Gevechten en ontploffingen in verschillende wijken Kiev • Rusland blokkeert VN-resolutie
- Dit is wat we nu weten over de oorlog in Oekraïne.
- Zware gevechten en ontploffingen op verschillende plekken in en rondom Kiev.
- Oekraïne: aanval op legerbasis in Kiev afgeslagen, twee transportvliegtuigen neergehaald.
- Zelensky 'Dit wordt de zwaarste nacht.'
- Rusland blokkeert veroordeling van invasie in VN-Veiligheidsraad.
- Poetin wil wel praten, maar op Russische voorwaarden.
- Het vorige liveblog van is hier te lezen.
Oekraïne: aanval op legerbasis in Kiev afgeslagen
Het Oekraïense leger heeft naar eigen zeggen de aanval op een legerbasis in Kiev afgeslagen. Ook zouden militairen een tweede Russisch transportvliegtuig hebben neergehaald ten zuiden van Kiev.
De beweringen van het Oekraïense leger op sociale media zijn momenteel niet controleerbaar. Er zou ook zwaar worden gevochten om het militaire vliegveld Vasylkiv, zo'n zestig kilometer ten zuiden van Kiev. Russische parachutisten zijn daar volgens Oekraïne geland.
Iets ten westen van het centrum van de hoofdstad zou eveneens een Russisch offensief zijn afgewend. Er werd daar gevochten bij een belangrijke verkeersader.
Vanuit de verte zijn knallen en explosies te horen in Kiev
Zelensky: 'Het lot van Oekraïne wordt nu bepaald'
Op verschillende plekken in en rondom Kiev worden beschietingen en zware explosies gemeld. Enkele uren geleden zei president Zelensky in een toespraak dat "dit de zwaarste nacht wordt":
Rusland: militairen verwelkomd in stad Melitopol
Volgens het Russische leger zijn hun militairen zonder slag of stoot Melitopol binnengetrokken. Om de stad in het zuidoosten van Oekraïne is zwaar gevochten. Volgens staatspersbureau RIA werden de militairen zelfs verwelkomd door bewoners. "Sommige gepensioneerden gingen de straat op met rode vlaggen."
De Oekraïense autoriteiten spreken tegen dat Melitopol is ingenomen. De Russische troepen zouden weer terug zijn gedreven na een hevige strijd. Wie de waarheid spreekt, valt niet zeggen.
Gisteren werd duidelijk dat een ziekenhuis in Melitopol is geraakt bij beschietingen. Het is nog onduidelijk wie daarvoor verantwoordelijk is.
Gevechten en ontploffingen op verschillende plekken in Kiev gemeld
Wederom worden zware explosies op verschillende plekken in Kiev gemeld. Ook zou er in de buurt van het centrum, in de omgeving van de dierentuin, sprake zijn van vuurgevechten en artillerie-inslagen.
Een Oekraïense journalist heeft beelden gedeeld van de situatie daar:
Ook in het noorden, oosten en zuidwesten wordt er volgens ooggetuigen en internationale media gevochten. Ten oosten van de hoofdstad zou er een strijd gaande zijn om een energiecentrale, in de voorwijk Troieshchyna. In het noorden wordt er volgens Oekraïense media strijd geleverd in de wijk Obolon.
Opnieuw explosies in Kiev, 'zware gevechten in voorstad'
Het afgelopen halfuur is opnieuw een reeks explosies gehoord in Kiev. Daarnaast meldt het Oekraïense leger dat er zwaar wordt gevochten in een voorstad ten zuiden van de hoofdstad.
Deze gevechten zouden plaatsvinden in Vasylkiv, op zo'n 25 kilometer van Kiev. "De bezetters proberen er voet aan de grond te krijgen", melden de Oekraïense strijdkrachten. Enkele uren geleden beweerde het leger een Russisch transportvliegtuig in de buurt van Vasylkiv te hebben neergehaald.
Zowel Oekraïense media als CNN spreken van zware explosies in Kiev het afgelopen halfuur. Al de hele avond en nacht worden er om de zoveel tijd ontploffingen en raketinslagen gemeld. Maar het valt niet te zeggen in hoeverre er sprake is van een grootschalige luchtaanval.
