liveblog
NOS VoetbalAangepast

Nederlands kwartet in achtste finales Conference League • Na AZ en Feyenoord ook Vitesse en PSV door

liveblog gesloten

Letsch trots op Vitesse: 'Dit is iets geweldigs'

Letsch trots op Vitesse: 'Dit is iets geweldigs'

Op naar de loting

Vrijdag vindt in het Zwitserse Nyon de loting plaats voor de achtste finales van de Conference League.

AZ en Feyenoord zitten als groepswinnaars bij de geplaatste teams met FC Basel, FC Kopenhagen, AA Gent, LASK, Rennes en AS Roma.

PSV en Vitesse behoren als winnaars van de play-offs tot de ongeplaatste teams met Slavia Praag, PAOK, Olympique Marseille, Leicester City, Bodø/Glimt en Partizan Belgrado.

De Nederlandse clubs kunnen niet tegen elkaar loten.

Op naar de loting. Morgen zijn we er onder meer weer met ons vaste vrijdagblog richting het voetbalweekend. Tot dan!

Fans van Vitesse vieren het halen van de achtste finales

Ook Braga en PAOK door

Na het nemen van strafschoppen zijn ook Sporting Braga, ten koste van FC Sheriff, en PAOK, ten koste van Midtjylland, door naar de achtste finales van respectievelijk de Europa League en van de Conference League. Bij PAOK werd Diego Biseswar na ruim 70 minuten gewisseld.

Diego Biseswar (r) en Midtjyllands Raphael Onyedika (l)

Overige uitslagen en twee verlengingen

Europa League:
Real Betis* - FC Zenit 0-0 (3-2)
Sporting Braga - FC Sheriff 2-0 in verlenging (0-2)

Conference League:
Slavia Praag* - Fenerbahçe 3-2 (3-2)
PAOK - Midtjylland 2-1 in velenging (0-1)

Aitor Ruibal (m) in het duel met FC Zenit

Scorende De Jong met Barça door in Europa League, Van Bronckhorst stunt met Rangers

FC Barcelona heeft zich, mede dankzij een prachtig doelpunt van Frenkie de Jong, geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De nummer vier van Spanje was Napoli met 4-2 de baas.

Ook Giovanni van Bronckhorst had een mooie avond: met Rangers schakelde hij als sterker ingeschatte Borussia Dortmund uit.

Frenkie de Jong scoort voor Barcelona

Amsterdammer Antwi wil Oekraïne ontvluchten: 'Probeer busrit naar Polen te regelen'

Het trainingskamp met zijn Oekraïense club Inhoelets Petrove in Turkije zat er net op en de voetbalploeg was op weg naar de thuisbasis. "Een paar uur later hoorden we dat de Russen hadden aangevallen", vertelt Amsterdammer Rodney Antwi vanuit Kiev.

"We zaten in het hotel. Iedereen met een gespannen gezicht: wat gebeurt er nu, wat gaan we nu doen? Het was wel even schrikken."

De 26-jarige aanvaller, oud-speler van onder andere FC Volendam en FC Utrecht, doet zijn relaas donderdagavond in Langs de Lijn En Omstreken.

Rodney Antwi in het shirt van FC Volendam

VIT-RAP | Klaar in Arnhem, ook Vitesse door

Vitesse heeft zich op knappe wijze weten te plaatsen voor de laatste zestien van de Conference League. In de tussenronde werd Rapid Wien in Arnhem met 2-0 verslagen.

Vitesse viert het bereiken van de achtste finales

VIT-RAP | 90+2' Druijf dichtbij

Ferdy Druijf is dicht bij de goal die een verlenging kan opleveren voor Rapid, maar Vitesse-doelman Houwen is net eerder bij de bal dan de ex-spits van AZ. Nog enkele minuten volhouden en Vitesse staat in de achtste finales. Het Arnhemse publiek viert al feest.

Vitesse - Rapid Wien 2-0 (heenwedstrijd 1-2)

VIT-RAP | 77 Afgekeurde goal Rasmussen

Vitesse viert de 3-0, maar de goal van Rasmussen wordt vanwege buitenspel afgekeurd. De Deen tikt binnen nadat Wittek de paal had geraakt, maar stond daarvoor al buitenspel.

