

Dit is het wapen dat Nederland naar Oekraïne stuurt

Wie heeft om deze oorlog gevraagd, willen achterblijvers in Kiev weten

Veel mensen slaan op de vlucht, maar niet iedereen kan of wil dat. Voor de achterblijvers in Kiev zit er niets anders op dan wachten op wat komen gaat.

"Wie heeft om deze oorlog gevraagd?", vraagt een vrouw:

Achterblijvers in Kiev: 'Wie heeft om deze oorlog gevraagd?'

Commandant der Strijdkrachten: Nederlandse militairen naar meer landen in Europa

Commandant der Strijdkrachten Eichelsheim verwacht dat Nederland de komende tijd militairen naar meer landen in Europa zal sturen: "Er is behoefte om ook de zuidoostflank af te dekken. Wij zijn aan het onderzoeken welke bijdrage Nederland daaraan kan leveren en ik verwacht dat Nederland in de komende periode op meerdere plekken in Europa eenheden zal hebben gestationeerd."

Eichelsheim gaat ervan uit dat de 200 Stinger-luchtdoelraketten die Nederland naar Oekraïne stuurt, daar binnen een paar dagen zullen zijn. Volgens hem zijn ze een makkelijk inzetbaar, efficiënt en precies wapen.

De Commandant der Strijdkrachten zei ook dat de situatie in Oekraïne verder is verslechterd, maar dat je het Oekraïense leger niet moet onderschatten. "Ze zijn goed uitgerust, goed getraind en ze zijn bereid om voor het land te vechten." Hij verwacht niet dat de Russen hun operatie in korte tijd kunnen afronden. "De strijd is nog lang niet gestreden."

Belletje Rutte en Johnson (VK), onder meer over Swift

De Britse premier Johnson schrijft op Twitter vanmiddag met premier Rutte te hebben gebeld. Hij dankt in zijn tweet Rutte voor de "sterke samenwerking" als het gaat om het steunen van Oekraïne en zegt ook zijn Nederlandse ambtgenoot te hebben gesproken over het internationale betalingsverkeer Swift. Beiden willen Rusland daar zo snel mogelijk van afsluiten.

Steeds meer landen weren Russische vliegtuigen, Rusland reageert snel

Ook in het luchtverkeer zijn de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne steeds meer voelbaar. De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen sluiten hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. Wanneer is nog niet bekendgemaakt.

Boven Tsjechië zijn Russische toestellen met ingang van morgen niet meer welkom. Polen en Bulgarije hebben al eerder een soortgelijk besluit genomen.

Rusland verbiedt op zijn beurt vliegtuigen uit deze landen om door het Russische luchtruim te vliegen. Eerder deze week werd zo'n verbod al ingesteld voor Britse toestellen, omdat Groot-Brittannië vluchten van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot niet meer toelaat.

Militairen Luchtmobiele Brigade voor oefening naar Roemenië

150 militairen van de Luchtmobiele Brigade in Assen gaan voor een oefening naar het grensgebied van Roemenië met Oekraïne. Ze vertrekken maandag. De oefening zou plaatsvinden in Duitsland, maar is vanwege de Russische inval in Oekraïne verplaatst naar Roemenië, zegt majoor Roel van de Wiel van de Koninklijke Landmacht. "Mede op verzoek van de NAVO zijn we activiteiten aan het ontplooien om onze gereedheid te verhogen en de zichtbaarheid te vergroten", zegt Van de Wiel bij RTV Drenthe.

"Roemenië is een NAVO-partner en het is daar op dit moment best wel spannend. Wij gaan ernaartoe met het doel een geruststellend effect te hebben op Roemenië. We doen dit vanuit een bondgenootschappelijke rol; om te laten zien dat we er zijn."

De majoor benadrukt dat de Nederlanders niet worden ingezet als bewakers van de Roemeens-Oekraïense grens. "Het is gewoon een oefenterrein voor luchtmobiele brigades waar wij de komende weken zijn. Als de oefening is afgelopen, keren deze militairen ook gewoon terug naar Assen."

Website Kremlin ligt plat

De officiële website van het Kremlin, Kremlin.ru, ligt plat. Het is onduidelijk of het om een cyberaanval gaat. Zowel het Russische als Engelse deel van de site is onbereikbaar.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne zijn verscheidene pogingen tot cyberaanvallen op de Russische regering uitgevoerd.

KLM laat vluchten naar Rusland omkeren

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een vlucht naar Moskou en een vlucht naar Sint-Petersburg laten omkeren. Ze komen terug naar Amsterdam.

De reden is volgens KLM het sanctiepakket van de Europese Unie, dat onder meer de export van onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart verbiedt. Ook voor eigen gebruik mogen die onderdelen niet worden vervoerd, zegt KLM. "Dat betekent dat wij niet meer kunnen garanderen dat vluchten naar Rusland veilig kunnen terugkeren."

Voor vandaag staan er verder geen vluchten op Rusland meer gepland. Wat het betekent voor toekomstige vluchten is vooralsnog niet bekend.