President Zelensky waarschuwde een paar uur geleden voor een zwaar Russisch offensief op de hoofdstad.
Automobilist rijdt vlak langs explosie
Een automobilist bij de stad Cherson heeft gisteren overdag een zware explosie langs de weg gefilmd. Vlak voor de ontploffing lijken vier projectielen in te slaan.
De auto wordt geraakt door brokstukken en puin:
Leger Oekraïne claimt neerhalen Russisch vliegtuig in buurt van Kiev
Oekraïne claimt dat het leger een Russisch legervliegtuig heeft neergehaald ten zuiden van Kiev. Het zou gaan om een IL-76-transportvliegtuig met mogelijk parachutisten aan boord. Het valt niet te controleren of dit waar is.
Ondertussen worden door Oekraïense media in de hoofdstad beschietingen en explosies gemeld. Eerder op de avond waren er al raketinslagen. President Zelensky zei een groot Russisch offensief te verwachten deze nacht.
'We zijn ervan overtuigd dat we hier moeten blijven'
Arenda Vasylenko - Van de Rhee woont met haar gezin in Oekraïne, op zo'n 10 kilometer van Kiev. Ze hebben een bakkerij en proberen ondanks de oorlog toch brood te bakken en uit de delen. Vertrekken willen ze niet:
Rusland blokkeert veroordeling van invasie in VN-Veiligheidsraad
Rusland heeft zijn veto gebruikt om te voorkomen dat de VN-Veiligheidsraad de invasie van Oekraïne kan veroordelen. China, India en de Verenigde Arabische Emiraten hebben niet gestemd. Elf leden stemden voor de motie, die door de VS was opgesteld.
In de motie werd Rusland opgeroepen de invasie te stoppen en alle troepen terug te trekken. Maar aangezien Rusland een van de vijf permanente leden is van de Veiligheidsraad, kan het land resoluties blokkeren door tegen te stemmen. De verwachting is dat de motie nu zal worden doorgespeeld naar de Algemene Vergadering van de VN, waar 193 landen lid van zijn.
Rotterdams Philharmonisch dreigt Gergiëv-festival te schrappen
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft aangekondigd het jaarlijkse Gergiëv-festival in september te schrappen als de beroemde Russische dirigent Valeri Gergiëv geen afstand neemt van de Russische president Poetin, met wie hij goed bevriend is. De 68-jarige topdirigent steunde in 2014 openlijk Poetins annexatie van de Krim en eerder al de oorlog tegen Georgië in 2008. Gergiëv was van 1995 tot 2008 chef-dirigent van het Rotterdamse orkest.
Ook andere orkesten en concertzalen die samenwerken met Gergiëv vragen de dirigent om een publiek statement te maken tegen de Russische inval in Oekraïne. Vanavond werd de Rus al vervangen als dirigent van de Wiener Philharmoniker in de New Yorkse Carnegie Hall.
Een andere Russische dirigent, Semjon Bytsjkov, heeft al wel een verklaring uitgebracht waarin hij kritiek uit op de handelwijze van Poetin. Bytsjkov woont al sinds 1975 niet meer in zijn vaderland.
Zelensky: 'Dit wordt de zwaarste nacht'
"Dit wordt de zwaarste nacht", zegt de Oekraïense president Zelensky in een nieuwe videoboodschap. Hij verwacht dat de Russische invasiemacht een grote aanval lanceert op onder meer de hoofdstad Kiev, waar nu al raketinslagen worden gemeld.
"We kunnen de hoofdstad niet verliezen", aldus Zelensky. Hij benadrukte dat ook veel andere steden onder vuur liggen. "Deze nacht zal zwaarder worden dan de dag, maar de zon zal weer opkomen." Hij roept zijn landgenoten op om te bidden voor de strijdkrachten.
Een uur geleden klonk het luchtalarm in Kiev. Volgens een Amerikaanse correspondent waren er zeker drie raketinslagen in vijf minuten tijd. "Ik kijk uit mijn raam en zie de horizon oplichten; het gedonder van explosies weergalmt door de stad", twittert Christopher Miller van nieuwssite BuzzFeed News.
