NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Oliedepot in brand bij Kiev' • Musk schakelt Starlink aan voor Oekraïne

Liveblog gesloten
 • 'Oliedepot en gaspijpleiding in brand na Russische aanval'

  Behalve een oliedepot zou er ook een gaspijpleiding in brand zijn gevlogen bij een Russische aanval in Oekraïne. Diverse internationale en Oekraïense media doen melding van de twee incidenten.

  De gaspijpleiding zou zijn geëxplodeerd bij de stad Charkov, in het noordoosten van het land, waar volgens het Oekraïense leger zwaar is gevochten. Landelijke media stellen dat de gasinstallatie bewust een doelwit van de Russische troepen was.

  In Vasylkiv, zo'n 20 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev, staat volgens de burgemeester een oliedepot in lichterlaaie. De brand zou het gevolg zijn van een Russisch bombardement. "De vijand wil alles vernietigen", schrijft burgemeester Balasynovych op Facebook. "Ons vliegveld was ook gebombardeerd, maar is nog onder onze controle." Al deze beweringen zijn niet verifieerbaar.

  Een journalist heeft deze beelden van de oliebrand gedeeld:

 • Videobeeld van de veronderstelde brand bij een oliedepot buiten Kiev

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  CNN: 'Grote explosie, sindsdien een gloed aan horizon'
 • Musk schakelt satellietnetwerk in op verzoek vicepremier Oekraïne

  Het satellietnetwerk Starlink is volgens eigenaar Elon Musk ingeschakeld voor Oekraïne. Op die manier zouden de inwoners van het land overal toegang kunnen krijgen tot internet; door de oorlog zijn er plaatselijk verstoringen in het netwerk.

  Musk was door de vicepremier van Oekraïne opgeroepen tot deze actie. "Terwijl jij Mars probeert te koloniseren, probeert Rusland Oekraïne te bezetten", had Mykhailo Fedorov vrijdagmiddag getwitterd.

 • Weer een nacht in de schuilkelder: 'Helpen elkaar erdoorheen'

  Zaterdagavond laat klonken opnieuw de sirenes en waren er explosies in hoofdstad Kiev. De onderstaande video is van 23.30 uur (Nederlandse tijd) vanuit een schuilkelder in het westen van de hoofdstad, niet ver van het centrum.

  Gleb Pokatilo (45) bevindt zich voor de derde nacht op rij in de kleine ruimte, niet ver van zijn woning, samen met ruim veertig anderen. Ze houden rekening met een groot bombardement vannacht, maar ze zijn nu beter voorbereid dan de eerste keer dat ze de schuilkelder in moesten vanwege explosies en gevechten in de stad, vertelt hij:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Iedereen is in paniek, maar we helpen elkaar erdoorheen'
 • Opnieuw zware gevechten bij Charkov, 'Russische aanval afgeslagen'

  Bij de stad Charkov, in noordoost-Oekraïne, worden opnieuw zware beschietingen gemeld. Volgens het Oekraïense leger is een Russische aanval hier afgeslagen.

  Het valt niet te controleren of deze bewering klopt. Op sociale media circuleren filmpjes van wat wordt omschreven als hevige bombardementen de afgelopen uren op Charkov. Om de stad in de buurt van de Russische grens wordt al dagen gevochten.

  Ook op andere plekken in Oekraïne wordt volgens het leger gevochten tegen de Russische strijdkrachten. In de zuidelijke stad Cherson zouden de Russen zijn doorgebroken. Ook in de Donbas-regio zijn er beschietingen gaande volgens Oekraïne.

 • Zware explosies net buiten Kiev 'oliedepot in brand'

  In de hoofdstad Kiev zijn twee grote explosies gehoord, meldt onder meer CNN. De ontploffingen gebeurden op zo'n 20 kilometer ten zuiden van de stad.

  Op sociale media wordt gemeld dat er een oliedepot bij de stad Vasylkiv is geraakt bij een bombardement. Dat zou de burgemeester van de stad hebben bevestigd tegen Oekraïense media. De vlammen van de brand zouden in de wijde omgeving te zien zijn.