Zelensky zaait verwarring over afsluiten doorgang naar Zwarte Zee

De Oekraïense president Zelensky heeft de indruk gewekt dat Turkije toch bereid is om de doorgang naar de Zwarte Zee af te sluiten voor Russische schepen. "Ik dank mijn vriend president Erdogan van Turkije en het Turkse volk voor hun krachtige steun. Het verbod op de doorvaart voor Russische oorlogsschepen naar de Zwarte Zee en de grote militaire en humanitaire steun aan Oekraïne is uiterst belangrijk", schrijft Zelensky op Twitter.

De Turkse regering zegt dat er geen besluit is genomen over het afsluiten van de verbinding tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.

Vermoedelijk heeft Zelensky er wel om gevraagd, maar de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren al dat Turkije gebonden is aan een verdrag uit 1936. Daarin staat dat Turkije geen schepen mag tegenhouden die op weg zijn naar hun thuishaven in de Zwarte Zee. Dat geldt ook voor Rusland, dat daar een grote marinebasis heeft.

'Tsjetsjenen vechten in Oekraïne'

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov zegt dat zijn troepen volop aan het vechten zijn in Oekraïne. In een videoboodschap beweert Kadyrov verder dat er nog geen slachtoffers zijn gemeld onder zijn militairen en dat de Russen met gemak Kiev zouden kunnen innemen, maar dat ze extra voorzichtig te werk gaan om zo min mogelijk burgerdoden te veroorzaken.

Kadyrov regeert de islamitische regio Tsjetsjenië sinds 2007 met harde hand. Internationale en Russische mensenrechtenorganisaties beschuldigen hem al jaren van ernstige misdaden, waaronder ontvoeringen, martelingen, buitengerechtelijke executies en de vervolging van de lhbtiq+-gemeenschap.

Kadyrov (rechts) in 2019 in gesprek met president Poetin

Russische hoofdmacht op 30 km van centrum Kiev, zegt VK

Het Britse ministerie van Defensie zegt dat de hoofdmacht van de Russische troepen die naar Kiev op weg zijn, nog 30 kilometer te gaan heeft voordat die het centrum bereikt. Dat is waar zover bekend president Zelensky en zijn staf zich ophouden. De Oekraïense troepen bieden volgens de Britse inlichtingendiensten hevig verzet.

Volgens de Britten hebben de Russen nog steeds geen controle over het Oekraïense luchtruim. Dat zou de effectiviteit van de Russische luchtmacht ernstig verminderen.

Ook is volgens het ministerie het aantal Russische slachtoffers vermoedelijk hoog en groter dan het Kremlin had verwacht en toegeeft.

Emiraten willen 'onmiddellijk einde aan vijandigheden'

De Verenigde Arabische Emiraten, tijdelijk lid van de VN-Veiligheidsraad, roepen op tot een onmiddellijke stopzetting van alle vijandigheden in Oekraïne. Het land pleit in een persverklaring verder voor de-escalatie en zegt bezorgd te zijn over het lot van Oekraïense burgers.

Het was de eerste uitgebreide reactie van de Emiraten sinds de Russische inval in Oekraïne. Het land benadrukt verder de soevereiniteit van alle VN-leden te steunen, dus ook de soevereiniteit van Oekraïne. De vertegenwoordiger bij de VN van de Emiraten onderstreept dat "wij, als land in het Midden-Oosten, erg goed weten hoe belangrijk het is om een stabiele, veilige regio te hebben en we kennen het belang van de-escalatie, diplomatie en dialogen."

Het land noemde Rusland niet bij naam in de verklaring. Bij een recente stemming in de VN-Veiligheidsraad over de invasie in Oekraïne onthielden de Emiraten zich samen met China en India van stemming.

Zelensky: 'Vrijwilligers, kom hier en we geven je wapens'

De president van Oekraïne gaf vanmiddag een update van de oorlogssituatie in zijn land.

President Zelensky: 'Vrijwilligers, kom hier en we geven je wapens'

Oekraïne wilde niet met ons praten, stelt Rusland

De Russische regering zegt dat Oekraïne vredesbesprekingen met Rusland gisteren heeft afgewezen. Volgens het Kremlin is het offensief van de Russische troepen gisteren op last van president Poetin gepauzeerd in afwachting van de gesprekken, maar Oekraïne zou hebben geweigerd aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

"Omdat de Oekraïense zijde weigerde te onderhandelen, wordt de opmars van de Russische strijdkrachten vanmiddag weer volgens plan hervat", zei een regeringswoordvoerder tegen het Russische persbureau Interfax.

Een adviseur van president Zelensky zegt dat het niet klopt dat Oekraïne vredesbesprekingen heeft afgewezen. Ook is het volgens de adviseur "absoluut onwaar" dat Rusland het offensief ook heeft gepauzeerd, zoals het Kremlin zegt.

Eindelijk herenigd: gevluchte Oekraïense moeder ziet haar kinderen weer

Aan de Hongaarse kant van de grens met Oekraïne wachtte een gevluchte moeder op haar man en kinderen. Haar echtgenoot mocht de grens niet over, waarop een onbekende vrouw zich over de kinderen ontfermde en ze over de grens bracht.

Eindelijk herenigd: Anna uit Oekraïne ziet haar kinderen weer

Protesten in meerdere landen

In meerdere landen gaan mensen de straat op om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne. In Nederland zijn er betogingen in onder meer Den Haag en Eindhoven.