Op de vlucht: 'Misschien kan ik nooit meer terug naar mijn ouders'
Bij de grootste douanepost in Polen staat de Nederlandse Maurits. Hij is daarheen gereisd om zijn Oekraïense vriendin Angelina op te halen. Zij besloot haar stad Lviv, op zo'n 70 kilometer van de grens, te ontvluchten.
Angelina laat haar ouders achter in Oekraïne:
30.000 Georgiërs de straat op voor Oekraïne
In de Georgische hoofdstad Tbilisi hebben volgens persbureau AFP zo'n 30.000 mensen gedemonstreerd tegen de Russische invasie in Oekraïne. Ook wordt er geprotesteerd tegen de beslissing van premier Garibasjvili om geen sancties tegen Rusland in te stellen.
Rusland viel in 2008 Georgië binnen, om daar twee opstandige, pro-Russische regio's bij te staan. Na die oorlog scheidden die gebieden, Zuid-Ossetië en Abchazië, zich af van Georgië. De inval in Oekraïne roept daarom veel herinneringen op aan de situatie in 2008.
IMF: Oekraïne heeft noodfinanciering aangevraagd
De Oekraïense autoriteiten hebben het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gevraagd om noodfinanciering, zegt IMF-topvrouw Kristalina Georgieva. Volgens haar worden alle opties voor financiële steun onderzocht.
Oekraïne: 'We overleggen met Rusland over datum en locatie vredesbesprekingen'
Rusland zegt open te staan voor vredesbesprekingen met Oekraïne, maar volgens het Kremlin heeft Oekraïne een voorstel hiertoe geweigerd. Een woordvoerder van de Oekraïense president Zelensky spreekt dit tegen en zegt dat er op dit moment wordt overlegd over een datum en locatie voor de besprekingen. "Oekraïne was en blijft bereid om te praten over een staakt-het-vuren en vrede", zegt de perschef van president Zelensky.
Moskou verbindt strikte voorwaarden aan zulke besprekingen. Zo eist Poetin dat Oekraïne akkoord gaat met een neutrale status van het land. Dat houdt in dat Oekraïne afziet van de aspiraties om ooit lid te worden van de NAVO en de Europese Unie.
Ook morgen extra NOS Journaals over Oekraïne
Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn er ook morgen extra NOS Journaals op NPO 1. Vanaf 09.00 uur is er ieder uur een journaal van ongeveer een kwartier. Om 17.00 uur is er een langere uitzending van 50 minuten. De journaaluitzendingen zijn ook te zien op het themakanaal NPO Politiek en Nieuws (ook online).
Ook NPO Radio 1 besteedt veel aandacht aan de situatie in en rond Oekraïne. Vanavond en morgen is er ieder kwartier een bulletin of een update.
VS komt met sancties tegen Poetin en Lavrov, waaronder inreisverbod
De Verenigde Staten stellen sancties in tegen de Russische president Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Onderdeel daarvan is een inreisverbod, zegt een woordvoerder van het Witte Huis. Volgens haar nam president Biden het besluit om Poetin direct te raken nadat hij telefonisch had gesproken met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.
Ook vanuit Europa worden sancties opgelegd tegen de Russische president persoonlijk, werd vanmiddag bekend. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken kwamen overeen dat de tegoeden van Poetin en minister Lavrov in de EU worden bevroren. Tot reisbeperkingen kwam het echter niet: de twee blijven welkom in de EU om eventuele diplomatieke besprekingen niet in de weg te zitten, aldus de EU-vertegenwoordigers.
'Stemming VN-Veiligheidsraad over Oekraïne uitgesteld'
Een stemming in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Oekraïne wordt opnieuw uitgesteld, ditmaal tot tot 23.00 uur Nederlandse tijd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van diplomaten.
De resolutie waarin de Russische invasie van Oekraïne wordt veroordeeld, wordt naar verwachting weggestemd door Rusland, dat een vetostem heeft in de raad. Volgens Reuters zullen 11 van de 15 leden voor stemmen; de positie van China, India en de Verenigde Arabische Emiraten is nog onduidelijk.