Daarop volgt een flink opstootje. Het loopt met een sisser af.

Vitesse - Rapid Wien 2-0 (heenwedstrijd 1-2)

VIT-RAP | Dasa dicht bij goal

Dasa, de man van de twee assists, heeft bijna weer een assist in huis, maar Grbic stuit op doelman Niklas Hedl. In de rebound kan Dasa zelf scoren, maar aanvoerder Srdjan Grahovac voorkomt een goal.

Vitesse - Rapid Wien 2-0 (heenwedstrijd 1-2)

Aanvaller Qarabag geeft bedrog bij doelpunt toe

Ibrahima Wadji zorgde donderdag voor een opmerkelijk moment in het duel van Qarabag met Olympique Marseille uit de Conference League. De Senegalese aanvaller scoorde overduidelijk met de hand waarmee zijn ploeg gelijkmaakte. De Fransen waren woest en drie spelers kregen geel wegens protesteren.

Alles veranderde toen Wadji zijn bedrog bekende bij de Poolse scheidsrechter Bartosz Frankowski. Terwijl de Fransen de arbiter bestookten, was Wadji in gesprek gegaan met zijn coach Goerban Goerbanov om vervolgens toe te geven aan de arbiter hoe het doelpunt was gemaakt.

Marseille won, na een thuiszege van 3-1, ook in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe: 0-3. "Een geval van zeldzame en verfrissende sportiviteit", oordeelde de Europese voetbalbond UEFA op de website.

VIT-RAP | Tweede helft

Vitesse en Rapid Wien beginnen bij deze 2-0 stand (heenwedstrijd 1-2) aan de tweede helft.

Vitesse viert de 2-0

Ondertussen op andere velden: Malen scoort voor Dortmund

Door een goal van Gerard Piqué op slag van rust leidt FC Barcelona met 1-3 bij Napoli na de 1-1 in het heenduel van de play-offs van de Europa League. Frenkie de Jong maakte de tweede Barça-goal.

Borussia Dortmund leidt door goals van Jude Bellingham en Donyell Malen met 2-1 bij Rangers. De Duitsers maken ondanks de 2-4 nederlaag in de heenwedstrijd dus nog kans op een plek in de achtste finales.

PSV-trainer Schmidt blij met resultaat maar het kan beter

De plek in de achtste finales van de Conference League maakte van PSV-trainer Roger Schmidt een blij man, maar de manier waarop dat in Tel Aviv gebeurde tegen Maccabi kon beter, zei hij naderhand tijdens de persconferentie.

"Zo makkelijk is het niet om door te gaan. Maccabi speelde een dappere wedstrijd. Het bleef spannend tot de slotfase, maar uiteindelijk hebben we gedaan wat we moesten doen", liet hij weten op de site van de Eindhovense club.

Roger Schmidt

VIT-RAP | Rust in Arnhem

Vitesse gaat met een 2-0 voorsprong de rust in. Rapid heeft in Arnhem weinig in te brengen. Met deze stand plaatst Vitesse zich voor de achtste finales van de Conference League.

Vitesse - Rapid Wien 2-0 (heenwedstrijd 1-2)

VIT-RAP | 35' Afgekeurde goal

Weer vindt Vitesse het net, maar dit keer wordt de treffer van Baden Frederiksen afgekeurd vanwege buitenspel. Het gemak waarmee Vitesse andermaal door de defensie van Rapid snijdt is wel weer veelzeggend. Vitesse kan voor rust al ruimer afstand nemen van de Oostenrijkers.

Vitesse - Rapid Wien 2-0 (heenwedstrijd 1-2)

VIT-RAP | 20' DOELPUNT VITESSE!

Dasa is weer de aangever met een fraaie pass. Bero neemt aan met de borst en scoort. Wat een begin voor Vitesse!

Vitesse - Rapid Wien 2-0 (heenwedstrijd 1-2)

Matus Bero viert zijn goal

Frenkie de Jong en Barça flitsend van start

In de play-offs van de Europa League kent FC Barcelona helemaal een droomstart. Jordi Alba opent de score in de 9de minuut en Frenkie de Jong makat er in de 13de minuut 0-2 van met een fraai schot van afstand. Afgelopen weekend scoorde De Jong ook al bij Valencia (1-4 winst).