In de Zwitserse hoofdstad Bern liepen duizenden mensen in een protesttocht door de binnenstad:

Protest in Bern

Mannen nemen op station van Lviv afscheid van gezin

Verslaggever Roel Pauw is op het station van Lviv, in het westen van Oekraïne. Hij ziet daar mannen afscheid nemen van hun gezin:

Nog twee Nederlandse providers laten klanten gratis bellen naar Oekraïne

De Nederlandse providers Delta en Caiway laten hun klanten zeker twee weken gratis bellen en sms'en van en naar Oekraïne. Gisteren maakten ook VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile al bekend dat klanten gratis van en naar Oekraïne kunnen bellen.

Ook in Oekraïne is roaming (bellen, sms'en en datagebruik) voor klanten gratis. KPN melde gisteren hiertoe te zijn overgegaan omdat "de situatie in Oekraine ons aan het hart gaat". "Onze gedachten zijn bij iedereen die door de oorlog in Oekraïne wordt getroffen", laat VodafoneZiggo weten.

Hongarije: wij zijn helemaal niet tegen Swift-uitsluiting van Rusland

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken ontkent dat zijn land sancties tegen Rusland over het internationale banksysteem Swift blokkeert. In een bericht op Facebook haalt minister Szijjarto uit naar politici en media. Die verkondigen volgens hem onterecht dat de Hongaren de sanctie blokkeren.

"Laat het heel duidelijk zijn", zegt hij. "Dit is niet waar. We hebben ons nooit uitgesproken tegen welk sanctievoorstel dan ook. We hebben niets geblokkeerd." De minister spreekt van nepnieuws. De Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken, Pawel Jablonski, zei na een gesprek met de Hongaarse ambassadeur in zijn land al dat Hongarije geen sancties tegen Rusland zal blokkeren, ook niet met betrekking tot Swift.

Vanochtend liet ook Italië weten de Swift-maatregel niet meer te blokkeren. Duitsland lijkt daarmee als enige land binnen de Europese Unie nog fel tegen de maatregel te zijn.

De Duitse regering wijst erop dat een aanzienlijk deel van het Duitse gas en steenkool afkomstig is uit Rusland. Wel neemt de druk binnen de regeringscoalitie fors toe. Onder meer de machtige jongerenafdeling van regeringspartij SPD zegt dat Duitsland "er niet voor moet terugdeinzen om alle sancties door te voeren die we tot onze beschikking hebben". "Daartoe behoort ook zeker het uitsluiten van Rusland in het Swift-systeem."

Strengere avondklok in Kiev

Burgemeester Klitsjko van Kiev heeft een strengere avondklok in de stad ingevoerd. De avondklok gaat in om 17.00 uur en duurt tot 08.00 uur, in plaats van 22.00 tot 07.00 uur. De maatregel duurt tot ten minste 28 februari.

De burgemeester voerde de avondklok donderdag in. Mensen met een essentieel beroep mogen wel de straat op.

Oekraïense veiligheidsdienst ontkent dat Russen bij Lviv zijn

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft ontkend dat in de buurt van Lviv in het westen van het land Russische troepen zijn geland.

Volgens burgemeester Andriy Sadovyi zouden 60 parachutisten zijn gedropt nabij de stad Brody, ongeveer 90 kilometer ten noordoosten van Lviv. Maar volgens de SBU is die informatie onjuist.

Op beelden van een helikopter die in het gebied raketten afvuurt gaat het om een Oekraïens toestel, niet om een Russisch, meldt het regionale bestuur. "In Brody is alles rustig", zegt het bestuur. "Er is geen reden tot zorgen."

VN: bijna 120.000 Oekraïners naar het buitenland gevlucht

Bijna 120.000 Oekraïners zijn tot nu toe naar buurlanden gevlucht, meldt de VN.

"Ongeveer 116.000 mensen hebben tot nu toe de grenzen gepasseerd, maar dit aantal gaat nog toenemen. Het verandert iedere minuut", vertelt een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Het agentschap denkt dat tot 4 miljoen Oekraïners het land zullen verlaten als de situatie verslechtert. Het grootste deel van de vluchtelingen gaat richting Polen, maar ook buurlanden Moldavië en Roemenië krijgen veel vluchtelingen te verwerken.

Ook in Slowakije komen vluchtelingen uit Oekraïne aan:

Vluchtelingen in Slowakije

Fransen leggen schip aan ketting dat op weg was naar Rusland

De Franse marine heeft een vrachtschip aan de ketting gelegd, omdat het verdacht wordt van het schenden van de handelssancties tegen Rusland. Vannacht werd het schip naar de haven van de stad Boulogne-sur-Mer gebracht en er wordt al uren onderzoek gedaan.

Volgens de BBC gaat het om het vrachtschip 'Baltic Leader' dat onderweg was naar de Russische stad Sint Petersburg. Het schip van 127 meter lang vervoert volgens de omroep auto's. De regionale krant La Voix du Nord bericht dat het besluit is genomen door een instantie die rechtstreeks onder het gezag van de Franse premier valt.

De Russische ambassade in Parijs zegt dat er uitleg is gevraagd aan de Fransen.