Correspondent: 'De oorlog klopt ook op de deur van de Polen'
Duizenden Oekraïense vluchtelingen zijn de grens met Polen overgestoken. Correspondent Arjen van der Horst is bij de grensovergang bij het Poolse dorp Medyka.
Hij vertelt over de situatie daar:
Biden herhaalt: landen hebben het recht om NAVO-lid te worden
De Verenigde Staten zal ieder stukje territorium van de NAVO verdedigen; daarom zullen er extra troepen in Europa worden gestationeerd, zegt president Biden. In een toespraak benadrukte hij dat de NAVO de deur openhoudt voor alle Europese landen die dezelfde waarden delen en "op een dag" tot de militaire alliantie zouden willen toetreden.
Rusland eist van Oekraïne dat het nooit lid van de NAVO zal worden. Ook zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag dat een eventueel NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland "nadelige gevolgen" zal hebben. Die twee landen overwegen lid te worden van de NAVO, uit vrees voor Russische agressie. Beide landen namen vandaag deel aan een NAVO-overleg.
De VS wil, net als de EU eerder vandaag deed, sancties tegen Poetin persoonlijk instellen, zegt een woordvoerder.
Extra 'evacuatietreinen' van Kiev naar West-Oekraïne
Het nationale spoorbedrijf van Oekraïne laat vanavond zeven extra treinen van Kiev naar het westen van het land rijden, meldt het persbureau Interfax Ukraina. Volgens het bedrijf kunnen daarmee zo'n 10.000 mensen worden geëvacueerd. De zeven treinen hebben allemaal een andere eindbestemming, onder meer Lviv en Oezjgorod (nabij de Slowaakse grens). Het spoorbedrijf zegt op Telegram dat kinderen, vrouwen en mensen die minder mobiel zijn voorrang krijgen.
Eerder vandaag maakte het spoorwegbedrijf van Slowakije bekend dat inwoners van Oekraïne in dat land gratis met de trein mogen reizen. Slowakije grenst aan het zuidwesten van Oekraïne.
Pro-Oekraïnedemonstratie in Haarlem
Rutte: geen Groningers blootstellen aan aardbevingsrisico vanwege gasprijs
Het is nog steeds het plan om de gasproductie in Groningen te stoppen. Dat antwoordde premier Rutte op vragen over de stijgende gasprijzen als gevolg van het conflict in Oekraïne. "Je gaat natuurlijk niet 100.000 tot 200.000 mensen blootstellen aan grotere aardbevingsrisico's om de gasprijs te laten dalen", vindt Rutte.
Hij sluit niet uit dat dat standpunt verandert, bijvoorbeeld wanneer er een veiligheidsprobleem ontstaat door leveringszekerheidsproblemen met het gas. Dat is volgens hem niet helemaal uit te sluiten, "maar het is wel het aller-, aller-, allerlaatste en dan ook het aller-, aller-, allerlaatste als het zeer onverwachte scenario zich voordoet dat er ineens geen gas meer uit de pijpjes komt thuis". Volgens Rutte is er op dit moment geen enkele aanleiding om dat te verwachten.
Dat en meer bespreekt de premier met politiek verslaggever Arjan Noorlander, in het wekelijkse gesprek met de minister-president:
'Nieuwe troepenopbouw in zuiden Belarus'
Het Amerikaanse ruimtetechnologiebedrijf Maxar Technologies heeft nieuwe satellietbeelden vrijgegeven waarop nieuwe troepenopbouw in het zuiden van Belarus te zien zou zijn. Op de beelden zijn onder meer helikopters te zien, volgens Maxar op enkele kilometers van de grens met Oekraïne.
Weinig duidelijk over Russische opmars en aantallen slachtoffers
Aan het eind van de tweede dag van de Russische invasie is weinig duidelijk over de opmars van de Russische troepen en over de aantallen slachtoffers. "In de mist van de oorlog was onduidelijk hoeveel van Oekraïne nog onder Oekraïense controle is en hoeveel of hoe weinig Russische troepen hebben ingenomen", zo vat het Amerikaanse persbureau AP de situatie samen.