Frenkie de Jong scoort voor Barça

Napoli en Barça maken statement tegen oorlog

Voorafgaand aan het Europa League-duel tussen Napoli en FC Barcelona in het Stadio Diego Armando Maradona hielden spelers van beide teams een grote banner vast met daarop de duidelijke tekst: Stop War. Frenkie de Jong staat in de basis bij Barça.

VIT-RAP | 3' DOELPUNT VITESSE!

De vroege goal waar de Arnhemmers op hoopten. Dasa passt en de Oostenrijker Adrian Grbic maakt fraai af.

Vitesse - Rapid Wien 1-0 (heenwedstrijd 1-2)

Adrian Grbic viert de 1-0

VIT-RAP | Aftrap

De bal rolt bij Vitesse - Rapid Wien. Kunnen de Arnhemmers de 2-1 nederlaag uit de heenwedstrijd ombuigen?

Uitslagen play-offs op een rij

Europa League
Lazio - FC Porto* 2-2 (1-2)
Dinamo Zagreb - Sevilla* 1-0 (1-3)
Real Sociedad - RB Leipzig* 1-3 (2-2)
Olympiakos Atalanta* 0-3 (1-2)

Conference League
FK Qarabag - Olympique Marseille* 0-3 (1-3)
Randers - Leicester City* 1-3 (1-4)
Bodo/Glimt* - Celtic 2-0 (3-1)
Partizizan Belgrado* - Sparta Praag 2-1 (1-0)

Malinovski wijst Atalanta de weg en toont boodschap: 'No war in Ukraine'

De Oekraïner Roeslan Malinovski scoorde twee keer voor Atalanta op bezoek bij Olympiakos. Hij vierde zijn goals met een statement tegen de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

Na zijn eerste doelpunt toonde Malinovksi een boodschap op zijn ondershirt: "No war in Ukraine", oftewel geen oorlog in Oekraïne. Uiteraard verwijzend naar de Russische invasie in zijn geboorteland. Enkele minuten later maakte de aanvallende middenvelder zijn tweede treffer van de avond.

OPSTELLING VITESSE

Zonder Openda (geschorst) en Bazoer (geblesseerd) neemt Vitesse het op tegen Rapid Wien. Ook Thomas Buitink is er niet bij. Het ontbreken van de aanvaller heeft een heuglijke reden: hij is net vader geworden.

Opstelling Vitesse: Houwen; Dasa, Doekhi, Oroz; Rasmussen, Wittek, Tronstad, Bero, Domgjoni; Baden Frederiksen en Grbic.

MAC-PSV | Klaar in Tel Aviv, PSV door

Nooit werd een Nederlandse club in de knockout-ronde door een Israëlische tegenstander uit een Europees toernooi geknikkerd en dat is ook een weinig overtuigend spelend PSV bespaard gebleven.

De Eindhovenaren kwamen op bezoek bij Maccabi Tel Aviv moeizaam op 1-1 uit, maar dat was opgeteld bij de 1-0 van een week geleden voldoende voor een plaats bij de laatste zestien in de Conference League.

Yorbe Vertessen heeft PSV naar 0-1 geschoten

MAC-PSV | 90' DOELPUNT MACCABI!

Saborit kopt een vrije trap van Kanichowsky binnen. Het wordt toch nog spannend in Tel Aviv. Er komen door de onderbreking acht minuten extra tijd bij. Eén goal Maccabi en het wordt verlengen.

Maccabi Tel Aviv - PSV: 1-1 (heenwedstrijd 0-1)

MAC-PSV | 84' DOELPUNT PSV!

Invaller Vertessen doet het. Hij komt van links naar binnen en schiet. Zijn schot wordt nog van richting veranderd door een Israëliër. Nu kan het niet meer misgaan voor PSV.