Correspondent VS: 'Steun China voor Rusland lijkt minder te worden'

Correspondent VS: 'Steun China voor Rusland lijkt minder te worden'

In beeld: Oekraïense vluchtelingen arriveren in Polen

Verslaggever Arjen van der Horst is vlak bij de grens tussen Oekraïne en Polen. Op het treinstation van het plaatsje Przemyśl, zo'n 13 kilometer van de grens, komen nog steeds treinen uit Kiev binnen, vol met vluchtelingen. In de afgelopen 24 uur zijn hier 1500 Oekraïners gearriveerd.

De Poolse autoriteiten hebben van de stationshal een geïmproviseerd opvangkamp gemaakt, ziet Van der Horst. Er zijn veldbedden geplaatst waar uitgeputte vluchtelingen kunnen uitrusten. Militairen delen er eten en drinken uit, en ook zijn er veel Poolse vrijwilligers die hulp aanbieden.

De Oekraïners worden vanuit het station naar andere plaatsen in Polen gebracht voor onderdak.

  • NOS/Arjen van der Horst
  • NOS/Arjen van der Horst
  • NOS/Arjen van der Horst
  • NOS/Arjen van der Horst
  • NOS/Arjen van der Horst
  • NOS/Arjen van der Horst

Geen metro's meer in Kiev

Al het metroverkeer in Kiev is stilgelegd, meldt Kyiv Metro, dat reizigers voorziet van actuele reisinformatie.

De metrostations blijven wel open en blijven fungeren als schuilkelders. De metro van de Oekraïense hoofdstad ligt relatief diep onder de grond. Eerder zijn sommige lijnen al stilgelegd en tijdens de avondklok reden er ook geen metro's.

Onder meer in dit station schuilen de inwoners:

Metrostation in Kiev

Nederlandse regering scherpt reisadvies voor Rusland aan

De Nederlandse regering heeft het reisadvies voor Rusland aangescherpt. Tot vandaag gold voor het grootste deel van het land kleurcode geel ("u kunt reizen naar Rusland, maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona"). Nu is dat echter veranderd in kleurcode oranje. "Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar Rusland met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is", meldt de regering.

Het aangescherpte reisadvies is afgekondigd omdat de situatie volgens de regering onzeker is door de Russische militaire operaties tegen Oekraïne. "De onzekerheden zijn groot, bijvoorbeeld over het betalingsverkeer en het internationaal vliegverkeer. Een aantal maatschappijen vliegt niet meer naar en van Rusland."

Voor een aantal gebieden in Rusland, zoals bij de grens met Oekraïne, gold al code rood.

Raketinslag in flatgebouw Kiev van meerdere kanten gefilmd

Raketinslag flatgebouw Kiev van meerdere kanten gefilmd

Rusland: niet van plan te stoppen met operatie

De Russische oud-president Medvedev zegt dat Rusland niet van plan is zijn militaire actie in Oekraïne te stoppen, ondanks de sancties vanuit het westen. "De operatie om de regio Donbas te beschermen wordt volledig uitgevoerd, totdat alle resultaten zijn bereikt", schrijft hij op sociale media over de invasie. Tegenwoordig is Medvedev vicevoorzitter van de invloedrijke Nationale Veiligheidsraad in Rusland.

Hij betitelt de westerse sancties als "politieke onmacht" die er niet toe zullen leiden dat Rusland zijn koers verandert. Rusland heeft helemaal geen diplomatieke banden nodig met het Westen, benadrukte hij. "We worden overal verdreven en bestraft. Maar we hebben geen angst", zei hij. Rusland zal "in spiegelbeeld" antwoorden op de sanctiepakketten, kondigde hij aan.

Polen: inmiddels 100.000 mensen vanuit Oekraïne overgestoken

Sinds de invasie van Oekraïne door Rusland is begonnen zijn zo'n 100.000 mensen van Oekraïne naar Polen gegaan. De Poolse onderminister van Binnenlandse Zaken heeft dat gezegd op een persconferentie. 9000 mensen zijn sinds vanochtend 07.00 uur de grens overgestoken.

Bij de grensovergangen staan lange rijen. Oekraïne heeft om 07.00 uur vanochtend de grensovergangen voor auto's gesloten en mensen kunnen nu alleen nog te voet naar Polen, zegt Warschau.

Polen weigert tegen Rusland te voetballen

Het nationale voetbalelftal van Polen wil de play-offwedstrijd voor het WK tegen Rusland niet meer spelen. Dat schrijft Cezary Kulesza, voorzitter van de Poolse voetbalbond, op Twitter. "Geen woorden meer, maar tijd voor actie!", begint Kulesza zijn verklaring.

Donderdag gaf de bond al in een gezamenlijk statement met Zweden en Tsjechië (de winnaar van die wedstrijd speelt tegen de winnaar van Polen-Rusland) al aan de wedstrijden niet in Rusland te willen spelen vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Het land vraagt de wereldvoetbalbond FIFA om een alternatief.

Burgemeester Lviv: 'Russische troepen geland in westen van Oekraïne'

Russische troepen zijn geland in de buurt van de westelijke Oekraïense stad Lviv, volgens burgemeester Andriy Andriy Sadovyi. Hij zegt dat drie helikopters zaterdagochtend ongeveer 60 parachutisten hebben gedropt nabij de stad Brody, ongeveer 90 kilometer ten noordoosten van Lviv.