Dat geldt in het bijzonder voor de situatie in Kiev. Vanochtend meldde het Oekraïense ministerie van Defensie dat Russische troepen waren opgerukt tot in een noordelijke buitenwijk op 9 kilometer van het centrum van Kiev, maar vanavond melden Britse en Amerikaanse militaire bronnen dat de Russen nog 50 kilometer van het centrum van de Oekraïense hoofdstad staan.
De Oekraïense ambassadeur in de VS zei vanavond dat de Russische troepen niet zo snel oprukken als ze verwacht hadden. "De vijand is duidelijk verrast door het resultaat dat onze strijdkrachten en vrijwilligers boeken bij het beschermen van de integriteit van ons land", aldus ambassadeur Oksana Markarova.
Over aantallen slachtoffers is ook nauwelijks iets met zekerheid te zeggen. De Oekraïense autoriteiten melden 137 doden aan hun kant en claimen dat er honderden Russische militairen zijn omgekomen. Rusland meldt geen cijfers, en de Oekraïense cijfers zijn niet te verifiëren. De VN meldt dat er 25 burgers zijn omgekomen, vooral door beschietingen en luchtaanvallen, en dat 100.000 mensen hun huis ontvlucht zijn.
Delta Air Lines schort samenwerking met Aeroflot op
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines schort de samenwerking met de Russische nationale vliegmaatschappij Aeroflot per direct op. Delta Air Lines werkte met Aeroflot samen via zogeheten codeshare-afspraken, waardoor klanten bij de ene maatschappij een ticket kunnen boeken terwijl de partnermaatschappij de vlucht uitvoert.
Ook KLM heeft codeshare-afspraken met Aeroflot, maar dat bedrijf onderneemt vooralsnog geen stappen. Wel werd gisteren bekend dat KLM vliegtuigpersoneel niet langer in Rusland laat overnachten.
Ook in Sint-Petersburg weer protest tegen Russische invasie
In Sint-Petersburg hebben opnieuw Russen gedemonstreerd tegen de Russische invasie in Oekraïne. Volgens de onafhankelijke lokale nieuwssite Fontanka werd het protest al snel afgebroken door de politie; er zouden zeker 20 mensen zijn aangehouden. Ook in Moskou zijn vanavond mensen aangehouden vanwege betogingen tegen de invasie.
Video toont geen Oekraïense vader, maar pro-Russische separatist
Onderstaande video werd gisteren en vandaag veel gedeeld op sociale media. Op de beelden zou een Oekraïense vader te zien zijn die afscheid neemt van zijn dochtertje dat het land ontvlucht, terwijl hijzelf vanwege de algehele mobilisatie in Oekraïne moet blijven.
De context van de video is echter anders. De Franse krant Le Monde ontdekte dat op de video, die vóór de Russische inval in Oekraïne is opgenomen, een pro-Russische separatist te zien is die afscheid neemt van zijn kind. De beelden werden op 21 februari gedeeld door de burgemeester van de pro-Russische stad Gorlovka in de Donbas. Op die dag kondigde president Poetin een "militaire operatie" aan in een deel van die Oost-Oekraïense regio, nadat hij de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk had erkend.
In het oorspronkelijke bericht op Telegram schrijft de burgemeester van Gorlovka dat de man in de video in de stad zou blijven om "de republiek" te verdedigen. Zijn vrouw en dochter weken uit naar Rusland.
ECB onderzoekt gevolgen uitsluiten Rusland van Swift
De Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie onderzoeken wat de precieze gevolgen zijn voor de eurolanden als Rusland wordt afgesloten van het internationale betaalsysteem Swift. Dat gebeurt op verzoek van de Europese ministers van Financiën.
Een uitsluiting van Swift is een van de zwaarste opties die op tafel liggen om het sanctiepakket tegen Rusland uit te breiden. Sommige lidstaten zijn huiverig om Rusland via Swift te treffen, omdat het Europese bedrijfsleven daar last van krijgt. Ook voor burgers wordt het moeilijk om nog geld over te maken naar bijvoorbeeld familie in Rusland.