  Ook de verslaggever van CNN spreekt van een brandende gloed aan de horizon. Details ontbreken nog.

  Een Oekraïense journalist deelt deze foto op Twitter, waarop de brand in Vasylkiv te zien zou zijn:

 • Wat is betalingssysteem Swift precies?

  Nu Washington en Brussel een aantal Russische banken gaat afsluiten van betaalsysteem Swift, is de grote vraag welke banken dat precies zijn. Volgens anonieme functionarissen wordt nog overlegd over welke banken getroffen zullen worden door de nieuwe sancties.

  De zet van het Westen roept ook de vraag op wat Swift precies is. De naam staat voor de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Het is een samenwerkingsverband van 11.000 banken, financiële instellingen en bedrijven in meer dan 200 landen. Swift is geen bank, heeft geen geld in kas, betaalt niet uit en besluit ook nooit zelf tot een betaling of overschrijving.

  Het is wel het centrale zenuwstelsel van het bancaire systeem dat zorgt voor noodzakelijke informatie voor financiële instellingen en landen om internationale betalingen te regelen. Wereldwijd verwerkt Swift dagelijks gemiddeld 35 miljoen financiële transacties, ter waarde van ruim 4000 miljard euro.

  Banken zijn vrijwel altijd aangewezen op Swift voor internationale betalingen. Als Rusland ervan zou worden afgesloten, kan er niet meer betaald worden voor alles wat het land importeert en krijgt niemand betaald voor wat het exporteert.

 • Brussel en Washington gaan aantal Russische banken afsluiten van Swift

  De EU, Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk gaan een aantal Russische banken afsluiten van het internationale betaalsysteem Swift. Dat hebben de bondgenoten bekendgemaakt in een verklaring.

  Verder is ook het voornemen om de centrale bank van Rusland en Russische oligarchen aan te pakken, heeft voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen bekendgemaakt.

  Officieel moet het het plan van de Commissie eerst worden goedgekeurd door de Europese regeringsleiders. Maar aangezien de eerder genoemde groep bondgenoten de sancties al heeft toegezegd, lijkt dat slechts een formaliteit.

  Het nieuwe pakket sancties zal volgens Von der Leyen "grote gevolgen" hebben voor Rusland. Het moet de Russische economie verder isoleren van de financiële markt. De exacte details van de plannen en welke impact het daadwerkelijk zal hebben, zijn nog onbekend.

  Een deel van de EU-landen wil Rusland volledig afsluiten van Swift, maar sommige lidstaten vinden dat nog te ver gaan. Het afsluiten van een paar Russische banken wordt gezien als een tijdelijke compromis.

  Aanvullend willen de bondgenoten tegoeden voor de Russische centrale bank bevriezen. Op die manier zou de oorlog moeilijker te financieren worden, stelt Von der Leyen. Ook de tegoeden van oligarchen worden bevroren.

 • YouTube onthoudt Russische media advertentie-inkomsten

  YouTube heeft Russische media de mogelijkheid ontnomen om geld te verdienen met advertentie-inkomsten. Verwijzend naar sancties van de Europese Unie zegt YouTube dat het "de mogelijkheid van een aantal kanalen pauzeert om geld te verdienen op YouTube". Een van die kanalen is RT dat de naam heeft een propaganda-zender van de Russische regering te zijn.

  Video's van deze media zullen ook minder vaak opduiken in de lijst met aanbevolen kanalen die YouTube-gebruikers te zien krijgen. RT en enkele andere kanalen zijn in Oekraïne helemaal niet meer te zien. De Oekraïense regering had dat gevraagd.

  Rusland verdiende in 2017 en 2018 met 26 YouTube-kanalen tussen de 7 miljoen en 28 miljoen euro met advertenties, schrijft persbureau Reuters.

 • Duitsland wil luchtruim sluiten voor Russen

  Duitsland treft voorbereidingen om het luchtruim te sluiten voor vliegtuigen uit Rusland, meldt het ministerie van Verkeer op Twitter. Eerder kondigden de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen al aan dat ze hun luchtruim voor de Russen zullen sluiten. Polen en Tsjechië deden dat al eerder.