Volgens de burgemeester hebben Oekraïense troepen de Russische militairen tegen kunnen houden. "We houden de situatie onder controle", benadrukte Sadowyj.

Russische media gewaarschuwd om geen 'foutieve informatie' te verspreiden

De Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor heeft tien Russische mediaorganisaties beschuldigd van het verspreiden van foutieve informatie over de oorlog in Oekraïne. De Russische regering noemt de inval in Oekraïne een "speciale militaire operatie" en wil niet dat woorden als 'invasie' en 'aanval' worden gebruikt.

Waarschuwingsbrieven werden onder meer gestuurd naar het populaire radiostation Echo Moskvy, en Novaya Gazeta. Deze krant publiceert regelmatig artikelen waarin kritiek op de regering wordt geuit. Hoofdredacteur Dmitri Moeratov ontving vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

Voor onafhankelijke journalisten is het zeer lastig om in Rusland te blijven werken. In de persvrijheid-index van de internationale organisatie Reporters without Borders (RSF) staat Rusland op de 150ste plek.

Ook Italië steunt uitsluiting Rusland van Swift

Ook Italië is nu voorstander van het uitsluiten van Rusland van het internationaal betalingssysteem Swift. Dat bevestigt het kantoor van premier Draghi. Eerder had president Zelensky van Oekraïne al bericht over de Italiaanse steun.

Daarmee neemt het verzet tegen deze ingrijpende maatregel af. Ook Nederland steunt de sanctie, maar vanuit Hongarije, Duitsland en Italië kwamen de afgelopen dagen nog bezwaren.

Volgens de premier van Litouwen komen Westerse landen steeds dichter bij de maatregel. Volgens premier Simonyte is er "geen stevige oppositie meer". Gisteren zeiden Canada, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie dat ze Rusland van Swift kunnen afsluiten bij een volgend sanctiepakket.

Als Rusland van Swift wordt afgesloten, worden internationale transacties erg omslachtig. Banken moeten die dan handmatig verrichten, via andere manieren van communicatie.

'Oekraïners krijgen warm welkom in Polen'

Ongeveer 35.000 mensen zijn vanuit Oekraïne de afgelopen 24 uur gevlucht naar Polen en er zijn nog vele duizenden onderweg. Ze worden daar met open armen ontvangen door de Poolse regering, vertelt verslaggever Arjen van der Horst. Hij is in de Poolse stad Przemysl, vlak bij de grens met Oekraïne.

"Dag en nacht komen vluchtelingen hier binnen", vertelt Van der Horst. Op het treinstation van Przemysl kwamen de afgelopen 24 uur 1500 vluchtelingen aan. Op het station zijn veldbedden geplaatst. Vanaf deze locatie worden de vluchtelingen naar grote steden zoals Krakau en Warschau gebracht.

Het is opvallend hoe de Poolse regering zich opstelt, zegt Van der Horst. "We kennen de Poolse regering van hun harde standpunt over migratie, maar Oekraïne zien ze als broederland. De Oekraïners worden met open armen ontvangen door de Polen en de Poolse regering. Die faciliteert dit allemaal en regelt bussen. Er zijn de afgelopen dagen in allerijl opvangplaatsen in het hele land opgezet. Hier krijgen ze nu een warm welkom."

Burgemeester Kiev: geen aanwezigheid van Russische troepen in de stad

Burgemeester Klitsjko van de Oekraïense hoofdstad Kiev zegt dat er geen Russische troepen in de stad zijn. Volgens hem was afgelopen nacht zwaar, maar is de situatie onder controle. Wel waarschuwt hij voor "de vijand die wil oprukken".

Klitsjko riep de inwoners van Kiev in een videoboodschap op zich schuil te houden. "Blijf in de schuilkelders, want de vijand valt vanuit de lucht aan", zei hij. Mensen die dat echt moeten, kunnen zich in de hoofdstad verplaatsen via bijvoorbeeld de metro. Die rijdt gewoon. Wel wees Klitsjko erop dat op meerdere plaatsen in de stad controleposten zijn ingericht. "Het zal moeilijk worden, maar we zijn verplicht vol te houden", zei hij in de videoboodschap. "De gerechtigheid is met ons."

Een adviseur van president Zelensky heeft tot nu toe ook verklaard dat de situatie onder controle is, zowel in Kiev zelf als aan de rand van de stad. Volgens hem zijn er wel Russische "saboteurs" actief en probeert Rusland grote aantallen militairen en manschappen richting Kiev te sturen. De adviseur zegt dat het de Oekraïense veiligheidstroepen goed lukt om daartegen op te treden. Vanuit meerdere delen van de hoofdstad kwamen vannacht meldingen van geweerschoten en raketinslagen. Ook waarschuwde het stadsbestuur voor straatgevechten tegen Russische eenheden.

Ook Tsjechië stuurt wapens naar Oekraïne

De Tsjechische regering heeft toestemming gegeven voor het sturen van wapens en munitie met een waarde van 188 miljoen Tsjechische kronen (ongeveer 7,6 miljoen euro) aan Oekraïne.