De analyse van de ECB kan er volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire heel snel komen. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Rusland wordt afgesloten van Swift.
Burgemeester Kiev: situatie is zeer bedreigend
De komende nacht zal heel moeilijk worden voor Kiev, schrijft burgemeester Klitsjko op Telegram. De Russische troepen zijn inmiddels dicht bij de hoofdstad, meldt hij. "De situatie is nu, zonder te overdrijven, zeer bedreigend."
Volgens Klitsjko worden bruggen in de stad goed beschermd en kunnen toegangswegen worden geblokkeerd als dat nodig is. Ziekenhuizen in de stad werken onder zware omstandigheden. Hij dankt de Oekraïners die de afgelopen tijd bloed hebben gedoneerd. "Laten we samen Kiev beschermen."
Verder meldt Klitsjko dat er zojuist meerdere explosies zijn geweest bij een grote elektriciteitscentrale in het noordoosten van Kiev. Hij meldt dat hulpdiensten onderweg zijn naar de centrale om te onderzoeken wat er precies is gebeurd. Op Twitter maken mensen melding van een luchtalarm in de stad. Het stadsbestuur waarschuwt voor een luchtaanval op de stad vanavond.
Op sociale media delen mensen video's van de harde knallen:
Poetin en Lavrov op Europese sanctielijst gezet
De Russische president Poetin en minister Lavrov van Buitenlandse Zaken worden op de sanctielijst van de Europese Unie geplaatst. "Samen met Loekasjenko van Belarus en Assad van Syrië is Poetin de enige regeringsleider die gesanctioneerd is door de EU", zei EU-buitenlandchef Borrell op een persconferentie.
Volgens Borrell zal Rusland steeds verder geïsoleerd raken en kan het land een enorme inflatie verwachten. De EU zal met een derde pakket sancties komen als het geweld in Oekraïne doorgaat, waarschuwt Borrell. Volgens hem lijkt het er nu op dat Rusland de Oekraïense regering van president Zelensky wil laten vervangen door een Russisch-gezind regime.
Verder ging de EU-buitenlandchef in op het Russische dreigement in de richting van Zweden en Finland eerder vandaag. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat een eventueel NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland "nadelige gevolgen" zal hebben. Borrell benadrukte dat alle landen de vrijheid hebben om lid te worden van een militaire alliantie.
NAVO zet voor het eerst flitsmacht in, geen militaire steun aan Oekraïne
President Biden en de regeringsleiders van de andere NAVO-landen hebben besloten voor het eerst de flitsmacht in te zetten om de oostflank van de NAVO te versterken. Na een videoconferentie zei NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg dat de leiders hebben besloten een deel van de 40.000 leden van de NATO Response Force naar de Oost-Europese lidstaten te sturen.
Stoltenberg zei, zonder een precies aantal te noemen, dat het om duizenden militairen gaat, te land, ter zee en in de lucht. Er waren al zo'n 5000 NAVO-militairen gestationeerd in Estland, Litouwen en Polen, en dat aantal is de laatste tijd nog opgevoerd. Gisteren maakte de VS bekend nog eens 7000 militairen naar Europa te sturen.
Alle NAVO-buurlanden van Rusland en Oekraïne behalve Hongarije hadden om spoedoverleg over hun veiligheid gevraagd. Ook president Zelensky van Oekraïne vroeg de alliantie om hulp. De NAVO-leiders zeiden nog eens dat ze Oekraïne niet gaan helpen met militaire ingrijpen. Ook zal de NAVO als organisatie geen wapens leveren, hoewel verschillende NAVO-landen apart dat wel doen.
19.000 Oekraïeners vluchten naar Roemenië, 7500 naar Slowakije
Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn 19.000 inwoners van het land naar Roemenië gevlucht, dat in het zuidoosten aan Oekraïne grenst. Dat zegt de Roemeense premier Nicolae Ciuca. Volgens hem reizen enkele duizenden van hen via Roemenië door naar Bulgarije en Hongarije. Slowakije meldt dat tot gistermiddag 7490 mensen de grens hebben overgestoken.