Maccabi Tel Aviv - PSV: 0-1 (heenwedstrijd 0-1)

MAC-PSV | 66' Zahavi maakt plaats

Onder applaus van het thuispubliek wordt oud-Maccabi-speler Zahavi na een mager optreden vervangen door Carlos Vinícius. Bruma vervangt Doan.

Maccabi Tel Aviv - PSV: 0-0 (heenwedstrijd 0-1)

MAC-PSV | Onderbreking 5 minuten

Na een onderbreking van 5 minuten gaat de wedstrijd weer verder.

Maccabi Tel Aviv - PSV: 0-0 (heenwedstrijd 0-1)

MAC-PSV | 58' Wedstrijd stilgelegd

Scheidsrechter Harald Lechner legt de wedstrijd stil, omdat er evenals in het begin vanuit het publiek spullen op het veld worden gegooid. Dit keer als Madueke een hoekschop wil nemen. De Oostenrijkse arbiter is resoluut en stuurt beide teams naar binnen.

Bliksem treft Ajax?

Op de weg terug van Lissabon naar Amsterdam zou het vliegtuig met aan boord de selectie van Ajax volgens bronnen getroffen zijn door bliksem. Het toestel is naar verluidt wel veilig geland.

MAC-PSV | 46' Paal!

PSV ontsnapt vlak na rust aan een achterstand. Yeini schiet, Perica toucheert en de bal gaat op de paal.

Maccabi komt sterk uit de startblokken in de tweede helft.

Maccabi Tel Aviv - PSV: 0-0 (heenwedstrijd 0-1)

MAC-PSV | Tweede helft

De bal rolt weer in het Bloomfield-stadion voor de tweede helft van Maccabi Tel Aviv - PSV (0-0)

Russisch international Smolov (rex-Feyenoord) spreekt zich uit tegen oorlog

De 45-voudig Russisch international Fedor Smolov heeft zich op Instagram uitgesproken tegen de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. "No war", stelde de altijd uitgesproken stervoetballer, gevolgd door emoticons van een gebroken hart en de Oekraïense vlag.

Smolov kwam in 2010 als huurling zes maanden uit voor Feyenoord. Hij is nu actief voor Dynamo Moskou.

Schalke haalt Gazprom van shirt, maar Russische invloed in voetbal blijft groot

Gazprom heeft zich in iets meer dan vijftien jaar tijd in de haarvaten van de voetbalwereld genesteld. Dezelfde clubs en bestuurders die hun sponsorgeld gretig aannamen, zitten nu met het Russische oliebedrijf in de maag. Kan de voetbalwereld zich - nu de maatschappelijke druk toeneemt - ontworstelen aan Gazprom?

Schalke verwijdert Gazprom van het shirt

MAC-PSV | Rust in Tel Aviv

Maccabi besluit de eerste helft met venijn. Gavriel Kanichowsky waagt een schot, dat wordt gered dor Drommel.

Behalve het begin en het einde was PSV in het eerste bedrijf beter. De Eindhovenaren kregen één kans via Madueke.

Ruststand: Maccabi Tel Aviv - PSV: 0-0 (heenwedstrijd 0-1)

MAC-PSV | 32' Kans Madueke

De eerste echte kans voor PSV wordt door Madueke helemaal zelf gecreëerd. De Brit werkt zich als een slangenmens door de Israëlische defensie en vindt dan doelman Peretz op zijn weg.

Qua kansen is het nu 1-1. Maccabi had er een in de openingsfase, een kopbal van Biton.

Maccabi Tel Aviv - PSV: 0-0 (heenwedstrijd 0-1)

MAC-PSV | 30' Druk PSV

PSV drukt Maccabi terug en vindt via onder anderen Madueke ook wat meer ruimte.

Een fout van doelman Peretz wordt niet afgestraft. Het daaropvolgende schot van Max wordt tot corner verwerkt.

Maccabi Tel Aviv - PSV: 0-0 (heenwedstrijd 0-1)

MAC-PSV | 25' Hectisch begin

PSV'er Érick Gutiérrez krijgt de eerste kaart van de wedstrijd. Terecht. Hij haalt Perica met een onbesuisde tackle onderuit.

Het is een hectisch begin in Tel Aviv, ook door het fanatieke publiek. Het spel werd even stil omdat spelers van PSV vanuit het publiek dingen naar zich toegeworpen kregen bij een corner.