De zending bestaat uit machinegeweren, aanvalsgeweren en andere lichte wapens. Ook Nederland heeft bekendgemaakt wapens te leveren aan het land. Het leger gaat zo snel mogelijk 200 Stinger-luchtdoelraketten leveren.

De Oekraïense president Zelensky zei dat wapens van "onze partners" onderweg zijn naar het land.

Minister: zeker 198 Oekraïners omgekomen

Door de Russische invasie van Oekraïne zijn tot nu toe zeker 198 Oekraïners om het leven gekomen, onder wie drie kinderen. Dat meldt de Oekraïense minister van Volksgezondheid. Volgens hem zijn er 1115 mensen gewond geraakt.

Op sociale media prijst minister Liasjko het personeel in de zorg. "Jullie houden net als het leger, de veiligheidsdiensten en de reddingswerkers ongelofelijk goed stand. Geen ziekenhuis is gesloten, iedereen werkt en levert medische zorg."

Het is niet direct duidelijk of de minister alleen spreekt over burgerslachtoffers, of dat in deze cijfers ook gesneuvelde militairen zijn meegeteld.

In beeld: de strijd in Oekraïne

In beeld: zware verwoestingen Kiev, woonflat geraakt door raket

Zware verwoestingen Kiev, woonflat geraakt door raket

Rusland: ruim 800 Oekraïense militaire objecten vernietigd

Rusland zegt dat het inmiddels ruim 800 Oekraïense militaire objecten heeft vernietigd. Dat meldt het Russische persbureau Interfax op basis van een legerfunctionaris. Het gaat volgens Moskou om onder meer start- en landingsbanen, commandoposten en radarstations. Ook zijn helikopters en gevechtsvliegtuigen verwoest, net als tientallen tanks en andere militaire voertuigen.

Het aantal dat de Russen noemen is niet goed te verifiëren.

De Russen zeggen dat alleen militaire objecten hun doel zijn. Toch werd vandaag melding gemaakt van een raketinslag op een appartementencomplex in Kiev. Daarbij is volgens Oekraïne niemand om het leven gekomen, maar er is wel veel schade.

Personeel Nederlandse ambassade Oekraïne verplaatst naar Polen

Al het Nederlandse ambassadepersoneel van de ambassade in Oekraïne wordt per direct verplaatst van Lviv naar Jaroslaw in Polen, dicht bij de grens met Oekraïne. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) heeft dat besloten omdat het steeds onveiliger wordt in Lviv.

De ambassade was eerder al om veiligheidsredenen verplaatst van de hoofdstad Kiev naar Lviv. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat het ambassadepersoneel vanuit hun nieuwe locatie beschikbaar blijft om Nederlanders te helpen Oekraïne te verlaten. "Als het nodig is en veilig genoeg kan, gaan leden van het team naar de Oekraïense zijde van de grens om bijstand te verlenen."

Sinds 12 februari is het reisadvies op rood gezet, wat betekent dat mensen wordt afgeraden om nog naar Oekraïne te gaan omdat het te gevaarlijk is. "Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe", laat de regering weten.

Nederland levert luchtdoelraketten aan Oekraïne

Het Nederlandse leger gaat zo snel mogelijk 200 Stinger-luchtdoelraketten leveren aan Oekraïne. Dat gebeurt na een recent verzoek van Oekraïne, melden ministers Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer. "Er heeft voor dit verzoek een zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden verkorte, toetsing aan de wapenexportcriteria plaatsgevonden", schrijven ze.

Het kabinet besloot vorige week vrijdag al om militaire goederen aan Oekraïne te leveren. Een deel van die goederen is vandaag verzonden, zo melden de ministers. De andere goederen worden zo snel mogelijk richting Oekraïne gestuurd.

De ministers wijzen erop dat Nederland "net als andere landen kampt met logistieke uitdagingen". "Samen met bondgenoten spant Defensie zich in de overige goederen zo snel mogelijk te leveren."

Polen: 35.000 Oekraïners afgelopen 24 uur grens over gevlucht

De afgelopen 24 uur zijn volgens de Poolse regering 35.000 mensen de Pools-Oekraïense grens overgestoken in de richting van Polen. Dat heeft de onderminister van Binnenlandse Zaken gisteren gezegd tegen de Poolse publieke omroep TVP.

Volgens hem steken vooral vrouwen met kinderen en mannen van boven de zestig jaar de grens over. Dat komt waarschijnlijk doordat de Oekraïense regering mannen tussen de 18 en 60 jaar oud heeft opgeroepen om mee te vechten tegen het Russische leger.

Er zijn lange files ontstaan aan de Oekraïense kant van de grens. De verwerking van vluchtelingen daar verloopt traag omdat de oorlogssituatie storingen veroorzaakt in het computersysteem van de Oekraïense grenswacht, zegt onderminister Szefernaker. Polen kan dagelijks tot 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne aan de grens opvangen. Volgens een verslaggever van persbureau DPA meldden vluchtelingen bij de grensovergang Medyka-Schehyni dat ze urenlang moesten wachten aan Oekraïense kant.

Baby geboren in metrostation in Kiev

In Kiev worden onder meer metrostations door inwoners gebruikt als schuilkelders. In een van deze stations is een baby geboren, meldt de krant The Kyiv Independent.