De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat zeker 100.000 inwoners van Oekraïne hun huis hebben verlaten sinds de Russische inval. Waarschijnlijk vluchten de meeste mensen naar Polen, zegt de organisatie, maar ook bij andere grensovergangen worden flinke vluchtelingenstromen verwacht. In het westen grenst Oekraïne aan Polen, Slowakije en Hongarije. In het zuiden wordt de grens gedeeld met Roemenië en Moldavië.
Opnieuw protest in Moskou tegen Russische invasie
In Moskou wordt op kleine schaal opnieuw geprotesteerd tegen de Russische invasie in Oekraïne. Demonstranten lijken direct te worden gearresteerd.
Gisteren werden er volgens mensenrechtenorganisatie OVD-Info 1862 mensen opgepakt bij demonstraties in meerdere Russische steden.
Rutte: blij dat Poetin zelf ook op sanctielijst staat
Premier Rutte is tevreden over het sanctiepakket dat de 27 EU-landen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben bereikt. "Als Poetin verdeeldheid wilde zaaien, heeft hij eenheid gekregen", zegt hij. Het sanctiepakket is gericht tegen het Russische regime, de persoon Vladimir Poetin en de mensen die hem steunen. De maatregelen hebben volgens Rutte echt een impact op de Russische economie.
"Gisteravond waren er zorgen over of Poetin wel aan de lijst toegevoegd kon worden", zegt Rutte. "Hij zou dan misschien niet meer kunnen reizen en dat vonden landen te ver gaan. Maar er is vandaag toch eensgezindheid bereikt om hem op de sanctielijst te zetten."
Nederland heeft ook gepleit voor het afsluiten van Rusland van het bankensysteem Swift. "Ja, daar hebben we voor gepleit. Maar we wilden ook heel graag Poetin op die sanctielijst. Eenheid over het pakket was ook belangrijk. Uiteindelijk is nu afgesproken dat we eerst heel precies in kaart brengen wat de voor- en nadelen zijn van Rusland uit Swift zetten. Dan kan daar later nog een beslissing over genomen worden."
Swift is een wereldwijd berichtensysteem van banken. Er wordt geen geld overgemaakt via Swift. Als Rusland wordt afgesloten, worden internationale transacties door het gemis van het berichtensysteem enorm omslachtig, maar niet onmogelijk. Banken moeten dan handmatig transacties verrichten via alternatieve communicatie. In de praktijk betekent het dat het overgrote deel van Russische financiële transacties niet kan worden uitgevoerd.
Rutte: gedachten en gebeden bij Zelensky, ‘een maat van mij’
"Het is hartverscheurend wat Poetin teweegbrengt", zei premier Rutte op de persconferentie na de ministerraad, waarin de Russische aanval op Oekraïne en de Nederlandse reactie daarop zijn besproken. "Gisteren ging er nog een schokgolf door de wereld, na de Russische inval in Oekraïne - een donkere dag voor Oekraïne, voor Europa en voor de hele wereld. Vanochtend werden we opnieuw gewekt door aangrijpende beelden van Russische invallen in Oekraïne."
Volgens de premier is de Russische aanval primair een aanval op Oekraïne, maar raakt Poetin veel meer dan dat land alleen. "Het is ook een aanval op het volkenrecht, de rechtsstaat en op het besef van verhoudingen tussen staten", zegt Rutte, die verder vertelde dat hij vanmiddag heeft gebeld met de Oekraïense president Zelensky.
Gisteren sprak Zelensky al via een videoverbinding met Europese leiders. Dat heeft op Rutte persoonlijk veel indruk gemaakt. Ook tijdens het telefoongesprek van vandaag was Rutte duidelijk dat de Oekraïense leider op dat moment niet op een veilige plek was. "Nu realiseer ik me dat deze maat van mij, ik ken hem natuurlijk goed, persoonlijk bedreigd wordt." Hij zei daarbij dat hij niet zeker weet of hij de Oekraïense leider ooit weer ziet.
