Militairen met een Stinger
NOS NieuwsAangepast

Nederland levert zo snel mogelijk 200 luchtdoelraketten aan Oekraïne

Het Nederlandse leger gaat zo snel mogelijk 200 Stinger-luchtdoelraketten leveren aan Oekraïne. Dat gebeurt na een recent verzoek van dat land, melden ministers Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer.

"Er heeft voor dit verzoek een zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden verkorte, toetsing aan de wapenexportcriteria plaatsgevonden", schrijven de ministers.

De Stinger is een draagbaar wapen, waarmee vanaf de schouder wordt gevuurd. Het is vooral bedoeld om objecten op de grond en troepen te beschermen tegen vliegtuigen en helikopters op een afstand van 500 meter tot 5 kilometer. De Stinger kan dankzij de "infrarood geleide zoekkop" zelfstandig een doel volgen. Het wapen is bedoeld "voor defensief gebruik", zodat Oekraïne zich beter kan verdedigen tegen Rusland.

Op deze beelden, gemaakt door Defensie, zie je wat zo'n Stinger kan doen:

Dit is het wapen dat Nederland naar Oekraïne stuurt

In verband met de situatie in Oekraïne wordt een al geplande oefening van de landmacht verplaatst van Duitsland naar Roemenië. Defensie wil op die manier bijdragen aan de "vooruitgeschoven aanwezigheid van de NAVO in Roemenië".

Het kabinet besloot vorige week vrijdag al om militaire goederen aan Oekraïne te leveren. Toen werd melding gemaakt van scherpschuttersgeweren met munitie, helmen, scherfvesten, radars en detectoren voor het opsporen van grondmijnen en zeemijnen. Een deel van die goederen is vandaag verzonden, zo melden de ministers. De andere goederen worden zo snel mogelijk richting Oekraïne gestuurd.

Hoe de spullen daar komen is niet meteen duidelijk. De ministers wijzen erop dat Nederland "net als andere landen kampt met logistieke uitdagingen". "Samen met bondgenoten spant Defensie zich in de overige goederen zo snel mogelijk te leveren."

Oekraïne heeft ook om cybersteun gevraagd, en donderdag zou een 'fact finding missie' naar Kiev reizen, maar dat is door de militaire ontwikkelingen niet doorgegaan. Onderzocht wordt hoe het Nederlandse team alsnog kan worden ingezet.

Laffe daad tegen 'broedervolk'

In de brief herhalen Hoekstra en Ollongren dat Rusland met de inval in Oekraïne een "laffe daad van agressie begaat tegen de Oekraïense bevolking, waarvan het steeds stellig heeft beweerd dat het een broedervolk is".

Voor het kabinet staat "als een paal boven water dat Rusland, en Rusland alleen, verantwoordelijk is voor deze invasie en voor de grote humanitaire, economische, politieke en maatschappelijke tol die dit van de Oekraïense bevolking eist".

Effect op Nederlandse economie

Het kabinet benadrukt dat de inval en het gebruik van geweld in strijd zijn met het internationaal recht en dat Rusland ook geen beroep op zelfverdediging toekomt, omdat geen sprake was van een geplande aanval, of een onmiddellijke dreiging daarvan, vanuit Oekraïne op Rusland. Volgens de bewindslieden was de Russische invasie minutieus voorbereid en moet daar een "sterk en eensgezind antwoord" op komen.

Hoekstra en Ollongren schrijven ook dat het "beschermen van de internationale rechtsorde en onze vrijheid" een prijs heeft en dat de sancties en eventuele tegenmaatregelen ook een effect zullen hebben op de Nederlandse economie.

Maar het kabinet vindt dat er geen alternatief is, want de "internationale rechtsorde vormt het fundament van onze veiligheid en stabiliteit, basisvoorwaarden voor de vrede en welvaart waarin wij leven".

Advertentie via Ster.nl