Het is nog wachten op de eerste kans voor PSV.

Maccabi Tel Aviv - PSV: 0-0 (heenwedstrijd 0-1)

MAC-PSV | AFTRAP!

PSV heeft afgetrapt in Tel Aviv en hoopt het karwei te klaren na de 1-0 overwinning van een week eerder.

Maccabi Tel Aviv - PSV 0-0

Opstelling Maccabi Tel Aviv

Brandley Kuwas (ex-Heracles, -Excelsior en -FC Volendam), die vorige week in Eindhoven sterk inviel, staat nu in de basis bij Maccabi. In de spits is weer een plaats weggelegd voor oud-NAC-speler Stipe Perica.

Gazprom-afgevaardigde verlaat Schalke 04

De Russische aanval op Oekraïne heeft bij de Duitse voetbalclub Schalke 04 geleid tot het vertrek van een prominent lid van de raad van toezicht. Matthias Warnig, die namens hoofdsponsor Gazprom in de raad zat, heeft zijn functie per direct neergelegd.

De 66-jarige Duitser is directeur van Nord Stream AG, het consortium onder aanvoering van Gazprom dat de gaspijplijn Nord Stream 1 heeft aangelegd tussen Rusland en Duitsland. "Schalke 04 bedankt Matthias Warnig voor zijn betrokkenheid bij de club in de afgelopen 2,5 jaar", staat in een korte verklaring van de club uit Gelsenkirchen.

Warnig, die wordt gezien als vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin, trad in de zomer van 2019 als afgevaardigde van Gazprom toe tot de raad van toezicht. De naam van het Russische aardgasbedrijf prijkt al jaren op het blauwe shirt van Schalke 04. Gazprom is ook een belangrijke geldschieter van de Europese voetbalbond UEFA.

Matthias Warnig

Europa haalt beste in Vitesse naar boven: 'Zijn sterk genoeg om Rapid te verslaan'

Vitesse kan donderdag historie schrijven door zijn beste prestatie ooit in Europa te evenaren. Trainer Thomas Letsch blikt echter niet terug of vooruit, de focus moet volledig op het duel met Rapid Wien in de Gelredome. En nergens anders op.

"Ik houd niet van de term alles-of-niets. Maar morgen is het wel zo, de situatie is duidelijk", zei trainer Thomas Letsch woensdag. Hij mist met Riechedly Bazoer (geblesseerd) en Loïs Openda (geschorst) twee van zijn belangrijkste spelers. "We kunnen praten over de spelers die er niet zijn. En over de spelers die er wel zijn. Ik geef de voorkeur aan het laatste."

Zonder Bazoer en Openda maakt Vitesse zich op voor duel met Rapid Wien

Boze UEFA beslist vrijdag over Europese finale in Sint-Petersburg

De Europese voetbalbond UEFA beslist vrijdag of de finale van de Champions League op 28 mei in Rusland gespeeld kan worden. Het bestuur van de UEFA komt voor een spoedzitting bijeen om te praten over de ontstane situatie, na de inval van Russische militairen in Oekraïne.

Volgens Engelse media gaat de Europese bond de finale van de Champions League verplaatsen van Sint-Petersburg naar een stad in een ander land, maar de UEFA wil dat niet bevestigen. De UEFA meldt dat het bestuur vrijdag beslissingen neemt. Het Russische aardgasbedrijf Gazprom is een van de belangrijkste sponsoren van de Europese voetbalbond.

De Oekraïense voetbalbond heeft de mondiale federatie FIFA en de UEFA opgeroepen Rusland te schorsen. Oekraïne wil dat de nationale teams en clubs uit Rusland worden uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden en toernooien

Stadion Sint-Petersburg

OPSTELLING PSV

Zoals aangekondigd start Eran Zahavi in de basis tegen Maccabi Tel Aviv, de club waar de aanvaller tussen 2013 en 2016 uiterst succesvol was. Hij maakte in 157 wedstrijden 122 goals voor Maccabi en won met de club in 2013, 2014 en 2015 de landstitel. In 2014 en 2015 werd Zahavi bovendien gekroond tot Israëlisch speler van het jaar.