Rutte wilde niet speculeren over hoe groot het gevaar voor Zelensky is, maar zei wel dat zijn gedachten en gebeden bij hem zijn en dat hij hem wil bijstaan. Daarbij benadrukte de premier dat die ondersteuning niet bestaat uit militair ingrijpen.
Eerste Britse NAVO-militairen arriveren in Estland
In Estland zijn de eerste Britse militairen aangekomen ter versterking van het NAVO-bataljon dat daar is gestationeerd, op zo'n 150 kilometer van de grens met Rusland.
Een konvooi van zes tanks en andere militaire voertuigen reed vanuit het Duitse Sennelager via Polen, Litouwen en Letland naar de militaire basis van Tapa. Sinds 2017 is daar een NAVO-gevechtsgroep ondergebracht.
De Britten hebben toegezegd zo'n 850 extra militairen en uitrusting naar Estland te sturen, een verdubbeling van het aantal Britse militairen dat daar nu zit.
Scholen in Oekraïne blijven twee weken dicht
Alle scholen in Oekraïne blijven de komende twee weken gesloten. Dat heeft de Oekraïense minister van Onderwijs bekendgemaakt. Leerlingen en studenten krijgen vakantie.
Ziekenhuis beschoten in Melitopol
Op beelden is te zien hoe een ziekenhuis in de Zuid-Oekraïense stad Melitopol wordt beschoten. Op sociale media wordt gezegd dat het gaat om een aanval van Russische militairen. Het ziekenhuis ligt in het centrum van de stad.
Het beeld lijkt heel recent, waarschijnlijk is het vandaag gemaakt. De burgemeester van Melitopol schreef vanochtend nog aan zijn inwoners dat alle ziekenhuizen in bedrijf waren, zonder vermelding van een aanval.
Poetin wil wel praten, maar op Russische voorwaarden
De Russische president Poetin is bereid om te onderhandelen met Oekraïne. Volgens het Russische staatspersbureau Tass wil Poetin daarvoor een Russische delegatie naar de Belarussische hoofdstad Minsk sturen. President Loekasjenko zou hem hebben verzekerd dat alles klaarstaat voor de komst van de delegaties.
Rusland bepaalt wel de voorwaarden voor eventuele gesprekken, zegt correspondent Iris de Graaf. "Harde woorden en willen onderhandelen bestaan naast elkaar. Poetin beschouwt Zelensky niet als gesprekspartner", zegt ze.
De Russische president wil pas gaan praten als Zelensky akkoord gaat met een neutrale status van Oekraïne. "Als Oekraïne neutraal is, is een NAVO-lidmaatschap ver weg. Bovendien is Minsk een beladen plek, nu de Belarussische president Loekasjenko samen met Poetin optrekt in deze oorlog", aldus De Graaf. "Maar Zelensky lijkt toch bereid te zijn om te praten, zolang het bloedvergieten maar stopt."
Zelensky in nieuwe video: we zijn in Kiev
De Oekraïense president Zelensky heeft in een nieuwe videoboodschap benadrukt dat hij in Kiev blijft. "We zijn hier en we verdedigen Oekraïne." Aan zijn zijde staan de premier van Oekraïne en ministers. Een van hen houdt zijn telefoon omhoog om te laten zien hoe laat het is. Met de video lijkt Zelensky geruchten over een vlucht van de regering uit het land te willen ontkrachten.
'Oekraïne herovert Slangeneiland in Zwarte Zee'
Het Oekraïense leger heeft het Slangeneiland (Ostriv Zmiejniej) heroverd op het Russische leger. Dat meldt de Oekraïense tv-zender Oekraina24 op basis van de legerleiding. Het piepkleine eilandje in de Zwarte Zee heeft strategisch weinig waarde, maar is een symbool geworden van verzet tegen de Russische invasie, doordat de grenswachten zich weigerden over te geven. Alle dertien bewakers werden vervolgens gedood.
Nieuw liveblog
Welkom in een nieuw liveblog over de oorlog in Oekraïne. Het vorige liveblog, dat te vol met berichten raakte, is hier terug te lezen.