  Een ARD-journalist meldt op basis van anonieme bronnen dat de hele EU het luchtruim gaat sluiten voor Rusland.

 • Organisatie WK motocross schrapt grand prix in Rusland

  Wereldkampioen Jeffrey Herlings racet dit jaar met de MXGP niet in het Russische Orljonok. De internationale motorsportbond FIM heeft de race vanwege de oorlog in Oekraïne van de kalender gehaald. Voor de races die in Rusland stonden gepland op 30 april en 1 mei, is de FIM op zoek naar een andere locatie.

 • Tsjetsjenen van Poetin-bondgenoot Kadyrov duiken op in Oekraïne

  Op sociale media zijn beelden opgedoken van militairen uit de autonome Russische republiek Tsjetsjenië. De Tsjetsjeense leider Kadyrov zegt dat zijn troepen volop meedoen met de strijd tegen Oekraïne. Kadyrov is een bondgenoot van Poetin, met een uiterst slechte reputatie op het gebied van mensenrechten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tsjetsjeense militairen helpen Russen in Oekraïne
 • Sirenes gaan af in Kiev, situatie 'ingewikkeld en gespannen'

  Alexander Marquardt, journalist van de Amerikaanse nieuwszender CNN in Kiev, laat op Twitter weten dat op dit moment het luchtalarm afgaat in de Oekraïense hoofdstad.

  In de stad geldt inmiddels al een aantal uren de avondklok. Die werd vandaag door burgemeester Klitsjko vervroegd en geldt nu van 17.00 uur tot 08.00 uur, in plaats van 22.00 tot 07.00 uur. De maatregel duurt tot ten minste 28 februari. Iedereen die zich gedurende de avondklok op straat begeeft, zal gezien worden als "lid van de sabotage- en verkenningsgroepen van de vijand", zo werd gewaarschuwd.

  Volgens Klitsjko is de situatie in zijn stad momenteel "ingewikkeld en gespannen". Hij schreef op het platform Telegram dat Kiev een zware nacht wacht. Klitjsko: "De vijand is de stad niet binnengekomen, maar in Kiev zijn sabotagegroepen actief".

 • Opgebracht Russisch schip zou eigendom zijn van dochterbedrijf Russische bank

  In Frankrijk is proces-verbaal opgemaakt tegen de kapitein van de Baltic Leader en de rederij van het schip. Het schip zou eigendom zijn van een dochterbedrijf van de Russische Promsvyazbank, een van de banken waartegen sancties zijn afgekondigd.

  Het schip was onderweg naar Sint-Petersburg, maar werd vandaag door de Franse marine onderschept en naar de haven van Boulogne-sur-Mer gesleept. Daar ligt het nog steeds aan de ketting. Het onderzoek loopt nog. Daarbij wordt samengewerkt met de Amerikanen.

  De directeur van de bank is een zoon van een voormalig hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst, Michail Fradkov, die ook premier is geweest onder president Poetin. Volgens de Amerikanen is de bank opgericht voor dienstverlening in de Russische defensie-industrie.

  De bank zegt dat het dochterbedrijf kort voor de afkondiging van sancties is verkocht.

  De Baltic Leader, afgemeerd in Boulogne-sur-Mer AFP
 • Buitenlandministers EU morgen bijeen voor nieuw Oekraïne-overleg

  EU-buitenlandchef Borrell heeft de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeengeroepen voor een digitaal overleg. De bewindspersonen bespreken morgenavond "verdere maatregelen" om zo Oekraïne beter te kunnen steunen. Borrell schrijft op Twitter alvast een noodpakket voor het Oekraïense leger voor te stellen in het overleg, "om te helpen bij hun heroïsche gevecht".

  EU-president Charles Michel laat verder weten dat de EU zelf het vervoer van militaire goederen naar Oekraïne zal faciliteren. Hij gaf geen details over hoe dat zal gebeuren.