Burgemeester: flatgebouw in Kiev geraakt door raket

Een appartementencomplex in de buurt van vliegveld Zjoeljany, in het zuidwesten van de stad, is geraakt door een raket, meldt burgemeester Vitaly Klitschko. Er zijn reddingswerkers naar het gebouw gestuurd. Volgens een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen.

De burgemeester van Kiev zegt dat er afgelopen nacht 35 gewonden zijn gevallen door de gewelddadigheden in de stad. Onder hen zijn twee kinderen. Vanuit meerdere delen van Kiev blijven meldingen komen van geweerschoten en raketinslagen. Volgens het Oekraïense leger wordt onder meer gevochten ten westen van het centrum. Ook zeggen ooggetuigen tegen persbureau Reuters schoten te hebben gehoord in centraal gelegen wijken.

Klitschko maakt ook melding van explosies in de buurt van een grote krachtcentrale, die de Russen volgens hem proberen aan te vallen.

Veilig heenkomen

Het stadsbestuur waarschuwt burgers dat op straat wordt gevochten tegen Russische eenheden en roept mensen op om een veilig heenkomen te zoeken. Inwoners worden aangespoord om in schuilkelders te blijven, om ramen en balkons te mijden en om voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat ze worden geraakt door kogels of puin.

Schade aan het flatgebouw in Kiev

Rusland: controle over zuidelijke stad Melitopol overgenomen

Het Russische leger zegt dat het de controle over de Zuid-Oekraïense stad Melitopol heeft overgenomen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Moskou doen militairen er alles aan om "de veiligheid van de bevolking te waarborgen". In Melitopol wonen ruim 150.000 mensen.

Vannacht claimde de Russen al dat hun militairen zonder slag of stoot Melitopol waren binnengetrokken, maar het Oekraïense leger sprak tegen dat de stad was ingenomen. Rond Melitopol zijn sinds gisteren gevechten gaande.

Zelensky ontkracht geruchten dat leger zich overgeeft

De Oekraïense premier Zelensky heeft opnieuw benadrukt dat het Oekraïense leger zich niet over zal geven. "Er gaat online veel valse informatie rond over dat ik het leger heb opgedragen de wapens neer te leggen en weg te gaan", laat hij in een videoboodschap weten die buiten is opgenomen.

"Luister. Ik ben hier en wij zullen onze wapens niet neerleggen. We verdedigen onze staat. Want ons wapen is onze waarheid en de waarheid is dat dit ons land is, dat dit onze kinderen zijn. En dat we willen verdedigen."

Oekraïne ontwaakt op dag drie: 'Wij zullen de wapens niet neerleggen'

Facebook verbiedt advertenties van Russische staatsmedia

Meta, het moederbedrijf van Facebook, kondigt extra maatregelen tegen Rusland aan. Nathaniel Gleicher, veiligheidschef van Facebook, meldt op Twitter dat Russische staatsmedia wereldwijd geen advertenties op het sociale netwerk meer mogen plaatsen of geld mogen verdienen op platformen van Meta. Ook blijft Facebook labels plaatsen bij aan de Russische staat gelieerde media.

Eerder introduceerde het sociale netwerk al een functie in Oekraïne waarmee met één klik profielen vergrendeld kunnen worden. Op die manier kunnen mensen het voor onbekenden onmogelijk maken om berichten op hun tijdlijn te zien.

Twitter had al bekendgemaakt voorlopig advertenties in Rusland en Oekraïne te blokkeren. Volgens het platform leidt reclame af van belangrijke informatie over de openbare veiligheid. Ook geeft Twitter mensen in Oekraïne instructies om hun accounts te vergrendelen.

Overzicht dag 3 van de oorlog

De zon is opgekomen in Kiev, het is dag 3 van de oorlog. Een overzicht van de gebeurtenissen in de afgelopen uren vind je in dit artikel.

Gevechten bij steden aan de Zwarte Zee

Een adviseur van president Zelensky meldt gevechten bij de zuidelijke steden Odessa, Mykolaiv en Cherson. In de omgeving van onder meer Soemy en Poltava, twee steden ten oosten van Kiev, en Marioepol in het zuiden zijn doelen met kruisraketten bestookt vanaf de Zwarte Zee, zegt het Oekraïense leger.

'Zelensky sloeg evacuatie-aanbod van VS af'

De president van Oekraïne heeft de mogelijkheid aangeboden gekregen om zich te laten evacueren door de VS, meldt persbureau AP op basis van een anonieme functionaris. "Ik heb munitie nodig, geen lift", zou Zelensky hebben geantwoord.

Het zou opmerkelijk zijn geweest als de president wel op het aanbod was ingegaan. Gisteravond laat zei hij nog dat dit de belangrijkste nacht voor Kiev zou worden. Hij verwachtte een groot offensief van de Russen. Op verschillende plekken in de stad is er inderdaad zwaar gevochten, maar het leek geen grootschalige aanval om de hele stad in te nemen.

Ook nu worden nog explosies en geweerschoten gemeld in de miljoenenstad, volgens een ooggetuige ook dicht bij het hoofdkwartier van de regering.

Weer honderden arrestaties bij anti-oorlogsprotesten in Rusland

Zeker 560 mensen zijn in Rusland opgepakt bij demonstraties tegen de invasie in buurland Oekraïne, meldt de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie OVD-Info. Het gaat om arrestaties in 26 steden. De afgelopen dagen waren al bijna 3300 demonstranten aangehouden.