PSV kan niet beschikken over de geblesseerde Cody Gakpo. De aanvaller kampt met een lichte enkelblessure. Ook Marco van Ginkel is absent, omdat hij nog positief test na een coronabesmetting.

Opstelling PSV

Polen, Zweden en Tsjechië willen niet naar Rusland voor play-offs

De voetbalbonden van Polen, Zweden en Tsjechië voelen er niets voor in de play-offs om kwalificatie voor het WK voetbal aan te treden in Rusland. Zij hebben in een gezamenlijke brief bij de Europese voetbalunie UEFA en wereldvoetbalbond FIFA aangedrongen naar alternatieven te kijken in verband met de Russische invasie in Oekraïne.

Polen moet op 24 maart aantreden in Moskou. Wint Rusland dat duel dan speelt het opnieuw thuis tegen Zweden of Tsjechië om een ticket voor het WK in Qatar.

"We verwachten dat de FIFA en de UEFA onmiddellijk reageren en alternatieve oplossingen aandragen voor de plaatsen waar deze aanstaande play-offwedstrijden zouden kunnen worden gespeeld," schrijven de drie bonden in een verklaring.

Oekraïne is ook nog in de race om een WK-ticket. maar dat land speelt één of twee keer een uitwedstrijd. Op 24 maart gaan de Oekraïners op bezoek bij Schotland. Bij winst volgt opnieuw een uitwedstrijd: tegen de winnaar van het duel tussen Wales en Oostenrijk.

Oorlog in Oekraïne, paniek bij voetballers: 'Wij hebben hulp nodig'

Vanwege de Russische inval in Oekraïne zijn de komende maand alle sportwedstrijden in het land opgeschort. Sporters maken zich intussen grote zorgen om hun veiligheid. Zo smeken de Braziliaanse voetballers van Dynamo Kiev en Sjachtar Donetsk om hulp. Onder hen ook ex-Ajacied David Neres.

"We zitten nu hier, ook met de kinderen. We voelen ons in de steek gelaten", neemt Fernando het woord tijdens de boodschap, opgenomen in een hotel in Kiev. "We zijn zojuist halsoverkop hiernaartoe gevlucht."

Noodkreet voetballers vanuit Kiev: 'We voelen ons in de steek gelaten'

De heenwedstrijden

PSV nam vorige week voorzichtig een optie op het bereiken van de achtste finales door Maccabi Tel Aviv in Eindhoven met 1-0 te verslaan. Cody Gakpo werd matchwinner.

Vitesse verloor met 2-1 van Rapid Wien. Even leken de Arnhemmers in Wenen helemaal door het ijs te zakken, maar na rust knokte de ploeg zich terug.

Loïs Openda

Volledig programma play-offs Europa League

18.45 uur:

Lazio - FC Porto (1-2)
Dinamo Zagreb Sevilla (1-3)
Real Sociedad - RB Leipzig (2-2)
Olympiakos - Atalanta (1-2)

21.00 uur:
Napoli - FC Barcelona (1-1)
Rangers Borussia Dortmund (4-2)
Real Betis - FC Zenit (3-2)
Sporting Braga - FC Sheriff (0-2)

Winnaars naar achtste finales

Volledig programma play-offs Conference League

18.45 uur:

Maccabi Tel Aviv - PSV (0-1)
FK Qarabag Olympique Marseille (1-3)
Randers - Leicester City (1-4)
Bodo/Glimt - Celtic (3-1)
Partizizan Belgrado - Sparta Praag (1-0)

21.00 uur:
Vitesse - Rapid Wien (1-2)
Slavia Praag - Fenerbahçe (3-2)
PAOK Midtjylland (0-1)

Winnaars naar achtste finales

Welkom!

Welkom bij dit liveblog op een Europees avondje met twee Nederlandse clubs. PSV en Vitesse spelen vanavond hun return in de play-offs van de Conference League: om 18,45 uur Maccabi Tel Aviv - PSV (0-1) en om 21.00 uur Vitesse - Rapid Wien (1-2).

Cody Gakpo na zijn goal tegen Maccabi