De Russische autoriteiten waarschuwen mensen om niet mee te doen aan protestacties. Doen ze dat toch, dan kunnen ze rekenen op boetes, celstraffen of huisarrest.

Een betoger wordt vrijdag opgepakt bij een protest tegen de oorlog in Moskou

NASA niet onder indruk van harde woorden over ISS

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft laten weten niet onder de indruk te zijn van de harde woorden van het hoofd van Roskosmos. De topman van het Russische ruimtevaartagantschap, Dmitri Rogozin, waarschuwde donderdag dat de sancties tegen Rusland het teamwork aan boord van het station onmogelijk zouden kunnen maken. Russen, Amerikanen en Europeanen werken samen in het ISS.

"Willen jullie onze samenwerking in het ISS kapotmaken?", tweette Rogozin. Hij wees er ook op dat het Amerikaanse, Europese en Japanse deel van het station afhankelijk is van de motoren op het Russische deel om op veilige hoogte te blijven. "Als jullie de samenwerking blokkeren, wie zal het ISS dan behoeden voor een ongecontroleerde terugkeer in de dampkring en een crash in Europa of de VS?"

NASA zegt nu in een verklaring dat het doorgaat met de samenwerking met al zijn internationale partners, inclusief Roskosmos, "voor de veilige operatie van het ISS". Volgens het Amerikaanse agentschap zitten de nieuwe sancties de civiele samenwerking in de ruimte niet in de weg.

Oekraïne: aanval op legerbasis in Kiev afgeslagen

Het Oekraïense leger heeft naar eigen zeggen de aanval op een legerbasis in Kiev afgeslagen. Ook zouden militairen een tweede Russisch transportvliegtuig hebben neergehaald ten zuiden van Kiev.

De beweringen van het Oekraïense leger op sociale media zijn momenteel niet controleerbaar. Er zou ook zwaar worden gevochten om het militaire vliegveld Vasylkiv, zo'n zestig kilometer ten zuiden van Kiev. Russische parachutisten zijn daar volgens Oekraïne geland.

Iets ten westen van het centrum van de hoofdstad zou eveneens een Russisch offensief zijn afgewend. Er werd daar gevochten bij een belangrijke verkeersader.

Vanuit de verte zijn knallen en explosies te horen in Kiev

Explosies te horen in centrum van Kiev

Zelensky: 'Het lot van Oekraïne wordt nu bepaald'

Op verschillende plekken in en rondom Kiev worden beschietingen en zware explosies gemeld. Gisteravond laat zei president Zelensky in een toespraak dat "dit de zwaarste nacht wordt".

Hij sprak de verwachting uit dat de Russische invasiemacht een grote aanval zou lanceren op onder meer de hoofdstad Kiev. "We kunnen de hoofdstad niet verliezen", aldus Zelensky. "Deze nacht zal zwaarder worden dan de dag, maar de zon zal weer opkomen."

Hij riep zijn landgenoten op om te bidden voor de strijdkrachten:

Zelensky: 'Het lot van Oekraïne wordt nu bepaald'

Rusland: militairen verwelkomd in stad Melitopol

Volgens het Russische leger zijn hun militairen zonder slag of stoot Melitopol binnengetrokken. Om de stad in het zuidoosten van Oekraïne is zwaar gevochten. Volgens staatspersbureau RIA werden de militairen zelfs verwelkomd door bewoners. "Sommige gepensioneerden gingen de straat op met rode vlaggen."

De Oekraïense autoriteiten spreken tegen dat Melitopol is ingenomen. De Russische troepen zouden weer terug zijn gedreven na een hevige strijd. Wie de waarheid spreekt, valt niet zeggen.

Gisteren werd duidelijk dat een ziekenhuis in Melitopol is geraakt bij beschietingen. Het is nog onduidelijk wie daarvoor verantwoordelijk is.

Gevechten en ontploffingen op verschillende plekken in Kiev gemeld

Wederom worden zware explosies op verschillende plekken in Kiev gemeld. Ook zou er in de buurt van het centrum, in de omgeving van de dierentuin, sprake zijn van vuurgevechten en artillerie-inslagen.

Een Oekraïense journalist heeft beelden gedeeld van de situatie daar:

Rusland blokkeert veroordeling van invasie in VN-Veiligheidsraad

Rusland heeft zijn veto gebruikt om te voorkomen dat de VN-Veiligheidsraad de invasie van Oekraïne kan veroordelen. China, India en de Verenigde Arabische Emiraten hebben niet gestemd. Elf leden stemden voor de motie, die door de VS was opgesteld.

In de motie werd Rusland opgeroepen de invasie te stoppen en alle troepen terug te trekken. Maar aangezien Rusland een van de vijf permanente leden is van de Veiligheidsraad, kan het land resoluties blokkeren door tegen te stemmen. De verwachting is dat de motie nu zal worden doorgespeeld naar de Algemene Vergadering van de VN, waar 193 landen lid van zijn.

Nieuw liveblog

Welkom in een nieuw liveblog over de oorlog in Oekraïne. Het vorige liveblog is hier terug te lezen.